Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Varga István
2021. március 15.

Kocsis Jóska halálára

Nem tudom, hogy kezdjem el. Pontosabban van egy ötletem, mocorog a fejemben egy mondat, de nagyon klisészerűen hat. Az ember sokszor gondol ilyesmit, aztán mindig kiderül, hogy nem így van… De most mégis le merem írni. Szóval, Kocsis Jóskát egyszerűen nem lehetett nem szeretni. Szerintem aki ismerte, mindenki szerette. És nagyon rosszul esik, hogy ezt most már múlt időben kellett leírnom.
Szűcs Leó
2020. november 7.

Az online-offline utánpótlás-oktatás tapasztalatai II.

Egy korábbi cikkben már értekeztem a KOLIBRI-projekt tavaszi online oktatásának szakmai tapasztalatairól, most megteszem ugyanezt a nyári időszakkal kapcsolatban. Ekkor ugyanis a Palatinus Klubban elkezdhettünk a diákokkal élőben is foglalkozni. Arra is figyelmet fordítottunk, hogy azon diákjaink is le legyenek kötve, akik földrajzi okokból nem tehetik meg, hogy sokszor velünk legyenek (Kolozsváron, illetve Németországban élnek). A tapasztalatokat az első alkalomtól (június 26.), a tatabányai versenyig (augusztus 16.) összegzem.

Szűcs Leó
2020. szeptember 14.

Az online-offline utánpótlás-oktatás tapasztalatai I.

Idén március végén, a karantén beköszöntét követően lettem megtisztelve a felkéréssel, hogy a jelenlegi elnökség által indított online ifiképzésében mint mentor vállaljak szerepet. Ebben a cikkben a projektnek az augusztusig bezáró oktatási tapasztalatait szeretném tárgyalni. Mielőtt elkezdem, két fontos megjegyzés. Elsőként, a cikk alapvetően módszertanról szól, kevésbé élménybeszámoló, azzal egy másik írás fog foglalkozni. Ezzel együtt másodikként elengedhetetlennek érzem, hogy köszönetemet fejezzem ki a mentortársaimnak és az új ifjoncoknak. Előbbiek időt, pénzt beleáldozva és mindezt nem sajnálva tettek meg mindent a siker érdekében. Utóbbiaknak pedig az elképesztő lelkesedést, tiszteletet és az ezzel párhuzamos közvetlenséget köszönöm, amit az előző néhány hónapban tanúsítottak irányunkba.

Hodosi Péter
2020. augusztus 24.

Az utánpótlás fejlesztése 2. – a KOLIBRI-projekt

Májusban tett ígéretünknek megfelelően rendszeresítjük a beszámolókat az utánpótlásképzés terén indított programokról, eredményekről és kudarcokról is. A három hónapos publikációs hallgatásunk legörömtelibb oka az volt, hogy szóhoz sem jutottunk a nyáron a gyerekzsivajban.

András Imre
2020. augusztus 6.

Majorgémek és -szlemek III.

A major színtalálkozás megtalálása után a szlem felé vezető lépéseket taglaló háromrészes cikksorozatunk utolsó fejezete következik. A major indulás utáni major összeemelések után az összefoglalás zárja a sorozatot.
András Imre
2020. július 31.

Majorgémek és -szlemek II.

Sorozatunk második részében a 2-s magasságon kiderülő gémforszos nemes találkozással foglalkozom. Kétféle változatuk van. Az egyikben a válaszoló 2-es magasságon új színt mond, majd 2 majorral fixál. A másikban a válaszoló 2 szan Jacobyval azonnal fixálja az adut. Ezek a korai fixálások. Ne terheljük a memóriánkat, jussunk el a 3 majorig azonos módon, mindent kiderítve! Vagy az erős induló azonnal kérdezzen!
András Imre
2020. július 15.

Majorgémek és -szlemek I.

Nemrég összeállítottam egy terjedelmes irományt. A majorbeli találkozás utáni szlemekről szólt. Az anyag bőséges, apró ötleteket is tartalmaz, viszont egybefüggően már hosszú. 5 részre szabdaltam és megadom a tartalomjegyzékét. A rövid színű kiosztásokkal kezdek, majd a gémforszos majorbeli találkozással folytatom. Lényegében a 3 major magasságában jön el a döntés ideje. Majd vizsgálom a 19 figurapont körüli indulásokra adott majoremelést, illetve az indulótól adott majorcsatlakozásokat. A sorozatot három részben adjuk közre.

Hodosi Péter
2020. május 11.

Az utánpótlás fejlesztés lehetőségei – az online oktatás

Az új MBSZ-elnökség legfontosabb céljainak egyike az utánpótlás tudatos és lendületes fejlesztése belépő korosztálytól függetlenül. Ez a törekvés általánosságban része annak az összetett feladatnak, hogy a bridzsnek mint szellemi sportnak és szabadidős tevékenységnek mind kulturálisan, mind a sport világában nagyobb, érdemeihez méltóbb ismertséget kell szereznünk. Hosszú távon kell gondolkodni és programalapú tevékenységet végezni, de túl sok időt már nem lehet tervezésre, mérlegelésre fordítani, mert egyre égetőbb a helyzet.
András Imre
2019. december 18.

Aduk és kulcsok

Az alacsonyan kiderített major találkozáskor olyan licitrendszer kellene, mely információt ad: a ponterőről, a rövidségről, a kulcsok számáról, az ászok színéről és az elosztásról.
Homonnay Géza
2019. november 7.

Elhunyt Nikolits Tamás

Nagyon rendes, nagyon jólelkű ember volt. Élete középpontjában a bridzs állt, igen magas szinten művelte a játékot. Már huszonéves korában magyar válogatott volt, Gabos Gábor partnereként szerepelt első Európa-bajnokságán. A FÉSZEK, majd a Taurus csapat oszlopos tagja volt, sokszoros válogatott, 29 magyar bajnoki címénél csak Dumbovich Miklósnak és Kovács Mihálynak van több. A legutóbbi időszakban a GAMAX csapatot erősítette.