Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Hodosi Péter - 2020. augusztus 24.

Az utánpótlás fejlesztése 2. – a KOLIBRI-projekt

Májusban tett ígéretünknek megfelelően rendszeresítjük a beszámolókat az utánpótlásképzés terén indított programokról, eredményekről és kudarcokról is. A három hónapos publikációs hallgatásunk legörömtelibb oka az volt, hogy szóhoz sem jutottunk a nyáron a gyerekzsivajban.

A május 2-án indított hétvégi online kurzusok végére az induló 32 fő bő fele volt továbbra is aktív. Meghirdettünk egy junior élő klubot minden péntek-szombatra a nyár végéig. Június 26-án nyitottunk és augusztus 29-ig tíz hétvégén át tart a sorozat, melyet száz százalékban önkéntes emberi erőforrásokkal valósítunk meg, pénteken 16–22, szombaton 9:30–16 óra közötti időszakban. Ehhez megkaptuk a tulajdonosoktól a Palatinus Klub kulcsát saját felelősségünkre (ezúton is köszönjük). (A június 26-i nyitónap tíz bátor tanulójából kilenc zárásig, 22:30-ig maradt)

Az első napon izgatottan vártuk, hogy mennyien jönnek, és megilletődve fogadtunk végül 10 gyereket két szülővel. Volt aztán tanuló, aki Kolozsvárról, volt, aki Bajorországból jött el, hogy élőben is részt vehessen végre a foglalkozásokon. Átlagosan 9 tanuló (12-19 évesek) volt jelen egy-egy nap és a tavaszi online sorozat bő feléből 15 ifjú embert ismerhettünk meg immáron élőben. Később csatlakozott néhány olyan új tanuló is, akikhez rajtatok keresztül jutott el a hír a közös bridzs tanulás lehetőségéről az első cikk jóvoltából.

Továbbra is kérünk titeket, ha hallotok, tudtok olyan 12-20 éves középiskolás fiatalról, aki érdeklődik a bridzs iránt, adjátok meg neki a juniorbridzsKUKACgmailPONTcom emailcímet és jó kezekbe fog kerülni a jövő bridzsezője.

A nyári sorozat résztvevőinek meghirdettük, hogy a négy legaktívabb kezdő mentorral játszhat majd Tatabányán, élete első éles versenyén. Nos, az aktivitás akkora lett, hogy hat fővel kellett részt vennünk (édes teher), míg további két szintén kvalifikáló tanuló nem tudta a családi nyaralás-naptárral egyeztetni a részvételt. A végeredmény itt látható. A 3., 20., 26., 30., 36. és 39. helyek 40 indulóból a tanulók bátorsága mellett a remek helytállásukról is tanúskodnak. Ennyi kihagyás után 52 leosztás még nekünk, felnőtteknek is kihívás volt. (Tatabányai akció: Czímer Csaba régi ismerős, a tabletes bridzset is kezdjük megszokni, Radócz István viszont új fiú, a zöld üveg pedig csak véletlen tévedt ide)

A szerencsés mentor ezen cikk írója lehetett, akinek a tanuló partnere nemcsak megtanulta, hanem alkalmazni is tudta élesben azt az alaptudást, amit 3 hónap alatt meg lehetett tanítani neki az érettségi vizsgák mellett. Továbbá megoldott olyan technikai helyzeteket ösztönösen, amiket még aligha tudtunk eddig bemutatni neki.

A dobogó mellé már nem járt Tarcali Barnabásnak az eredetileg kigondolt különdíj a legjobban szereplő Kolibrinek, azt Rubint Gergő vihette haza, reméljük, ereklyévé válik hamarosan a Fazekas Mihály Gimnáziumban. Külön köszönet Szűcs Leónak, Barna és Gergő online mentorának, hogy sikeresen tette le az alapokat nekik és olyan elköteleződést ért el hat hét alatt a csoportjában a bridzs iránt, hogy minden egyes tanulóját láttuk a klubban a nyár folyamán, az ő esetében nulla volt a lemorzsolódás! (A szerző és Tarcali Barnabás harmadik lett, mellettük Fekete Miklós, Tatabánya alpolgármestere)

Az egész csapat nagy élményként élte még ezt a napot. Külön köszönet Lévai Ferencnek a szervezésért és vendéglátásért, és minden résztvevő sporttársnak a tanulók baráti fogadtatásáért!

A COVID-nyelvet megtanulva mondhatjuk, hogy a nyár végére úgy másfél tucat, közösségbe szervezett, bridzs szempontból „szuperfertőző” tanuló tér vissza ősszel jobbnál jobb középiskoláiba, ahol az ilyen történetek gyorsan tudnak terjedni. Külön köszönet a szervező és mentorcsapatnak: Leó, Tubak Dániel (három tanítványa is ott volt Tatabányán!), Bekő Zsófia, Jalsovszky Janka, Konkoly Csaba, Magyar Ádám – a lelkes önkéntességetek nélkül ez a nyári klubterhelés lehetetlen kaland lett volna!

A nyár folyamán egy külön projekt keretében online kezdő kurzust tart angol nyelven 5 fő magyar anyanyelvű középiskolásnak Tubak Dániel. Ők a Milestone nyári szemeszterének kereteiben választották, hogy egyebek mellett briddzsel is foglalkoznak.

Szeptember 4-től minden pénteken 14–22 óra között open house jelleggel ugyanott folytatjuk a juniorklubot immáron az MTK színeiben. Az MTK vállalta ennek a juniorklubnak a fedezetét, ami kivételes lehetőség az MBSZ számára. Érzékeljük, hogy az MTK szakosztály megalakulása és toborzó kampánya okozott némi disszonanciát a kialakult egyesületi viszonyokban, azt a lehetőséget azonban ez nem árnyékolhatja be, hogy egy ekkora sportegyesület áll a magyar bridzs utánpótlás háta mögé a számunkra jelenleg elképzelhetetlen erőforrás lehetőségeivel, sport és kulturális beágyazottságával.

A KOLIBRI-projekt egy hosszú távú MBSZ-utánpótlás brand, a BRI nyilván a bridzs, a többi maradjon feladvány. Ezen a néven pályázunk támogatásokra. Jelenleg két beadott pályázatunk van, melyekről remélhetőleg szeptemberben döntés születik. Az egyik 50 tanulónak egy héten át „mindent is” biztosító nyári bridzstábor szervezését célozza meg 2021 júniusában, a másik pedig idén év végéig 40 fő versenyengedélyes utánpótlás korú új sportoló toborzásának, képzésének a költségeit fedezné. Hálás köszönet Pölöskei Petrának a kitartó szakértői támogatásáért és Konkoly Csabának az erőfeszítéseiért! 40 fő vállalása önmagában ambiciózus, de a látott trendek alapján nem lehetetlen.

A Gondolkodás Öröme Alapítvány (a „matektáborosok”) részéről kiemelkedő támogatást kapunk folyamatosan, ezúton is köszönjük Juhász-Molnár Péternek és Szűcs Gábornak, a két programvezetőnek a nyitottságukat a hosszú távú együttműködésre! Mintaértékű látni azt a közös szellemi aktivitáson alapuló, országos és határon átnyúló, tanuló-versenyző, tehetségkutató és gondozó ifjúsági közösséget, amit Pósa Lajos matematikus hozott létre az évtizedek alatt. Ilyen közösségépítést kell a magunk világában is megvalósítanunk, hogy ne jussunk a dinoszauruszok sorsára. Hogy az innen érkezők számára legyen egy kis otthonosságérzet: az új kolibrik a KOLIBRI-licitrendszert tanulják és játsszák, ahogy a matektáborban is megszokhatták, hiszen ott is állatnevekkel azonosítják a legtöbb témát, csoportot, sőt résztvevőt. Az idei matektáborokban, MaMuT1 (12-15 évesek) és MaMuT2 (16-19 évesek), előbb 42, később 25 fő zöldfülűt ültettünk zöld asztal mellé. Instruált módon tanpartikat játszottak két óra időtartamban. Közülük összesen 35 tanuló iratkozott fel, hogy szeretne részt venni a 2020–2021-es bridzstanév programjaiban, de ha nem jut erre most ideje, akkor is kapcsolatban akar maradni velünk, tudni az aktivitásainkról. Velük szeptember első hétvégéjén kezdjük el a munkát.

A nyár végi Kibic Open G20-on indítunk ismét néhány tanulót, lesz, aki a régóta otthon bridzsező nagypapájával indul el élete első versenyén (hajrá, Dávid!).

A KOLIBRI-csapatot is fejleszteni és professzionalizálni kell, hogy bírjuk a terhelést és a szolgáltatásunk színvonala is emelkedjen. Ebben nagy lépést tettünk a nyár végéhez közeledve. A szakmai programok vezetését és minőségbiztosítását Szatmáry Zsolt sporttársunk vállalta fel, aki máris elkezdett dolgozni a tananyag, az oktatóképzés, az országos iskolai szakköri program előkészítése stb. témákban. Zsolt gyakorló fizika-matek tanár középiskolában, 30 év tapasztalata van gyerekek bridzsoktatása és általában okos gyerekekkel kapcsolatos pedagógia terén. Talán sokan nem tudjátok, de olyan bridzsezőket indított el annak idején, akik azóta utánpótlás- és felnőttválogatottak is lettek, mint például Szegedi Balázs, Mráz Máté és Riesz András.

Az immáron öt éve futó Unokabridzs-program a KOLIBRI-projekttel kiegészülve már közel 100 fő utánpótlás korú bridzs tanulóval foglalkozik, tart kapcsolatot. Előbbi programban az állandó szombati önkéntességgel, hétköznapi felkészüléssel, nyári táborozással mind szakmai, mind emberi értelemben hatalmas szolgálatot tesz a magyar bridzsnek Baksay László, Zoller Róbert és legújabb igazolásuk, Hegedűs Gál. Ez a program egyedül őrizte az utánpótlásképzés lángját az elmúlt öt évben!

Végezetül köszöntsük új versenyzőinket név szerint is. Folytatás következik!

(Fent balról jobbra: NÉMETH MÁRTON, Tubak Dániel, Konkoly Csaba, RUBINT GERGŐ, DEZSŐ KENDE, RADÓCZ ISTVÁN, Hodosi Péter; középen balról jobbra: Bekő Zsófia, Jalsovszky Janka, TARCALI BARNABÁS, BALLÉR MIKLÓS; alul középen: Szűcs Leó)