Barion Pixel
HUEN

KezdőoldalBridzsélet

......
IMP-bajnokság 2024, 2. játékhét

A második nappal folytatódott az IMP-bajnokság. Bár még csak a negyedénél tartunk, máris több osztályban kezd kialakulni az erősorrend, de egyelőre még nagy mozgásokat láthattunk mindkét irányban.

......
Kelen (Széplaki) Ágnes 1943–2024

A sógornőm volt, még alig kezdtem a gimnáziumot, amikor már okos fejével, mosolygós arccal eligazított a természettudományokban. Úgy beszélt a matematikáról, mintha az élvezet tárgya lehetne. És ezzel rá is vezetett, hogy micsoda gyönyörűség forrása.

......
Kémeink jelentik – IMP-bajnokság 2024, 1. játékhét

Az IMP-bajnokság első három osztályában szétszórtuk három ügynökünket, hogy hétről hétre megkeressék a legizgalmasabb partikat a saját bajnokságukban és jelentést tegyenek róla. Ravasz Róka az I/A partijait, a Zágrábi Hentes az I/B partijait, míg a II. osztály partijait olyannyira titkos ügynök fogja szállítani, hogy még álneve sincs.

......
Magyar Kupa 2024 vigaszág vége

A nyolcadik játéknapon véget ért a Magyar Kupa budapesti ágának sorozata. A négy főági továbbjutó (Palatinus, Bosszorkány, Gulyás, Gamax) mellé megvan a négy vigaszági továbbjutó is: a VICI, az Angels, a Galim és a Feel the Card. Végül is tehát a nyolc továbbjutó mind a legjobb 18-ból került ki, igaz, az első nyolcból csak négy.

......
Képes riport egy budapesti bridzsfesztiválról

A 11. Nemzetközi Bridzsfesztivált a Gellért szálló emeleti termeiben tartották meg 1988. január 17–23. között. Az eseményt jelenlétével megtisztelte José Damiani, az európai szövetség (EBL) frissen megválasztott elnöke, aki francia Európa-bajnokok társaságában a versenyeken is részt vett. A jeles sportdiplomata budapesti tartózkodása alatt tárgyalt Kormos Sándorral, a Művelődésügyi Minisztérium közművelődésért felelős főosztályvezetőjével, és egyúttal felajánlotta a minibridzs módszertani anyagot az oktatás céljaira.

......
Kelsey szelleme a Bridzsakadémián szülinapozott

A Bridzsakadémia, ha valaki éppen nem tudná, nem csak tanfolyamoknak, de egy nagyon kedves és összetartó társaságnak is otthont ad. Az akadémiások versenyeken, tanfolyamokon ismerték meg egymást, a kedélyes kis szombati házi villámpárosokon havi kétszer meg is mérkőznek egymással, és a napokban az egyikük 70 éves születésnapjára egy kis eseményt dobott össze a lelkes társaság az ünnepeltnek pogácsával, énekléssel, pezsgővel, tortával és nem utolsó sorban egy rövid csapatversennyel. Ezen volt szerencsém Rapp Danival képviselni a „tanerőket”.


Ifiképzés: új szezon, új lendület

Kovács Gergely - 2023. szeptember 19.

Az utánpótlás-versenyzők számára is elindult az új szezon. Alaposan átalakítottuk a képzési rendszert. Hogy mire számíthatnak az idén a fiatalok, azt az ifiszezon kick offon beszéltük át velük. (Fotók: Hodosi Péter, Szatmáry Zsolt, Kovács Gergely)

Egymástól függetlenül több utánpótlás-versenyzőkkel foglalkozó oktatóban is hasonló képzési rendszer terve fogalmazódott meg az idei szezonra. Az előző szezonban az utánpótlás-válogatottak köré szerveződött a képzés. Ezek az órák nyitottak voltak ugyan, de a tapasztalat azt mutatta, hogy idővel elkoptak a válogatottba nem bekerülő versenyzők, többen úgy érezhették, hogy nincs számukra megfelelő oktatás. Az egyik legfontosabb szempontunk volt az idei rendszer összeállításánál, hogy ezen változtassunk, ne engedjük el senki kezét.

A szeptember 8-i ifiszezon kick offon a Récsei Centerben ismertettük elképzeléseinket. Talyigás Péter, a Magyar Bridzs Szövetség elnöke először a veldhoveni ifi-világbajnokságon szereplő válogatottakat köszöntette.

A Bekő Zsuzsanna, Hegedűs Júlia, Lajos Hanka, Szűcs Villő, Tóth Andrea, Kaderják Levente nem játszó kapitány összeállítású U26-os lánycsapat a negyeddöntőben esett ki.

Ugyanígy bejutott a rájátszásba, és ott az első körben búcsúzott Biborka Bernadett, Juhász-Molnár Mirkó, Kovács Artúr, Szabó Ginus, Tőkés Dénes és Zábrádi Zsófi Szücs Leó nem játszó kapitány és a szerző mint edző vezetésével az U16-osok versenyében.

Argay Zsolt, Dezső Kende, Jánosik Máté, Kemény Márk, Márki-Zay János és Zábrádi Benjámin Szabó Csaba nem játszó kapitánnyal és Tubak Dániel edzővel a csapat élén 11. lett.

Péter megköszönte a szövetség nevében a csapatok és a versenyzők felkészítésében közreműködők munkáját. Kiemelte, hogy Tubak Dániel és Szücs Leó a Kolibri program három és fél évvel ezelőtti indulása óta rengeteg energiát és időt tett az ifik képzésében, ők most úgy döntöttek, hátrébb lépnek kicsit, nekik külön köszönetet mondott.

Talyigás Péter az ifik oktatásában a következő időszakban részt vevők névsorával folytatta: Szabó Csaba, Honyek András, Mráz Máté, Kaderják Levente, Hoffmann Tamás, Magyar Ádám, Nagy Kartal, Vikor Attila, Szücs Leó, Schütz-Wettl Márta, Szatmáry Zsolt, Hajdara Botond, alkalmanként Fischer Brigitta, Hegedűs Gál, Vági Máté. Beugróként találkozhatnak velük is az órákon a gyerekek: Bekő Zsófia, Hodosi Péter, Tubak Dániel, Talyigás Péter, Kovács Gergely.

Szerencsére sokan érzik úgy, hogy szívesen tesznek az ügyért, és szükség is van rájuk, hiszen tudásszintek szerint öt csoportnak, plusz a kezdőknek tartanak edzést heti rendszerességgel. Egy-egy csoporttal 2-3 oktató foglalkozik. Valamivel több mint 70 kolibri oszlik el ebben az öt csoportban, a következő hetekben kiderül, hogy kik nem lesznek esetleg aktívak, az első visszajelzések mindenesetre biztatók az aktivitást és az új szisztémát illetően is. Az öt csoport beosztására készítettünk egy ajánlást, de igazából a versenyzők maguk döntöttek, döntenek arról, hova szeretnének járni. A rendszer rugalmas, menet közben is lehet váltani.

Jó volt látni, hogy a csoportok jelenlévő tagjai némi pizzázás és üditőzés után milyen energiával álltak neki első megbeszélésünknek, hogy elkezdjék kialakítani működésüket.

Szatmáry Zsolt és Hajdara Botond továbbra is a kezdőkkel foglalkoznak. Ők egy héttel a szezonnyitó után, pénteken indultak el 18 diákkal. A tapasztalatuk az, hogy az első hetekben van némi lemorzsolódás, utána viszont jönnek azok, akiknek meghozta a kedvét a náluk bridzsezni kezdő barát, osztálytárs, testvér, rokon, szomszéd. Az öt tudásszintből az ötödik zömét épp azok adják, akik Topiéknál kezdtek tavaly ilyenkor.

Már szóba került, hogy az új rendszerben reményeink szerint mindenki megtalálja a neki való csoportot. Emellett abban bízunk, hogy ez a működés motiválja a válogatottságra pályázó versenyzőket – de a többieket is – azzal, hogy hónapokon keresztül egy közösségben dolgoznak, így húzzák egymást. Előnynek gondoljuk azt is, hogy azoknál, akiknél több válogatottkategória is szóba jön, van idejük eldönteni, melyiket és kinek a partnereként célozzák meg, addig is a fejlődésükre koncentrálhatnak. Végül meglátásunk szerint abból is profitálhatnak a versenyzők, hogy több oktató gondolkodásmódjával is megismerkednek, ugyanakkor nekünk arra kell ügyelnünk, hogy megmaradjon a képzés koherenciája.

Úgy tervezzük, hogy ez az oktatási rendszer a szükséges időközbeni igazításokkal legalább a naptári év végéig működik. A felkészülésben hangsúlyossá csak ezt követően valamikor válnak a konkrét válogatottak. Továbbra is a tavaly ősszel alakult utánpótlás versenyeztetési bizottság (UBi) – melynek elnöke a szerző – koordinálja, irányítja a fiatalok képzését, illetve a válogatott világversenyekre, aktuálisan a jövő nyári Európa-bajnokságra való felkészülést az U16, az U21, az U26 nyílt és az U26 lány kategóriákban. Induló összetételében lejárt a bizottság mandátuma szeptember 15-én, az elmúlt szezon, a nyári világbajnokság tapasztalatainak összegzése és az új szezon elindítása után, az előttünk álló évben is a válogatottak mellett dolgozó kapitányok, edzők és a játékosok képviselője alkotja majd a testületet.

Dióhéjban az UBi első szezonjáról elmondható, hogy jobban oda kell figyelnünk a versenyzőkkel való közvetlen kapcsolatra, hogy egyenesen tőlük nyerjünk visszajelzést, problémafelvetést, pontosabban proaktívan utánuk kell mennünk ezeknek. Fontos, hogy a versenyzőkben tudatosítjuk, hogy van, és hogy értük van az UBi.

A szövetség nehéz anyagi helyzetében különösen figyelemre méltó kérdés a finanszírozás. Az utánpótlás-képzésben résztvevők társadalmi munkában dolgoznak, a képzés továbbra is ingyenes, a Récsei Centerben van helyünk jó körülmények között edzéseket tartani. Az idei Kolibri-tábor a korábbi kettővel ellentétben önköltséges volt a résztvevőknek és az oktatók többségének. A hollandiai világbajnokság összköltsége meghaladta a 9 millió forintot. 22-en voltak a magyar küldöttség tagjai, az alapszakasz öt-, a rájátszás háromnapos volt. A költségekhez valamivel több mint kétmillió forint érkezett magánadományokból, ezt ezúton is nagyon köszönjük! A szövetséget, illetve célzottan az ifiket továbbra is lehet támogatni ezen a felületen. Az MTK 1,7 millióval járult hozzá a költségekhez. A vb-re utazó öt szakvezető a támogatások nélkül ráeső rész nagyját maga fizette, a szövetség is beszállt, de így is a korábbinál mélyebben a zsebükbe kellett nyúlniuk a vb-indulóknak, illetve családjuknak.

A rendszerben résztvevők száma a százhoz közelít. A megnövekedett oktatói létszámmal ezt fenntarthatóan működtetni is tudjuk. Folyamatosan figyeljük a működésünket, és igyekszünk azt minél hatékonyabbá tenni. Minden visszajelzést örömmel veszünk.

 

Versenyek
Mesterpontszerző

04-21


05-04

05-16
05-20
IBBF 2024

2024. május 16-20.


05-25
05-26
Kása Mária emlékverseny

2024. május 25-26.


Nemzetközi

04-26
05-01
Tusnádfürdői nemzetközi verseny

2024. április 26 - máj. 1.


05-03
05-05
Kassai Nagydij

2024. május 3-05.


05-08
05-12

Egyéb versenyek

Eredmények

04-20
Válogatóverseny 2023

2024. április 20.
03-23
Vidékbajnokság 2024

2024. március 23.


03-23
Jubileum-60

2024. március 23.


03-16
Fehérvár Open 2024

2024. március 16.

Bridzskönyvtár
Partnereink
Könyvek

Ön tud már
bridzselni?

Ha még nem, de érdekli egy társasági játék, szellemi torna kártyával, várjuk jelentkezését! Kezdő tanfolyamaink indulásáról az alábbi linkre kattintva tájékozódhat.

Tovább