Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor
2023. április 7.

Szamos Gábor (1954–2023)

Ismét egy nagy egyéniség távozott közülünk. Barátom és „harcostársam”, Szamos Gábor hosszan tartó betegség után hagyott itt bennünket. A 2000-es évek generációja már nem ismerte, mert betegsége miatt idő előtt abba kellett hagynia a versenybridzset. Nekem több mint egy évtizedig állandó partnerem volt, de Balásy Istvánnal és a régóta visszavonult Kalocsay Andrással is sok versenyen játszott.
Fazakas Gergely, Gulyás Dániel
2023. április 6.

IMP-bajnokság 2023 1. forduló

Eljött az április, kezdetét vette minden osztályban az IMP-bajnokság. Ennek lényege, hogy mindenki ugyanazokat a partikat játssza, majd az eredményt átlagolják, és az ettől való eltérést kapjuk meg IMP-ben. Minden évben az első hét picit rövidebb, ugyanis ilyenkor mindenki a saját köre ellen játszik – minden pár ugyanis négyes csoportokba, ún. körökbe van osztva, melyek általában egy csapat tagjaiból, esetleg barátokból/ismerősökből állnak, végső esetben pedig random párokból, melyekkel a rendezőség igyekszik a körök erősségét kiegyenlíteni. Régebben a köröknek még gyakran nevük is volt, „Taurus kör”, „GAMAX kör”, „Galim kör”, „FÉSZEK kör” stb., de mára már nehéz lenne nekik nevet adni, mivel sokszor a csapat tagjai nem is egy osztályban játszanak.
Gulyás Dániel
2023. március 30.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 8. játékhét

Véget ért a Magyar Kupa budapesti ága, a főági továbbjutók után megvannak a vigaszágon még esélyt kapó együttesek, akik a múlt hétvégi vidékbajnokság legjobb négyével fognak a következő hetekben megküzdeni, hogy bekerülhessenek az országos legjobb nyolcba. A major kupák is véget értek, és itt sem a papírforma szerint alakult minden. Ez a hét sem telt meglepetések nélkül, hiszen az egyik fő esélyes Galim a múlt heti Lowel elleni botlás után a Nyárádi csapattal ért el vereséggel felérő döntetlent – a kiírás szerint ilyenkor az alacsonyabban rangsorolt csapat jut tovább – így Gál Péterék kiestek.
Gulyás Dániel
2023. március 23.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 7. játékhét

A Magyar Kupa budapesti ágán lejátszottuk a negyeddöntőket, illetve ezúttal a második félidőre került sor. A győztesek az országos nyolcas döntőbe jutottak, míg a vesztesek jövő héten még a vigaszágon odaérhetnek, igaz, az a győzelem először csak egy túrát jelent majd, hiszen a négy legjobb vidékihez kell utazniuk és ott nyerniük a nyolcba jutáshoz.
Gulyás Dániel
2023. március 15.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 6. játékhét

A Magyar Kupa budapesti ágán megkezdődtek a negyeddöntős mérkőzések. Ezek a meccsek a legfontosabbak, aki itt győz, már az országos legjobb nyolc közé jut, és egy plusz pihenőnapot is kap, így 64 leosztásban, két hét alatt kerül rájuk sor. Félidőben járunk, és jól látható, hogy még egyik csata sem dőlt el, de persze próbálunk tippelni a végeredményekre. A vigaszágon több összecsapás is volt, és ezúttal is kiesett néhány jobb sorsra érdemes csapat, akik közül kiemelkedik a Visoft, hiszen címvédőként, friss országos bajnokként sokkal többre számítottak a kupában.
Villányi Ágoston
2023. március 13.

Egy Ottlik-levél a címzett jegyzeteivel – Ottlik 110

Csaknem egy éve indítottuk az Ottlik 110 sorozatot. A cikkek sok eddig nem ismert, frissen elért kutatási eredményt bemutattak. A sorozat mostani darabja sem kivétel ebben a tekintetben, különlegességét az adja, hogy a hazai B/bridzséletben egykor fontos szerepet betöltő szerző több évtizedes távollét után a sorozat hatására jelentkezett szerkesztőségünknél Ottlik Géza bridzsmunkássága szempontjából meghatározó emlékeivel és egy levéllel, ami... Aminek jelentőségére mindjárt fény derül.
Talyigás Péter, Bridzsélet
2023. március 10.

Meghalt Macskásy Gábor

Kedden a Magyar Kupa két forduló közti szünetében jutott el a hír a versenyterembe, hogy meghalt Macskásy Gábor. Barátok, partnerek, csapattársak emlékeznek az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb és legszeretetreméltóbb bridzsezőjére.
Gulyás Dániel
2023. március 9.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 5. játékhét

A Magyar Kupa budapesti ágán a legjobb 16 közt rendeztek mérkőzéseket (egy kivételével, mivel a Gulipán–Lowel mérkőzést csütörtökre halasztották). Több meglepetés született ezúttal is, kiesett például az egyik Gamax ifi vegyes, a Gamax 2, de a Gamax 1 is megküzdött Kartalékkal, ezúttal is csak egy számjegyű győzelemre futotta. A nap legszomorúbb pillanata félidőben volt, amikor megtudtuk, hogy elhunyt barátunk, egykori kitűnő válogatott játékostársunk, Macskásy Gábor. Nyugodj békében!
Gulyás Dániel
2023. március 2.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 4. játékhét

Megkezdődött a Magyar Kupa budapesti ágának egyenes kieséses szakasza, valamint a Káró Kupában is elindult a játék (itt azok játszanak, akik nem jutottak be a selejtezőből a főágra). Bár a selejtezőkben nem esett ki igazán nagynevű csapat, és a csoportokat rendre az első kiemeltek nyerték, voltak váratlan helyezések, amik erős első körös meccseket hoztak össze.
Hugh Kelsey, Gulyás Dániel
2023. február 28.

Hugh Kelsey: Levél Skóciából (Ottlik Géza széljegyzeteivel) – Ottlik 110

Ottlik Géza Hugh Kelsey közreműködésével írt világhírű műve, az Adventures in Card Play 1979-ben jelent meg, sajtóbemutatójára április 12-én került sor Londonban. Később a skót társszerző saját bridzsrovatában visszaemlékezéseket közölt a közös munkáról, melynek másolatát elküldte Ottliknak. Mondhatni véleményezésre, mert ő – szokásához híven – a vágatot angol nyelvű jegyzetekkel látta el. Fordításunk ezekre is kitér.