Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Nyakunkon az Eb, de voltunk táborban is! – Kolibri utánpótlás hírek

Másfél hét múlva kedden, július 19-én hajnalban hatalmas magyar delegáció kel útra Budapestről, úti cél: Veldhoven, az utánpótlás Európa-bajnokság. A másnap kezdődő versenyen mind az öt kategóriában (U16, U21, U26 lány, U26 nyílt, U31) hatfős magyar válogatott szerepel. Az Eb-felkészülés kiemelt eseménye volt a június 25. és július 1. közötti Kolibri-tábor Lakitelken 54 gyerek részvételével. Cikkünkben felvillantjuk a táborban történteket, és bemutatkozik az öt magyar Eb-csapat.

Kolibri-tábor (Lakitelek, június 25.–július 1.)
A 2021-es nagysikerű, erőteljes és igen tömör szakmai programot képviselő (az utólagos anonim kérdőív alapján a 34 tanuló által 10-es skálán 8,7-re értékelt), valódi közösségépítést megvalósító tábort idén is ugyanott rendeztük meg.

A tavalyi 34 tanuló után idén már 54-en, mentorokkal, rövid látogatókkal együtt 71-en vettünk részt az eseményen. A bővülés főképp két iskolai szakköri programnak (Szent István Gimnázium – Szatmáry Zsolt; Karinthy Frigyes Gimnázium – Hajdara Botond) köszönhető és egy online tanuló csoportban is felfedeztünk még tehetséges motivált kiskamaszokat (Honyek András oktatásában). (A 2022-es Kolibri-csapat – Fotók: Hodosi Péter, Kovács Gergely)

A táborban az U16, U21, U26 lány, U26 nyílt válogatottaknak az elméleti edzést és versenyeztetést alárendeltük az Eb-szempontoknak, miközben a többi tanuló fejlesztése is további három (szenior Kolibrik, Kolibri U16 és Kolibri School szakkörös) tudáscsoportokban zajlott. Rendeztünk össznépi sorsolós MP-párosversenyt, össznépi svájci/dán, majd KO-csapatversenyt. Igyekeztünk összhangba hozni a szakmai szempontokat: a válogatottak egymást és minket felnőtteket „püföljenek” minél többet, de közben a feltörekvő tanulók is megmérethessük velük magukat motivációszerzési lehetőségként.

A tábori kérdőív az 54 tanuló között 8,9-re értékelte 10-es skálán a tábort más táborokhoz is viszonyítva azt (1 = borzasztó, 10 = a legjobb táborom volt valaha). Hálás visszajelzés ez bő tucatnyi mentor-oktatónak bő két évnyi Kolibri-program építő munkájukért!

A nyári keddi Récsei páros versenysorozat előtt 13.00 és 17.30 között folytatódik 9 kedden át a fejlesztés, belső versenyeztetés, és aki tud, marad még az esti MBSZ-versenyre is. Július 5én 12 tanuló dolgozott a délután folyamán és 13-an vettek részt az esti versenyen, melyet mások mellett Dienes Ödön, Varga Pipi, Szőts Gábor, Honti László, Mezei Katalin részvételű mezőnyben a Juhász-Molnár Mirkó–Zábrádi Benjámin U16-os válogatott pár nyert meg. Ezek a visszajelzések is önmagukért beszélnek.

Európa Bajnokság (Eb, Veldhoven, Hollandia, július 19–26.)
Idén a kétéves Kolibri-program újabb mérföldkövéhez érkezik, mivel a pandémia után megrendezik a tavalyról halasztott ifjúsági Eb-t. Minden kategóriában (U16, U21, U26 lány, U26 nyílt, U31) indul magyar csapat (összesen négy ország tud ilyet felmutatni: Hollandia, Franciaország, Lengyelország és mi).

A versenyt Lovebridge-en rendezik minden kategóriában a licitálás erejéig, a lejátszás továbbra is kártyával fog történni. Ez is jelentős magyar siker sportágunk digitalizálása folyamatában!

Az összeállításokat és a stábot a válogatottak bemutakozásánál adjuk meg. A csapatok felkészülését dedikált kis edzőtáborok is segítették az elmúlt hónapokban.
Hodosi Péter

U16
Biborka Bernadett–Szatmáry Benedek,  Juhász-Molnár Mirkó–Zábrádi Benjámin, Kovács Artúr–Tőkés Dénes – edző: Kovács Gergely, nem játszó kapitány: Szűcs Leó

Legfiatalabb válogatottunk tavaly szeptemberben állt össze, hogy felkészüljön erre a megmérettetésre. Az ősztől folyamatos online tanórák mellett bajnokságokban is indultak, többek között néhányuk nyert Prágában a Közép-Európai Bajnokság csapat és páros kategóriájában is.

Az órákon és amikor mindenki otthon tudott találkozni, szántunk sok időt a csapatépítésre. Voltunk táborozni, illetve többek között megismertük egymás kedvenc bögréjét. Az ábécé betűit már majdnem mind sorban ismerik, és az év végére már a kártya mellett a seprű sem állt rosszul a kezükben. A csapat rendkívül tisztességesen tette oda magát a felkészülésben, minden esélyük megvan a jó eredmény elérésére. A válogatott tagjai 3 fix párban fognak versenybe szállni, de vész esetén van mindenki által ismert közös rendszer. Most a párokat külön-külön is ismertetem.

Az első Juhász-Molnár Mirkó és Zábrádi Benjámin, nevüket már többen ismerhetik rangos hazai bridzsversenyekről. Utóbbi kiskorában otthon, előbbi a Kolibri-programban kezdett el bridzsezni. Két éve, amikor Beni is csatlakozott a programhoz, ültek össze először. Mindketten rendkívül jó teherbírású és éles látású srácok, sok tapasztalattal, ami reméljük, az Eb-n sok IMP-ben mutatja majd meg magát.

Biborka Detti és Szatmáry Benedek mindketten a Kolibri-program második hullámában kezdtek el bridzsezni. Összeszokott és nagyon erős bizalmon alapuló partnershipjük fontos stabil pontja a válogatottnak. Türelmüknél csak az elhivatottságuk ékesebb, ami nagyon sokat segített nekik a felkészülésben.

Kovács Artúr és Tőkés Dini válogatottunk legfiatalabbjai, az unokabridzs program növendékei. Koruk ellenére már nagyon jól látnak a pályán az elmúlt évi nagyon gyors fejlődésüknek köszönhetően. Asztalon kívül kisgyerekkori jóbarátok, és mindig képesek megteremteni az általános vidám hangulatot a csapaton belül.

Többször is szó esett az eredményességről, mégis, azt gondolom, ezen a versenyen, különösen itt, a legfiatalabbaknál a legfontosabb a jó érzés, hogy egységesen, remek hangulatban éljék meg és nagy élmény legyen nekik az Eb. Így is készültünk.
Szűcs Leó

U21
Argay Zsolt–Kemény Márk, Dezső Kende–Tarcali Barnabás, Jánosik Máté–Márki-Zay János – edző: Szabó Csaba, mentor: Schütz-Wettl Márta, nem játszó kapitány: Tubak Dániel

Noha nem ők a legidősebbek, és nem is ők bridzseznek a legrégebb óta, az U21-es csapat története bizonyosan a legkalandosabb.

Kezdve onnan, hogy a keret nagyja alig több mint két éve ismerkedett meg a briddzsel, át azon, hogy hány országba voltunk szóródva (Hollandia, Németország, Románia, Dánia…), az elmúlt két év mindenkinek kihívások sokaságát hozta.

A végső, hatfős válogatott akadályok sorát vette sikerrel: tavaly novemberben 12 pár szereplésével zajlott le az online fordulók utáni egész hétvégés élő válogatóverseny. Ezután a 6 párral kialakult keret becsülettel készült hétről hétre a februári táborig, ahol a keret 4 párra szűkült, hogy aztán hat héttel később eldőljön, ki kerül az U21-es, illetve az U26-os csapatba.

Idő közben beszállt Wettl Márti, hogy a küzdelmes és embert próbáló folyamatban coachként ügyeljen a játékosok lelki békéjére, illetve Szabó Csabi vállalta az Eb alatti kapitányságot.

Az összes közreműködőt felsorolni is nehéz lenne: indulhatunk Márktól és Zsolttól, akiknek az unokabridzs és családjaik is elképesztő sokat adtak, folytathatjuk a Kolibri-programmal és az abban közreműködő számos tapasztalt bridzsezővel, de ez a cikk elsősorban a játékosokról szól, hát lássuk is a csapatot.

Ha valaki nem ismerte korábban Janit és Mátét, meglepődhetett, amikor az IBBF párosversenyén az A döntőben találta őket, noha ebben semmi csoda nem volt. A kezdetektől tudatosan készülnek, dolgoznak a párosukon. Több bridzskönyvet is párhuzamosan olvastak el és beszéltek ki, ami nem múlt el nyomtalanul. Mátétól már nem is számolom, hogy hány végállást láttam, Jani pedig legutóbb Szabó Csabit is lenyűgözte egy precízen hazahozott 3 szannal.

Kende és Tarc (Barni) kellett a leginkább kapaszkodjanak a válogatottba jutásért, ugyanis csak a válogatóverseny után ültek össze. Szerencsére mára ennek nyoma sincs: noha az ő licitrendszerük a legösszetettebb, a tudásából sorozatosan sikerrel vizsgáznak. Tarc már három hónap játék után megmutatta élete első versenyén, hogy a higgadt, koncentrált játéka mire képes, Kendénél pedig senki nem jobb a „mit licitálna a Tubak” játékban.

Márkot és Zsoltot aligha kell bemutatni – rég velünk vannak, és biztos vagyok benne, hogy már mind írtunk rossz partikat ellenük. Az Eb-n Márk karakán leleményessége és Zsolt precíz, megfontolt játéka garantáltan ki fog tűnni. Rendíthetetlen egyensúlyban és megértésben játszanak együtt, még ha fel-felvillan is valami konfliktus, azon pillanatok alatt felülkerekednek.

Csapatunk a szememben a magyar bridzs jambalayája. A népszerű, „mindenféle dolgok katyvasza” étel a legenda szerint egy New Orleans-i fogadóból származik. Az egyszeri későn betérő, éhes utazó megkérte a szakácsot, hogy ehetne-e valamit. A válasz: „Majd összedobok valamit.”

Amilyen sokfelől jött a csapat, ahányan hozzátettek – és amilyen éhes volt a magyar bridzs a Covid alatt!

Kint az Eb-n Csabi értő vezetése alatt, Márti kifogyhatatlan lelkesedésével kiegészülve remélem, mindenki azt fogja látni, amit én éreztem az idei Kolibri-tábor alatt: összetartó, lendületes, mindig pozitív csapatot, ami bármire képes. És közben még jól is érzik magukat.
Tubak Dániel

U26 lány
Bánházi Dorina–Hegedűs Júlia, Bekő Zsófia–Biborka Ágnes, Bekő Zsuzsanna–Tóth Andrea – edző és nem játszó kapitány: Kaderják Levente

Az U26 lánycsapat csak az év elején nyerte el végleges formáját. Ebben a kategóriában sajnos nem volt túl nagy a hazai játékosbázis, így erősen megújult csapat jött létre nagy szórással a rutin szempontjából (a két véglet a tízéves nemzetközi szereplés és az egy évnyi Kolibri-program). Ennek megfelelően az elmúlt félév munkája főleg arra irányult, hogy lerakjuk azokat a fundamentumokat, amikre egységesen építhetünk (közös licitrendszer és stílus, alapvető technikák felvevő- és ellenvonalon). A Zsófi–Ági párosítás egyben mentoring is, ami szintén a csapat kohézióját hivatott előmozdítani.

Mivel ez egy nagyon fiatal csapat, elsősorban távlati terveink vannak, amiben a mostani Eb ennek a hosszabb folyamatnak csak az első állomása, többeknek pedig az első nagy megmérettetés és rutinszerzési lehetőség erős nemzetközi mezőnyben. Én nagyon elégedett leszek, ha azt látom, hogy mindenki aktuális tudása legjavát nyújtja, és felszabadult, de harcias hozzáállással sikerül jó eredményeket elérni a nálunk többségében erősebb ellenfelek ellen. 

Következzen a csapattagok rövid bemutatása.

Zsófit talán senkinek nem kell bemutatni, 2013-tól 2017-ig folyamatosan lányválogatott volt (’13: Wroclaw, ’14: Isztambul, ’15: Tromsö, ’16: Salmaggiore, ’17: Somorja). Utána két évig nem szerepelt a válogatottban, majd jött a Covid miatti kényszerpihenő. A mostani Eb számára az utolsó nemzetközi verseny lesz az U26 kategóriában. Zsófi amúgy ezer másik szálon is kötődik a magyar bridzsélethez: aktívan játszik a bajnokságokon, a LoveBridge projekt munkatársa, és az utóbbi években aktívan segítette a Kolibri-programot is.

Zsuzsi győri klubjátékosként kezdte meg a bridzskarrierjét, 2015-ben Tromsö volt az első nagy versenye az akkori lánycsapat tagjaként. A következő állomás a salmaggiore-i vb volt egy évvel később, majd játszott még Somorján az U21-es csapat tagjaként Szűcs Leóval. Az egyetemi évek alatt a bridzs háttérbe szorult nála. Amikor 2021 nyarán ő is csatlakozott a LoveBridge csapathoz, akkor fogalmazódott meg az újrakezdés gondolata. Idén januárban a vegyészmérnök diploma is meglett, azóta teljes erővel a bridzs Eb-re készül.

Andi 13 évesen került kapcsolatba először a briddzsel, akkoriban Honti Laciékhoz járt ifiedzésre a Palatinusba. Volt U15 és U20 válogatott is, de pár éve ő is abbahagyta a játékot. Most a lánycsapatban való szereplés apropóján tért vissza és készül nagy erőkkel az Eb-re. Jelenleg molekuláris bionika szakon tanul a Pázmány egyetemen.

Dorka egy régebbi iskolai bridzstábor nyomán jelentkezett a Kolibri-programba 2 évvel ezelőtt. Az Eb-felkészülés mellett neki a Fazekas gimnázium utolsó félévét és az érettségit kellett abszolválnia, ami kiváló eredménnyel sikerült is. Ősztől matematika szakon folytatja tanulmányait az ELTE-n. Jelenleg ő is kizárólag az Eb-re fókuszál.

Ági a nagyszülei révén sajátította el a bridzs alapjait. Rendszeresen és versenyszerűen csak a tavalyi Kolibri-tábor óta bridzsezik. Ő is idén érettségizett a Veres Péter Gimnáziumban és az ELTE Informatika Karán szeretne továbbtanulni. A bridzs mellett Ági több érdekes hobbit is űz. Az egyik a nyelvtanulás: angolul, latinul, németül és oroszul tanult eddig, és részt vett már Magyar Nyelvészeti Diákolimpián is. A másik a robotika, ahol több versenyre épített és programozott már robotokat csapatban.  

Juli 16 évével bár a csapat legfiatalabb tagja, komoly rutinnal rendelkezik a bridzs terén. 6-7 éve bridzsezik az unokabridzs program keretében, és 2019-ben már az U16-os csapat tagjaként vett részt Stokke-ban az ifi Eb-n. Julinál a családi háttér sem utolsó, a legutóbbi IMP-pároson apa (Hegedűs Gál) és lánya együtt indultak a II. osztályban ezzel is segítve Juli felkészülését.
Kaderják Levente

U26 nyílt
Jalsovszky Janka–Vági Máté, Biborka Dániel–Nagy Kartal, Sógor Bence–Szabó Botond – edző: Macskásy Gábor, nem játszó kapitány: Honyek András

Én nem játszó kapitányként segítem a csapatot, az év közbeni felkészítést Macskásy Gábor tartotta.

A csapat legrutinosabb párja Janka és Máté, akik az életben is egy párt alkotnak. Janka már 2018-ban részt vett a Kínában megrendezett junior-világbajnokságon, akkor a lánycsapat tagjaként. Négy éve már látszott rajta, hogy megvan a tehetsége a játékhoz és rengeteg energiát fektetett a bridzsbe. Mátét ismerjük legjobban a csapatból, szerintem sokan emlékszünk rá még kissrác korából, amikor apukájával játszva szinte minden vidéki versenyen ott voltak. Máté játékára nagy hatással volt Szabó Csabi, aki felkészítette őket több nemzetközi megmérettetésre. Mindketten nagyon komolyan vették a felkészülést a mostani Eb-re és reméljük, húzó pár tudnak lenni a csapatban. Amíg bírják szusszal, sokat fognak játszani.

A legújabban összeült pár Dani és Kartal. Kartalt is régóta ismerjük, 2015-ben Lajos Hanka partnereként erősítette a magyar U21-es csapatot. Matektáborban ismerkedett meg a briddzsel, és tudomásom szerint idén már ő fogja népszerűsíteni ezt a remek játékot a fiatalabb tehetséges matekosok körében. Dani szoros verseny végén került a csapatba, Selmeci Dáviddal küzdöttek a csapat utolsó helyéért és végül Dani utazhat. Kolibri-program keretében kezdett játszani és nagyon hamar látszódott az összes Biborka testvéren, hogy szeretik a játékot és hajlandóak komoly munkát beletenni.

Botit és Bencét ismerem legkevésbé a csapatból. A Kolibri-tábor szerencsére segített jobban megismerni őket. Amit biztosan látok, hogy ügyesek és szívják magukba a tudást. Dani és ők még U21-es kategóriában is indulhattak volna, szerintem még sokat fogunk róluk hallani a jövőben.

Nem lesz könnyű dolgunk, a mezőny első felében sok erős (híres) játékos található. Remélem, sikerül versenyben maradni a mezőnnyel és sok hasznos tapasztalatot szerzünk.
Honyek András

U31
Lajos Hanka–Szűcs Villő, Fischer Brigitta–Konkoly Csaba, Budai László–Tubak Dániel – mentorok: Honyek András, Szabó Csaba

Sok éve húzódik már, de végre idén úgy fest, megtartják az első U31-es Európa-bajnokságot. A csapat végül Fischer Brigit jelölte kapitányi szerepre (illik a munkahelyi profiljához), de ennek csak technikai szerepe van, hogy az ültetések elvégezhetőek legyenek. A csapatot a teljes demokrácia és szeretet jellemzi. Ennek megfelelően történt és fog történni: a csapat megalakulása, a párok kialakítása, a felkészülés, a helyszínen majd az ültetés és a mindent elsöprő hangulat.

A csapat minden tagja pár szóban összefoglalta mit is vár ettől az intenzív 4 naptól.

Budai Laci: Nekem ez lesz az első (és utolsó) ifi Eb-m, úgyhogy nem igazán tudom, mit várjak tőle. A légkör biztosan szokatlan lesz, de remélhetőleg ez nem okoz problémát, és sikerül majd élvezni a játékot.

Fischer Brigi: Már a csapat megalakulásakor világos volt, hogy ez örömjáték lesz számunkra. Pár tagunknak (most már tényleg) az utolsó utánpótlás szereplése, pár csapattagnak pedig az első nyílt utánpótlásversenye. Mindenki meg fogja próbálni a legjobbját nyújtani, és minél szebb eredményt elérni, reméljük, a csillagok állása is majd nekünk kedvez! 

Konkoly Csabi: Örülök, hogy újra részese lehetek egy ifjúsági Eb-nek, fantasztikus szűk egy hétnek nézünk elébe ekkora magyar küldöttséggel, izgalmas lesz. Biztos vagyok benne, hogy az U31-es csapatunkat végig jó hangulat fogja jellemezni és mindent meg fogunk tenni, hogy minél előrébb végezzünk. A mezőny erősségét nem igazán ismerjük, ugyanis ez lesz az első U31-es Eb, sok minden történhetett a játékosokkal az elmúlt 5 évben. A csapatnévsorokból azért kitűnik, hogy néhány igen erős ellenfelünk biztosan lesz. A mezőny első felében szeretnék végezni (első 8), reményeim szerint az elejétől az utolsó leosztásig felszabadultan, teher nélkül fogunk játszani. Hajrá, magyarok!

Lajos Hanka: Biztos vagyok benne, hogy jó élmény lesz nekünk az Eb. Remélem, hogy legalább az egyik teljesül a következőkből: erős mezőny lesz (ahol sokat tanulunk a versenyből), vagy értékelhető eredményt érünk el (azaz reálisan pályázunk a vb-re kvalifikáló helyekért).

Szűcs Villő: Én nagyon várom már az Eb-t, ahogy általában is a nagyobb bridzsversenyeket. Mivel U31-es kategóriát eddig még nem rendeztek, elég nehéz felmérni, hogy mit lehet várni ettől a versenytől. Én azt remélem, hogy jól fogjuk magunkat érezni, és minőségi bridzs lesz szép megoldásokkal.

Tubak Dani: Az U31 dupla lutri: két év Covid-hibernáció után vagyunk, plusz most alakult a kategória. Amit mindenképp remélek, hogy jól fogjuk érezni magunkat, és mindenki olyat hoz ki magából, amivel elégedett tud lenni.
Fischer Brigitta


Kapcsolódó cikkek: