Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Búcsúzik az Európa-bajnokság – ifi Eb 2022, 7. játéknap

Nem sikerült az előrelépés az U21-es és a U26-os magyar válogatottnak sem a záró napon, pedig megvolt a lehetőség rá. Az ifjabbak épp lecsúsztak a még biztosan világbajnoki részvételt jelentő nyolcadik helyről, az U26-osok 15.-ként zártak a 18 csapatos mezőnyben. (Lassan Bakó Dániel és a LoveBridge magyar csapata is hazatérhet – Fotó: EBL)

A versenyen történtek itt követhetők.

Az U21-eseknél a vb-részvétel, az U26-osoknál a szép zárás volt az utolsó nap tétje magyar részről.

Az U21-eseknél mögöttünk álló ellenfelek jöttek, az első kettőt kis különbséggel sikerült is legyőzni, aztán a sereghajtó írek kifogtak rajtunk. Az olaszok előlünk vágtak neki az utolsó három fordulónak, de borzasztó napjuk volt, messze mögöttünk végeztek, ám az angolok nagyon megnyújtották utolsó lépteiket, és rendesen maguk mögött hagytak minket. A norvégoknak is nagyon ment, így kilencedikként végzett a csapat, ez azt jelenti, hogy egy lemondással ott lehet a jövő nyári világbajnokságon.

Izrael az utolsó fordulókra lassított, de a kis különbségű vereségeivel is 34 ponttal megelőzték Franciaországot, Dánia lett a harmadik, a házigazda a negyedik.

Az U26-osok az utolsó előtti fordulóban elkapták a norvégokat, ezzel eléjük kerültek, és még Anglia és Lettország is látótávolságon belülre került, de a horvátok elleni vereséggel visszacsúsztak a 15. helyre.

Itt Franciaország lett az Európa-bajnok Olaszország és Izrael előtt, a hollandokat 19 századdal megelőzték a negyedikként záró lengyelek is.

A magyar csapatok keddi eredményei
U21
Magyarország–Németország 13,18–6,82 (24–14)
Magyarország–Görögország 12,61–9,64 (25–17)
Írország–Magyarország 13,18–6,82 (35–25)

U26 nyílt
Magyarország–Norvégia 15,67–4,33 (59–34)
Horvátország–Magyarország 16,76–3,24 (60–28)

A magyar párok Butler-értékelése
U21
Argay Zsolt–Kemény Márk (311 leosztás) +0,59
Dezső Kende–Tarcali Barnabás (154) –0,45
Jánosik Máté–Márki-Zay János (156) –0,69

U26
Jalsovszky Janka–Vági Máté (270) –0,08
Biborka Dániel–Nagy Kartal (179) –0,15
Sógor Bence–Szabó Botond (162) –0,83

Első helyet szerzett a tornán a lengyel (U16), az izraeli (U21), az olasz (U26 lány), a francia (U26) és a holland (U31) válogatott, vagyis nem volt duplázó ország. Szépen teljesítettek a lengyelek és a házigazdák, előbbieknek ugyan az aranyuk mellett nem volt más érmük, de mind az öt válogatottjuk a legjobb hétben zárt, Hollandia két bronzérmet is nyert az arany mellé, ezen kívül negyedikek és ötödikek lettek.

A magyarok közül az U16-osok végeztek a legelőrébb az ötödik helyükkel, az U31-esek hatodikok, a lányok hetedikek lettek, ehhez jött tehát az U21 kilencedik és az U26 15. helye.

25. forduló, 9. leosztás (U21)

13 pontot hozott Dezső Kende jó gémválasztása a görögök ellen.

Barnabás jól tette, hogy gémforszot licitált, bellben csapatversenyen ezzel a lappal nem érdemes óvatoskodni. Kende lapjában pedig szinte minden a 3 szan mellett szól, ne feledjük, ez a licitvezetés egyenletes(hez közeli) lapot ígér a válaszolótól. El is passzolta a 3 szant, és kilenc ütéssel hazaért.

A másik asztalon ugyanilyen licit végén 4 pikket mondott a görög srác, és kétszer bukta. A mezőnyben a 3 szanok inkább meglettek, mint nem, a 4 pikkek közül érthetően csak egy teljesült (volt egy 3 pikk +1 is).

16. forduló, 5. leosztás (U26)

A 18 asztalon három pár választotta a kisszlemet, de közülük csak Nagy Kartal teljesített. A legjobban jöttünk ki a partiból: norvég ellenfelünk is a bukók között volt, csak 10 ütése jött össze, így az 1370 a 200-zal írt össze 17 IMP-ért.

A 4 treff ORKC után egész jó esélyű 6 treffben találta magát Kartal. A pikk indulás után nem az eredendően jobb sanszot, az impasszt játszotta meg mondván, hogy így már inkább Keletnél lesz a dáma, hanem megpróbálta egy lopással kiejteni (vagy beejteni az ász-királyba). Bejött.

A norvég felvevő is megkapta az esélyt, azaz a pikk indító kijátszást, de nem élt vele.

Itt a vége? Dehogy!

Négy ország vitt ki mind az öt kategóriában csapatot Veldhovenbe, a hollandok (ők mondjuk nem mentek messze), a lengyelek, a franciák és mi. Bár ide nincs kvalifikáció, ez nagy siker, hiszen azt jelenti, hogy ki tudunk állítani mindegyik korosztályban hat idevaló bridzsezőt. Az eredmények azt mutatják, hogy valóban mindegyikük megüti az ide illő szintet. Nagy bridzsnemzetek (olasz, angol, norvég, izraeli) nem jöttek teljes küldöttséggel. (Róluk van szó – Fotó: Kovács Gergely)

Mivel nálunk a Kolibri-programmal két éve jött el a bumm, játékosaink zöme  igen vékony bridzs- és versenytapasztalattal érkezett az Európa-bajnokságra. Ha ebből indulunk ki, a következő évek még jobb eredményt ígérnek.


Kapcsolódó cikkek: