Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor - 2022. május 29.

Nemzetközi Budapest Bridzs Fesztivál 2022, csapatverseny

Kezd régi fényében tündökölni a Nemzetközi Budapest Bridzs Fesztivál, hiszen a tavalyihoz képest néggyel több, azaz 41 csapat nevezett az egyik főeseményre, az Éliás Imre Emlékversenyre. A magyarokon kívül Anglia, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Spanyolország, Szerbia és Szlovákia játékosai vettek részt a versenyen, közülük számosan a junior korosztályt képviselve. Szóval igazi nemzetközi versenyt láthattak a LoveBridge szoftverével és tabletjeivel lebonyolított fesztiválon mindazon érdeklődők, akik nem a helyszínen, hanem otthonról követték figyelemmel az eseményeket. A Visoft cég által kifejlesztett LoveBridge ugyanis olyan, kimondottan a bridzs számára alkotott szoftver, mely alkalmas arra, hogy élőben, vagy akár utólag is követni lehet minden asztalt, minden licitmenetet, és lépésről lépésre a játékot is. Ez tehát az utókor számára is jelentős bridzs kordokumentum lehet, mely megmutatja, hogyan játszották 2022-ben a bridzset. Itt jegyezzük meg, hogy bár a nagy mezőny igen örvendetes, mégis rossz a szájíz, amikor azt nézzük, hogy mindössze 16 magyar csapat indult, a vidékiek közül pedig egy se… Pedig a szövetség igen dicséretes módon mind a nevezési díjak, mind az elszállásolás tekintetében jelentős anyagi támogatást ajánlott fel a vidéki játékosoknak, ha részt vesznek a versenyen. (Az IBBF csapatversenye – fotók: Lampert Benedek)

A fesztivál egy 11 fordulós svájci (a 9. fordulótól dán) rendszerben lebonyolított csapatverseny selejtezőjével kezdődött, minden fordulóban 8 leosztással. A végén a legjobb négy került az elődöntőbe, ahol egy 16 leosztásos mérkőzés nyertesei jutottak a döntőbe. A mezőny többi résztvevője vigaszversenyen folytatta a játékot, így nem csak a döntőnek, hanem a vigaszversenynek is volt tétje.

1. forduló

Az esélyes magyar csapatok közül a Visoft, a Galim, a GAMAX és a Budaörs 17 kezdett jól. A legvadabb eredmények az alábbi partiban születtek.

4. leosztás

Volt itt minden, Kelet–Nyugaton 4, 5, 6 és 7 kőr, valamint 5 káró, 6 treff és 6 szan (kontrázva vagy anélkül), Észak–Délen 2 és 3 káró kontrázva. Ilyen az, ha színhiány van az egyik vagy mindkét vonalon. A 6 kőrt csak treff kezdésre lehet teljesíteni, bár a felvevőt kecsegteti a káró indulás utáni teljesítés is, az azonban Dél káró lopása miatt meghiúsul.

2. forduló

11. leosztás

A legtöbb helyen a treff királlyal kezdtek (a válaszoló 2 treffje nem treffet ígért, hanem Drury-konvenció volt).

A jó ellenjáték az lett volna, ha Nyugat átüti a királyt az ásszal és a káró dámát hívja vissza. Ekkor a felvevő a treff ász mellett kiad három kárót, mert nem tud se treffet magasítani, se kárót lopni (az asztalt Nyugat felüllopja). Ha Kelet a treff királlyal ütésben marad, akkor kőr vagy pikk folytatásra két esély kínálkozik a teljesítésre. Az egyik a káró király szöktetése, magasítása és káró lopás, a másik a treff magasítás. Ez utóbbi járt sikerrel. Az asztal veszélyes treffje miatt a mezőny egyik Nyugatja se ütötte át a treff királyt az ásszal, de akadt azért olyan játékos is a budaörsi Kovács Gergely személyében, aki mégis kockáztatott. De nem Nyugat, hanem Kelet helyén! Ő ugyanis kis treffel kezdett!

A treff ász után adukat hívott az ellenvonal, így a 4 kőr kettőt bukott.

13. leosztás

A 6 pikknek nem volt esélye káró indulás után, de meg kell említenünk, hogy néhányan bedobtak egy ellenjáték klasszikust. Figyeljük meg, hogy a pikk szín természetes kezelése az, ha Északhoz tesszük az esetleges negyedleges bubit, mely a tízessel elfogható. Kivéve, ha Észak az első pikkbe a kilencest teszi! Ekkor ugyanis – ha szingli volt a kilences – Délnél is bekeríthető a negyedleges bubi. A felvevő erre is játszott, de sajnos nem ezen múlt a parti. A másik asztalon Dumbovich nem találta el a káró kezdést, azonban a pikk királyba ő is bedobta a kilencest, így a felvevő itt is elvérzett. A mezőnyből a belga Steven De Donder, a horvát Ivan Bilušić-Petrović és a lengyel Piotr Kucharski adta még elő ezt a pikkmutatványt, dicséret illeti őket is.

3. forduló

A forduló jól sikerült a magyar játékosoknak, mert az első nyolc helyen hat magyar csapat tartózkodott. Igaz, az első kettőn nem magyarok álltak.  

4. forduló

12. leosztás

Ravasz parti. Nyugat treffel kezd, üt a dáma. Az még sokaknak sikerült, hogy először kis kőrt kell hívni a dámához. Ekkor már úgy nézett ki, hogy a felvevőnek nyolc ütése biztosan lesz, egy pikk, egy kőr, négy káró és két treff. Azonban mindenki káróra fordult, ami után jó ellenjátékra nem lehet teljesíteni. Ha például üt a káró kilences és pikk impasszt ad Dél, akkor Nyugat üt és a treff királyt hívja ki. Kelet természetesen bedobja a bubit, nehogy blokkoljon a szín. Ha Dél kivár, akkor Nyugatnak kőrre kell váltania(!), a bubit viszi az ász. Kelet magasítja a kőrt és üt még a káró ász. Persze ez az ellenjáték nem könnyű, de talán rá lehet jönni.

Ha a felvevő nem pikkel, hanem káróval folytatja, akkor Kelet üt az ásszal és a treff bubival jön, Dél ekkor is csak nyolcat üthet, mert Nyugat pikkel előbb-utóbb ütésbe kerül és lehívja a treffeket. Senki sem találta ki, hogy a kőr dáma után kőrrel kell folytatni! A bubit üti az ász, a treff bubit Dél nem üti meg, és Nyugat nem jut ütéshez, mert Dél káróval asztalra megy és a kőr király lesz a kilencedik ütése.   

5. forduló

19. leosztás

Az 1-es asztalon a GAMAX–Czech Open mérkőzésen megvillantak a csehek. A nyílt teremben Homonnay Géza lehívta a treff ászt, majd káró ász, kárót játszott, egy szür. A másik asztalon Martin Melčák máshogy gondolta, ő a treff ász után kis kárót hívott. Dumbovich Miklós sokáig töprengett, de nem talált, kicsit rakott, ütött a dáma. Káró vissza, ász, káró következett. Az asztal magasan lopott és a felvevő lopással magasította a kőrt. A négylapos végállásban azt kellett eltalálni, hogy Észak eredeti elosztása 2–3–2–6 vagy 1–3–2–7 volt-e. Ha az előbbi, akkor el kell venni az adukat és kész. Ha az utóbbi, akkor viszont a káró bubit kell kihívni, védekezve Dél maradék három aduja ellen. Dumbovich kárót hívott és nem nyert, +13 IMP a cseheknek.

21. leosztás
Mivel indulsz Észak lapjából, ha így ment a licit?

…………………..
…………………..
…………………..
…………………..
…………………..
…………………..

Hogy a 3 treffre miért kell Nyugaton 3 szant licitálni pikk fogás nélkül, az rejtély számomra, de én se tudhatok mindent. Szabó Csaba a mezőnyben egyedül játszotta ezt a felvételt, melyben élből kiállt hat pikk. Észak szemszögéből azt lehet tudni a licit alapján, hogy Nyugatnál maximum három pikk van és az egyik a király. Ezért ha Észak pikkel kezd, akkor a dáma a legesélyesebb indító kijátszás, mert Dél ötös-hatos pikkjével és esetleges bubijával megoldhatja a pikk szín lezongorázását. Szabó Csaba szerencséjére Jakub Vojtik a tízessel kezdett és blokkolt a szín. Rossz licit, jó eredmény, 5 szerencsés IMP a GAMAX-nak.  

Az első játéknap végén az tűnt fel, hogy a két felnőtt cseh csapat nagyszerűen játszott. Az élbolyban a GAMAX és a Budaörs 17 tartotta a magyar frontot, de a verseny még teljesen nyílt volt.

6. forduló

7. leosztás

Mivel indulsz Dél lapjából az alábbi licitmenet után?

…………………..
…………………..
…………………..
…………………..
…………………..
…………………..


Ha jobban bízol az ellenfélben, mint a partneredben, akkor kis treffel indulsz, és treff folytatás után kettőt bukik a felvétel.

Kis pikk indulásra nagyon érdekes a játék. A kilencest ütötte a bubi, és minden felvevő kárót hívott. Ha az asztal a bubit tette, akkor Észak ütött és Dél nem tudta jelezni, hogy nem kéri a pikket, mert a Smith jelzéshez több káróra lett volna szükség. Így jobb híján mindegyik Észak pikket hívott vissza, függöny. De hogyan lehet elbuktatni a felvételt? Úgy, hogy Észak a káró ütés után kis treffet(!) hív, melyet Dél kienged! Ekkor asztalra kerül a felvevő, de csak nyolc ütése lesz, mert előbb-utóbb treffel kivégzik. Akik ezt az ellenjátékot kitalálták volna, azokat felterjesztettem volna a bridzs Oscarra. Nem csoda, hogy ez nem sikerült senkinek, mindenesetre a parti mind ellenvonali, mind felvevői szemszögből csodás. Hogy miért? Mert a felvevő pikk kezdésre biztosan tud teljesíteni! Na, de hogyan? Úgy, hogy a pikk bubi ütése után lehívja az egyik magas pikk figuráját és csak azután hív kárót!

Három asztalon Nyugat 5 kárót játszott kontrázva.

Észak pikk kezdése nem volt szerencsés, mert két felvevő is teljesített, a szerb Igor Ćurlin

és Udvari Szabolcs. Mindketten eldobták vesztő treffjüket a pikkre, majd eltalálták a kőr fekvést is 11, illetve 13 IMP-t szerezve. A spanyol Észak, Jordi Sabate azonban sejtette, hogy nem pikkel kell indulni, mert Nyugat vesztő pikkel nemigen mondott volna 5 kárót. Sabate a treff dámával kezdett. Miután ütött, lehívta a kőr ászt is, majd kőrrel meglopatta partnerét, +500 és +12 IMP.

7. forduló

Az 1-es asztalon a Budaörs 17 és a GAMAX találkozott. Utóbbiak nagy arányú győzelmükkel az élre ugrottak és a Czech Open csapattal együtt bő 10 ponttal vezették a mezőnyt a harmadik Czech Federation és a negyedik Budaörs 17 előtt.

7. leosztás

Fel kell-e venni ezt a szlemet? A 4 treff splinterre romlott Észak lapja, de ez nem tántorította el Kovács Gergelyt a szlemtől. Kiállt a treff ász és nem volt jó a káró fekvés, egy bukás és 13 IMP a GAMAX-nak. A felvevő persze megpróbálhatja azt, hogy a káró kilencessel kezd, és ha fedi a tízes vagy a bubi, akkor a jól ülő harmadlagos király is elfogható. Sokan mondták be a 6 pikket, de csak egy felvevő teljesített a káró trükkel, a többi Kelet nem kapta be a horgot.

13. leosztás

Érdekes parti, mert Észak–Dél 4 pikket, Kelet–Nyugat 4 kőrt tud teljesíteni. Szabó Csaba 4 pikkje ellen nagy kőrrel kezdett az ellenvonal. Csaba lopott és a pikk király kihívásával teljesítette a felvételt (ha a király mögött van az AQJ, akkor úgyis mindegy). Odaát ez nem sikerült, mert Kovács Gergely a treff impasszal asztalra ment, hogy onnan hívja meg a pikket. A pikk királyt Lakatos Péter megütötte az ásszal és okosan, az egyetlen buktató kis treff hívással asztalra tette a felvevőt, aki nem tudott egyszerre treffet is lopni és káró impasszt adni, egy bukás és 13 megérdemelt GAMAX IMP.

8. forduló

A Galim a görög juniorok ellen fölényes győzelmet aratott és csatlakozott az élbolyhoz.

9. forduló

Az első négy helyen két cseh és két magyar csapat (a GAMAX és a Galim) landolt a forduló végén, de közel volt a litván BridgeScanner és két lengyel csapat is.

9. leosztás

Kevesen mondtak szlemet, pedig beszorítással még a tizenhárom ütés is teljesíthető. A litvánok 6 kárót játszottak, és Erikas Vainikonis a jó káró impasszal tizenkettőt ütött. A treff király kezdést vitte az ásszal, majd pikk ász, pikkel asztalra ment, kárót hívott, és a végén kiadott egy kőrt. De üthetett volna tizenhármat is. Ha nem hívja le a pikk ászt, hanem kis pikkel megy asztalra a megismételt káró impasszért, majd lezongorázza a kéz összes káróját, akkor az alábbi végállás alakul ki: 

Keletnek még dobnia kell. Ha kőrt dob, akkor kőr ász, pikk ász lesz a sorrend és magas lesz a kéz. Ha Kelet egy pikktől válik meg, akkor pikk ász, kőr ász után az asztal pikkjei viszik el az összes ütést. Ezt a játékmódot csiki-csuki beszorításnak hívják a szakirodalomban (angol neve criss-cross squeeze). 

10. forduló

A helyszínen elszállt az internet, így a mérkőzéseket nem tudtam élőben követni. A Galim tört az élre és biztosnak látszott az elődöntős helye. A budaörsiek nagy győzelemmel zárkóztak, így a GAMAX mellett nekik is maradt esélyük, hogy bekerüljenek a legjobb négy közé.

11. forduló

A selejtező utolsó fordulójában ismét a Budaörs 17 vitte a prímet, 20–0-ás győzelmükkel a harmadik helyre jöttek fel. A selejtezőt a Galim nyerte a litván BridgeScanner előtt, a negyedik helyen a cseh Czech Federation jutott az elődöntőbe.

Az első négy asztalon a Galim kivételével mindenki bemondta a szlemet. A budaörsiek szerencséjére dán ellenfelük elbukta, így ők 17 IMP-t kerestek a partin, a Galim viszont 13-at vesztett. De hogyan bukott el a dán felvevő?

Kuttner György Keleten nem indult 3 treffel (Marjai Péter és Lakatos Péter igen), és Harangozó László úgy gondolta, titokban tartja szingli treffjét. Aduval indult. Az óvatlan felvevő is káró lopásra játszott, de nem sejtvén, hogy Nyugat treffje szingli, ezért treff lopással akart kézbe jönni, és Harangozó felüllopta. 

Elődöntő

Galim–Budaörs 17 27–43

BridgeScanner–Czech Federation 21–26  

1. leosztás

Harangozó kőr indulást kapott és először a treffet próbálta ki. Az Északon ülő Marjai Péter nem váltott pikkre, hanem visszahívta a treffet, és miután az húzott, a felvevő nem adott káró impasszt, hanem a végállásban pikkben szerezte meg a kilencedik ütést 11 IMP-ért.

3. leosztás

Újabb 10 IMP-be fájt a Galimnak Marjai Péter akciója, mert az 5 kárót Kuttnerék tökéletes ellenjátékkal 1100-ért buktatták. 

4. leosztás

A BridgeScanner–Czech Federation találkozón ez volt az egyetlen két számjegyű írás. A négy asztal közül egyedül a cseh páros vette fel a szlemet, mely treff kezdésre bukott volna. Ha Vainikonis a treff dámája miatt megkontrázza a 4 treff felüllicitet, akkor ők jutnak tovább, így káró kezdésre a felvétel 13 IMP-ért teljesült.

A 3. helyért csak 8 leosztást játszottak.

Galim–BridgeScanner 7–14

Szoros mérkőzésen a BridgeScanner csapata (Vytautas Vainikonis, Andrei Arlovich, Erikas Vainikonis, Wojtek Olanski) szerezte meg a bronzérmet a Galim (Gál Péter, Balásy Zsolt, Dombi Gergely, Marjai Péter, Mráz Máté) ellen.

Döntő

Budaörs 17–Czech Federation 13–60

A cseh szövetség csapata az egész tornán nagyszerűen játszott, a döntőben különösen. A magyar csapatnak esélye sem volt, hogy a katasztrofális kezdés után felzárkózzon (az első négy leosztás után már 33–1 volt az állás oda).

1. leosztás

A csehek bemondták, a mieink kihagyták a terített szlemet.

2. leosztás

Fris Miklós csak úgy tudott volna teljesíteni, ha az első treffet kihagyja, ekkor ugyanis nincs treff lopás a partiban. Ezt nem találta ki. Odaát Kelet volt a felvevő. Dél kőrrel kezdett, és ha a kőr ász után Észak a treff bubira vált, akkor a felvevőnek ugyanazt a problémát kellett volna megoldania, mint a másik asztalnak. Észak azonban adut hívott, 10 IMP a cseheknek.

7. leosztás

A csehek a teljesíthető 4 kőrt, a magyarok a teljesíthetetlen 5 kárót vették fel.

10. leosztás

A csehek imponálóan játszottak. Könyörtelenül megbüntették Észak kicsit indokolatlan információs kontráját is, mely után Harangozó nem tudott hová menekülni.

Az Éliás Imre Emlékverseny győztese a Kamil Žylka, Bohumír Zajíček, David Vozábal, Erik Klemš, Martin Scháňka összeállításban játszó CZECH FEDERATION csapat lett. A második helyet a BUDAÖRS 17 szerezte meg, melynek tagjai Kovács Gergely, Fris Miklós, Harangozó László és Kuttner György voltak. Izgalmas, jó színvonalú verseny volt, gratulálunk! 

A vigaszverseny 37 csapata dán rendszerben folytatta a játékot.

Az élcsoport:

1. Belgium Open (Arts Geert, Daniel de Roos, Steve de Roos, Steven De Donder) 160,15
2. Poland U26 (Jakub Andruszkiewicz, Edward Sucharda, Jakub Bazyluk, Tomasz Kiełbasa) 158,03
3. GAMAX (Szabó Csaba, Dumbovich Miklós, Homonnay Géza, Lakatos Péter, Winkler Gábor) 156,06
4. Czech Open (Jakub Vojtík, Jakub Šlemr, Martin Melčák, Michal Kopecký) 154,74