Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Kovács Gergely - 2023. augusztus 4.

Negyeddöntősök a lányok is az U16-osok mellett – ifi-vb 2023, 5. játéknap

U16-os csapatunk már csütörtökön biztosította továbbjutását a veldhoveni ifi-világbajnokságon, pénteken visszaesett a teljesítménye, de így is negyedikként jutott be a negyeddöntőbe. Lányválogatottunknak az utolsó meccsig hajtania kellett, de végül nem rezegett a léc, hatodikként zárta az alapszakaszt. Az utolsó előtti napon nagyot robbantó U21 nem tudta folytatni a nyerőszériáját, 11. lett, így kiesett.

Az eredményeket itt lehet követni.

A magyar válogatottak pénteki eredményei

U26 lány
Magyarország–Dánia 13,97–6,03 (26–13)
Olaszország–Magyarország 13,71–6,29 (42–30)
Hollandia–Magyarország 11,38–8,62 (29–25)
Franciaország–Magyarország 13,97–6,03 (17–4)

U16
Tajvan–Magyarország 10,36–9,64 (29–28)
Norvégia–Magyarország 16,91–3,09 (37–10)
Franciaország–Magyarország 12,31–7,69 (27–20)

U21
Izrael–Magyarország 15,46–4,54 (44–23)
Japán–Magyarország 16,21–3,79 (30–5)
Magyarország–Szingapúr19,38–0,62

A verseny legfrissebb bulletinjében (PDF) a negyeddöntős párosítások és egyebek mellett a csoportkör cross IMP-je is megtalálható.

Kis győzelemmel nyitottak a lányok, erre három hasonló mértékű vereség jött, ezzel pedig hatodikként zártak. A negyeddöntő kialakítása végül úgy történt minden kategóriában, hogy az első helyezett választott elsőként ellenfelet magának az 5–8.-ból, a maradék háromból nézett ki magának a második, a maradék kettőt pedig kisorsolták a harmadik és a negyedik között. Az első ágat is választhatott magának, itt annyi kikötés volt, hogy ha mindkét amerikai csapat bejut az elődöntőbe, akkor ott egymás ellen kell játszaniuk – ez az U16-ot érintheti, az U21-ben már a negyeddöntőben egymással játszanak az amerikaiak. (Szűcs Villő, Lajos Hanka, Tóth Andrea, Hegedűs Júlia, Bekő Zsuzsi és Kaderják Levente kapitány: szombaton Norvégia lesz az ellenfél a negyeddöntőben)

Az élen végző norvégok egyből elvittek minket a lányoknál, vagyis a magyarokat ítélték a legkönnyebb ellenfélnek, erre kéne rácáfolni szombaton. A dupla körmérkőzésben kereken 18, illetve több mint 17 VP-t szereztek ellenünk, szóval a választásuk nem váratlan. Az első forduló szokás szerint fél 10-kor kezdődik, a BBO közvetíti a mieink első szegmensét, negyedórás késleltetéssel, szóval nemcsak a szkórlapot serény ujjakkal frissítgetve lehet szorítani, hanem látni is, mi megy a meccsünkön.

Ahogy az U16 kivételével mindenki, a lányok is 4x14 leosztásban döntenek a továbbjutásról.

A legfiatalabbak kategóriájában induló hatosunk az első négy napon megbízhatóan teljesített, hozta a szebbnél szebb eredményeket, például az alapszakaszt a második Kína előtt 41 ponttal megnyerő USA1-et is elkaptuk, Kína pedig alig szerzett pontot a magyarok ellen. Az utolsó napot biztos továbbjutóként kezdtük, három vereséggel, két kicsi között a legsúlyosabbal a 19 fordulóban zártuk, de így is 47 VP-vel átlag fölött, 42-vel a kilencedik előtt végeztünk. (Szűcs Leó kapitány, Tőkés Dénes, Zábrádi Zsófia, Szabó Ginus, Biborka Bernadett, Juhász-Molnár Mirkó, Kovács Artúr és Kovács Gergely edző: az U16-os magyar válogatott)

A lengyel, norvég párosból az előbbit sorsolták nekünk, szombaton tehát őket kéne legyőzni 3x14 leosztásban. A csoportkörben 15 IMP-vel megvertek minket, de ez teljesen más meccs lesz, annyi szent.

Az U21-esek a csütörtöki hasítás után Izraellel szemben rosszul kezdtek, akkor még lehetett abban bízni, hogy két maximálishoz közeli győzelemmel el lehet csípni a továbbjutást, de utólag már látszik, hogy onnan már mindegy volt. Japán ellen sem sikerült, Szingapúr lelépése volt a csapat búcsúmeccse tehát ezen a világbajnokságon. (Az U21-es magyar csapat: Jánosik Máté, Szabó Csaba kapitány, Zábrádi Benjámin, Kemény Márk, Dezső Kende, Tubak Dániel coach, Márki-Zay János és Argay Zsolt)

Ha csak az eredmények alakulását nézzük, hasonlít ez a verseny a tavalyi Európa-bajnoksághoz, akkor kilencedik lett a csapat, most 11., az összetétele is csak egy helyen változott, de sok tekintetben meg más volt, mint az a verseny. Annyi bizonyos, hogy a csapat fele három éve játszotta első bridzspartiját, és az is, hogy Argay Zsolttal, Jánosik Mátéval, Kemény Márkkal, Márki-Zay Jánossal jövőre már csak az U26-ban találkozhatunk, Dezső Kende és Zábrádi Benjámin még marad a korosztályban.

U21, 17. forduló, Izrael–Magyarország, 11. leosztás

A csapat fiataljai ambiciózus, de játszható 4 kőrt vállaltak Izrael ellen 5–2-es fittel – és egyedül teljesítettek gémet a mezőnyben.

Káró király indulást kapott Kende, ha folytatják a színt kirövidül a felvevő, ehelyett Nyugat átütötte az ásszal és pikkel próbálkozott. A dámára jött a király, arra az ász. Az első adu hívásra elment az adu ász, újabb pikk. Már legfeljebb egy ütést lehet kiadni. A felvevő kiaduzott, majd a treff király után kicsit hívott a kilenceshez és nyert. Nyilván hatos a kizáró kárója, négyes kőrje, dubló pikkje volt, vagyis csak egy treffje van, így biztos volt, hogy ez a játék. A másik asztalon szürt csináltak a 2 kőrben.