Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Kelen Károly - 2022. június 15.

Két vesztes meccs – Eb 2022, 4. nap

Gyerünk és gyerünk! Nincs más, és még csak a harmadánál tart az Európa-bajnokság, amit ezen a linken lehet követni.

A szerdai magyar eredmények
Magyarország (Winkler–Szabó, Szegedi–Hegedűs)–Belgium 4,08–15,92 (23–48 IMP)
Magyarország (Dumbovich–Winkler, Szegedi–Hegedűs)–Olaszország 8,24–11,76 (25–19 IMP)

Az élmezőny állása 10 forduló után
1. Hollandia 149,26
2. Svájc 138,46
3. Svédország 132,97
4. Litvánia 127,57
5. Norvégia 127,02
6. Írország 123,46
7. Észtország 123,18
8. Belgium 117,19
9. Portugália 115,24
10. Lengyelország 113,79
11. Olaszország 113,66
12. Izrael 110,67
...
25. Magyarország 78,34

Mindig van feljebb: kedden kikaptunk Angliától a bridzs Eb-n, de a futballisták keményen bosszút álltak!

Mondhatjuk, hogy nincs nagy szerencsénk eddig. Ha az ellenfél nagyszlemet mond, ül az impassz és 2–2 a fontos szín elosztása, ha meg mi próbálkozunk…

A belgák ellen viszont szerencsés játszmával csaptunk bele:

El nem tudom képzelni, a másik asztalon hogyan engedték Hegedűs Gált sima 4 kőrt játszani! Ha Észak indulása után ő is 4 kőrrel szólt közbe, Dél ezt szó nélkül hagyta?! Ha meg küzdelmi licit folyt, hogy hogy kontra nélkül maradt a felvétel? A partner elindult, nekem meg van 11 figurapontom, szingli a társam színében meg három adum…

Winkleréknél nyilván az ábra szerint ment a licit, és mert Nyugatnak nem osztottak kőrt, elindult a káró ásszal. Ha neki nincs egy lapja sem a partner színében, ő is rövid lehet az övében…

Szabó Csaba a második ütésbe a káró bubit tette, erre elment egy rossz kőr, aduzás után a káró királyra még egy.

Volt olyan asztal, amelyen Észak az egyenletes lapot 1 treffel indította. Az 5 treff ellen Kelet le tudott hívni három kőrt, és kiállt még a káró ász is.

Mondom, hogy szerencse kérdése az egész!

A következő parti is bizonyíték rá. Szabó 28 pontot kapott az osztótól, a partnernél is volt nyolc. Csoda-e, hogy 7 szanig jutottak? Nem hát, ahogy az sem, hogy hiányzott egy király, és naná, hogy az ász mögött lapult. A belgák meg azok között voltak, akik csak 6 szanig merészkedtek. Összesen két meccsen húzták ki a kisszlemet, az összes többin valamelyik fél 7-et mondott, a másik meg leállt 6-ban. 14 IMP a gyáváknak!

És rögtön utána jött ez:

Hegedűs–Szegedi 6 kárót licitált. Igazán segíthetett volna Brigida istennő, hogy teljesítsék. Pláne, ha Észak pikket licitált, amit a BBO-n láttam valakitől. Nem azt tanítják a bridzskönyvek, hogy ilyenkor jó lesz az impassz a királya ellen?!

Megint elvesztettünk egy meccset, de azért volt szép megoldás nálunk is. Itt van például ez a 4 pikk:

Kelet a kőr kilencessel kezd. Hogyan játsszék Észak?

Huszonnyolc felvevő vett föl 4 pikket – egy 6 pikket játszott, egy meg 4 kőrt nem sok sikerrel –, tízen elbukták, köztük a belga Észak is.

Ha megvan a terv, mutatom a teljes kiosztást:

A kőr kilences valószínűleg dubló vagy szingli. Kiáll tehát egy kőr, egy káró és egy treff. Ha a felvevő eltalálja, melyik káró figura van Nyugatnál, teljesít. Ha az ász, szöktetni kell a királyt, ha a dáma, impasszolni a bubi kihívásával. De ha nem sikerül, bukni kell?

Nem feltétlenül. Ha Nyugat nem tud ütésbe kerülni azután, hogy a kőr dámája úrrá lett, a kárókra el lehet dobni a kézi rossz kőrt. Ehhez pedig minél előbb el kell venni tőle a treff átvételt.

Vagyis a felvevő üti az első kőrt az ásszal, aduzik, és meghívja a szingli treffet. Ha mondjuk, Kelet üt, és hívja a kőrt, üt a király, és most jöhet a káró. Ha sikerül eltalálni, kész, ha nem, még mindig ad reményt, hogy a másik figura is Keletnél van, kőrt meg nem bír hívni.

A haladó bridzsező már tudja, hogy a fontos színek megoldására kell koncentrálni. A mesterjátékos pedig az egész struktúrát látja maga előtt. A káró a fontos szín, de ráér, előbb a el kell vágni az ellenjátékosok közlekedését.

Hegedűs Gál különben a kőr kettessel kezdett, mert ők figura alól és dublóból is ezt játsszák. Ez nehezítette a belga felvevő dolgát. De nyugodtan rátehette a bubit, és ha Szegedi fedte a dámával, akkor a kettes dublóból jött.

Az olaszok pihentették ellenünk a Duboin–Versace párost, de két fiatal párjuk is nagy erőt képvisel. Sokáig nem voltak nagy írások, a kicsik közül a nagyobbakat írva, a félidőben 13 –6-ra vezettünk.

Ez volt a kilencedik játszma:

Észak 1 káró indulása és Dél 2 treffje után Nyugat még bellben is mond 2 pikket, partnere meg emel, így sok tere nincs az erősebb vonalnak. Az olaszok le is álltak 3 szanban, és elvitték az összes ütést. Dumbovichék azonban feljebb merészkedtek, és ha kiderült, hogy Északnak három ásza van, talán meg lehetett volna próbálni a szlemet.

Csak a románok (már megint!), az írek és a németek mondták be a 6-ot. A játék könnyű, de érdekes. Az ellenfél elindul valamelyik nemessel, ezt a felvevő ásza üti, leaduzik, majd a káró királyt és a bubit hívja. Nyugat nem fed, de nem kell eltalálni a dámát. A bubit viszi az ász, a tízes következik, és ha Kelet nem fed (most például nem is ad színre színt), Dél eldobja azt a nemest, aminek az ászát már kihajtották. Nyugat üthet a dámájával, de hiába hívja a másik nemest, a káró kilences már magas, elmegy rá a rossz lap, és otthon van a tizenkét ütés.

Meglepetésemre a BBO-n azt láttam, hogy

Észak Kelet Dél Nyugat
1 káró  passz 2 treff 2 pikk
3 treff 3 pikk kontra passz
3 szan passz

licitmenet után a Professzornak becézett holland világbajnok, Bauke Muller sokáig gondolkodik, de aztán passzol. Pedig az ilyen szlemeket nem nagyon szokta kihagyni.

Igaz, partnerével erős – legalább 15 pontos – treffet (Tarzan treffnek hívják) játszanak, és nem könnyű három ászt meg még valamit feltételezni annál, aki nem indult 1 treffel. A hollandok szerencséjére a svéd Hult–Bertheau túl sokat képzelt, és 7 treffig licitált. A nagyszlemben el kell találni a káró dámát, de még az sem elég: szingli, másodlagos vagy harmadik dámának kell az impasszban ülnie. Nem így volt kiosztva, így eleve reménytelen volt a teljesítés, ráadásul a felvevő nem találta el, merre van a dáma, így kettőt bukott.

A mi meccsünkön már csak egy nagyobb írás volt. Legyen ez is rejtvény.

Mit licitáljon Nyugat? Mi itt a cél tulajdonképpen?

Hegedűs Gálnak a szokásosnál erősebb lapja volt. Egy picit erősebbel már kontrázott volna. Szegedi Balázs meg sajnos passzolt. Nem volt vele egyedül, ráadásul a páros világbajnok, svéd Mikael Rimstedt a hollandok ellen, a lett Maija Romanovska a törökök ellen elbukta a 4 kőrt. A többiek viszont 10–12 ütést vittek haza valamelyik nemesben vagy szanban.

A táblázatra nézve, láthatjuk, hogy a Bermuda-kupa döntőjét játszó két csapat – Hollandia és Svájc – vezeti a mezőnyt. Ott vannak még a svédek, norvégok, de nekem meglepő, hogy az olaszok, lengyelek, angolok, izraeliek még csak kapaszkodnak a nyolc közé jutásért. Litvánia – amelynek összeállítása mutatja, hogy az ország története sokáig összekapcsolódott Lengyelországéval, az első hét forduló tündöklése után három vereséggel folytatta, de még mindig nagyon jól áll. Azt nem hiszem, hogy a belgák, észtek, írek és portugálok is ott maradnak a végéig az első nyolcban.

A mieinknek egyre nehezebb lesz, de talán most jön el a felzárkózás ideje.

Csütörtökön Wales, Horvátország és Litvánia vár a csapatra.

Csütörtök reggel megkezdődik a női, a szenior és a vegyes csapat Európa-bajnokság is.

Női válogatottunk – Lajos Hanka–Szűcs Villő, Hegedüs Orsolya–Tichy Eszter–Zalai Ágnes – Írország ellen kezd. Aztán Olaszország és Észtország következik.

A magyar vegyes csapat – Mezei Katalin–Honti László, Nyárádi Ibolya–Bódis Gyula, Nyárádi Gabriella–Dombi Gergely – Németországgal, Svájccal és Portugáliával játszik majd.
 


További cikkek ebben a témában