Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Kelen Károly - 2022. június 12.

Két győzelem nagyok ellen – Eb 2022, 1. nap

Megkezdődött az 55. Bridzs Európa-bajnokság a portugáliai Madeirán. Vasárnap csak a nyílt csapatok ültek asztalhoz. A nők, vegyes csapatok és szeniorok csak csütörtökön kezdenek. Az eseményeket ezen a linken lehet követni. 

Eredmények
Magyarország–Svájc 10,31–9,69 (23–22 IMP)
Magyarország–Franciaország 13,28–6,72 (24–12 IMP)

A nyílt csapatverseny élcsoportja
1. Norvégia 34,06
2. Litvánia 33,91
3. Svájc 29,69
4. Spanyolország 29,02
5. Belgium 28,36
6. Izrael 26,52
7. Bulgária 26,21
8. Hollandia 25,92
9. Anglia 25,59
10. Izland 23,67
11. Magyarország 23,59
12. Svédország 23,57

Az első meccsen az ellenfél Svájc, a világbajnok csapat, két lengyel – Gawrys–Klukowski –  és két holland – Driver–Brink –, saját országával is világbajnokságot nyert játékossal. Bemelegítésnek nem rossz, mi?

És tényleg nem volt rossz. Bár nem indult jól:

Ezekből a lapokból kellett volna Észak–Délen 6 treffig jutni. Sajnos, a magyar Észak-Dél csak 5 treffet mondott, Brink–Drijver viszont bemondta a szlemet a másik asztalon. A mezőny kétharmada – harminc párosból húsz 6 treffet játszott – a svájciak megérdemelték a 13 IMP-t.

Az egész meccsen ez volt az egyetlen két számjegyű írás, a küzdelmi játszmákból viszont rendre jobban jöttek ki a mieink.

A legtöbb pontot ezen a partin írtuk:

Általános bellben Drijver–Brink 2 szant licitált, ami kétszer bukott, 200 pont nekünk. Remélhető volt, hogy Hegedűsék elkerülik az adu nélküli játék csapdáját – Kelet–Nyugat vonalban lehúzhat öt treffet –, de féltem, hogy 5 kárót mondanak, ami bukik, mert nem ül az adu impassz. Szerencsére 3 káróban leálltak, és tíz ütéssel 130 pontot szereztek. 200+130=330, 8 IMP.

Kilenc leosztás után 16–13 volt az eredmény Magyarország javára, akkor Svájc 6 IMP-t írt, mert kimaradt egy 4 kőrből, amelyben kiállt a két minor ász-király.

Ezután már csak egy-két-három IMP-s partik jöttek ide is, oda is. De szerencsére inkább ide, és az utolsó játszmában szerzett 3 IMP azt jelentette, hogy az Európa-bajnokság első meccsén Magyarország 1 IMP-vel legyőzte a nem sokkal több mint két hónapja Bermuda-kupát nyerő és ellenünk legjobb összeállításában felálló svájci válogatottat!

A második meccsünket  közvetítette a BBO, Franciaország volt az ellenfél. A világ egyik legjobb játékosa, Thomas Bessis ezúttal nem játszó kapitány, de így sem sokkal gyengébb ez a csapat, mint amelyik Budapesten Európa-bajnok lett 2016-ban, majd a következő évben 2 IMP-vel vesztette el a Bermuda-kupa döntőjét.

Három egálparti után jött ez:

A másik asztalon Észak erős szannal indult, Dumbovich Kelet helyén 2 káróval valamelyik nemes színt mutatta. Winkler 2 pikkje azt jelentette, hogy kőrben esetleg magasabbra is menne, de partnerének így sem volt oka továbblicitálni. A tíz ütés terített volt.

A gyenge szant játszó Hegedűs 1 treffel kezdett, féltem, hogy így talán kilicitálható a 4 pikk. Kelet 1 pikkje visszaért hozzá, ő pedig kontrázott. Még az is lehet, hogy Szegedi passza csapda volt hosszú pikkel… Dél 2 káróját Kelet még kinyitotta 2 pikkel, de a 3 káró ellen már senkinek sem volt kifogása.

Nyugat a pikk ásszal kezdett, aztán treffre fordult. Szegedi beütött az ásszal, és pikket hívott. Úgy nézett ki, hogy lesz öt káró ütése, két kőr, egy treff és a pikk lopás az asztalon, ez éppen kilenc. Kelet a pikket a dámával vitte, lehúzta a treff királyt, majd kihívta a pikk királyt. Nyugat egy darabig gondolkozott, de aztán jól vette az akadályt, eldobta a treff dámát. A felvevő lopott az asztalon, és otthon érezte magát. Csakhogy amikor lehúzta az adu ászt, Kelet pikket dobott, azaz kiderült, hogy Nyugatnak van egy nem várt adu ütése.

Tessék a Next gomb nyomogatásával eljutni idáig, és nyílt lapokkal kigondolni, hogyan teljesítette a kilenc ütést a magyar válogatott játékosa!

Megvan?

Ha nincs, megmutatjuk:

Aki a Nextet használja, azt látja, hogy Szegedi folytatta az aduzást. A királyra és a dámára Kelet eldobta a pikkjeit, Északról meg elment a kis kőr. A káró bubira az asztal a kőr bubit dobta, és Keletnek megnehezedett az élete. Ha kőr dob, a felvevő lehúzza az ász-királyt, amibe esik a dáma és a tízes, majd treffet lop a kezében. Ha ezzel üt, teljesített. Ha Nyugat felüllopja, kisebb kőrje marad, mint a kéz nyolcasa…

Nyugat ezért treffet dobott, de hiába. Szegedi a kőr királlyal asztalra ment, lopott egy treffet, amivel úrrá lett az asztal kilencese. Ha a Nyugat nem lopja felül, ez a nyolcadik ütés, a kőr ász a kilencedik. Ha meg belop a tízessel az asztal kőr ásza és treff kilencese viszi a nyolcadik és kilencedik ütést.

Hoppá!

170+110=280, 7 IMP Magyarországnak.

Aztán általános bellben Szegediék teljesítettek egy 4 kőrt, miközben a másik asztalon a mieink gyorsan 3 pikkig vitték a licitet, és két bukással is 9 IMP-t szereztek.

Sajnos egy küzdelmi licitből a franciák jöttek ki jobban: –5 IMP. Majd Winkler bennmaradt egy 2 treff kontrában, amit nagyszerű ellenjátékkal sem sikerült elbuktatni Szerencsére Hegedűs a 3 treffet is hazalopta, így csak 2 IMP-t írt az ellenfél.

Két, az Európa-bajnoki címre is esélyes ellenfél ellen győzelemmel kezdtek a mieink!

Holnap a két legutóbbi világbajnokságon ezüstérmes Hollandia, majd Németország és Svédország következik. Jó kis sorozat, drukkoljunk ahogy csak bírunk!


További cikkek ebben a témában