Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Vikor Dániel - 2022. október 16.

Így született magyar győzelem az online Intercity World Cupon

A Vikor-Budapest csapat nyerte a 2021–2022-es online Intercity World Cup versenyt. Több mint 700 parti és hat  96 partis KO-meccs megnyerése kellett hozzá. A gyermekeim születése után ez volt a legbüszkébb pillanat az életemben.

Amikor meghívást kaptunk erre a versenyre, még 2021 júniusában, nem tudtuk, mire vállalkozunk. Jó sok partit kellett minden héten lejátszani, pihenten és jó formában.

Még érdekeltek voltunk az online világbajnokságban, ahol a magyar csapat társult az osztrák Andi Babsch–Arno Lindermann párral, a legjobb 16 közé jutott és ott nyert, de a videofelvétel részleges hiánya miatti kompenzáció miatt kiesett.

Motivált minket az Intercity World Cupon, hogy az olasz szervezők megoldották, hogy a résztvevők biztonságos körülmények közt versenyezhessenek. Ehhez arra van szükség, hogy az ember saját magát és a monitorát egyszerre vegye videóra játék közben a mobiljával, és élő adásban játsszon. Így (talán) nem lehet csalni, mert bármikor visszakereshető minden parti és nem lehet beszélgető programmal más eszközt csalásra használni. Körpanoráma videó kell az indításkor, így az is látszik, ha két játékos egy szobában tartózkodik.

A selejtezőben 6 fordulós Swiss-rendszerű csapatversenyen lehetett az európai legjobb 8 közé kerülni, esténként 24 leosztásos meccseket játszottunk. Partnerem Zöld Ferenc volt, a csapat másik párját Czímer Csaba és Szalka Tamás alkotta, amikor Tamás nem ért rá, Gál Péter szállt be helyette. Helyettesként Trenka Péter, Kemény György, Honyek András, Szűcs Villő, Lajos Hanka és Vikor Attila állt be, ők is megmondhatói, mennyire nehéz ellenfelekkel kellett megküzdenünk.

A kvalifikációs versenyt a csapat 15 VP előnnyel nyerte, kezdtük megérezni a lehetőséget, hogy juthatunk valamire, mert előnyt, carry overt szereztünk minden ellenfelünk ellen, egészen a döntőig, ott azonban már nem volt előny senkinél.

Az európai negyeddöntőben a török Esat Izmir volt az ellenfél, 96 leosztásban, négy estén át. Nagyon elkaptuk a fonalat.

Egy érdekes parit, amiben saját fejlesztésű megoldás hozott 16 IMP-t:

A túloldalon az ellenfél 6 kőrt játszott, ami a 4–1 adu elosztás miatt nem volt benne.

Nálunk Zöld 1 szan indulására a 2 káró transzfer, a 2 kőr tagadja a nagyon jó lapot fittel. A 3 treff legalább 4 káró és gémforsz, az erre adott 4 treff válasz mindkét fitet és jó lapot ígér, saját fejlesztésem.

Az én 6 káró licitem azt az ötletet követi, hogy 4–4 fitet játszani szlemmagasságban gyakran sokkal jobb, mint az 5–3-asat. Annyi kulcslapom van, hogy ha Zöldnél jó lap van, nincs szükség kulcslapkérdésre, bár mindkét adu mellett megtehetem volna.

Az indító kijátszás a káró hármas volt, amit a kezemben ütöttem meg a bubival. Most a legjobb játékmód az, hogy a kézből lehívjuk a dámát is, mert ha 4–1 az adu elosztás, akkor treffet játszom a királyhoz, ellopom a kis treffet, megőrizve az első menet kontrollokat a fekete színekben, leaduzom, és megjátszhatom a legjobb módot a kőr szín tisztázására.

Azonban mindkét ellenfél adott kárót, így elvettem az utolsó adut is.

Eliminációra itt nincs lehetőség, mert a 4. káró kell treff lopásra, hogy legyen tíz ütésem. Így már csak 2 kőrt kell ütni úgy, hogy egyet ki is adhatok, ezért lehívtam a kőr ászt, hogy megfogjam Nyugat bármely szingli figuráját, majd lementem pikkel az asztalra, és kis kőrt hívtam a dáma felé. Ez a megoldás jó, ha szingli király van bárhol, ha szingli vagy dubló bubi van bármely ellenfélnél, illetve, ha szökik a kőr dáma. Szökött…

Az európai elődöntőben a Pekat Istambul, a 2020-as online vb ezüstérmese volt az ellenfél, három estén át szorongattak bennünket, de aztán simán nyertünk.

Zöld Feri gyönyörű ellenjátékára emlékszem vissza erről a meccsről.

Az indító kijátszó Zöld volt Délen, a káró bubival indult, és ütött vele. Újabb kárót hívott, amit Kelet ellopott és kőr ászt hívott, amihez Zöld a bubit tette, elleplezve ezzel hosszú kőrét.

Ezután Kelet megadta a treff impasszt, én ütöttem Északon, hívtam a pikk négyest, a felvevő a pikk kilencest tette és Zöld tízesét megütötte az asztal ásza. Most a felvevő maga hívott pikket, én a nyolcast tettem, mintha figurából hívtam volna, a felvevő a bubit tette és Zöld ezt megütötte a dámával, majd visszahívta a pikket. Így módot adott a felvevőnek arra, hogy megcsinálja a felvételt, ha 3–2 az adu, ütve 3 pikket, 3 kőrt, 1 káró lopást és 1 treffet.

A felvevő adu hívását Zöld megütötte a kilencessel a király-dáma-kilenc kombinációból, és mivel egyforma hosszú volt a felvevővel aduban, leaduzott és megütötte az összes káróját. 4 bukás bellben, 400, a túloldalon ugyanebben a felvételben –100, megérdemelt 7 IMP.

Az európai döntőben a 2020-as online világbajnok olasz Team Strizzi volt az ellenfél.

Az egyik oldalon erős kárót és kanapé treffet, a másik oldalon igen fura Vision nevű, erős passzra emlékeztető relérendszert játszó ellenfél mindent bevetett, hogy nyerjen, így vitákkal, veszekedésekkel és egy angolul nem tudó olasszal kellett megküzdenünk.

Nem nagyon élveztük, viszont nagyon nyertünk, ami komoly kárpótlást jelentett.

Ezen a meccsen látszott először, hogy a tét és a szokatlan fegyverek mennyire vissza tudják vetni az ember játékát, szerencsére ők még nehezebben boldogultak velünk, és talán a partik is a mi kezünkre játszottak.

Egy szép 3 szan felvétel erről a meccsről:

Az, hogy el kell vagy nem kell elindulni Délen, határeset. Én azért indultam el, mert négy pikkem volt, és a partner bármely természetes válaszát el tudom passzolni.

Nyugat azonban közbeszólt 1 pikkel, Zöld kontrázott, és én a 2 kőrt választottam, mert nagyon gyengének éreztem a pikk fogásomat. Zöld szupermaximummal 2 pikkel megkérdezte, van-e pikk fogásom. Ez igen jó licit, mert kinéz, hogy a kőr felvételben pikk lopások fenyegetnek. Ezután a gyenge 2 szan válasz ellenére bemondta a 3 szant, mert a lapja sokat erősödött a pikk tízes és a jó treff kombináció miatt.

Milyen igaza lett!

Az indító kijátszás a treff kettes volt figurát ígérve. Kicsit kértem az asztalról és Kelet kilencesét megütöttem a dámával. Ekkor még mindig csak 7 várható ütésem volt, 2 pikk, 1 kőr, 1 káró és 3 treff.

Most a pikk négyest hívtam, nem a kettest, ez régi szokásom. Nyugat a nyolcast tette, ütöttem a tízessel. Most kis kőrt hívtam a dámához és ütöttem, Nyugat az ötöst adta. Visszahívtam a kőrt, Nyugat dubló bubijában vagy kilencesében bízva, de kimutatott treffet dobva, a tízesemet megütötte Kelet bubija.

Most Kelet már el volt vágva Nyugattól, és ha Kelet elköveti azt a hibát, hogy lehívja a kőr ütését, később könnyedén beszoríthattam volna Nyugatot treffben és pikkben. Kelet, ahogy az egy világbajnokhoz illik, kis kárót hívott ehelyett.

Mivel már tudtam, hogy Keletnek sok kárója van, elengedtem a kárót a hetessel Nyugat tízeséhez, aki visszahívta a káró színt, elvágva a kezet az asztaltól. Kelet királyát megütöttem az ásszal és lehívtam a káró dámát is, arra kényszerítve Nyugatot, hogy pikket dobjon ebbe az ütésbe, különben ütöttem volna négy treffet és lett volna 9 ütésem, 2 pikk, 4 treff, 2 káró és 1 kőr.

Ebbe a végállásba érkeztünk:

A célom az volt, hogy három treffet és egy pikket üssek ebben a végjátékban. Ekkor már minden kártya ismert volt.

Treffet hívtam a tízeshez, és kihívtam a pikk királyt, az ötöst téve a kezemből, hogy Nyugat mindenképpen végállásba keveredjen! Ezt Nyugatnak meg kellett ütnie, mert különben lehívom a treff ászt, és treffel végjátékba hozva őt ütöttem volna 3 pikket. Most Nyugat a pikk bubit hívta, megütöttem a pikk dámával.

A 11. ütésben a pikk kettessel végjátékba hoztam, rákényszerítve, hogy treffet hívjon, megadva nekem a 9. ütést.

Ha Nyugat a pikk hármast fogta volna, megpróbálva kézbe tenni engem, ahonnan kiadtam volna az eddigi 3 ütés után még két piros lapot, ez lett volna talán az évezred legérdekesebb partija. Így sem volt rossz…

Európa legjobb négy csapata mellett az Intercity World Cup további 6 csapattal bővülve játszotta le a következő round robin fordulót, kilenc 24 leosztásos meccs döntötte el, hogy ki jut a legjobb 4 közé.

Itt az első meccsen a Peköz Istambul 27 ponttal megvert minket, de aztán 8 meccset megnyerve 15 VP előnnyel jutottunk az elődöntőbe.

Itt a Lin Beijing csapat ellen 96 partit viszonylag simán nyerve jutottunk a döntőbe.

A döntőben a Team Alrawasdeh Amman Jordan csapatát vertük 96 partiban 289–145-re. Habár az eredmény simának látszik, csak a végén lett nagy a különbség, az első fordulót ők nyerték 37 ponttal és a felénél is vezettek, de a harmadik napon minden összejött nekünk, és 90 ponttal vertük meg őket.