Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely - 2022. augusztus 28.

Hatra hét

Három egymás utáni versenyen három nagyszlemet vállaltunk Bárány Gyuri partneremmel – a két IMP-elszámolású versenyen „nem jött be”. Az első kettőben a kétvesztős kétszínű lap 2 treff abszolút forsz indulása után kevés licittér maradt, a Gulyás Dániel által megírt, tatabányai csapatverseny 3-as tokszámú partijában így a hosszú mellékszín ászát nem sikerült kiderítenünk.

Múlt kedden a nyári összetett párosverseny 15. leosztásában kaptuk az alábbi lapokat.

2 treff indulás után mindenütt 2 pikk válasz érkezett – a mezőny többsége a konzervatív két magasfigurás színt jelezte, ketten az egy ász, egy király kontrollválaszt adták ugyanígy.  3 kőr, 3 pikk, 4 treff volt az általános menet, és itt jött a dilemma Kelet lapjával. A korrekt megoldás talán a 6 treff – ha barátunk a pikk színnek örült meg és kulcslicitet adott, még jönni fog, ha meg nem, a pikk ászt és a nagy treff támogatást tudni fogja - Talyigás Péter a 6 treffre be is mondta a 7-et. Ez a lap most az ugrálósoknak is működött: Jakab Sándor a 3 pikk viszontválaszra 6 treffre ugrott, melyet Sztrapkovics László emelt be 7-re, Honti László meg a 3 pikkre egyből 7-et mondott, amit nem volt hova emelni. Két asztalon pedig a 4 treff válaszra ugrott egyből 7-re a támogató lap – ezúttal az adu ász nem állt ki.

A csütörtöki Kibic openen egyértelműbb volt az információáramlás a 6. leosztásban.

Nálunk kiderült, hogy Délnek 18–19 pontja van egyenletes lappal, Észak meg picture licitet adott: minimális gémforsz, az öt pluszos káróban és kőrben erővel. Az ászkérdésre két kulcslap és adudáma válasz érkezett. Már csak a káró királyra kellett a spirállal rákérdezni, volt neki. A 13 ütés 70 százalék felettinek látszott, de most nem úgy feküdtek a lapok, kétszer nem.

A 6 kőrben a treff indulás feltömi a partit, hiszen egy kárót nyugodtan ki lehet engedni, és aztán dobni a két fekete vesztőt, de minden asztal a zárt pikkből indult. Hogy három asztal mégis megcsinálta a szlemet? A felvevő a káró kilencest hívta a kezéből, amit három Nyugat is idegesen lefedett.

Egymás után két nagyszlemet csak nem bukunk el – mondta Gyuri partnerem a keddi sikeres 7 treff után. Igaza is volt, egy megcsináltat helyeztünk közéjük.