Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor - 2022. június 13.

Három nagy vereség nagyon jók ellen – Eb 2022, 2. nap

A 2. napon három 16 leosztásos meccset játszottak a nyílt csapatok. A BBO sajnos a mieink mérkőzéseit nem közvetítette, így csak a szkórlapokból tudtunk tájékozódni. Az eseményeket ezen a linken lehet követni.

Magyar eredmények
Hollandia–Magyarország (Dumbovich–Winkler, Hegedűs–Szegedi): 15,74–4,26 (38–14 IMP)
Németország–Magyarország (Szabó–Winkler, Hegedűs–Szegedi): 15–5 (36–16 IMP)
Magyarország (Dumbovich–Winkler, Hegedűs–Szegedi)–Svédország: 2,55–17,45 (13–48 IMP)

A nyílt csapatverseny állása az 5. forduló után
1. Litvánia 84,14
2. Norvégia 77,70
3. Svédország 77,63
4. Svájc 73,50
5. Hollandia 70,58
6. Izrael 64,59
7. Írország 63,80
8. Anglia 60,97
9. Észtország 57,92
10. Csehország 56,39

25. Magyarország 35,40

3. forduló

Hollandia–Magyarország

A magyar csapat a világbajnoki ezüstérmes Hollandia ellen ült asztalhoz, tehát nem tűnt sétagaloppnak a mérkőzés. Nem is lett az.  

1. leosztás

A mezőny nagy része felvette a 4 pikket Észak–Délen. A hollandok is ellenünk, Hegedűs–Szegedi azonban csak 3 pikket játszott. Abból a szempontból igazuk volt, hogy bukós a felvétel, azonban a treff ász, treff lopás kezdést csak egyetlen játékos, a svéd Per-Ola Cullin találta ki San Marino ellen. Senki más, mi sem odaát, így 6 IMP odalett.

10. leosztás

Mindkét asztalon 3 szan volt a felvétel. A hollandok Északról, Szegedi Balázs Délről játszotta kőr kezdésre, Balázs teljesített, Simon De Wijs nem, +12 IMP ide.

12. leosztás

A nyílt teremben Dumbovich Miklós egy csendes 1 szanban ütött kilencet Keleten +150-ért. A zárt teremben Hegedűs–Szegedit elkapták a hollandok, és valószínűleg gyenge 1 szan indulást követő menekülés után 2 treffet buktak háromszor kontrázva a bellben. A –800 –12 IMP-ét ért.

A mérkőzést Hollandia nyerte 15,74–4,26-re (38–14 IMP). A 16 leosztásból hétben ők, kettőben mi írtunk. Lehetett volna számunkra jobb is ez az arány.

4. forduló

Németország–Magyarország

Csapatunk Németország ellen ült asztalhoz, melyben a világ egyik legjobb női játékosa, Sabine Auken is játszott. Dumbovich ezúttal pihent, Szabó Csaba ült a helyére.

19. leosztás

Hegedűs–Szegedi csak 2 kárót játszott Észak–Délen, a németek – ahogyan a mezőny többsége – felvették a 3 szant.  A felvevőnek alapból öt káró és két pikk ütése van, ehhez kőr vagy treff kezdés esetén hozzájön még egy, bár egy treff ütést Dél magától is ki tud dolgozni, ha kétszer hív a dáma-bubi felé és van hozzá idő. A felvétel tehát a dubló pikk dáma esésén múlt, és balszerencsénkre a dáma a németeket szerette. A legérdekesebb eset az lett volna, ha Nyugat kis pikkel kezd. Ekkor az dönt, hogy a felvevő a kilencest vagy a bubit teszi-e az asztalról az első ütésbe. Ha a kilencest, nyer, ha a bubit, veszít. A legtöbb Nyugat azonban kőrrel kezdett, így mindenki hazaért, a németek is, +7 IMP nekik.

27. leosztás

Ez az az eset, amikor Dél gyenge 1 szan indulását el lehetett kapni. A svájciak megúszták kontrázott három bukással és –1 IMP-vel Izland ellen, mert kicsit elcsúszott az ellenjáték (klikk az ábrán látható Next gombra). Hegedűs–Szegedi ellen a németek kihozták a maximumot, náluk a kontrázott 2 treff négyet bukott –800-ért. Ez 8 IMP-be került a magyar válogatottnak, mert a másik asztalon Szabó–Winkler 4 pikket játszott és tizenegyet ütött, de ők csak 450-et írtak a szkórlapra.

29. leosztás

Hegedűsék a reménytelen 4 pikkig jutottak Észak–Délen és kettőt buktak, a németek hagyták Winkler Gábort 3 kőrt játszani Keleten, mely egyet bukott, újabb 7 IMP veszteség.

31. leosztás

A nyílt teremben a német Dél 3 szant bukott kétszer, a zártban Szegedi Balázs játszott 4 kőrt kontrával, és pikk kezdésre kettőt bukott –500-ért és –8 IMP-ért. A svájci színekben játszó holland világbajnoknak, Bas Drijvernek azonban sikerült hazavinnie a tíz ütést az izlandiak ellen, pedig őt még meg se kontrázták, igaz, ő Északról játszotta a felvételt. Bár ennek nem volt nagy szerepe, mert akárcsak Balázs, ő is pikk indulást kapott. (Klikk az ábrán látható Next gombra.)

32. leosztás

Szabó–Winkler bemondta a 6 kőrt Kelet–Nyugaton, a németek nem, így visszajött 13 IMP a végére. De ez csak a szépségtapaszt eredményezte, mert Németország 15–5-re nyert. A 16 partiból csak kettőben sikerült írnunk, a németeknek nyolcban. Volt már jobb is.

5. forduló

Magyarország–Svédország

Svédország sem volt könnyű ellenfél, ők mindenhol jó eséllyel indulnak a dobogóért. Rosszul kezdődött a mérkőzés, mert a svédek már az első partiban összeírtak, miután Keleten 3 pikket teljesítettek, míg a mieink a 2 pikket is elbukták. Furcsa írás történt az alábbi partiban is. 

5. leosztás

A 6 treff kitűnő felvétel, a 30 asztalból 19-en be is mondták a szlemet. A svédek leálltak 5 treffben, így kereshettünk volna 11 IMP-t a partin. Dumbovich–Winkler azonban 7 treffet játszott egy kiálló ásszal –10 IMP-ért.

6. leosztás

Azt gyanítom, hogy Szegedi Balázs 3 kőrrel indult Délen és az maradt a felvétel. De ez amolyan férfi-megérzés. (Ha nem így történt, vissza az egész.) A nagykönyv azt írja, hogy hatos kőrrel és négyes pikkel első és második helyen ne induljunk kizáróval, mert a bridzsben mindkét nemes szín főszerepet játszhat. A magyar páros azonban nem ezt a könyvet olvasta. Az esélytelen felvételben Balázs hármat bukott, a svédeknek – és a mezőny nagy részének – azonban sikerült megtalálniuk a 4 pikket, így 11 IMP-t kerestek a partin. Ha passzal kezd Dél, akkor Észak 1 pikk indulására a 4 pikk felvétel automatikus lesz többféle megközelítésben is. Persze manapság az agresszivitás dívik a bridzsben, az izlandiak is így játszanak. Ők egy Ekren-szerű 2 treff indulással oldották meg a problémát (lásd az ábrát), míg a másik asztalon három passz után a hollandok 1 pikk–4 pikket licitáltak.

7 leosztás után 35–0 volt az állás a svédek javára. Ilyenkor az a legjobb, ha annak örülünk, hogy legalább nem ezt a meccset néztük, mert úgy még rosszabb lett volna a szájíz. A 10. leosztásban iratkoztunk be 2 IMP-vel, és a következő parti is jól sikerült.

11. leosztás

Winkler Gábor 3 pikket teljesített Nyugaton, míg a svédek női világbajnoka, Marion MichieIsen 3 kőrt bukott kétszer, 6 IMP ide.

16. leosztás

A mezőny 30 Észak–Dél párjából 13-an felvették a 6 kőrt, köztük a svédek is, mi azonban nem, 11 IMP oda. Érdekesség, hogy a belgák 7 kőrt teljesítettek a svájciak ellen, így Gawrys–Klukowski is 11 IMP-t bukott a partin, annak ellenére, hogy Gawrys is tizenhármat ütött, de ő csak 6 kőrt játszott. (Adu indulásra lopni kell két pikket az asztalon, treff lopásokkal üt a kéz, és aduzás, valamint a pikkek lehívása után a végjátékban Kelet kapitulál a két minor királyával úgy, hogy még a káró impasszt sem kell megadni, mert előáll a Show-Up Squeeze.)

A svéd csapat nagyon jól játszott, a miénk nem. 16 leosztásból mi négyben, ők hétben írtak, melyek közül kétszer 11-et, egyszer 10-et. A végeredmény 17,45–2,55 (48–13) lett a javukra.

A párosversenyen játszó Homonnay Géza–Kerekes Tamás 49,29 százalékkal a mezőny közepén helyezkedik el a selejtező három utolsó fordulója előtt. A nyílt csapatunknak ez a nap nem sikerült, de az olaszok például ilyenkor szoktak feltámadni, és ők sem állnak sokkal jobban, mint mi. El kell felejteni ezt a napot és hajrá magyarok!

A magyar nyílt csapat keddi programja
Magyarország–Anglia
Bulgária–Magyarország
Románia–Magyarország

 


További cikkek ebben a témában