Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor - 2023. április 30.

Challenge-bridzs és más nyalánkságok 2.

Az első rész itt olvasható.

WBC–1000: KO-16

A legjobb 16 közé 5 magyar játékos jutott: Buglyó Sándor, Kemény György, Gulyás Dániel, Talyigás András és Homonnay Géza. Versenyben volt még 4 román, 2 lengyel, 2 amerikai, 1 indonéz, 1 olasz és 1 lett játékos. Az már biztos volt, hogy a legjobb 8 közé legalább egy játékosunk bekerül, mert Buglyó Sándor és Kemény György egymás ellen játszott.

A szvinges mérkőzésen Kemény György kerekedett felül, 43–36-ra győzött.

Az alábbi partiban Buglyó Sándor bemondta az éles 4 kőrt, mely a másik asztalon kimaradt.

(Az ábrákban a Next gomb segítségével követhető a lejátszás.)

Az ellenjáték szemszögéből érdekes a leosztás. A pikk kezdést és pikk lopást könnyen megoldották a robotok. Ha Nyugat kitalálja, hogy a treff bubi Keletnél van és el mer hívni a treff ász-király alól, akkor a felvétel bukhat, mert erre nehéz a dámát tenni. És ha Kelet üt a bubival, akkor az újabb pikk lopással szevasz, tavasz.

A verseny e szakaszában magyar részről Gulyás Dánielnek volt a legnehezebb dolga, mivel a lengyel válogatott, Krzysztof Kotorowicz ellen kellett kiharcolnia a továbbjutást. Az alacsony meccspontforgalom a magas színvonalat mutatta, a mérkőzést a 13. leosztás döntötte el.

Mit licitálsz Dél helyén az alábbi licitmenet után?Gulyás 3 szant mondott, melybe mindenki belenyugodott, és a felvétel két szürrel teljesült +660-ért. Kotorowicz (przedpelk) a fenti helyzetben 4 treffel kulcslicitált, és Észak-Robot táltos lett: azonnal 6 káróra ugrott. A szlemet csak belicitálni volt nehéz, lejátszani nem, a lengyel játékos 12 IMP-ét szerzett, mellyel a meccset 17–7-re nyerte.

Ezek voltak a lapok:

Sima volt a román éljátékos, Andrei Florin (al_terego) meccse, melyet 53–8-ra nyert meg az inkognitóban játszó lett(?) ellenfele ellen. Florin kis segítség után egy sikeres mélyimpasszal teljesítette az alábbi kontrázott 3 kőrt, mellyel 14 IMP-ét szerzett.

Ha Kelet-Robot nem hívja le a pikk ászt, akkor Florin nem tudott volna teljesíteni, de ezután a kőr hatossal történő impasszal már hazaért.

Talyigás Andrásnak (tajcsi) nem sikerült a továbbjutás, mert lengyel ellenfele, Tomasz Twaróg (sony_pol) gyakran túljátszotta a robotokat. Íme:

Tomasz a Staymanre letagadta négyes pikkjét, ezért a robot védők a pikk színre alapozták az ellenjátékot és a felvevő kilenc ütéssel hazaért.

A másik asztalon András becsületesen válaszolt a 2 treffre és a 3 szanban hármat bukott. Nem csoda, hogy Nyugat nem pikkel, hanem a káró bubival kezdett. Tajcsi kivárt, de Nyugat szagot fogott és treff ász, treffel folytatta, mely után már nem lehetett teljesíteni. Szenzációs ellenjáték volt Nyugat-Robottól! Az egyetlen buktató kezdés is a treff ász, treff lett volna, de természetesen ezt még a gép sem szimulálta ki. András úgy teljesíthetett volna, ha azonnal üt a káró királlyal, lehív négy kőrt és kétszer megszökteti a pikk mariázst kőrrel és káróval közlekedve. Kelet üt a pikk ásszal, de csak treffet tud hívni, így a treff király viszi haza a kilencedik ütést.

Egy kontrázott szlem teljesítésével nyert az indonéz sztár, Bert Toar Polii (bert_polii) az olaszok tehetséges fiatal játékosa, Cristoforo Caffi (cris31m) ellen.

A reménytelen felvételt csak kis káró kezdésre lehet teljesíteni (a treff bubi jó fekvése miatt), de Nyugat aduval indult, amire Kelet-Robot a könnyű pikk dobás helyett érthetetlen módon a treff tízestől szabadult meg, így három treff ütéssel Bert és a kontrázott szlem hazaért. Cristoforo jogosan lehetett felháborodva a tömés miatti kiesésért, hiszen ő már a kontrázott 5 kőrt is elbukta, mert nem kezelte jól a treffet. Ha kihúzzák ezt a partit, akkor az olasz játékos jutott volna tovább. A kiesés sorsára jutott a legjobb női játékos, Marina Stegaroiu, valamint Homonnay Géza is, mindketten román ellenféltől kaptak ki. Géza egy szerencsétlen mellékattintás miatt (lásd 10-es parti).

Igazi csemege volt az amerikai online bridzssztár, Samuel Ieong (sieong) és Paulo Brum (paulinho) párharca, mely Samuel sikerével ért véget. A brazil csillag két necces szlemet mondott be és bukott el, ezek okozták a vesztét. Az egyik necc ez volt:

Nyugat a káró hármassal kezdett. Brum impasszt adott a dámával és bukott, mert a káró király Keletnél volt. Úgy teljesíthetett volna, ha üt az ásszal, lehív öt adut (az asztalról egy kárót és három kőrt dob), megadja a kőr impasszt, a kőr ászra eldobja a kéz vesztő káróját és Kelet elleni (bonyolult) végjátékot pontosan adja elő. Még nyílt lapokkal sem könnyű a fent említett játék, ezért senki nem hibáztathatja Paulot, hogy egyszerűbben játszott.

WBC–1000: KO-8
A magyarok közül a legjobb 8 közé csak Kemény György jutott, ráadásul talán ő kapta a legerősebb ellenfelet. A lengyel válogatott játékost, Krzysztof Kotorowiczot dobta neki a gép.

A 6. partiban Kemény felvett egy optimista 7 szant, melyben csak 12-t lehetett ütni, a lengyel játékos 6 pikket teljesített, 14 IMP oda.

A 9. leosztásból a magyar fiú jött ki jobban.

Káró kilences kezdésre Gyuri pikket dobott, Kelet ütött az ásszal. Ez hiba volt, mert ha a robot kicsit tesz, akkor veszít ugyan egy ütést, de a felvevő nem nyer kettőt. Adu vissza után treff kiengedéssel és magasítással a gém teljesült.

A másik asztalon hajszálra azonos volt a licit és Kotorowicz is treff magasításra játszott, de valószínűleg nem vette észre, hogy a treff hetes-hatos magas, a treff négyes azonban nem, és az utóbbi lapot hívta ki, melynél nagyobb volt Keletnél az ötös. A végelszámolásnál ez az ütés nagyon hiányzott, egy bukás és 11 IMP ide. A 16 leosztásból a lengyel játékos kétszer, Kemény hétszer írt, így Gyuri 26–15 arányú győzelme teljesen megérdemelt.

Az Andrei Florin (al_terego)–Tomasz Twaróg (sony_pol) román–lengyel mérkőzés is izgalmasnak ígérkezett. A KO szakaszban látottak alapján talán a román játékos tűnt esélyesebbnek. A 10. leosztásban ez volt a feladat:

Mit licitálsz az alábbi lappal általános bellben a második helyen?

….
….
….

Mindkét versenyző 1 szannal kezdte a licitet és 3 szanban landoltak. Ezek voltak a lapok:

1 kőr indulás esetén valószínűleg 4 kőrben végződött volna a licit, és káró ász, káró lopás után már csak a treff ász állt volna ki, mivel esik a kőr dáma és jó a pikk impassz. Andrei Florin észrevette, hogy a robot 2 treff utáni 2 szan viszonválasza invit, de tagadja a négyes nemest (négyes pikkel és invit lappal a robot 2 pikket licitált volna), ezért nem mutatta be pikkjét, így a robotoknak kevesebb információjuk volt az elosztásáról. Érdekes módon nem pikkel, hanem a szingli káró kilencessel kezdett Nyugat, pedig úgy programozták be, hogy szanzaduban neki sem lehet lopni. Kelet persze pikkre fordult, majd a treff ász ütése után Nyugat üresben lehívta a pikk királyt. Ez elég is volt a teljesítéshez, a sikeres kőr bubi szöktetés után már nem volt gond, egyenlő és +600.

Tomasz Twaróg valószínűleg nem figyelte, hogy Észak 2 szanja tagadta a négyes nemest, 3 pikket mondott és treff kezdést kapott. A kőr ász után megszöktette a kőr bubit, de a káró király szöktetése helyett pikk expasszra játszott, amivel nem nyert, kettőt bukott –200-ért és –13 IMP-ért.

Andrei Florin a 15. leosztásban is jobban oldotta meg a licitet, mint lengyel ellenfele.

Twaróg indulóerős lapjával 3 káróval nyitott Délen, és ez mindenkinek tetszett, két szür és +150. A román játékos nem akciózott, 1 káróval indult és az elvehetetlen 5 káróval zárt. A teljesítés +600-at és 10 IMP-t hozott a román konyhára, és a találkozó Andrei Florin 38–16 arányú győzelmével ért véget.

A Bert Toar Polii (bert_polii)–Sergiu Lupu (sergiu) indonéz–román meccsen már a legelső partiban villogott a robot.

Az indonéz sztárjátékos passzolt a 3 pikkre, Lupu azonban nem, ő kontrával kinyitotta a licitet és nyert, mert Észak-Robot a helyzet magaslatára hágott, amikor nem kőrben, hanem káróban mondta be a gémet. Az 5 kőr már bukott volna, az 5 káró azonban hazaért, így 8 IMP járt a román játékosnak, aki jó gémbemondásaival 42–10-re győzte le ázsiai ellenfelét.

A Samuel Ieong (sieong)–Stefan Matuz (steffl54) amerikai–román találkozón mindkét asztalon azonos volt a licit és a pikk hármas kezdés az alábbi partiban.

A román játékos a pikk impassz többszöri megadása mellett a kőr nyolcas ellopására alapozta játékát és teljesített +620-ért.

Az amerikai a treff lopásra akarta kihegyezni a partit, lehívta három magas kőrjét és az asztalról treffet dobott. Treff király, treff ász, treff lopás következett, de Kelet felüllopott, a robotok lehívtak két magas kárót és Ieong már nem tudott teljesíteni, –100 és +12 IMP Matuznak. A román játékos egy újabb 12 IMP-s gém szvinggel nyerte meg a meccset 30–15-re, így az esélyesebbnek tartott amerikai búcsúzott.

Némi meglepetésre a legjobb négy közé csak közép-európai versenyző jutott, és az már eldőlt, hogy Kemény György mellett három román játékos végez majd a pénzdíjas helyeken. A Facebook magyar fotelszurkolói persze Gyurinak drukkoltak, és a játékát látva nem is reménytelenül.

(Folytatjuk)