Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor - 2023. június 4.

Challenge bridzs és más nyalánkságok 4.

WBC–1000: A 3. helyért
Házi rangadó volt a bronzéremért folyó csata, mely két román játékos, Andrei Florin (al_terego) és Stefan Matuz (steffl54) küzdelmét hozta. Az első félidő nem volt túl izgalmas, 11 parti után 4–3 volt az állás. 1 figurapont döntött és hozott 11 IMP-ét Matuznak a 12. leosztásban. (Nyitóképünkön apa és fia, a februári kolozsvári párosverseny második helyezettje, a WBC–1000 győztese, Kemény György és a verseny legjobb magyar ifijátékosa, Kemény Márk.)

Dél 14 figurapontos 1 szan indulását gémre emelte a robot, a felvétel szürrel teljesült. A másik asztalon Florin 1 treffel indult, és mint mindenki más tette volna, lepasszolta Észak 1 szan válaszát. Pechje volt, hogy odaát összejött a 3 szan, de abban nem, hogy ő nem mondott gémet, mert csak nyolcat ütött. Félidőben 14–8 volt az állás Matuz javára.

A második szettben több volt az esemény. Stefan Matuz két nagy szvinggel elhúzott, és 26 leosztás után, azaz 6 partival a vége előtt 42–13-ra vezetett. Eldőlni látszott a meccs, de fordult a kocka.

Kelet–Robot kis pikkel kezdett és Florin 13 ütést zsákolt.

A másik asztalon is 3 szanig jutottak, de ott kicsit eltért a licit. És ez a nüansz hét ütés különbséget eredményezett! Kelet-Robot ugyanis briliáns megoldást gondolt ki: körülnézett a pikk ásszal! Miután látta, hogy pikkben nincs esély, el kellett döntenie, hogy treffre fordul vagy káróra. A szoftveragy a kárót szimulálta jobbnak, és káró folytatásra Nyugat hat ütést hívott le zsinórban a három bukásért. Ritka az olyan parti, melyben az egyik asztalon tizenhármat, a másikon hatot ütnek ugyanabban a 3 szan felvételben. Itt ez történt, 12 IMP járt Florinnak, aki a következő játszmában két töredéket összeírt és 7 ponttal gazdagodott, közelebb kerülve a tűzhöz. 30 leosztás után 43–32 volt az állás és sordöntő parti következett.

Florin nem sokat cicózott és alkalmazta azt az elvet, hogy egy nyolclapos szín elbírja az 5-ös magasságot. Nyugat-Robot nem hitt a román játékosnak, de ő ragaszkodott az elgondolásához és azt rekontrával nyomatékosította. A pikk király kezdés még jó volt, a treff folytatás azonban nem. Az asztal a kilencest tette és ütésben maradt. Ha a felvevő körbeengedi a káró hatost és átfordul treffre, akkor rekontrázott szürt csinál +1400-ért, de ő a hatost arra tartogatta, hogyha nem ül a káró impassz, akkor a káró ötöst átütve a hatos biztosítsa a hidat az asztalra a treff impassz megadása végett. Persze Florin a teljesítésnek és a +1000-nek is örült, gondolom én. Sokkal izgalmasabb lett volna a parti, ha a robot pikkel vagy a kőr dámával folytatja a pikk király után. Ekkor a felvevő ronthat, ha a káró ász lehívásával próbálkozik.

A másik asztalon Stefan Matuz elkövette azt a hibát, hogy az 5-ös magasságon bemutatta négyes treffjét. Akinek van egy egyvesztős nyolc lapos színe, az ne keressen másikat, gondolta volna nagyanyám, de ezt a gondolatot már nem tudta Matuznak megüzenni, mert az ő korában még se internet nem volt, se sms. Észak-Robotnak nem tetszett az 5 káró és 6 treffre igazított. A felvevőnek szerencséje volt, hogy káró kezdést kapott, mert kőr indulásra akár hatot is bukhatott volna, ami kontra esetén robotok közt is –1400-ba került volna. A két bukás –15 IMP-be fájt, így Andrei Florin 47–43-ra nyerte meg a meccset és a bronzérmet. Gratulálunk!

WBC–1000: A döntő
A Kemény György–Sergiu Lupu döntőben nem született ilyen szoros végeredmény. A magyar fiú szolidan és pontosan játszott, 41–7-re nyerve az első félidőt. A román játékosnak nem ment jól a játék, elhúzott egy könnyen teljesíthető szlemet és néhány partiban túllőtt a célon. De hát nagy volt a tét, ilyenkor sokszor megremeg a kéz.

A második szettben sem változott a játék képe, Sergiu Lupu többször is a hátára vette a pályát, valószínűleg a szvinget kereste. Az alábbi partiban meg akarta mutatni a robotoknak, hogy ki itt a Jani, de ez –11 IMP-be került neki.

Indulóerős lappal nem szerencsés első és második helyen kizárással nyitni, de ezen lépjünk most túl. Az 5 kőr még érthető, hiszen van egy extra ász, a 6 kőr azonban már nem.

A másik asztalon Kemény 1 kőrrel nyitott és a partner emelése után mászott fel 5 kőrig, melyre az ellenrobotok már nem mondtak 5 pikket. Nyugat a pikk tízessel támadt, Kelet vitte az ásszal és a káró kettest rakta ki, ütött a király. A pikk folytatást Gyuri ellopta, lehívta a treff ászt, treffet lopott magasan, majd aduval közlekedve megismételte a magas treff lopást. Ezután lehívta összes aduját, és akkor is teljesített volna, ha eredetileg 4–1 a káróelosztás és Nyugat tartja a hosszú kárót és a hosszabb treffet a magasfigurával, mert abban az esetben beszorul. Szép játék volt, még akkor is, ha nem úgy osztották ki a lapokat.

A 22. leosztásban Kemény a kártyaolvasás és kártyaérzék magasiskoláját mutatta be.

Nyugat a pikk hetessel kezdett, Kelet tízesét vitte a király. A négy treff és (az indító kijátszásból sejthetően) két pikk ütésen kívül kellett még három, melyből a káró és a kőr egyet-egyet biztosított. De honnan jöhet a hiányzó harmadik? Gyuri megszöktette a kőr dámát (Nyugatról a nyolcas jött), és visszafelé kiengedett egy kőrt. Siker! Ütött a dubló ász, és úgy nézett ki, hogy meglesz a kilencedik ütés. Igen ám, de a második pikket még meg kellett ütni, szóval csak lassan a testtel! Nyugat a káró nyolcassal jött vissza, ami arra utalt, hogy nincs nála a káró ász. Most kellett vigyázni, mert a káró volt a veszélyes szín. És Kemény vigyázott, mert a királyt tette! Ha a kilencest teszi, akkor Kelet a tízest, és hiába rak Dél is kicsit, Kelet kis káróval ütteti a királyt, hogy hagyjon Nyugatnál egy kárót, amikor az üt a pikk ásszal, és így lezongorázhatják a kárókat. Kelet a káró királyt nem hagyhatta ki, mert akkor később ütne a dáma is, ezért elvitte. A káró bubit Gyuri okosan kihagyta, elvágva ezzel a káró közlekedést, és vége lett a dalnak, 3 szan egyenlő. Briliáns felvevőjáték volt!

A másik asztalon azonos licitmenet és kezdés után Sergiu Lupu a jó öreg taktikát alkalmazta, először a hosszú színét zongorázta le, hátha történik valami. Nem történt, a robotok jól dobtak. A kőr király sikertelen szöktetése után azonban Nyugat nem találta ki, hogy káróra kell fordulni a buktatáshoz és visszahívta a kőrt. A román játékos azt még jól csinálta, hogy kőrrel asztalra ment és kihívta a káró királyt, azonban a négylapos végállásban Kelet úr kőrjére kézből pikket dobott, így a végén a magas pikk dáma meghalt az asztalon, 10 IMP pedig a szkórlapon.

Sergiu az alábbi szlem bemondásával 10 IMP-vel csökkentette a hátrányt, mert Kemény csak gémet játszott.

A következő leosztásban a magyar játékos agresszívebben licitált, mint a román.

A 3 pikk káró kezdésre és folyamatos káró hívásokra bukott volna, mert az elérhetetlen asztal miatt a kiálló három adu és treff ász mellé vagy egy treffet, vagy egy kőrt ki kell volna még adni. Nyugat azonban treffel indult, +140.

3 káróig azonos volt a licitmenet, de Lupu nem mondott 3 pikket, mint odaát Kemény, és ez lett a veszte, mert erre vérszemet kapott Nyugat-Robot és 3 szanra vállalkozott. A kontrázott felvétel csak kőr bubi kezdésre bukott volna el, de Észak a pikk kettessel indult, –750 és –13 IMP.

A következő leosztásban Lupu ismét túltolta a biciklit, mert bemondott egy olyan szlemet, melyből kiállt egy kulcslap és az adu dáma. Az ilyen szlemeket a nagykönyv nem mondja be, Sergiunak se kellett volna. Az egy bukás –11 IMP-t jelentett neki, mert a túloldalon Kemény 5 kőrnél behúzta a féket.

A maradék néhány partiban sok érdekesség már nem volt. A döntőt Kemény György nagy fölénnyel, 99–23-ra nyerte, így ő lett az első World Bridge Challenge bajnok. Ezúton is gratulálunk Gyurinak, aki az egész tornán nagyszerűen játszott.

A verseny után ezt nyilatkozta: „Gémeken és szlemeken kb. ugyanannyit adtam le, nincs elég rutinom, hogy robottal mikor kell agresszívnek lenni, és mikor rábízni a dolgot, de úgy tűnik, szerencsém volt a partner-robotokkal, sok éles gémet elbuktattak, amikor én kimaradtam belőlük. És elég sok apró írásom volt felvevő és ellenjátékokban, amik aztán jól is jöttek a szoros meccseken. Összességében én elég szerencsésnek érzem a győzelmet, több forduló után is mondtam a családnak, hogy simán ki fogok kapni, aztán valahogy mindből győzelem lett. Jópofa verseny volt, köszi a szervezést, klassz, hogy ilyen nagy létszámú nemzetközi versenyt tudtatok szervezni.”

Azt hiszem, hogy a résztvevő játékosok nem bánták meg, hogy beneveztek erre a versenyre. Bár sok munkával járt, élmény volt kívülállóként is követni az eseményeket. A torna nem szűkölködött drámákban, és megállapíthatjuk, hogy nem születtek irreális eredmények. A több ezer lejátszott parti közül persze nem volt könnyű válogatni, de talán sikerült néhány mazsolával felvillantani az e-bridzsben rejlő lehetőségeket. A külső szemlélőnek furcsa lehetett, hogy a versenyt eleve úgy írtuk ki, hogy a támogatók adományait (itt is köszönjük) teljes egészében a résztvevő játékosok között osztottuk szét, tehát részünkről a munka karitatív jellegű tevékenység volt, anyagi hasznunk ebből nem származott. Célunk az e-bridzs bemutatása volt a nagyvilág felé, és ez talán sikerült is. Ami a díjakat illeti. A bajnokság első négy helyezettje részesült különböző arányú díjazásban, ezen kívül tiszteletdíjat kapott még a legjobb női játékos, a Romániát képviselő Marina Stegaroiu (pisoy), és a legjobb magyar junior, Kemény Márk (markk12) is. Nekik is gratulálunk!

Epilógus
Vessetek a mókusok elé, ha azt mondom, hogy nem kell nagy jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy belássuk, az e-bridzs a jövő. Ha ehhez mégis látnoki képesség kell, akkor 10–15 év múlva hívjatok egyszerűen vátesznek. Csatlakozást kellene találni az e-sportokhoz, melyeket már egyre komolyabban vesznek mindenhol a világon. Persze a póker népszerűségét nem fogja elérni az e-bridzs, de ha pénzért vagy a nevezési díjakból összejövő pénzdíjas versenyeken lehet majd játszani, akkor egy másik dimenzióba kerülhet az e-játék. Az már eleve jó, ha a licitálás egynyelvű lesz, azaz mindenkinek azonos licitrendszert kell játszania, így a résztvevők és a külső szemlélők számára is könnyebben tanulható és követhető lesz minden. Az is pozitívum, hogy nem lehet csalni, vagy ha mégis, az könnyen felderíthető. Szintén biztosnak látszik, hogy a mesterséges intelligencia ráeresztése a bridzsre előbb-utóbb sokkal jobb robotokat termel majd ki, melyek az embert ugyanúgy le fogják iskolázni, mint ahogy az a sakk vagy a gó esetében is történt. Bár ne lenne igazam!
(Vége)