Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

George Retek - 2010. április 17.

Lapértékelés

I.
Az Amerikai Kontrakt Bridzs Szövetség _ACBL_ 2009-es jótékonysági versenyén, Nyugat helyén, bellben mans ellen az alábbi lapokat kapod.Az ember szívesen mondana 3 pikket, bemutatva ezt a gyönyörű 6-5-ös elosztást. De álljunk csak meg egy pillanatra. A partner 2 kőrjére licitált 2 pikkünk még nem volt riverz, de ha most 3 pikket mondunk, azzal már 18-19 pontos, riverz-erős lapot ígérünk. Vajon mennyit ér a treff sikénünk a partner 2 szan licitje után? Lesz nála 3-7 pont treffben _elvesző értékek_ és kőr figurák. És mi a helyzet Észak 2 treff licitjével? Neki is lesz 3-7 pontja treffben, szinte semmije káróban és kőrben, így várhatunk tőle egy vagy két pikk figurát. Ezek mind arra utalnak, hogy be kéne húzni a kéziféket, és csak 3 kárót mondani. Igaz, hogy ezzel csak 6-4-es eloszást ígérünk, de így is érdemes inkább partnerünkre bízni a végső döntést. Akár 3 szant, akár 4 pikket mond, az jó lesz.

A versenyen azok a Nyugatok, akik 3 pikket mondtak, már nem tudták a partnerüket leállítani, és a bukós 6 pikkben kötöttek ki. Ez volt a teljes kiosztás:
II.
Egy újabb parti a 2009 novemberében lezajlott ACBL jótékonysági versenyről. Szintén Nyugaton, általános mansban, az alábbi lapokat kapod:New minor forcing: Amerikában elterjedt konvencionális felkérdezés, hasonló a Kantar reléhez.

MIT TUDTUNK MEG EDDIG A PARTNER LAPJÁRÓL?

A 3 treff tagadja a hármas pikket, a négyes kőrt és a káró fogást. Azt is tudjuk, hogy nincs hatos treffje, hiszen azzal 2 treffet mondott volna az 1 pikkre. Négyes kárója sem lehet, mert ötös treffel, négyes káróval és minimális indulóerővel 1 káróval kezdte volna a licitet.

Mit tudunk a figuráiról? Ha nincs semmije káróban és pikkben, akkor lesz kőr és treff király-dámája is. Ha viszont dubló ásza vagy királya van pikkből, akkor a 6 treff várhatóan impasszos lesz, de egy csapatmérkőzésen magabiztosan mondhatunk 5 treffet.

Pároson viszont jó lehet szant játszani. Ha a feltehetően hiányzó király elleni impassz ül, akkor szanban is lesz 10-11 ütésünk, ha viszont nem ül, akkor "sayonara". Ezúttal a bridzs istennők megbüntették a notórius szan függőket.

Ez volt a teljes kiosztás: