Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Mariusz Puczynski, Talyigás Pé - 2019. május 17.

Köszönöm, Zia!

A mai napig kétszer tettem közzé írást a bridgewinnersen. Mindkettő negatív volt, és BZ-ről szóltak*. Most az az öröm ért, hogy változtathatok ezen, és írhatok valami egészen különlegesen pozitív dologról. Mariusz Puczynski bridgewinners.com-on megjelent cikkét Talyigás Péter fordította.

Néhány héttel ezelőtt, egy hatalmas véletlen folytán (David Gold** egészségügyi problémái miatt), a sorsom (név szerint Grzegorz Narkiewicz) összehozott Ziával, és vele játszottam a Palace Cup versenyen Varsóban. Az elődöntőig jutottunk, ahol az ellenfeleink sokkal jobb játékosoknak bizonyultak aznap este, de a történet nem erről szól. Az első forduló után Zia arról beszélt nekem, hogy hallotta valakitől, hogy én vagyok az, aki visszaadta az érmet, amit BZ-vel nyertem. Megölelt, megcsókolt, és azt mondta, hogy mennyire hihetetlen, amit tettem. Megkülönböztetett érzés volt a legendás Ziával játszani, de ez az érzés tovább növekedett, amikor ő azt mondta, megkülönböztetett érzés velem játszani. Hihetetlenül felemelő volt. Beszélgettünk a családról (a 12 éves fiam végig mellettem ült a verseny alatt) és arról, hogy két évvel ezelőtt abbahagytam a bridzset. Számomra a bridzs félig a sport ambíciók fűtötte érzelem, félig a közösség és a barátság a többi bridzsezővel. A BZ-botrány összetörte ezt a második, nagyon fontos részt, mert sok ember, akik közvetve vagy közvetlenül érintettek voltak a BZ-ügyben, megpróbálta megvédeni őket, engem direkt módon támadtak, míg mások (a videók után) nem szóltak egy szót sem, nem adták vissza az érmeiket (csak négy ember jelentette be, hogy lemondanak róla, és hozzávetőleg ötven embernek vannak ilyen érmei, vagy még többnek). De nem magamról akartam írni, bocsánat.

Néhány nappal később Zia írt nekem egy e-mailt. Íme egy részlet:
„A következő napokban szeretnék neked küldeni egy ajándékot megbecsülésem jeléül.
Egy érmét, amelyet néhány évvel ezelőtt nyertem Brazíliában, a Bermuda-kupán***.
Örömmel töltene el, ha egy nap a fiadnak adnád, és így ő örökké megbecsülné az apja indítékait, amelyek miatt visszaadta a saját érmét… Mégpedig, hogy a tisztességet többre értékelte az elismerésnél.
Ha majd az elkövetkező években erre az éremre néz, tudni fogja, hogy azért a hatalmas megbecsülésért kapta, amit az apja iránt éreznek bridzsező társai.” (A 2009-ben, Sao Paulóban Bermuda-kupát nyerő Egyesült Államok 2: Zia Mahmood, Bob Hamman, Eric
Rodwell, Eric Kokish edző, Jeff Meckstroth, Donna Compton NPC, Nick Nickell, Ralph Katz – Fotó: WBF)

Ma érkezett egy csomag, amelyben az a Bermuda-kupa-aranyérem volt, amelyet Zia 2009-ben nyert Sao Paulóban (a cikk alatt olvasható kommentekből kiderül, hogy ez volt Zia első Bermuda-kupa-aranya, ami tovább növeli a gesztus értékét – T. P.) (Zia eddig egyetlen Bermuda-kupa aranyat nyert – szerk.).

Hihetetlen ember, lenyűgöző gesztus. Én pedig egyszerűen csak áldottnak érzem magam. A fiam pedig, akit az életben tisztességre és becsületre próbálok nevelni, kapott egy gyönyörű leckét.

Köszönöm, Zia!

* Baliczki–Zmudzinski, a csalás miatt eltiltott, sokszoros bajnok lengyel válogatott pár
** Angol válogatott játékos
*** Ez a bridzs világbajnokság hivatalos neve