Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gál Péter - 2010. március 27.

Elmefájdalmaim

Mottó:  Hír: Moszkvában Mercédeszeket osztogatnak.

Jereváni Rádió: A hír igaz. Csak nem Moszkvában hanem Leningrádban, nem Mercédeszeket hanem Zsigulikat. Továbbá nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

Érdekes blogot tett közzé Lakatos Péter a MBSZ honlapján. http://bridzs.hu/szivfajdalmaim

Két témával foglalkozik. Az első a doppingellenőrzés. Ezzel most nem foglalkozom, de különös álláspont ez egy olyan bridzselőtől, aki rendszeresen vesz részt Bridzs Világ és Európabajnokságokon, és tudomásom szerint idén is szándékában áll.

A második téma a csapatmeccsek halasztása. Az én véleményem szerint számos részén lehetne javítani a Kupa kiíráson, de halasztásról szóló rész nagyjából megfelelő.

A szerző utólag nyílt levéllé módosítja az eredetileg az Elnökségnek írt levelét, melyben a szabályok ellenére halasztást szeretne elérni, de nem sikerült. A levélben megpróbálja összeszedni, hogy mi okból korlátozzák a halasztást, melyről a KUPA kiírás ennyit mond:

Mérkőzés halasztása: mérkőzést halasztani nem lehet. Szövetségi érdekből az ellenfél egyetértésével kivételes esetben lehetséges, hogy az elnökség felmentést ad a fenti szabály alól.

A szerző két okot talál a szigorú korlátozásra:

  • a verseny lebonyolítása ne nehezüljön, akadályozódjon

  • eredményeket ne lehessen haszonnal manipulálni, befolyásolni

Már az első ok is elég lenne az indokolatlan halasztások elutasítására.

Természetesen a másodikat fel sem tételezzük a szerzőről vagy csapatáról.

Szerintem két ennél fontosabb ok is van:

  1. Az ellenfél védelme.

    Számos eset bizonyítja, hogy nem kellően indokolt esetben is nyomást gyakorolnak a halasztó csapatok az ellenfélre a halasztás érdekében, pedig az általában jelentős hátránnyal jár a másik csapat számára.

  1. A többi csapat védelme.

    A többi eredmény ismerete jogosulatlan előny biztosíthat és segíthet a helyes taktika megtalálásában. A konkrét esetben _KO rész, mérkőzés a Kö.M. Kupa 4 közé jutásáért._ számításra kerül az u.n. KO index, mely azt hívatott eldönteni ki kerül rögtön az országos négyes döntőbe, és kinek kell ezért még egy meccset játszani. A halasztott meccset játszók, így előre kiszámolhatják, hány IMP szükséges ahhoz, hogy rögtön a 4 között legyenek.

A szerző csapata saját elhatározásából 4 fővel indult a Kupán, így pontosan tudták, hogy ha egy csapattag kiesik, akkor helyettesről vagy pótnevezésről kell gondoskodniuk. Jelen esetben Nikolits Tamás volt a hiányzó, aki több mint 30 éve vesz részt a kitzbüheli versenyen, köztudottan a közeli kitűnő sípályák kedvéért. Természetesen gratulálok Nikolits Tamásnak a forduló ideje alatt lezajlott kitzbüheli nyitópároson elért 56%-hoz.

http://www.bridgeaustria.at/mama-te/mama-te/te/Kitz-10_Eroeff_Endstand.htm

Partnere Benedek Béla is indult a Kupán, de az ő csapata nem kért halasztást.

Az gondolom, hogyha egy csapat csak 4 fővel nevez, az nem jelent számára többlet jogokat, legfeljebb a pótnevezésben.

Mindezek alapján, úgy vélem kevés sporttársunk vette volna magának a bátorságot az idézett levéllel „inzultálja” az Elnökséget.

Ezek után érhető a szerző ötlete, más „tehetősebb bridzsező”-kel együtt privatizálná a Magyar Bridzs Szövetséget _is_. Ezután a pénzéért azt kapná amit szeretne, és nem kellene megfelelnie a számára nem tetsző szabályoknak.

Ebből én - ha lehet - nem kérnék.

Gál Péter