Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Weisz László - 2024. június 6.

Meghalt Matheovits László

Újabb érzékeny veszteség érte Pécs, de talán az egész ország bridzstársadalmát. Életének 84. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Matheovits László, aki 1971 óta meghatározó alakja volt bridzséletünknek.

Édesapja, Matheovits Ferenc, volt Kisgazda és NDP képviselőként aktív részese volt a háború utáni Magyarország politikai rendszerének (erősen jobboldali keresztény elköteleződése révén), s ennek későbbi negatív vonzataként Laci csak hosszú küzdelem után került be a BME gépészmérnöki képzésébe, ahol azután gépészmérnöki diplomát szerzett. Ennek birtokában vált a vidéki Magyarország egyik kiváló termelő szövetkezetének (Szabadszentkirály) főmérnökévé.

A rendszerváltás után nagyon jól prosperáló mezőgazdasági szaküzletet hozott létre, melynek működtetésében halála napjáig aktívan részt vett.

A hazai bridzsélettel való kapcsolatteremtése a Bari házaspár és Harsányi Lajos meghatározó közreműködésével létrejövő pécsi bridzsklubba 1971-ben történő belépését követően indult el, itt több éven keresztül Matavovszki Iván (néhány éve elhunyt) bridzsező barátunk volt a partnere.

A legsikeresebb évei azonban a Szesztay Zsolttal alkotott párosban következtek. Sok-sok versenyen voltak helyezettek, s közben a Bari István–Harsányi Lajos párossal csapatot alkotva számos alkalommal megnyerték az akkor még virágzó vidéki bridzsélet legrangosabb versenyét, a vidékbajnokságot.

Közben az élet úgy hozta, hogy Szesztay Zsolt Debrecenbe költözött, ezért Lacinak új párt kellett keresnie. Ennek során talált rá Árvay Gyulára, akivel hosszú éveken keresztül játszott igen sikeresen.

Sok-sok kacskaringó után 2021-ben újra Árvay Gyula lett a partnere, akivel – az egyre szűkülő létszámú pécsi mezőnyben – sorra nyerték a párosversenyeket, s változó párokkal társulva a csapatversenyeket is.

Talán a sors utolsó kegyelme az volt, hogy a halála előtti napon még játszhatott, és ezen a  versenyen biztosította be az Árvay–Matheovits páros győzelmét a pécsi klub hagyományos tavaszi párosverseny-sorozatán.

Halála rendkívül érzékeny veszteség Pécs bridzséletében – drága jó barátunk, nyugodj békében! Ígérjük mi élők, hogy örökre megtartunk jó emlékezetünkben!