Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Marczona Mariann - 2023. október 24.

Meghalt Kása Mari

Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek,
Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.
Juhász Gyula

Felfoghatatlan. Tavasszal a férjével második lett párosban a vidékbajnokságon. Náluk vendégeskedtünk, aztán együtt voltunk a zalakarosi bridzstáborban. Az energiáját, vitalitását egy Duracell nyuszi is megirigyelhette volna, most pedig nincs többé. (A 2000-es pulai bridzsfesztivál nyílt csapatversenyének harmadik helyezettjei a serlegekkel: Kása Miklós, Kása Mari, Marczona Mariann és Minarik Attila)

Kása Miklósné Fiedler Mária, vagy ahogy mindenki ismerte, Kása Mari életének 76. évében, 2023. október 18-án elhunyt.

Régi barátság a mienk. A bridzs hozott össze bennünket. A férjeink kitalálták, hogy játsszunk együtt, próbáljunk meg indulni női válogatottként. Én szürke voltam és megbízható, ő kreatív, fantáziadús és kockáztató. Én valószínűségeket számolgattam, neki érzéke és intuíciója volt. Én feladatnak tekintettem a partik megoldását, neki élvezetet okozott. Én bridzskönyvekből próbáltam tanulni, ő zsigerből megcsinált egy kétoldali átmenetváltásos beszorítást vagy egy Vienna coup-t.

Nagyon különbözőek voltunk, ennek ellenére – vagy éppen ezért – eredményesek. Több évben is játszottunk a női válogatottban. Legnagyobb sikerünk az 1997-es montecatini női Eb-n párosban elért 8. hely volt.

A velem való játék csak egy intermezzó volt, sokat és sikeresen játszott férjével, Kása Miklóssal. Rengeteg magyar versenyen szerepeltek kiválóan, miskolci partnereikkel, valamint velem és férjemmel, Minarik Attilával is több vidékbajnokságon, Magyar Kupán értek el szép helyezést. (Kása Miklós, Kása Mari, a szerző és Minarik Attila az öt évvel ezelőtti vidékbajnokság győztes csapataként)

Vegyes csapatként nemzetközi versenyeken is részt vettünk, a 90-es években több dobogós helyet szereztünk a pulai nyílt-, illetve vegyes csapatversenyen.

Nem hobbija, szenvedélye volt a bridzs. Játszott versenyeken, társaságban, és sok-sok éve interneten is.

A bridzs hozott össze bennünket, de jó barátok is voltunk. Határozott elvei, elképzelései voltak, a saját igazsága mellett mindig keményen kiállt. A kemény külső mögött azonban melegszívű, segítőkész, igaz ember rejtőzött.

A bridzsen túl sok-sok közös szilveszteri buli, nyaralás, nagy beszélgetés, közös élmény emlékeztet rá.

Nagyon fog hiányozni.

Kása Mari temetése november 8-án szerdán 14 órakor a miskolci Deszka Temetőben lesz.