Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely - 2023. november 9.

Grőbler András (1933–2023)

Elment még egy sporttársunk – Grőbler András, aki több mint 60 éven át volt a bridzsszövetség játékosa, pár nappal 90. születésnapja előtt távozott.

András az ötvenes évek elején, a katonaságnál tanulta meg a játékot, majd az ötvenes évek végén kezdett el versenyszerűen bridzselni. A tájfutás, evezés és síelés mellett kiváló kiegészítő sportnak indult – és végül 90. életévében is még aktív klubjátékosként szerepelt. Több mint 30 éven át dolgozott a Műanyagipari Kutatóintézetben, így a MÜKI csapatában versenyzett a hatvanas és hetvenes években, majd a Grőbler csapat kapitánya volt. Leghosszabban kollégájával, Baán Attilával játszott, de aztán Burian Fendall és Dobóczky András is volt partnere – nyugdíjas éveikben pedig végre feleségének, Szelényi Juditnak is lett ideje együtt játszani. (Szemben Burián Fendall partnereként 2002-ben a Mitchell IV. osztályú bajnokságban)

Nekem családi kapcsolódásom is volt hozzá – anyukám főnöke volt a MÜKI-ben. Valami ismeretlen misztikum lengte őket körül, amikor a laborban gyerekként én is bent lehettem, és Baán Attilával elmélyülten mesélték a heti leosztás partijait: ász, pici, pici; király, pici, pici…

Kezdő játékos koromban András ellen egy partink tanított meg az óvatos kontrára. Saját fejlesztésű precíziós treffet játszottak Attilával, és a licitből az derült ki, hogy Andrásnak erős lapja van hosszú kőrrel, és 4 kőrt vállaltak. Aduból ász-dáma-bubival ültem mögötte, meg egy külső ásszal, úgyhogy vidáman kontráztam. Partneremtől persze semmi ütés nem érkezett, de mivel az adu király nem (az egyébként helyes figurákat tartalmazó) asztalon terült, elégedetten szemléltem négy ütéses lapomat. Egészen addig, amíg András az aduzás helyett lopásokkal kézi adui eltüntetésébe nem kezdett, és csak a 11. ütésben került sor az első adu hívására – üthettem a bubival és a rosszul ülő adu király ütéssé vált.

Azóta a business kotnrák híve lettem. András pedig Attilával valahol fent elemzi a partikat – király, pici; ász, pici, pici…

A család tájékoztatása szerint Grőbler András hamvasztás utáni búcsúztatása 2023. november 16-án 12 órakor lesz a Farkasréti temető ravatalozójában. Kérik, aki virággal kíván búcsúzni, csak egy szálat hozzon.