Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Kelen Károly - 2023. december 15.

Cziffrusek, ne csináld! – Cziffra András (1948–2023)

Édes istenem, meg volt beszélve csütörtökön este hatra a bridzs a BBO-n (Holyinka–Cziffra, Topolyi–Kardos), és délelőtt még telefonon visszaigazolta szombatra is a szokásos partit (Welker hp., Welker–Jakab, Holyinka–Cziffra, Lovász–Kelen). Évtizedes cimborák, évszázados barátság, és most vége mindennek! Cziffra Andris az ebédnél valamit félrenyelt, fuldokolni kezdett, és hiába jöttek a mentők, már nem lehetett segíteni rajta. Ó, jaj, mindig ettől féltem, hogy valaki nem jön el, mi meg ott maradunk árván, és gyűrögetjük a lapokat, tapogatjuk a billentyűket vagy maszatoljuk az érintőképernyőt tovább.

Jaj, ne, Cziffrusek, ne csináld!

Koppenhága, 1974. Beválogattak a magyar ifjúsági válogatottba, Balásy Pistával vagyunk a kiegészítő páros, nyilván Dumbovich Miklós–Fogaras András, Kerényi Zoltán–Cziffra András viszik majd a prímet.

Odafelé a vonaton amerikai bridzskönyvből vesszük a fejtörőket, újoncként egészen jól állom a sarat, Dumbovich persze mindig megelőz, de Cziffrával ő sem bír: fej fej melletti a küzdelem. Hoppá! Azóta százszor összecsaptunk már partielemzésben, de mindig óvatos voltam, nem okos kijelenteni, hogy megvan a megoldás, amíg még Andrisunk nem végzett. Valami olyasmin törheti a fejét, ami nekem nem jutott eszembe…

Ó hányszor megbeszéltük, hogy egyszer még játszunk egymással, de valahogy mindig elmaradt. Pedig kevesen tudják úgy, mint én, milyen jó képességű, messzire látó és számoló játékos. Volt. (Képtelenség!)

Matematikát és fizikát tanult az egyetemen, a közigazgatási informatika szaktekintélye volt. Bridzsező családból jött, apja id. Cziffra András válogatott is volt, egy ideig ifjúsági kapitány, századik születésnapján Andris versenyt szervezett a tiszteletére. (Bátyámmal tőle vettük az ötletet, hogy megrendezzük a Kelen 100 versenyt apánk emlékére.) Nyert budapesti páros bajnokságot (Ajkai Lászlóval), voltak jó eredményei (apjával, Holyinka Péterrel, Kerényi Zoltánnal, Lovász Péterrel, Magyar Péterrel, Szász Domokossal), számtalan helyezés fűződik a nevéhez, de nekem sokkal több volt, mint egy jó bridzsező a nem olyan sok közül. Barát, akivel mindenről lehet beszélgetni-nem egyetérteni a bridzsen kívül is. Akiről mindenki csak jót fog mondani, ha kérdezik róla. Sokat tett a bridzstársadalomért. Ő intézte úgy, hogy évekig munkahelye, a Népesség-nyilvántartó Hivatal Balázs Béla utcai székháza adott otthont a bridzsbajnokságoknak. (Aczél Pál partnereként jobbra szemben majd másfél évtizeddel ezelőtt a Böszörményi úti versenyteremben – Fotó: Huczka Hédi)

Andris, ne haragudj, hogy tovább játszunk nélküled, ha teheted, kibicelj nekünk valahonnan fentről.

Mi pedig most két partidat kibicként nézzük végig.

Az első koppenhágai ifjúsági Eb rámájából való, ahol a házigazdák ellen sikerült nagyon nyerni:

Mivel indult Cziffrusek Precíziós treff rendszerben?

A másnapi bulletin szerkesztői azt írták: „A magyar Cziffra András egyetlen ütést nem szerzett a fenti játszmában, mégis ő volt annak hőse..."

Mert Andris passzolt ezzel a lappal, és ezek után senkinek sem volt indító ereje: körpassz!

A másik teremben a dán Nyugat elindult…

Dumbovich kontrája után Fogaras 3 kőrt mondott, és a sikénes lapnak 9 figurapont is elég volt a gémbemondáshoz. A kőr dáma két menetben esett, a felvevőnek csak két kárót és egy treffet kellett kiadnia.

Emlékezetes passz volt Cziffrusektől. Fegyelmezett passz. A rendszer szerint az 1 treff legalább 16 pont, az 1 szanhoz 13 pont kellett volna, az 1 káróhoz első-második helyen négyes szín...

A másodikat Szilágyi László mutatta be 2008-ban Élősarok című rovatában a Bridzséletben:

Cziffra András partnerének könnyű kezű 1 treff indulása és a jobb oldali ellenfél 1 pikk közbeszólása után 3 szant játszott. Nyugat a pikk tízessel kezdett, és ütésben maradt. A következő menetben az asztali pikk bubira Kelet a dámát adta, ütött a király. Kőr az ászhoz, treff impassz a bubival, treff ász, esik a király. Most már van egy pikk, három treff, egy káró, és ha a dáma impassz ül, három kőr ütés, ez összesen nyolc. De hol terem a kilencedik?

Cziffrusek nem csak apja révén ismerte jól még gyerekkorából a régi nagyokat, de Ottlik könyvéből is tudta, mi volt Ferenczy György világhírű zongoraművész és 1938-as bridzs Európa-bajnok híres találmánya, a Budapest-csel: visszahívta az ellenfél színét, a pikket. Nyugat eldobta kis káróját, az asztalról elment egy treff, és Keletnek ütnie kellett. 

Aki a Next gombot nyomogatja a fönti diagramban, eljut ehhez az álláshoz:

Kelet első pikk ütése után vagyunk. Tulajdonképpen Nyugat már az előbb beszorult. De Kelet helyzete annyira rossz, hogy a felvevőnek el sem kell találnia a játékot. Ha jönnek a pikkek, akkor a bal oldali ellenfél egyre kínosabb helyzetbe kerül. Ha Kelet káróra vált, akkor a szín gyorsan magasodik a felvevőnél, és szürt csinál. Ha hátulról belehív a kőr villába, jöhet még egy magas kőr vagy a treff dáma, aztán az első menet kiengedésével most is magasítható a káró, csak meg kell elégedni kilenc ütéssel.

Nyugodj békében, jó barátunk!