Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Kuttner György - 2023. október 2.

Marrákesben jártak – Világbajnoki LoveBridge-tapasztalatok

A szeptember elején záruló csapatvilágbajnokságot sokan követték itthon. Sajnos, magyar versenyzőknek ez alkalommal nem szurkolhattunk, de két bridzsezőnk, Bekő Zsófi és Bakó Dani a helyszínen tartózkodott, így őket faggattuk.

– Nagyszerű versenyeket követhettünk Marrákesből, majd rögtön ezt követően szörnyű földrengésről szóltak a hírek ugyaninnen…
Bakó Dániel: A földrengés valóban pusztító erejű volt, de a városhoz közeli hegyekben volt a központja, a városnak azt a részét, ahol mi voltunk, nem érte nagyobb kár. Ekkorra a versenyzők többnyire már elutaztak, de néhányan az országban maradtak még, nekik közvetlenül is volt földrengésélményük. (A marokkói vb helyszíne)

– Békés időkben a várost turistaparadicsomként emlegetik, ti mit érzékeltetek ebből?
Bekő Zsófia: Ugyan nem volt sok szabadidőnk, de a verseny is szép helyen volt, közel a központhoz, és egyik nap még az óvárosi részen a Medina piacára is sikerült eljutnunk.
B. D.: Ehhez hozzátenném, hogy már több versenyen jártunk, és bár többségük korrekt helyszínnek mondható, kulturális értelemben nem lehet egy napon említeni a marrákesivel. Hatalmas méretek, kivételes luxus jellemezte a versenykörülményeket.
B. Zs.: Ha már itt tartunk, további különlegességet jelentett a biztonsági protokoll. Fegyveres járőrök biztosították ugyanis a helyszínt, és egyébként barátságos, bombakereső kutyákkal „nyitottuk” a termet. (Töltő főtörzs, avagy szigorúan ellenőrzött eszközök – Fotó: Bekő Zsófia)

– Mi volt a feladatotok?
B. Zs.: A kieséses szakasztól kezdve alkalmazták a LoveBridge-et, azaz a tableteket a liciteknél, amely gyakorlatilag a pesti versenyteremmel, a Récseivel azonos méretet jelent.

– Ha jól tudom, ezt az alkalmazást a nemzetközi szövetség dolgozta ki.
B. D.: Valóban dolgoztak rajta, de részükről a nagy munka az ő lebonyolítási rendszerük és a miénk erre a célra való összehangolása volt, a LoveBridge-et mi szabtuk rá erre a megoldásra.

(Az olasz Alfredo Versace és a kártya-tablet öszvér)

– Nekünk, magyaroknak elég érthetetlen, hogy miért használnak „félig” egy jól működő rendszert.
B. D.: Szerintem jól követhető folyamatról van szó. A tavalyit nevezhetjük próbaévnek. Ekkor kellett bizonyítanunk. Talán a veldhoveni 300 tabletes verseny volt a legmeggyőzőbb teljesítmény. Eközben a nemzetközi szövetség folyamatosan szondázta az elfogadottságot a versenyzők körében. Szerencsére az eredmények egyértelműen pozitívak voltak. Így idén már hét versenyből álló programra kaptunk meghívást: Európai Téli Játékok, nyílt Európa-bajnokság, ifjúsági páros Eb, ifjúsági csapatvilágbajnokság (itt közel 400 játékos játszott egyszerre tableten), csapatvilágbajnokság, Kis Nemzetek Európa-játéka, Bajnokcsapatok Európa-kupája. Szóval ezt tekinthetjük a bevezetés évének.
B. Zs.: A versenyzők véleménye mindenkinek fontos. Úgy érzékelem, hogy a kisebb számú ellenzők talán hangosabbak az internetes fórumokon, de a rendszert általában jól fogadják, és ma már mindenki tudja, hogy a tabletes bridzs a LoveBridge-et jelenti.
B. D.: Az, hogy folyamatosan jelen vagyunk a versenyeken, elősegíti a rendszer lehetőségeinek jobb megismerését és integrálását a lebonyolításba. Bár a játékosok egyelőre csak a licithez használják a tableteket, a zsűrik igyekeznek maximálisan kihasználni az előnyöket, gondolok itt például az időadatokra, de Marrákesben a lengyel zsűri, aki nem is volt ott a helyszínen, a LoveBridge zsűritabletje segítségével követte az eseményeket.

– Ha már a zsűrik szóba kerültek: korábban felmerült, hogy új szabályokat kell kidolgozni a digitális bridzshez.
B. D.: Ha új szabályok nem is születtek, de a zsűriknek olykor másképpen kell alkalmazni a szabályokat. Most nem fordul elő szabálytalan licit, de talán gyakoribb a „nem szándékolt” licit.

– És mi várható a jövőben?
B. Zs.: Úgy tudom, még nincs véglegesítve a jövő évi program, de terv szerint számos nemzetközi versenyen fogják majd használni a LoveBridge-et. Egyelőre a következő versenyre, a Kis Nemzetek Európa-játékára készülünk. Most jobb dolgunk lesz, mert a tabletek reggel nyolctól este nyolcig tartó felügyeletét nagyban segíti, ha közben lehet magyar csapatnak drukkolni.