Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

András Imre, Nagyiván Gábor - 2018. január 3.

Extra nyereményjáték – megfejtéssel

A Bridzsmánia rejtvénysorozat befejezésekor bónuszként meghirdettünk egy extra nyereményjátékot, melyben adott feltételek mellett egy nyílt lapos (double dummy) kiosztást kellett megalkotni. Az András Imre negyedik könyvében található feladvány túl nehéznek bizonyult, mert megfejtés nem érkezett, ezért úgy döntöttünk, hogy a feladatot könnyítéssel folytatjuk, hátha... 

Szerkesszünk egy olyan kiosztást adott Észak–Dél lapokkal, melyben Dél 5 treffet teljesíthet, ám ha felcseréljük a treff tízest a kilencessel, akkor a felvétel buktatható! Alapfeltétel, hogy Kelet–Nyugat mindkét esetben hibátlan ellenjátékot produkál. A megfejtéseket a nagyivangKUKACgmail.com emailcímre, vagy Nagyiván Gábor Facebook oldalára várjuk. A beküldési határidő 2018. január 10.

A szerző, András Imre az első három jó megfejtőnek felajánlotta A bridzs titkai című negyedik könyvének 1–1 példányát. Hajrá!

Az extra nyereményjáték megoldása

„5 treffünk ellen kőr négyes az indulás. Ütünk a kőr ásszal, és káró impasszal kézbe ragadunk. Treff bubi, erre Nyugat hatost tesz, mi a kilencest! Pikk impassz, lehívjuk a treff ászt, bedobjuk a hetest! Nyugat a királyt adja! Eliminált helyzetben nem szívesen üt. Pikk ász. Nyugatnak pikkje és egy treffje van. Káró impassz. A védő nem lop, mert meghagyná nekünk a két–két adut, és dob–dob játékkal kivégeznénk. Kis treffjeink vannak, Nyugatnak odaadjuk az ütést! A felvétel csak ebben a sorrendben teljesíthető! Nézzük meg újból az adunkat, AQ92 – JT73. Gondolná valaki, ha a kilencest és a tízest felcseréljük, akkor elbukunk? Első ránézésre mindegy, hogy hívjuk a tízest, felszedjük a színt, majd közlekedünk. Vagy hívjuk a bubit, bedobjuk a kilencest, felszedjük a színt, és az utolsó lappal közlekedünk. Mégis, hol lesz a kutya elásva?

A problémán agyalók nem gondolnak az aduszínben levő kiadásra. Nézzük meg a felcserélt treffet: AQT2 – J973. Talán kilencest hívunk? Nyugat kicsit tesz. Ha kézben akarunk maradni a pikk impassz indításáért, eltékozoljuk a kiadásra szánt kettest. Ha a kilencest átütjük, rossz helyre kerülünk. Talán kezdjünk a bubival? Ezt Nyugat befedi. Még nem hagyhatjuk ki, korai. Ütünk, és megint nem jó a közlekedésünk. Káró impasszt pedig nem adhatunk, mert Nyugat lop és pikkel menekül.

A könyv Eszmei beszorítások fejezetében található játszma nem csekély problémát okozott fejtőinknek, mert csak egyetlen helyes megfejtés érkezett. A jó megoldást beküldő Fazekas Béla az alábbi leosztással teljesítette a feladatot:

Amint látjuk, Fazekas Béla megfejtése (indulás a kőr király) néhány lap kivételével megegyezik az András Imre könyvében található játszmával. És ez nem véletlen, mert nagyon nehéz lenne más kiosztást kreálni a feladatra. Gratulálunk mind a szerzőnek, mind a megfejtőnek! Mivel a nyereménykönyv még nyomdai előkészítés alatt áll, Bélának a szerző fogja eljuttatni a kötetet, mihelyst az megjelenik.

A Bridzsmánia rejtvénybajnokság ezzel befejeződött. Köszönjük a segítséget és a részvételt.