Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor - 2017. szeptember 8.

Bridzsmánia rejtvénybajnokság 1. feladvány – megfejtéssel

A Bridzsélet feladványversenyt indít, amelyre bárki, bármikor benevezhet. Az első sorozat december közepéig tart majd, terveink szerint a legjobb három megfejtőt díjazzuk. Lesznek könnyű és nehezebb rejtvények is, de mindenképpen érdemes próbálkozni.

A megoldások beküldési határidejét mindig megírjuk, a határidő lejárta utáni megfejtéseket nem fogadjuk el. A megoldásokat a nagyivangKUKACgmail.com vagy Nagyiván Gábor Facebook-címére várjuk. A megoldások összegzését követően mindig a feladvány cikkében frissítve jelenik majd meg a megfejtés.

1. rejtvény
Beküldési határidő: 2017. szeptember 14., csütörtök

Csapatverseny.

Dél 6 káró felvétele ellen Nyugat lehívja a pikk ászt, Kelet a kilencest teszi. Nyugat a pikk bubival folytatja. Hogyan tud Dél teljesíteni?

Az 1. rejtvény megfejtése
A káró kilencessel lopunk, nehogy Kelet felüllopjon. Ha 2–2 az adu, akkor nincs gond, mert két pikket el tudunk lopni az asztalon. Ha a káró 4–0, akkor a felvételt nem lehet teljesíteni, ha mind a négy adu Keletnél van. Ha Nyugathoz osztották az összes kárót, akkor 11 lapja ismert, két pikket lophat az asztal, és csak az kell, hogy az utolsó pikk ellopása után, kézbe jöjjön a felvevő abban a színben, melyet nem lop el Nyugat. Ha 3–1 az aduelosztás és Nyugatnál hosszabb a káró, akkor a fent ismertetett pikk lopásos játékot kell alkalmazni. Ha Keletnek van hármas kárója, akkor az egyetlen lehetőség az, ha Nyugatnál a hosszú pikk mellett négy kőr is van, ekkor ugyanis beszorítható.

Ütünk a káró ásszal és a dámával, Nyugat a második káróra pikket dob. Most nem szabad tovább aduzni! Lehívjuk treff és kőr ütéseinket kézben végezve, majd az alábbi végállásban kihívjuk a káró bubit.

a) Ha Nyugat pikket dob, akkor asztalról a káró hatost tesszük, pikket lopunk, kőrt lopással kézbe jövünk és a pikk nyolcas lesz a 12. ütés.

b) Ha Nyugat kőrt dob, akkor a káró bubit átütjük a királlyal, kőrt lopunk, majd pikk lopással asztalra megyünk a magas kőr hatosért.

Fenti játékmód az úgynevezett átmenetváltásos beszorítás. Ha az ütésszámot beállítottuk és kétszínű beszorításról van szó, akkor e technika fontos eleme, hogy azonos hosszúságú adu legyen a kézben és az asztalon. Ottlik Géza könyvében (Kalandos hajózás a bridzs ismeretlen vizein) az ilyen állást úgy jegyzi, hogy ez tulajdonképpen egy pozicionális adubeszorítás, az átmenetváltásos beszorítások nagy családjának egyik tagja. A Mester több fejezetet szentel ennek az általa felfedezett technikai fogásnak, és aki alaposan tanulmányozza az azokban foglaltakat, annak nem okoz nagy gondot, hogy fenti manővert az asztalnál is felismerje és végrehajtsa.

Helyes megoldást küldött Szilágyi László, Quittner Gusztáv, Varga István, Kovács Márton, Talyigás Péter, Argay Gyula, Honyek András és Lippner Gábor. Néhány megfejtő csak a beszorításos megoldást közölte, az egyéb lehetőségeket nem. Mivel a megoldás lényegi része valóban az átmenetváltás volt, ezért ez alkalommal ezeket a megfejtéseket is teljes értékűnek fogadtam el. A jövőben azonban ez nem így lesz. Természetesen nem azt várom el, hogy oldalakat írjanak a megfejtők, de a lényeges verziók (pl. ha 4–0 az adu, akkor...) ismertetését igen.