Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor - 2017. szeptember 25.

Bridzsmánia rejtvénybajnokság 3. feladvány – megfejtéssel

Beküldési határidő: 2017. szeptember 28., csütörtök. A megfejtéseket a nagyivangKUKACgmail.com emailcímre várjuk, vagy a szerzőnek lehet elküldeni a Facebookon. A rejtvénybajnokság az év végi ünnepek előtt zárul, az összetett díjazása: az első helyezett ingyen vehet részt a VI. Budaörsi Bridzsünnepen december 30-án, a második Szilágyi Kinga által készített meglepetésajándékot nyer, a szerző pedig felajánlotta Bridzsmánia című könyvének egy példányát a leglelkesebb feladványmegoldónak. További nyereményfelajánlásokat mi és nyilván a játékosok is örömmel veszünk.

Csapatverseny.

Nyugat a kőr királlyal kezd Dél 4 pikk felvétele ellen, Kelet a hetest teszi. Melyik a legesélyesebb felvevőjáték?

A 3. rejtvény megoldása
1 pikket és 1 kőrt ki kell adni, a káró király rosszul ül, de a treffekre eldobhatjuk a kéz vesztő káróit. Ha az adu 3-2, akkor szürrel teljesíthetnénk, probléma csak akkor van, ha 4-1 a pikk, ez ellen kell védekezni. 12 figurapont hiányzik, így a licit alapján az a legvalószínűbb, hogy minden figura Nyugatnál van, ezért ha valakinél négyes adut feltételezünk, akkor az Nyugat lesz. A cél az, hogy Keletet elzárjuk az ütéstől, nehogy áthívjon a kárón, és az is fontos, hogy ne rövidüljünk ki. Az első kőrt kihagyjuk, így Nyugat nem adhatja át kőrrel Keletnek az ütést (lehet Keletnek kőr tízese). Nagy veszély nincs ebben, hiszen a licit alapján szinte biztos, hogy Nyugatnak nincs hetes kőrje, mert akkor nem így licitál. Nyugat csak kőrrel folytathatja, más hívásra könnyen teljesítenénk. Üt az ász, és most jön a kulcsjáték: a pikk kilencest kell kihívni!

1. Ha Kelet üt és kárót hív, akkor beütünk az ásszal és lehívjuk a pikk ász-királyt, remélve, hogy 3-2 lesz az aduelosztás, vagy 4-1, de esik a szingli káró király, vagy mégis Keletnél van a négyes adu, de mellette négyes treffje is van, utóbbi esetben ugyanis eldobhatjuk a vesztő kézi kárókat.

2. Mivel nagyon esélyes, hogy mind a pikk dáma, mind a pikk bubi Nyugatnál van, arra játszunk, hogy QJT8 vagy QJT7 esetén Nyugat fog ütni (ha először kis pikket hívnánk, az utóbbi esetben Kelet a nyolcassal ütne és kárót hívna). A kőr folytatást lopjuk, és most következik az újabb kulcshívás: kis pikk! Ezzel a biztonsági játékkal védekezünk Nyugat kőr hívása ellen, mivel ekkor hiába hívna kőrt, nem rövidülnénk ki, mert azt az asztalon tudnánk lopni. Ezután már csak kézbe kell jönni, az adu ász-királyba beesik a két kint lévő adu és teríthetünk. Ez a játék akkor is jó, ha Nyugatnak szingli pikk dámája van, mert kárót nem hívhat. Kelet JT87 adujából majd üt ugyan még egyet, de káró visszahívását az ásszal ütjük, és ugyanúgy járunk el, mint az előbb.

Hibátlan megfejtésért 3 pontot lehet szerezni. Ilyet küldött Quittner Gusztáv, Argay Gyula, Szalay György, Kovács Márton és Lippner Gábor. A bajnokság állása 3 forduló után:
9 pont        Argay Gyula
9 pont        Quittner Gusztáv
8,5 pont     Szilágyi László
8 pont        Kovács Márton
7,5 pont     Lippner Gábor
7,5 pont     Talyigás Péter
7,5 pont     Varga István
6 pont        Szalay György
5 pont        Czimer Csaba
4,5 pont     Honyek András
4,3 pont     Hajdu Lajos
4,3 pont     Talyigás András