Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2023. november 3.

Változás az élen – csapatbajnokság 2023 8. forduló

Új seriff van a városban! Némileg meglepő módon simán élre állt a Feel the Beat az I/A-ban. Előbb halasztott meccsen verték alaposan a Visoftot (16–4), majd a keddi 8. fordulóban szinte az összes pontot elvitték az eddig végig dobogón tanyázó Szigethytől, és 16 ponttal elhúztak a második Angelstől (akiknek csak egy döntetlenre futotta a Libella ellen), igaz, Keményéknek még hátra van a halasztott meccsük, szintén Mirkék ellen.

I/A
Átlagban a Galim a harmadik, de két elmaradt meccse van az eddigiek alapján gyengélkedő Gamax és Visoft ellenében, ha 30-nál többet szereznek, átveszik a vezetést. Mivel már csak három hét van hátra, elég szoros lesz a beosztásuk…

A Budaörs 17 fontos pontokat szerzett, mivel nagy csatában verte a FÉSZEK csapatát, és ha az elmaradt meccsén legyőzi a jelenleg utolsó P-T-t, még megkapaszkodhat. Ezt próbálja tenni az eddig nagyon rosszul álló Ecosoft is, amely épp az utóbbi egységet verte kiesési rangadón, és bár átlag alapján még nem, de pontok szerint most bennmaradók.

Gamax–Gulyás mérkőzést is rendeztek a héten, ami a várakozások alapján rangadónak számított volna, azonban mindkét csapat gyengébben teljesít ebben a szezonban, így inkább a középmezőnyben maradás/megerősödés volt a tét, ami a döntetlen közeli eredménnyel egyikünknek sem igazán sikerült (bár Dumbovichék átlag felett állnak, míg mi nem). Hét csapat áll 10 pont/meccs felett, tehát még mindig nagy a csata, akár a dobogóra kerülésről, akár a hatba jutásról van szó, és persze a kiesés elkerülésének célja is egyre több csapat felhős horizontján feltűnhet.

Talán korai erről beszélni, főleg mivel még mindig négy(!) elmaradt meccs van, de talán a Feel the Beat, Angels, Galim hármas között dőlhet el a bajnoki cím.

Nézzünk pár érdekes partit.

Először egy szép ellenjáték – bár kellett hozzá az óvatlan felvevő is.

Három menet adu után már el kell találni a kőrt, hogy hazaérjünk – nos, Wettl Márta szépen kicsit tett a királyból a kőr ász, majd kis kőr hívásra, és a felvevő nem álmodta, hogy nála lehet a király ezután, így nem találta el, és bukott. Ez különösen azért volt drága, mert a másik asztalon kimaradt a szlem, így +11 helyett –11 IMP lett az óvatlan játék büntetése. És mi a teendő? Egy, esetleg két aduzás után neki kell látni a kőrnek, hogy legyen átmenet a magasításhoz és a magas lapok lehívásához is, ha nem működne a dolog.

Két meccsen is számíthatott ennek a párpartijában, hogy eltaláljuk-e a pikket – kinél a király, és kinél a bubi?

A fiatalok talán a licitben tévedtek el, és a terített 6 káró helyett (amit a mezőny java játszott) 6 szanba keveredtek, ugyanúgy, mint Jalsovszkyék. Itt azonban nem lehet pikket lopni a rövid aduból a 12-dik ütésért, tehát lábon kell valahogyan kettőt ütni a Q9xx – AT színből. Mindkét felvevő eltalálta a fekvést, hiszen kicsit hívott a tízeshez, amit a király vitt, lehetett teríteni. Ha a bubi ütött volna, már kevésbé lettek volna boldogok, hiszen akkor már elég kicsi esélyük maradt volna – vagy a beeső pikk király, vagy ötös treff a pikk királyosnál, elég rossz sansz. Nem árt tudni a 2 szan folytatást! És akik nem indultak 2 szannal a szép 19 ponttal? Nos, ott  kimaradt a szlem, 13+19 nem elég hozzá, gondolták – legalábbis szanban nem mindig…

Végül egy parti az agresszív közbeszólás híveinek.

Tankönyvinek nem mondanám, de mindenképpen jól jött ki ellenfelünk az 1 pikk közbeszólásból. Akik ezzel a lappal passzoltak, már nem igazán kaptak esélyt, hiszen Észak 1 pikket válaszolt, és ez az aduszín már nem jött többet divatba. Volt több olyan Dél, aki 4 treffel indult – erős 4 kőr kizárás. Nos, ahhoz talán nem elég jó a lap, hiszen csak 8 ütéses, de most bevált.

Érdemes végignézni, milyen jól játszotta Homonnay Géza a felvételt, amivel szürt is csinált. A másik asztalon a helyettesként játszó Konkoly Csaba is kitett magáért, hiszen 4 kőr indulására már nem tudtunk licitálni, így a Gamax keresett 11 pontot a partin. Nálunk rosszabbul csak a FÉSZEK járt, mivel ott még a 4 kőr is teljesült egy rossz hívásra.

I/B
Immár a felső- és alsóágra bomlott a mezőny. Alul még aggódhatnak néhányan a kiesés miatt, itt leginkább a Bambi van bajban, igaz, az eheti meccsüket még nem játszották le, de ha megszereznék a maximumot, akkor sem mozdulnának el az utolsó helyről.

A feljutásért nagyobb a küzdelem, itt is elmaradt egy meccs – illetve, előre próbálták hozni, csak sajnos az a fránya leülés… Hiába, tablet nélkül figyelni kell. Így még csak félidőig jutottak, a Young Boys (ha eddigi 10 pontos hátrányát nagy győzelemre fordítja) beérheti az első hármat.

A Lowel csak 1 ponttal nyert, de így is simán első, míg a Blackout fontos rangadón győzött a tavaly váratlanul kieső Interface ellen, és ezzel második. Varga Istvánéknak már nem sok esélyük maradt, hogy jövőre újra a legmagasabb osztályban játszanak. A SZTAKI az elkényelmesedett Izobau-TSC-t verte simán („most már minden oké, biztosan nem esünk ki”, nyilatkozták a meccs előtt), és övék most az osztályozót érő harmadik pozíció.

A nap legrosszabb licitje díjra ajánlom ezt a partit.

Az egyik ok, amiért rosszul áll az Interface, az a sok önhiba. Észak lapjával menteni még talán lehetne is jó, ha a partnernek van egy csomó piros figurája (2-3), de ez inkább az álom kategória, míg a veszélyek sokkal valósabbak. Ha nem lesz jó a káró játék, akkor még az sem biztos, hogy van 8 lapos színünk, és mindez az 5-ös magasságon, bellben… Ezúttal a büntetés mértéke szinte ütésenként változott, 3 és 6 bukás között mozgott, végül a legrosszabb helyen, 6-nál állt meg, és az igen ritka 1700-as számot írták a szkórlapra. És hogy a mentés még ennél is rosszabb legyen: a 4 pikket simán elbuktatták káró lopásokon a másik asztalon, így egy csúnya –18 IMP lett a végeredmény. Hát hiába papolom, hogy ne mentsünk, csak ha nagyon jónak tűnik?

II. osztály
A másodosztály is a végéhez közeledik, igaz, megint csak hozzávetőleges az állás – volt egy pillanat, amikor minden meccset lejátszottak, most az elmaradások száma megint öt. A Bosszorkány egyre jobban elhúz, már 30 pontos az előnye. Második helyre feljöttek a (többnyire) U16-os fiatalokból álló Tesák, akik szintén egy maximumot és egy nagy győzelmet arattak a héten. Az Óbuda kifulladni látszik, két vereségével már csak negyedik, igaz, szoros az állás, hiszen előttük a Viadukt-Veszprém 5-tel áll, míg mögöttük a Diamond Dogs centikre. A Balaton a hatodik, még a korábban feljutóesélyesnek tippelt Nyárádi közeledik az élmezőnyhöz, hiszen hetedik, de kelleni fog még sok pont a hajrában.

Nézzünk egy érdekes témát ebből az osztályból is.

6. leosztás

Bár kevesen játszották a partit, így is meglepő, hogy sokan kisszlemig sem jutottak. Ha viszont nagyszlemet vállalunk, jobb a 7 káró, mint a 7 szan. Ha nem indulnak bele egyik villánkba sem, szan játékban csak 12 ütés van, és el kell találjuk, melyik impasszt adjuk meg a 13.-ért, ez nem a legjobb. Káróban viszont kínálkozik egy extra sansz: fellophatjuk a harmadik menet treffet, és ha nem esik a dáma, még mindig próbálkozhatunk beszorítással, vagy megadjuk a kőr impasszt. Nos, a treff dáma esik a harmadik menetben, így gyorsan hazaérünk a káró nagyszlemben. Akik pedig egyedül bemondták és teljesítették a 7 kárót: nagy reménységeink, a még mindig csak 14 éves lányok, Zábrádi Zsófia és Szabó Ginus, gratulálunk!