Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2022. október 5.

Új év, új remények – csb 2022 I/A 4. forduló

A 4. fordulót játszottuk le a héten, és ezúttal ez végre nem volt üres frázis – az összes meccsre sor került a kiírt időpontban, és ez már sajnos hír. Az Angels a GAMAX-ot fogadta, stílszerűen az egyes asztalon. A két legjobban álló egység csapott össze, és bár Argayék frissen jutottak fel, a negyedik fordulóra elérték, hogy ez már szuperrangadónak számított, az eredmény pedig tükrözte, hogy egyenlő erők küzdöttek, hiszen pont döntetlen (66–66) lett a végeredmény.

Csikócsapatunk, a TMX is meglepetést okozott, ezúttal a harmadik párunk távollétében a fiataljaink végigjátszották a meccset a tavalyi bronzérmes P-T ellen. Tisztes helytállást vártunk, de nagy győzelem lett belőle – ha két szlempartit nem rontunk el a végén, még pontot sem hagytunk volna Fogaraséknak (más híresztelésekkel ellentétben ugyanis András a gyakran Hittmann csapatként aposztrofált egység kapitánya).

A Galim folytatta egyelőre tartósnak tűnő gyengélkedését, ezúttal a mindig veszélyes középcsapattól, az Interface-től kaptak fricskát, 11 pontos vereséget szenvedve. További meccseken a Visoft a Budaörsöt, míg a FÉSZEK Dieneséket múlta felül közepes arányban. További két feljutó, a Szigethy és a Lowel – bár korai még erről beszélni, de kiesési – rangadót vívott, az előbbi biztos győzelmével, így is 10. és 12. a két egység, igaz, vannak elmaradt meccseik.

Halasztott mérkőzést nem játszottak a héten, így a tabella még mindig hiányos, az átlagok alapján azonban Angels, FÉSZEK, GAMAX sorrend van a képzeletbeli dobogón jelenleg.

Nézzünk pár izgalmas partit!

Egyedül Argay Zsolt találta meg a buktató treff dáma indulást (továbbá Bíró László, de ő nem tette fel a pontot az i-re, mert nem lopatta meg a partnerét káróban a végén) Dumbovich Miklós ellen, 12 pontért. Egy őrségváltás kezdete?

A többség a betonbiztos 3 szant játszotta, ami bukhatatlan.

Olyan parti is volt, ahol 13 ütés teljesíthető, mégis 4 asztalon töredéket játszottak, egyedül Udvari–Varga találta meg a 6 treffet, igaz, az ellenfél kizárása ezúttal segített.

A szokásosnál kicsit több szlem volt, a többség jól vizsgázott, de volt olyan pár is, amely az igen jó (és aktuálisan könnyen benne levő) 7 treff helyett 3 szant vállalt csak.

Ez lehetett talán a legérdekesebb nagy magasságú parti, hiszen az ellenfelek védekeztek sokáig.

Vida Mihály talán kicsit elhamarkodottan kontrázott, így meglett a 6 kőr, amit Hodosi Péter (és még sokan mások) lementettek. Az a ritka 7-es magasságú mentés, ami nem csak a szlem, hanem a bell gém értéke alá is bukik. Mi 16 pontot kerestünk, de volt olyan is, aki nem hagyta magát, és elbukta a 7 kőrt, mert az adu király rosszul ült.

Azért, hogy dicsekedjek kicsit, két olyan bell gémet is bemutatok, amelyet az egész mezőnyben csak mi mondtunk be és teljesítettünk.

A licit automatikusnak tűnik, igaz, Észak nem minden asztalon adott kizáró emelést. Ha a kőr indulást üti az ász, a káró impasszal már meg is vagyunk, de ha nem viszik el, mint nálunk, a gém úgy is megvan, pikkben előbb-utóbb kinevelhető egy ütés. Még egy felvevő jutott 3 szanig, ő azonban nem mert káró impasszt adni azonos licitre, így kettőt bukott.

Itt két saját konvenció, és az ellenfél minimulti indulása (2 káró: gyenge 2-es az egyik majorban, lehet ötös szín is) segítségünkre volt.

A multi 2 káró ellen a népszerű multi vs. multi konvenciót játsszuk: ha kontrázunk, az egy major közbeszólást ígér, ezzel elkerülhetjük, hogy az ellenfél színével szóljunk közbe véletlenül, továbbá egy major szín azonnali bemondása információs kontra arra a színre, tehát adott esetben a 2 pikk licit sikénnel nem a véletlen műve…

A második hasznos kis trükk az ún. Gucci, amely a Lebensohl egy módosított verziója. A 2szan licit nem 3 treffet, hanem a partner jobbik minorját kéri bemondani. Ezután a 3 kőr persze gyenge lapot ígért, azonban biztos lehettem benne, hogy ez legalább 4-es szín, hiszen egyébként passzolt volna a partner a hosszabbik minor bemondására. A 4 kőr persze bátor, de ha arra gondolunk, hogy a partnernek négy kőrje van a dámával, meg káró dámája, már nagyon kevés kellhet csak a gémhez, ezért bellben megkockáztatható az extra gémjutalomért, amely a másik asztalon teljesített 2 pikk +1-gyel együtt 13 pontot hozott.

Pénteken a negyeddöntőkkel megkezdődik a Magyar Kupa (és szombaton a Káró Kupa) végjátéka, amelyet a helyszínen, vagy a LoveBridge felületén ajánlunk megtekinteni az érdeklődőknek. Szombaton az elődöntőkkel folytatódik, majd vasárnap a döntővel zárul mindkét sorozat, melyek még tavaszról tolódtak át.

Jövő héten pedig jön az ötödik forduló a csb-n. Hajrá!