Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2022. szeptember 28.

Új év, új remények – csb 2022 I/A 3. forduló

A 3. fordulóra került sor a csapatbajnokság első osztályában. Illetve annak csak egy részére, mivel ezúttal nem egy meccset halasztottak, hanem mindjárt kettőt – eddig a 18 kiírt találkozóból 4 maradt el, több mint 20 százalék. Szerencsére lassan elfogynak a halasztási lehetőségek, hiszen azt minden csapatnak egy évben csak egyszer lehet, remélhetőleg ez a szabály még most is él. Várjuk a pótlások eredményét, ezekről eddig semmi hír.

A négy csata közül mindenképp kiemelkedett a Galim összecsapása a P-T gárdájával, hiszen a tavalyi ezüstérmes fogadta a bronzérmest. Lassan már azt sem mondhatjuk, hogy meglepetés született, a vendégek 27 ponttal simán nyertek. Korábban rangadónak számított a GAMAX–TMX is, idén azonban kísérleti kissé az összeállításunk, ennek ellenére tartottuk magunkat, ha megússzuk a triviális hibákat, akár döntetlen körül is végezhettünk volna, de a 22 pontos vereségnél rosszabbat is el lehetett előzetesen képzelni.

A többi csatában a Budaörs 17 magabiztosan győzte le az Interface-t, az MTK–Dienes is simán nyert a Szigethy ellen.

Lássunk pár érdekes partit!

Lakatos Péterék felvették ezt a nagyszlemet, és (a reménykedő kontra dacára) simán teljesítettk is, 18 pontot szerezve. A mezőny gémben vagy kisszlemben fékezett. A 3 kőr licit általában nem hátráltatott, hanem segített, hiszen így a kőr impassz lényegében biztossá vált.

Szinte minden asztalon hagyták Kelet–Nyugatot 4 pikket teljesíteni az alábbi lapokból, csak két asztal mondta rá a másik vonalon benne lévő 5 kárót (sőt, egyenesen szlem teljesíthető ebben a színben).

Egyedül Dienesék játszottak minor felvételt, a két passzos kéz szépen megtalálta a mentést, ami annyira jó volt, hogy teljesült is. Gál–Dombi szintén mondott 5 kárót, itt azonban Földi József még 5 pikket is licitált, 17-ről 12 pontra redukálva a veszteséget.

A mi mérkőzésünkön játszottak egy egzotikus felvételt: 4 szan kontrát.

Winkler Gábor aggódott, hogy a kőr indulás adja esetleg a tizedik ütést, ezért kis pikkel indult, azonban Szabó Csaba felülbírálta, és nem hívta vissza, abban reménykedve, hogy lehívhatnak 5 kőr ütést. Gábor ütött, és a parti nyitott könyvvé vált Tubak Dánielnek: lehívta a treffeket, figyelve Észak dobásait, majd a háromlapos végállásban káróval kényszerhívásba hozta, bele kellett hívnia a pikk villába. Gyönyörű teljesítés!

Hogy ne csak mindig gémekről és szlemekről essék szó: a 21-es partiban a méltán népszerű Gulyás-kontra hozott pontokat alkalmazóinak. A mi mérkőzésünkön például így.

A másik asztalon hagytak minket 2 treffet teljesíteni, így 6 pontot kerestünk.

Az elmélet lényege, hogy viszonylag egyenletes, indulóerős lapokkal is érdemes beavatkozni információs kontrával az 1-es magasságon, akkor is, ha az ellenfél színe nem rövid, ha legalább hármas másik majort tartalmaz - akár akkor is, ha az egyik minor színben nincs három, a lényeg, hogy a partnernek esélyt adjunk legalább ötös színével, nem túl erős lapjával küzdeni, hiszen később nem lesz esélyünk nyitni, licitálni már. Erre tipikus példa az adott parti.

A szerző definíciója pedig: indulóerő, támogatás minden színben (igen, akár az ellenfélében is…).

Folytatás jövő héten, reméljük, ezúttal teljes fordulóval, és talán elmaradt meccseket is lejátszanak… Valamint a jövő hétvégén lesz a tavaszi Magyar Kupa (és Káró Kupa) döntő fázisa is, tehát nem maradunk éles bridzsösszecsapások nélkül akkor sem.