Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2022. szeptember 21.

Új év, új remények – csb 2022 I/A 2. forduló

A pulai (pólai?) verseny után a 2. fordulóval folytatódott a csapatbajnokság minden osztályban. Sajnos ezúttal is halasztottak egy mérkőzést, így most is csak 5 összecsapás volt látható a LoveBridge felületén.

A GAMAX és az Angels újra győzött, utóbbi vezeti a tabellát, míg nagy meglepetésre szoros meccsen a Szigethy legyőzte a végső győzelemre is esélyesnek tartott Galimot. A FÉSZEK győzelme a Budaörs 17 felett talán papírforma, míg a részben fiatalokkal felálló csapatunk, a TMX 7 pontos veresége a mindig erős Visoft ellen sikerként könyvelhető el.

Izgalmakban ezúttal sem volt hiány, a legtöbb meccsen 150, sőt, egy helyen 200 pontnál is több megfordult, ehhez képest a Szigethy–Galim kerek 100 IMP-je magas színvonalat sejtet. Mivel az előbbinek ez volt az első mérkőzése, így ők is a veretlenek táborát erősítik.

Egy szívünknek kedves duplagémmel kezdjük a beszámolónkat.

Északon az 1 pikk közbeszólás szerintem automatikus, a 2 kőr licitet érheti némi kritika, de ezúttal aranyat leltem a partnernél, az ellenfél pedig már nem tudta megtalálni az 5 káró mentést, +790.

A zárt teremben másként zajlottak az események.

Fiataljaink szerencséjére Szilágyiéknál szigorúbb követelményei vannak a közbeszólásnak, így Talyigás passzolt, partnere pedig 6–6 elosztásával a jobbik színét mondta be, ezzel végleg elveszítve a kőr színt. A koronát a partira az ellenjáték tette fel, Észak ugyanis nem tette elé az adu hívásra egyik figuráját sem, így a maradék aduk már keresztbelophatóak voltak, +600, és 16 fontos pont csapatunknak.

A partin a GAMAX is 14 pontot keresett, az egyik asztalon a 4 kárót, míg a másikon az 4 kőr kontrát teljesítve, míg a budaörsiek mindkét asztalon túl sokat licitáltak: az egyik asztalon pároslicit félreértés miatt 7 káró kontrában buktak 800-at, a másikon pedig a bukni készülő 4 pikkre a váratlan elosztású gyenge 2-es még licitált egyet, így elbukott az 5 kőr kontra is, szintén 14 pontot adva a FÉSZEK-nek.

A legtöbb asztalon csendben bukott Kelet–Nyugat 4 kőrben, bár volt, aki már három, sőt, két kőrben fékezni tudott! A budaörsiek ezúttal is licitet tévesztettek, Kelet negyedszerre tudta rávenni partnerét, hogy végre bemondja a transzferált színt, ez bizonyára világcsúcs lehet, bár a bukásokat is sokáig kellett számolni…

Nem szeretnék pálcát törni felettük, de Kovács–Fris évek óta együtt játszik, talán érdemes lenne újra leülni és megbeszélni pár dolgot ezután a két katasztrófa után.

(Az előző eset egyértelmű, az én 5 káróm volt rossz, nem jutott eszembe, hogy exclusion, hiába nem akarok szlemet játszani, 4 káróval kell kezdeni. A 11. leosztás tanulságosabb, biztos megvagyunk erre beszélve, csak arra nem emlékszik együnk se, hogy hogy. Ha a 4 káró és a 4 kőr transzfer, akkor jobban lehet pozicionálni és szleminvitet adni egyszínű majorokkal, ha a két majort ígéri, akkor meg azoknál lehet különbséget tenni szleminvit és gémforsz között azzal, hogy 3 pikkel vagy 4 káróval kezdünk. Nekem az előbbi vonzóbb. Tudtam, hogy kétértelmű helyzet, ezért választhatja biztonságiból a 4 kőrt, hiszen tuti, hogy neki is dilemma, mi a bánat ez. A 5 kárónál meg azt gondoltam, hogy ha szlem felé menőnek veszi pikk mellett, akkor is lehet 5 kőrt mondani. Miklós a 7 kárót szívesen lejátszotta volna kontra nélkül, de nem aludt bele az ellenfél, aztán a negyedik transzferem előtt már meghajolt… – a szerk.)

A második félidőben is előfordult egy eklektikus gyenge 2-es (az elsőben az Axx, ATxxx, x, J9xx lap indult két kőrrel, elvéve az ellenfél bukós kőr gémjét) ezúttal csak 5 pontot hozott nekünk, de összesen 4 asztal gondolta úgy, hogy jó ötlet Észak lapját gyenge 2-es kőrnek licitálni a lenti lappal. Úgy vélem, hogy a nagyon gyenge szín melletti külső ász-király a partner számára teljesen kezelhetetlenné teszi a licitálást. Ha mindenképp indulnék, a 3 kőr mellé tenném le a voksom, erre talán be is mondható a gém Délen, ahogy több asztalon is történt.

A 30-as partiban összesen három pár mondta be ezt az igen jó esélyű szlemet, persze kellett hozzá, hogy ne lopják el az ász nélküli 6–3-as mellékszínt, meg a 2–2-es adu sem ártott, de ez talán vállalható kockázat: lehet 2–2 a szín, mint most, szingli ász az egyik ellenfélnél, de még az sem kizárt, hogy az induló nem hívja ki harmadlagos káró ászát indulásként, egyedül az esetleges szingli kicsi indulás lehetne egyből baj, de a 3–1, 4–0 adu és/vagy a 3. káró ász fenyegetése miatt nem egyértelmű a parti.

A FÉSZEK például így licitált:

Érdekes, hogy ahol Észak hatos pikkjével közbeavatkozott a gémforsz licitre, ott megérezték a sikén pikk erejét, és bemondták a szlemet, míg ahol az ellenvonal végig passzolt, általában kifulladt a licit 4 kőrben.

Izgalmas fordulón vagyunk tehát túl, jövő héten folytatjuk a küzdelmeket, és talán pár halasztott meccsre is sor kerül közben.

Az I/B-ben és a II. osztályban történtekről hamarosan külön cikkben számolunk be.