Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2022. november 16.

Új év, új remények – csb 2022 I/A 10. forduló

A tizedik teljes fordulót, valamint azt megelőzően két elmaradt meccset is lejátszottak/tunk ezen a héten. Utóbbiakon a GAMAX nagy arányban legyőzte az Interface-t, míg mi, azaz a TMX közel döntetlent játszottunk a Szigethy ellen. A forduló nagy rangadójának tűnt a GAMAX–Visoft, hiszen mindkét csapat a dobogó környékén foglalt helyet a meccset megelőzően. Nos, a különbség a vártnál nagyobb lett, így a hazaiak lassan hűthetik a pezsgőt – ha a hétfői, utolsó halasztott összecsapáson legalább 8 pontot szereznek, már bajnokok az utolsó kanyartól függetlenül.

Kiesési rangadónak számított a Szigethy–Interface meccs, ahol a hazaiak magabiztosan győztek, így pillanatnyi levegőhöz jutottak, míg a vendégek akár bajba is kerülhetnek a végén. A Lowel szoros csatát vívott, de kikapott a dobogóért harcoló Budaörs 17-től, míg az MTK-Dienes súlyos vereséget szenvedett a Galimtól, így e két vesztes csapat áll most kieső helyen, nem lesz könnyű dolguk az utolsó napon. A FÉSZEK–P-T és a TMX–Angels is középmezőnyös rangadó volt, és ennek megfelelően szorosan is alakult – mind a négy csapat biztos bennmaradó, és nyilván a legjobb hatot célozza meg a 11. fordulóban, hiszen az ér országos középdöntőt.

Nézzük, milyen izgalmas partikat láthattunk kedden.

A nagy rangadón szépen írhatott volna a Visoft, azonban Talyigás Péter nem bízott a treff király szökésében, és nem tette rá, amikor meghívták, így elbukta ezt a már benne levő gémet. Heten mondták be ezt a nem túl acélos gémet, hiszen az kell hozzá, hogy ne az indulónál, hanem a partnerénél legyen a treff ász, és még a pikk helyzetet is meg kell oldani, bár ez már adja magát, ha kiderül, mennyi figura van Délen, így a dubló pikk királyt már ki lehet találni.

Szőts Gábor is szépen játszotta a partit – mivel a minor színeket az ellenfél segítségével sikeresen eliminálta, a végjátékban (ha nem lett volna biztos a pikk király helyzete) rá is tehette volna a dámát a második menetben: ha Észak megüti, már csak kárója marad, és dob-lop hívására mindenképp teljesít.

Eddigre már túl voltunk két szlempartin. Az egyiket kb. a mezőny fele mondta be, pedig igen jó felvétel – sajnos mi is kihagytuk, míg a második szintén nem volt rossz.

Partnerem ászkérdésnek vélte a 4 szant (pikk fittel előbb 4 kőrt kell mondani, az biztosan nem természetes – „visszacsekkolni az aduszínt”, ez pedig így invit), így neki kellett megküzdenie a szlemmel, ami egész jó: a treff ász kiadása után mindössze annyi kell, hogy az egyik 5-2-es színünk húzzon. Káróból csak a 3–3 (vagy szek bubi-tízes) segít, pikkben viszont nem csak a 3–3, hanem a dubló bubi is jó lehetett volna. Ezúttal egyik szín sem húzott, így ez a kísérlet 13 pontunkba került. Négy meccsen is nagy szvinget okozott ez a parti, csak a Dienes–Galimon húzták ki a gémet, míg a Visoft 5 pontot keresett, mert a GAMAX többet bukott a szlemben.

Kevesen csinálták meg ezt a bell gémet.

Ha az ellenfél végig passzol, a kőrt 2–2-re játszani automatikus (többen kiadták a kőr dámát, ha Nyugat kontrázott az 1 kőrre), míg a treff színt szépen kezelte Hodosi Péter, a dáma és a tízes közül kell az egyiknek jól ülnie (és ne legyen Keleten ATxx). Csapattársaink pedig szépen lementették ezt a gémet 100 pontért, így 11 IMP-t kerestünk a partin.

Trenka Péter szép ellenjátékkal szerzett 11 pontot a Galimnak.

Érdemes végigkattintgatni a partit. Amikor Dél a treff dámát nem ütötte meg, nyugodtnak tűnt kiengedni Észak felé egy treffet, hátha rövid ásza van. Amikor a tízes ütött, Kemény György tisztázta a kőr színt, de a felvevő persze nem hívhatott újabb treffet, hiszen az ász Északon kell legyen! Így végül a végjátékban káró impasszt adott, amire kettőt bukott az amúgy biztosnak látszó felvétel. Szép megoldás volt!

Az utolsó parti is tartogatott izgalmakat. Észak a legtöbb asztalon 4 pikkel indult, amire kontrát kapott, és a remek asztal dacára (két pikk figura és egy hasznos ász) egyet vagy kettőt bukott. Volt, ahol nem kontráztak, itt viszont hármat.

Izgalmasabb, hogy mit kell tenni Nyugat lapjával, ha balra 3 pikkel indulnak, és a partner kontrázik?

Argay Zsolt arra számított, hogy partnerének erős lapja lesz a kontrához, és remélhetően rövid pikkje, ezért nem 3 szant, hanem 5 kárót mondott – végül is lehetett volna a pikk bubi és tízes fordítva, és akkor a többiek (ők öten voltak) sírtak volna, akik 3 szant mondtak, de ők teljesíteni tudtak, míg Zsolt a kőr lopáson bukott.

Mi várható a jövő héten? Nos, a szinte biztos győztes GAMAX a Szigethyt fogadja, utóbbi nagy vereséggel akár még bajba is kerülhet. A Galimnak jó az esélye az ezüstéremre, hiszen 10 pont az előnye a budaörsiekkel szemben, azonban éppen egymás ellen fognak játszani, így akár még helyet is cserélhetnek a tabellán.

A Visoft lehet a fenti meccs győztese, ha megveri a FÉSZEK együttesét, utóbbiak a hat közé kerülésért hajtanak, tehát nagy lesz a küzdelem.

Mi magunk a szinte biztos kieső Lowel ellen próbáljuk bebiztosítani a hat közé kerülést, de vereség esetén kicsúszhatunk a top 6-ból. Az Angels az országos döntőért, míg az Interface a bennmaradásért küzd, itt sem lesz unalmas a csata.

Végül a P-T az MTK-Dienest fogadja, itt persze sok múlik majd azon, hogy az előző nap hogyan sikerül Hittmannéknak Winklerék ellen, de egy esetleges nagyarányú vendéggyőzelem és a többi meccs jó alakulása még hozhat megváltást, míg a hazaiak persze szintén legjobb hatba vágynak.

Mondjuk jósolni mindig is szerettünk, úgy véljük, a dobogón GAMAX, Galim, Visoft lesz a sorrend, a hatba bejut még a TMX, a Budaörs 17 és a P-T. Úgy véljük, Dienesék és a Lowel búcsúzik az első osztálytól, míg osztályozót játszik majd a Szigethy.

Hajrá az utolsó fordulóban is!