Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2022. szeptember 7.

Új év, új remények – csb 2022 I/A 1. forduló

„Új szín, új remények” – szoktuk mondani, amikor felvevő- (vagy ellen-)játékban nem válik be egy mellékszín kidolgozása. Nos, idén sok csapat próbált új összeállításban indulni a bajnokságon, bár ez talán az első osztályra kevésbé igaz. Még nincs III. osztály, de a II.-ban 23 csapat nevezett. (Az I/B-ben és a II. osztályban történtekkel külön cikkben foglalkozunk.)

A forduló előtt örömteli kötelességünknek tettünk eleget: az elnökség szervezésében köszöntöttük a frissen női világbajnoki címet nyerő Fischer Brigittát és U21-es vb-ezüstöt szerző Argay Zsolt–Kemény Márk párost. Mit tesz isten, nem sokkal később ők hárman egy asztalnál küzdöttek meg egymással. (Vb-második ifjak harapófogójában a női világbajnok – Fotó: Kovács Gergely)

Készült fénykép (fotó: Hodosi Péter) magán a köszöntésen is:

Mi magunk, azaz a TMX segíteni próbáljuk a vébére készülő Dezső Kende–Zábrádi Benjámin párost azzal, hogy szerepeltetjük őket a bajnokságban, míg új pár a csapatban Szőts Gábor és Tubak Dániel, míg a szerző Hodosi Péterrel igyekszik a csapat húzópárja lenni.

Ha már összeállítások: a GAMAX maradt szokásos ötösénél, a Galim viszont „visszaszerezte” Kemény Györgyöt tőlünk, aki régi-új, az utóbbi időben főleg online partnerével, Trenka Péterrel segíti a csapatot. A P-T harmadik párnak szerződtette a Vida Mihály–Vinkler László párost, meglátjuk, erősítést jelent-e a tavalyi bronzérmesnek.

A FÉSZEK marad a tavalyi sikerreceptnél, azaz Bárczy–Bárczy, Honyek–Vikor párokkal igyekszik elérni idén is a hatba jutást. A Budaörs 17 sem változtatott, illetve Kuttner Gyuri partnere a tavaly még velem játszó Harangozó László lett, akivel már azóta fix párt alkotnak, míg Mráz Máté idén is hetedik, tartalék játékos lesz a szokásos Fris–Kovács és Lajos–Szűcs párok mellett.

Két feljutó is már ismert vendég az első osztályban, meglátjuk, idén sikerül-e megkapaszkodniuk: a Szigethy és a Lowel sem okozott meglepetést az összeállításában. Némi meglepetés a korábbi Royston/.böszörmény csapat, akik magabiztosan jutottak fel. Az ifi vb-ezüstös Argay–Kemény mellett a rutinos Argay–Siba a két fő pár, míg Hegedüs Orsolya Kelen Csárlival játszik, amikor utóbbi épp itthon van, amúgy a fiával alkothat párt. Egy igazi családi csapat!

De lássuk, mi történt az első fordulóban!

Az első napra került máris a GAMAX–Galim rangadó, ezek szerint nem volt irányított sorsolás – ez a két csapat szinte biztosan a dobogón végez, sőt, valószínűleg az első helyért küzd majd. A csata nem is okozott csalódást, az első félidőben kicsit elhúztak Dumbovichék, de Gál Péter csapata szépített a második játékrészben, és alacsony pontforgalmú meccsen (41–36) kis különbséggel veszített.

A P-T magabiztosan, 25 ponttal győzte le a Lowelt, míg a Visoft a félidei 7 pontos előnyét elvesztette, sőt, az Angels a szezon első meglepetését okozta a nagy, 34 pontos győzelmével! Az Interface 24-gyel verte az MTK-Dienest, míg mi, azaz a TMX szoros, 3 pontos győzelemmel kezdett a Budaörs 17 ellen, egy meccset, a FÉSZEK–Szigethyt betegség miatt elhalasztották.

A partik többsége nem volt igazán izgalmas, ezt talán tükrözik is a szerzett IMP-k. Volt azonban, ahol ott is izgalomra lehetett lelni, ahol nem volt.

Fris Miklós úgy érezte, hogy (bár kezdetben be akarta mutatni erős lapját hatos kőrrel) a bizonytalan licithelyzetben inkább 3 szant mond, mivel partnere a szokásos 3 treff relé helyett bemutatta hosszú káróját – a 2 szan mesterséges gémforsz volt. Ez ellen fiataljaink lehívtak 5 treffet, és mi gazdagodtunk 11 nagyon várt ponttal. Ugyanígy 11-et keresett a Visoft is, amikor kevésbé kidolgozott helyzetben nem derült ki a hatos kőr, és Argay Gyuláék szintén 3 szanban landoltak.

A mezőnyben egyedül Lajos Hanka teljesítette ezt a 4 kőrt, pedig talán megoldható a parti – igaz, neki a licit is segített.

Talán a pikk király elleni lopimpassz korai, hiszen lehet, hogy esik a király hamarabb. Lophatunk egy pikket kicsivel, kézbe aduval, aztán még egyet az ásszal, ez talán jobb esély. A 3–2 adu úgyis mindenképpen kell, tehát ezen nincs miért „spórolni”. A mezőny megoszlott: volt, aki 2 kőr viszontválaszt adott, és erre a partner vagy emelt, vagy passzolt, mások 3 pikket mondtak másodikra, és később vették elő még a kőrt. Általában a töredékben 10-et ütöttek, míg a gém elbukott.

Az első félidő utolsó partijában nem igazán tudták a Délen ülők, hogy miként licitálják válaszolóként ezt a 0–5–1–7 elosztású kártyát. Akik 2 kőrrel kezdtek, megtalálták a major fitet, és rendszerint 6 kőrben landoltak, amit el is buktak, mivel sem a treff, sem az adu nem viselkedett barátságosan, még úgy sem, hogy a vesztő pikket káróra el tudták dobni. Akik 2 treffet mondtak elsőre, lemaradtak a kőrről, és végül 3 szanban (esetleg 5 treffben) landoltak. Az adu nélküli gém még káró indulásra is teljesíthető, mivel a harmadik kárót kell csak megütni, és Kelet már nem kerül ütésbe. Senki sem indult azonban káróval, mivel ez a felvevő licitált színe volt, így általában szürökkel teljesült a felvétel.

Meglepően kevesen mondták be a következő terített szlemet, egyedül a Visoft–Angels meccsen volt pikk mentés, ott (kis segítséggel az egyik asztalon) 800-ért mérték a védekezést.

A mi meccsünkön bezzeg mindenki beleadott mindent.

A mezőnyben egyedül Tubak Dániel indult 4 pikkel, erre Lajos Hankáék szinte belekényszerültek a szlembe.

Hodosi Péter pedig szokatlan módon nem 2 pikk Michaels-felüllicittel, hanem kontrával nyitotta az 1 pikket, így lehetőségem volt jó lapot és legalább négyes kőrt mutatni. Így Péter látta, hogy az ellenfélnél kb. csak a pikk szín van, ezért bátran ászt kérdezett (bár tanítványai bizonyára felszisszentek, sikénnel? – de talán itt kivételesen lehetett), és bemondta, ami biztosnak látszott, és valóban az is volt. Unalmas húzó nálunk is…

Folytatás két hét múlva – a jövő héten sokan a pulai versenyen lesznek, ezért nincs egyik osztályban sem forduló. Nekik hajrá!