Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Szalay György - 2009. december 14.

Szürök évadja II.

Mivel a legutóbbi írás leosztásai közül a II. osztályból származó váltotta ki a legtöbb hozzászólást, most is kezdjük ezzel.

Egy _nem túl nehéz_ felvevőjáték:Hogyan játsszuk a 2/3 szant magas kőr kezdésre? Aki nem találkozott még ezzel a motívummal, annak valószínűleg új a dolog, de kicsit is rutinosabb felvevők számára nem lehet kérdés, hogy ki KELL hagyni mindkét kézből az indulást. Amennyiben nem ezt tesszük, akkor az ellenjátékosok a - fejütéseik mellett - négy kőrt ütnek, míg ha kihagyjuk, akkor csak egyet. _Feltéve, hogy Kelet nem kerül kétszer ütésbe, ami valljuk be, elég valószínűtlen, hogy a gyenge kettesnek még két magas lapja legyen_. 

Íme, a teljes leosztás:Azért mindenesetre meglepő, hogy három felvevő kőr hetes kezdésre is kilencet ütött. Hogyan lehet ez, hiszen a védőknek van négy külső ütésük? Erős a gyanúm, hogy a felvevők ütöttek, majd NEM Nyugat vette az első treffet, így végül a védőknek csak a fejütések maradtak. _A másik lehetőség, hogy Kelet végig kőrt hívott, akkor is, amikor már a kárót kellett volna kibontani, a kihagyott első kőr után._

Az I/B osztályban a legtöbb izgalmat az alábbi játszma hozta:Mit licitáljunk partnerünk gyenge _midi_ szan indulására a 4 kőr után? A kontra büntető lenne.

Szabó Csaba jól érzékelte, hogy valószínűleg szemben nem lesz sok vesző érték kőrben, így a vakmerő 5 szan _válassz _olcsó színű_ szlemet!_ mellett tette le a voksát.

Ezzel, ha aranyat nem is, de remek szlemet talált.Következő kérdés: hogyan kell játszani a 6 kárót magas kőr kezdésre?

Mivel nagyon rossz hír, hogy nem lehet kiaduznunk _mivel marad vesztő kőr a kezünkben_, sem lelopni az összes vesztőnket _előbb-utóbb lopnak_, legjobb talán egy magas adu után hívni a treff nagygábli alól: ezzel a játékkal még sok 4-1-es aduelosztásra is teljesítünk. Ahogy most is, mivel ezek voltak a lapok:És miért valószínűbb, hogy a nyolclapos adu van rosszul elosztva és nem a treff? A válasz egyszerű: Nyugat szingli aduval biztosan nem, de szingli treffjével kezdhette volna az ellenjátékot.

Az I. osztály legholisztikusabb játszmájában megmutatjuk a teljes leosztást:Nyilván 1 káróval kezdett minden Kelet, amire Dél - vérmérséklettől függően - 3 vagy 4 pikket licitált. 

A 4 pikk után azonnal nehéz döntési helyzetbe került Kelet - Nyugat. Egyértelmű, hogy Nyugat nem passzolhat, de kontrázzon vagy _4 szannal_ elkötelezze magát egy színjáték mellett? 
_Zárójeles megjegyzés: szerintem úgy érdemes játszani a magas közbeszólásokra, hogy ha a kontra, mint itt, büntető, akkor a 4 szan "információs kontra", míg ha lehetőségünk van negatív kontrára, akkor a 4 szan ászkérdés._

10 lappal két színben és szinglivel az ellenfél által ígért pikkben úgy vélem, gyümölcsözőbb hosszú távon a 4 szan, mint a kontra. Bár a kontra után is inkább kimennék 4 szanba, mint passzolnék. Látható, hogy a 4 pikk teljesítése nem okozott nehézséget, de az is meglepő, ha valaki nem menti le az ellenfél ötös magasságú felvételét Észak lapjával.

Amennyiben Dél a "középutas" 3 pikket választja, Nyugat másik dilemmával szembesül: 4 kőr vagy információs kontra? A kiváló szín és a nagy elosztás miatt, itt is inkább a 4 kőr vagyis az agresszívabb megoldás javasolt, ami után... Bármi lehet. Nem kizárt, hogy végül Kelet-Nyugat bukó szlemre vállalkozik.

Amennyiben érdekes egy nagy elosztású játszma, szinte elkerülhetetlen, hogy a zsűrinek is lesz szerepe. Az egyik asztalon _3 pikk után_ Nyugat kiterjesztette erre a helyzetre is a "leaping Michaels" konvenciót, amivel természetesen Kelet - és így az általa _dez_informált Észak - nem volt tisztában. 4 treff - 4 pikk - 5 treff - passz - passz után Észak nem mentett, mivel nem tudott a nagy kettős színtalálkozásról. 

És az utolsó szó jogán az 5 treff ellenjátékáról: látszólag kőr kezdésre bukik a felvétel, de csak akkor, ha a felvevő lusta, és az adu ász kiütése előtt nem lopja le pikkjét. Ebben az esetben ugyanis Dél lophat kőrt, de eliminált helyzetben vagy a káró villába kell belejátszania, vagy doblopot hívnia.