Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2023. október 5.

Szétszakadtak a csoportok az I/B-ben – csapatbajnokság 2023 4. forduló

A negyedik fordulóra került sok a héten a csapatbajnokságon. Az első osztályban nem sokat változott a helyzet, még mindig nagyon szorosan állnak a csapatok a tabellán.

I/A
Bár az Ecosoft súlyos veresége miatt kissé leszakadt, de még ők sem esélytelenek persze. Újra vezet a Szigethy, igaz, csak töredékpontokkal. Ha így folytatják, komolyan számolni kell velük, hiszen ezúttal a címvédő Gamaxot verték nagy csatában. Utóbbi egység küszködik csak, mióta Winkler Gábor, a csapat vezére nem ül asztalhoz – idén még nem láttuk a versenyteremben, nem látja az erőt a csapatban, bár állítólag jövő héten végre ott lesz. Ráadásul a rendkívül összeszokottnak gondolt Homonnay–Lakatos pár időnként meglepő rendszertévesztései nagy gondokat okoznak – múlt héten a Stayman, ezen a héten a Multilandy konvenció okozott gondot, és vezette őket reménytelen felvételbe. A szerzőnek persze nem feladata a többi játékos bírálata, hiszen senki sem hibátlan, de meglepetés egy ilyen szintű pártól több ekkora hiba.

Talán már nem is meglepetés az sem, hogy az újonc Libella megint győzött, ezúttal a múlt heti éllovas Visoftot gyűrték le, nem is kis arányban, 14 ponttal. A Galim is simán, 22-vel verte a Budaörs 17-et, és ezzel szintén dobogós, centikre a Szigethytől, míg talán a forduló rangadóját a FÉSZEK nyerte 9 ponttal ellenünk, ezzel ők a harmadikok, megelőzve a Visoftot és a nagyot nyerő Angels-t. A Feel the Card is tartja nyerő formáját, ezúttal a P-T ellen nyertek erősen, utóbbiak ezzel a kieső zónába kerültek, épp a Gamax mögé – nem emlékszem, mikor állt a Gamax ilyen rosszul 4 forduló után. A tabella azért még mindig igen szoros: az első és a 11. közt még mindig csak 16 pont van, tehát bőven bármi történhet, és a 12. is csak 6 ponttal áll lejjebb, aggódásra még nincs ok.

Nézzünk pár izgalmas partit.

Igazán jó, érdekes szlemparti kevés volt (egy 6 treffet egész sok pár kihagyott, pedig a nagyszlemnek is volt némi esélye – az abszolút forsszal szembeni gyenge, de hosszú színt tartalmazó kezet nem mindenkinek sikerült bemutatnia, még olyan is volt, aki a 3 szannal keresni tudott, mert a másik asztal a nagyszlemet bukta el).

Íme egy izgalmas 3 szan – bár mindkét kézből bukós, Dél kezéből szinte senki sem bukta el, míg Északéból esélytelen, és általában hármat buktak (néha ötöt).

Ilyen egyszerű is lehet, hogy miként legyen Dél a felvevő. Nyilván nem indul Nyugat kőrrel, és ha a treff beütés után nem kőrre vált Kelet, már meg is van a gém.

Persze van, aki szerint Észak lapjával jobb 2 treff gémforszot adni, hiszen a 4–4 pikk később is megtalálható, de ekkor fontos, hogy a második körben az 5–4-gyel mondjon inkább 2 pikket – ez egyrészt bemutatja lapja jellegét, másrészt majd Dél mond szant, ha fogja a kárót, hiszen a mi lapunkból simán lehet szinte bármilyen gém/szlem jó, akár még a 4–3 pikk is játszik. Néhányan 2 szant mondtak, és Kelet káróval indult, függöny.

3 szan vagy 5 treff? Esetleg szlem is lehet benne? Ellenünk így mondták be a betonbiztos minor gémet.

Persze néhány helyen a 3 szan is meglett, pedig a negyedleges tízes a sikénnel szemben ritkán elég fogás… Sokan el is bukták ezt a felvételt, ha Nyugat nem sajnálta a káró indulást (ez nem párosverseny, érdemes a legjobb színünket még ütésadás árán is kimagasítani).

Egyetlen asztalon jutottak 6 treffig, igaz, tévedésből.

Ehhez képest káró indulásra a parti benne van – de Kemény Márk nem hibázott, és aduval indult, amire nincs közlekedés az eliminációhoz. Érdemes végignézni, hogyan is ment a játék ott, ahol 12-t ütöttek az 5 treffben.

A pikk indulás azonnal adja szürt, de a káró sem jobb: a felvevő szépen a major átmenetekkel fellopja az összes kárót aduzás után, és a végén kőrt hív. Ha Kelet üt, pikket kell hívjon a villába, ha pedig Nyugat, nincs már pikkje, és eliminált helyzetben dob-lopra kényszerül, amire elrepül a vesztő pikk.

Egy szép licit, amiért partneremet illeti dicséret.

Háromszínű lapjával nem hagyta nyugodni, hogy a 3 szan lesz a jó (nem is volt az, a legtöbb asztalon káró indulásra simán bukott a felvétel – kivéve, ahol Észak nem szólt közbe káró kizárással, bár nem értem, miért. Ezen esetekben Délnek nem jutott persze eszébe a káró indulás). Arra gondolt, hogy könnyen lehet más felvétel jó: lehet esetleg négyes kőröm, amit nem volt alkalmam bemutatni, mert arra már nem lenne hely, hogy kiderítsük, ha mégis a 3 szan a jó, illetve lehet a treff is jó játék – az aktuális lapokkal csak a kőr lopáson bukik a 6 treff! Végül a békés 4 pikket teljesítettük biztonsági játékkal 10 ütéssel, ami váratlan siker volt, miután a másik asztalon még a kontra után sem mentek ki a 3 szanból, és 500-at buktak, amivel így 15 pontot kerestünk.

Szalka Tamáséknak pechjük volt, hogy 4–3 kőrben nem volt benne a gém az 5–1 adu miatt, bár látott lapokból teljesíthető, de reális játékkal bukik ez a felvétel.

Ha már a 3 szan vagy 5 minor kérdéskörnél járunk, bizony volt még egy parti a témában.

A Szigethynek került sokba a túl sok adu hívása, miután Homonnay Géza elfelejtett(?) elindulni első helyen 13 pontos, háromászos lapjával, és kellően ráijesztett az ellenfelekre. Nos, partnere nem találta ki a buktató pikk indulást, de végül elbukott a minor gém, amit mindenki más megcsinált.

De mi a helyzet a 3 szannal? Nyugat kényelmesen indulhat a pikkjéből, ez már adja is a nyolcadik ütést, de hogyan lesz 9?

Látszólag a Smith Peter jelzés segíthet. Szan játék ellen az első ütésbe, amit a felvevő hív, mindkét ellenfél (ha nem kell figurát tennie) jelezheti, hogy szerette-e azt a színt, amivel ő, vagy partnere indult, kéri-e a folytatást, azaz van-e segítsége a harmadik helyen levő játékosnak, illetve jó minőségű-e az elsőre kihívott színe a kijátszónak (van, aki naggyal, van, aki kicsivel „kér”, ez megállapodás kérdése). Ez eddig tiszta sor, a csavar akkor jön, amikor nyilvánvaló, hogy nem lehet már nálunk figura a színből, ekkor jellemzően vagy a következő alacsonyabb lapot/figurát (pl. KJ volt nálunk, az első menetben betettük a királyt, vagy dámát tettük, nálunk a tízes), más esetekben pedig hosszúságot „szeretünk” a lapunkból.

Csapattársaink sajnos eltévedtek a jelzések tengerében:

A pikk indulás után Kelet jelezte, hogy tetszik neki a pikk. Figurája nem lehet, tehát vagy a tízest, vagy a hosszúságot jelzi a Smith Peter. Mivel Nyugat nem tudja, melyik is az, lehív egy magas pikket, és itt kell nagyon figyelni: a tízessel jelezhetjük a kilencest is (szerencsés eset), míg hosszúsággal (legalább 3 darab ebben az esetben) teszünk nagyot, hiszen lehet, hogy a felvevőnek volt eredetileg KTx-e, és le lehet hívni hármat a színből, ha magassal folytatjuk. A tízesre most tudott volna kicsit hívni Nyugat, és a kőr átvétellel hozzájut a buktatáshoz is.

Az 5 káró is izgalmas játék adu indulásra Dél kezéből, várom az elemzéseket a nagyon elágazó parti teljesítésére.

I/B
Az I/B-ben, ahogy írtuk is, egyre élesedik a helyzet, túl vannak az alapszakasz felén a csapatok, közeledik a szétválás felső- és alsóágra.

Az A-csoportban a Lowel újabb rangadót nyert, és már szinte biztos továbbjutónak érezheti magát, míg az ellene veszítő SZTAKI is még a negyedik, felső ágas helyen található, átlag felett. A Durostone az Interface ellen játszott fontos döntetlent, így tartja második helyét, míg a tavaly az I/A-ból meglepetésre kieső Varga Istvánék egyelőre csak ötödikek, jó hajrára lesz szükségük, de még nincs veszve semmi.

A Cyan magabiztosan verte a Grand Slamet és harmadik, míg ellenfele mélyre süllyedt a tabellán, és nem valószínű, hogy visszaverekszi magát a legmagasabb osztályba idén. Egy meccset pedig halasztottak, de ez nem befolyásolja az élmezőnyt jelentősen, bár egy nagy győzelemmel az MTK-Catherina csatlakozhat a legjobbakhoz.

A B-csoportban szintén rangadót játszottak, az eddig magabiztosan vezető tatabányaiak súlyos vereséget szenvedtek a Blackouttól, akik ezzel már elsők, sőt, a Young Boys nagy győzelmével szintén előzött, igaz, 1 ponton belül vannak az Izobau-TSC-vel.

Az Artemix, amely eddig a felső ágról álmodozott, a feltámadó ELTE csapatától kapott ki nagy arányban, így kicsúszott a négyből, bár még nem érte utol egyetemi ellenfele. A No Trump és a Balásy kezd rosszul állni, még egy jó hajrá persze elég lehet, de nagy a hátrányuk.

Nézzünk egy szép duplagémet Lowel főszereplésével.

Mindkét asztalon gémre tört a Lowel, Jakab Sándor a 6–6-tal szinte egyedül licitált a 4-es magasságig, és a 4 pikk némi szerencsével teljesült is +620-ért, míg odaát Varga Sándor 2 kőrrel szólt közbe hetes színével, és elfogadta a géminvitet is. A 4 kőr ugyan pikk indulásra bukik, de a káró ászra már hazaért a felvevő, és a +420-szal összeírva ez a szép 14 pont jól mutatott a szkórlapon.

A többi meccsen változatos eredmények születtek, volt, ahol a 4 pikk teljesült az egyik asztalon, míg a 3 pikk kettőt bukott, de olyan is, ahol a 3 káró egyenlővel(!) keresni lehetett 2 IMP-t, mert a túloldalt elbukott a 4 kőr 50-ért, az egyik felvevő pedig a kontrázott gémben eltalálta ugyan a pikk bubit, de a végén az adu négyest felüllopta az ötös, így bukott.

II. osztály
A másodosztályban az éllovas Óbuda két szoros győzelemmel még tartja első helyét, az egyik mérkőzésen rangadót nyerve az U16-os válogatottból álló Tesák ellen, akiknek most nem volt jó napjuk, hiszen a közvetlen mögöttük álló Vasdobtól is kikaptak kis arányban, a nap nyertese azonban a kitűnő formát mutató Bosszorkány volt, amely mind a 40 pontot hozta a két meccsen, és hat pontra megközelítette az elsőt. A Viadukt-Veszprém egy nagy és egy hatalmas győzelmet aratott, ezzel már harmadik, míg a Bíborláng szintén nagyokat nyert, feljött a negyedik helyre. Az ötödik Diamond Dogs kikapott a jó erőkből álló Nyáráditól, de egy nagy győzelemmel javított. A már említett Vasdob amúgy jobban áll, mint az aktuális kilencedik helye, mivel még mindig nem játszotta le elmaradt meccsét, ha ott nyer, akár a negyedik helyre is feljöhet.

21. leosztás

Nézzünk innen is egy érdekes partit.

Amikor mindkét vonal 11 ütést vihet haza valamely major színben (persze az 5 kőrt csak látott lapokból tudjuk megcsinálni, a káró tízes kihívása nem tankönyvi), az ember változatosabb szkórlapra számít, de szinte mindenhol hagyták Észak–Delet 4-5 pikket teljesíteni, ritkán kontrával. Hogy mi vette rá Keletet, hogy már a 4 pikket megkontrázza egy helyen, nem tudni – bizonyára elvakította a két ász-király a kezében, amikkel pont kettőt vihetett volna (bár végül csak egy lett).

Kelet–Nyugatnak jó mentése van, ha Kelet közbe tud szólni kőrrel, akkor Nyugat biztosan sokáig menteni fog hatalmas elosztásával, igaz, Dél is hasonló lappal ül, ötös adutámogatás, hatos mellékszín, két szingli – érdekes párhuzam. Összesen három helyen volt 5 pikk a felvétel, és szintén három asztalon 5 kőr, ami meglepetés, ők mind nagyot írtak. Egy meccsen pedig mindkét asztalon töredéket játszott Észak–Dél, így senkinek sem esett komoly baja, csak a lapértékelés lelki világa sérült, de az nagyon.

És miért nem találták vajon meg a kőr mentést sok helyen? Amennyiben Észak 15 pontos egyenletes lapjával 1 szannal indul, Kelet nehezen avatkozik közbe, és legközelebb már legalább 3 pikknél fog járni a licit, amikor visszaér hozzá, így csendben tűri a 4 pikket, és nem derül fény a nagy találkozásra az ellenvonalon.

Jövő héten következik az ötödik forduló, azaz közelít a bajnokság fele. Várjuk továbbra is az esetleges érdekességeket a gulyasdaniel69@gmail.com címre. Hajrá!