Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel - 2023. február 1.

Pontvadászidény – MP-bajnokság, 8. forduló

A nyolcadik, utolsó fordulóval véget ért az idei MP-párosbajnokság minden osztályban.

I/A
Az első osztályt a Dumbovich Miklós–Winkler Gábor pár nyerte, akik ezúttal Dezső Kende segítségét vették igénybe, így az ifjúsági játékos nem hivatalos bajnoknak is vallhatja magát. Hosszú hajrát kezdett néhány fordulóval ezelőtt a címvédő Szalka Tamás és Czímer Csaba, akik az utolsó fordulóban nagyon közel kerültek az élen álló párhoz. A játéknapot a harmadik helyről kezdhették, de Homonnay Géza és Lakatos Péter viszonylag gyenge napi eredménye miatt (46 százalékos játékukkal végül harmadik helyen végeztek) hamar a második helyre kerültek, sőt, az utolsó partiban a győzelemre is volt esélyük… (A címvédő ezüstérmes Czímer Csaba és Szalka Tamás, valamint a győztes Dumbovich Miklós)

De ne szaladjunk ennyire előre, az egymás elleni partik is izgalmasak voltak.

Szalka Tamás nagyon agresszíven 4 pikkel indult Dél lapjával, ami 800-at bukik, de szerencséjére Kelet sikén pikkjével nem tudott benne maradni a kontrában. Talán a 4 szan licit jobb lett volna (két- vagy három színben ajánlana játékot), amire esetleg Nyugat bemondhatja a szlemet. Mivel a legtöbb asztalon 3 szant játszottak, amiben legalább 10, inkább 11 ütést szereztek a felvevők, a 620 (5 káró+1) a címvédőknek lett jó parti.

Szabó Csaba (Tubak Dániellel végül hatodikok lettek) hasonló helyzetben 5 szant mondott, így be is mondták a szlemet Homonnayék ellen.

Kovács Gergely–Fris Miklós (akik összesítésben a nagyon szép ötödik helyet szerezték meg) dolgát kicsit megkönnyítette, hogy az ellenfél összeemelte a pikket, így eljutottak a topszkórig, azaz a 6 kőrig.

Az első partiban a többség nagyszlemet vállalt, de senki sem teljesített. Akik a hatos magasságon megálltak, általában szintén 12-t ütöttek. Honyek András megmutatta, hogyan lehet káró adu mellett elvinni az összes ütést.

Jól látszik, hogy a felvevő szépen kipróbálja az esélyeket: fellop két treffet, hátha beesik a király; fellopja a harmadik menet kőrt, hátha beesik a dáma-bubi; ez utóbbi művelet pedig beállítja a fenyegetést, ugyanis így már csak Nyugat tudja tartani a kőrt és a pikket is, így beszorul a tizenharmadik ütésért. Szép megoldás! (Még egy felvevő ütött 13-at, de itt az ellenfél segítsége is kellett, mert 6 szan volt a felvétel.) Érdekes, hogy többen is 7 kárót mondtak, de egyikük sem találta meg a fenti felvevőjátékot.

A fordulót Lajos Hanka és Szűcs Villő nyerte majdnem 59 százalékkal, akik jó eredményüknek hála nem a kiesés ellen küzdöttek (abban a zónában is jártak korábban), hanem majdnem átlagra javultak a bajnokság végére, míg a nap második legjobbja 58 százalékkal Argay Zsolt és Kemény Márk volt, az ifi páros világbajnoki ezüstérmesek összesítésben 13.-ok lettek végül.

Kuttner György gyorsított egy felvevőjátékon ellenünk.

Némi optimizmussal 6 szanig jutottunk (a 6 treff inkább teljesíthető volt). A pikk tízes indulás már segített a színben, azonban a treff kiadásakor Gyuri érezte, hogy a piros színekben bajba fog kerülni, ezért (talán a szingli káró dámában reménykedve) a káró királyt játszotta ki! Erre már lehetett teríteni. Az érdekesség? Valóban mindegy, mit hív, bár még egy csomó kártyát kijátszottunk volna egyébként – ugyanis tényleg beszorul. Látszólag a felvevő mögött dob, azonban az asztali káró kilences is fenyegetés, hiszen nála van a színből a KJT, így a kézi dámára nincs szükség.

Egy szép szlem az ezüstérmesektől.

A mezőny java 5 pikkben megkontrázta az ellenfelet, ami többnyire egyet bukott, bár néhány helyen megtalálták a treff lopást 300-ért.

Szalkáék azonban az ellenfél védekezése dacára bemondták ezt a kitűnő szlemet, és topszkórt írtak.

Végül pedig jöjjön az a bizonyos utolsó parti, mely előtt mindössze 4 Mitchell pont volt Dumbovichék előnye.

Csaba elkerülte a teljesítést adó káró indulást, a kockázatosnak tűnő treff király indulásra nem lehetett teljesíteni. A +100 78 százalékot ért, vajon tudnak-e Winklerék (illetve helyettese, Dezső Kende és Dumbovich Miklós) hasonlót írni?

Nos, Kende bátran 4 pikkel indult, Welker Jácint pedig kontrázott. Ha nem kárót játszik ki, feltehetőleg bukik a parti, de ő a biztosnak látszót választotta, így pedig teljesült a bátor gém, +790 és topszkór Dumbovichéknak, akik ezzel megnyerték a 2023-as párosbajnokságot, gratulálunk! (G. D.)

I/B
A bajnokságot a Kemény György–Trenka Péter pár már korábban megnyerte, így megtehették, hogy az utolsó napra nem jöttek el – így is fölényesen, 4,2 százalékos előnnyel győztek. Marjai Gábor–Vági Máté páros minden nap az első tízben volt, második helyük nem forgott veszélyben. Hámori Zsuzsa és Jakus László a harmadik helyét biztonsággal tartotta meg. A még feljutó helyekért nagy tülekedés volt prognosztizálható. Végül a napot a 11. helyről kezdő Papp Csaba–Vida Mihály, a végig az élbolyban tanyázó, ifjúsági Biborka Dániel–Nagy Kartal és a 12. helyről felugró Sinkovicz házaspár folytathatja jövőre az I/A-ban. A bentmaradáshoz 48 százalék kellett, a Pölöskei–Székelyhidi és a Budinszky–Talyigás párok szép utolsó napi eredményükkel menekültek ki a kieső zónából. (A bronzérmes Jakus László és Hámori Zsuzsa, illetve az második Vági Máté és Marjai Gábor)

„Az 5-ös magasság az ellenfeleké” – ez a közkeletű bölcsesség most két partiban sem állta meg a helyét.

Zelnik Péter egyedül a mezőnyben 4 kőrrel indította lapját, és Nyugat érthetően nem a négyes pikkjét, hanem hetes káróját mutatta be. Klein László a sor végén 5 kőrrel küzdött, és Liska Tibor így a pikkjét is fel tudta ajánlani. Az 5 kőr csak egyet bukik, az 5 pikk pedig osztott topszkór lett volna,  ha a felvevő eltalálja a pikk dámát. A 11 felvevőből csak heten gondolták úgy, hogy a hosszú kőrösnél rövid lesz a pikk, ők 450-et kaptak. Ketten az 5 pikkben buktak, ketten négy pikkben ütöttek tízet.

A mezőny nagyobbik részénél Nyugat 3 kőr után került helyzetbe, és ők egyből kontrázni tudtak, a pikkben aztán inkább 11-et ütöttek.

Dél a bellista 3 kőr indulásra komolyan kellett volna, hogy vegye partnerét – külső szingli, hármas adutámogatás, egy jópofa hatos szín, ez mind az emelés mellett szólt. A 4 kőr licit után négyen hagyták Keletet 5 kárót játszani, és Észak mindenütt a szingli pikkjével indult: így nem volt nehéz 12-t ütni, az egyik vesztő elhajítására az ötödik pikk adott lehetőséget, és ez a felvevőnek 32 százalékot jelentett.

A mezőny zöme Nyugaton sztenderd 2 treffel indult, és az Északok többsége indulóerős lapjával kőrrel szólt közbe. Dél szingli kárója, négyes adutámogatása és hatos jó treffje alkalmassá tette a lapot akár az 5-ös szintű küzdésre is.

Az 5 kőr annyira jó mentés, hogy benne is van. Ezt a Keletek is látták, és 5 pikket is vállaltak. ebben csak 10 ütés van, és az öt pikkesek mind buktak is. 4 pikkben viszont sokan ütöttek 11-et – az aduk nyomására az Északok, ha nem tudták meg partnerük jó treffjét, jellemzően előbb-utóbb megváltak a negyedik kárójuktól.

Egyetlen Észak – Dél pár játszhatott az 5-ös magasságon, kontrázott 5-treffet. Észak a káró ásszal kezdett, és most már csak egy módon bukik a parti, ha átadja partnerének a pikk bubihoz az ütést a kőr lopás érdekében. Ezt nem sikerült kitalálni, az 550 jelentette a vonal topszkórját. (F. G.)

II. osztály
Nem született meglepetés, a szinte végig vezető Tóth András–Csépán Gábor nyerte a bajnokságot. Érdekes, hogy nem volt kiemelkedő fordulójuk, ugyanis egyet sem nyertek meg, azonban egyenletes teljesítményük elegendő volt a győzelemhez. Az utolsó fordulóban is igen jól, 58 százalék felett teljesítettek, és összesítésben közel 56 százalékot hoztak, ami igen jó teljesítmény. (Holyinka Péter, Cziffra András, Tóth András, Zábrádi Benjámin és Dezső Kende)

Második lett a Cziffra András–Holyinka Péter–Csernátony Csaba hármas, akik némi meglepetésre estek ki tavaly az I/B-ből, de most bizonyították, feljebb van a helyük. Ezüstérmüket nem fenyegette veszély, 54,5 százalék volt az összesített eredményük, 1 százaléknál is több előnyük lett végül az ifik, Zábrádi Benjámin és Dezső Kende előtt. Utóbbiak 60 százalék felett teljesítettek a zárónapon, így rakétáztak fel a dobogóra. Beni és Kende szinte minden kedden helyettesített is a magasabb osztályokban, általában közmegelégedésre. Ha továbbra is ilyen lelkesen állnak a játékhoz, és fejlődnek tovább, szép jövő állhat előttük.

Szintén feljutott Kerényi István és Pásztor Ákos, az utolsó napi 53 százalék végül nem volt elég a dobogóhoz, a fiatalok lehajrázták őket.

Keszthelyi Kristóf és Kuttner Zoltán az ötödik helyet szerezték meg, nekik nem sikerült jól a nyolcadik nap, de feljutottak.

Kevesebb, mint egyetlen Mitchell-ponttal maradt le a feljutásról Nyárádi Ibolya és lánya, Gabriella. Hatodik helyük talán csalódás, míg szintén feljebb lépésre számítottunk a másik ifi pártól, Márki-Zay János és Jánosik Máté csak 10 ponttal maradt el az ötödiktől.

A forduló magasan legjobb eredményét a Varga István–Lovász Júlia–Érsek Laura hármas hozta 66,5 százalékkal, de ezzel is csak megközelíteni tudták a feljutókat, kései volt a hajrá.

Nézzünk egy szép partit ebből az osztályból is!

Egyik kedvenc témánk, a duplagém került elő.

3. leosztás

Kelet–Nyugat 4 kőrt, Észak–Dél 4 pikket tud teljesíteni, nagy izgalmakat hozott a játszma. Akit hagytak 4 kőrt játszani, esetleg Észak nem hívott kárót vissza a treff király ütés után, akár 12-t is hazavihetett 90 százalék feletti írásért, míg az 5 kőr ellen megtalálták általában a jó ellenjátékot, így tett a bajnok pár is.

Hárman megkontrázták a 4 pikket, ezt ketten teljesítették is, amivel a másik oldalon írtak topszkórt, míg egy pár még az kőrre is mondott 5 pikket, egy bukásért, és átlag feletti partiért.

Gratulálunk a bajnokoknak és feljutóknak, míg a kiesőknek sikeresebb szezont és visszajutást kívánunk. (G. D.)

III. osztály
Az utolsó napot Szatmáry Benedek és Szabó Botond nyerte, de mivel a második helyen Szetei Zsolt és Gémes Balázs érkezett, szűk előnnyel ők nyerték a bajnokságot. (Az ezüstérmes Szatmáry Benedek, a bajnok Szetei Zsolt és Gémes Balázs, illetve a harmadik helyen záró Fischer László és Sziráki László párosok)

Fischer László és Sziráki László állhatott még fel a dobogóra.

19. leosztás

A két élen álló pár a 19-es és 20-as leosztásban találkozott. Mindenki 3 szant játszott Észak kezéből, általában treff hetes vagy nyolcas (tizenegyes szabály) kezdésre. A felvevő most nekiállhat a káró király és dáma elfogásának, Nyugat üt, és hívja a treffjét. Kelet üt, akkor az egyetlen, amiben még reménykedhet: partnere még lehetséges figurája a kőr ász, és akkor a felvevő 9 ütésen tartható. Szatmáryék ebben bízhattak, mert nem vették le a treff ászt is, és így Szeteiék 11-et ütöttek a topszkórért. (F. G.)

13. leosztás

Nyugat helyén 3 szanban lettem felvevő, miután Észak 1 kőrrel szólt közbe az 1 káró indulásomra. ÉSzak a kőr tízessel kezdett, amit partnere ütött az ásszal, és folytatta. A káró Királyt* hívta, amit én ütni hagytam, gondolván, hogy tetszőleges káró kiosztásra ez a káróban hat ütést biztosít. Észak a treff kettessel kérte a kőr folytatás (így átüthetővé vált a király). Dél treffre fordult, a királyomba a bubi érkezett.

Tíz ütés ugye biztosított. A licit alapján Dél király-dámája kizárható, de a dáma talán elfér még. Ekkor valahogy háromszínű prés kéne közös pikkel, amihez viszont a fenyegetések nem jó helyen vannak. Ha viszont a mariázs Északon van, akkor őt kell beszorítani a majorokban. Igen ám, de bármi is a pikk helyzete, még a káró impasszt meg kell adni, amihez az egyetlen „természetes” lemenet a pikk ász lenne. Az viszont kell a szkvízhez.

Szóval feláldoztam egy treff ütést, hogy majd meghalhassak a szépségben, és az ászt kértem az asztalról. Levettem a dámát is, amibe – mik nem vannak – Északtól megjött a tízes. Hát tudtam, hogy jó nyomon járok, de ekkora sikerre azért nem számítottam. Így ugyanis a kilences magas, és az impassz után a maradék kárókra Észak tényleg beszorult a majorokban, hiszen a kőr is és a pikk mariázs is nála volt. (H. T.)

Köszönjük a figyelmet, jövő héttől a Magyar Kupára fogunk figyelni, várjuk az érdekes partikat onnan is (email: gulyas.daniel@hotmail.com), főleg a selejtezőkből, ahol (micsoda meglepetés!) igazi kártyákkal fogunk mindannyian játszani.