Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely - 2022. november 27.

Pont és felkiáltójel a bajnokság végén – csb 2022 I/B és II. osztály 11. játékhét

Az I/B utolsó fordulójában a Feel the Beat páholyban, az Ecosoft kényelmes helyzetben érezhette magát. Komoly reményekkel még az osztályozós hely elcsípésében reménykedhetett tulajdonképpen még mind a hat másik csapat. A bajnokság végére nagyon összeszedett Libella jutott be végül – Ráduly Csaba Scharnitzky Péterrel, Vági Péter pedig Szabó Zsolttal és Biro Lajossal játszott. A Ráduly–Scharnitzky páros rutinos, megbízható motoros, de a sikerhez kellett a másik páros még jobb eredménye. Vági Péter játszott végig, és mindkét partnerével megnyugtató pluszt csinált. Nézzük meg a SZTAKI elleni sorsdöntő meccsüket.

Egyedül Kaderják Levente és Molnár László vette fel ezt a kiváló kőr szlemet. Levente elindította 11 pontos lapját, és Molnár Lacit 19 pontával és a tudott kőr fittel már nem lehetett leállítani – egy kulcslap ugyan kiáll, de a három királyból a másik kettő jó helyen ült, úgyhogy a 12 pontot a SZTAKI írhatta fel.

Egyből visszaírt a Libella. Észak–Délnek minden géme benne van – a kőr, pikk, káró és szan mellett a treff is, ha Dél játssza. 5 treffre esett a választás – de az ellenvonalon. Nyugat 1 treffje dubló is lehetett – az is volt. Észak két majorját mutatta be, és Kelet öt kis treffjével és nulla pontjával 4 treffre ugrott, majd némi menekülés után 5 treffre igazított. Az ellenjáték kíméletes volt, mert csak 8-at buktattak rajta, de a 2300 így is megközlítette az idei rekordot (2600).

A 13. partiban megint egy kétszínű lap dominálta a licitmenetet. Kelet a második helyen 1 pikkel indult, Dél kb. négyvesztős lapjával bemutatta kőrjét és egy minorját (vagy explicite a treffjét). Nyugat 4–1–4–4-et tartott, a lőlapon leginkább a 3 kőr szerepelt – a fésű-elv alapján ez a magasabb rangú színben, pikkben pontosan invit (népszerűbb az a változat, hogy a 3 kőr a küzdelmi vagy gémforsz pikk és a 3 pikk a pontosan invit – a szerk.). A SZTAKI-nál Molnár László nem fogadta az invitet, Scharnitzky Péter pedig nagy lapjával bemutatta az erős treff színét. Kaderják Levente passzolt, talán a minor felvételben bízott, és amikor 4 kőr érkezett vissza, 4 pikkel mentett. Az ellenjáték precíz volt: a treff ász-király és a kőr ász mellett a pikk ásszal lopott Ráduly Csaba, így partnere mindkét aduja ütött, 800 a Libellának.

A másik asztalon Kisgyörgy Lajos erős lapjával inkább mindkét színt külön mutatta be – de mivel az ellenfél már 4 pikknél tartott, a treffre az 5-ös magasságon tudott csak sort keríteni. Miután ezt Biro Lajos kontrázta, Vági Péter is meg tudta büntetni az 5 kőrt – és bár az adumariázs kés alatt feküdt, nem volt elég híd az elfogására, –200 és újabb 14 pont a Libellának.

A végeredmény 90–50, azaz 16,46–3,54 a Libellának, és magabiztos hely a dobogón.

II. osztály
A másodosztályban az első két hely lefutottnak látszott – az Ernyő alatt és a No trump 20 pont előnnyel az üldöző trió előtt vágott neki az utolsó dupla fordulónak, és lévén 13 körüli pontátlaguk volt, veszély nem látszott. Aztán – a vezető az Ernyő alatt egy 6,96-os első meccset, majd egy 6,72-es másodikat produkált, és még a feljutási esélyei is lecsökkentek. A sima második No trump azonban 8,52 és 4,81-et, azaz összességében még egy kicsivel kevesebbet is gyűjtött. Az utánuk következők is azonban inkább vereségeket, mint győzelmeket szereztek – a harmadik helyre befutó MTK-Catherina is csak 18,44-t szedett össze a két fordulóban. A Bambi késő hajrája, majdnem 30 pontos utolsó napi eredménye csak a 4. helyre lett elég.

1. leosztás
A miszfites lapok értékelése mindig nehéz.

Kelet–Nyugatnak több pontja van, mint Észak–Délnek, és ezért sokan gémig gyalogoltak. A 3 szanok voltak a népszerűek, amelyben a vonalnak csak öt ütése van: a nehézségek nélkül lehívható öt treff ütés mellé még a két ász és a rosszul ülő káró király is jár. Nehéz elképzelni, hogy sikerült tehát egy asztalba a gémet is beletömni, de a többi szanfelvétel 7-8 ütése is már kimaxolásnak mondható. Volt, ahol a két fekete szinglivel inkább a 4 kőrt választották – de hiába volt 3–3 az adu, a kiosztás nem a felvevőknek kedvezett, és az erőszakosan kontrázó Pirityi–Szabolcsi kettős 1100-t is felírhatott.

Hétfőtől az MP-bajnoksággal folytatódik a bajnoki szezon.