Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor - 2022. május 25.

Országos Csapatbajnokság 2022, döntő

A hétvégén bonyolították le a Récsei Centerben az Országos Csapatbajnokság döntőjét. Ez a legrangosabb magyar verseny, melyen a játék ezúttal is a LoveBridge szoftverével és tableteken zajlott, így nem kellett a helyszínen kibicelni, mert az összes mozzanatot követni tudták otthonról is az érdeklődök. Annyi változás történt, hogy a LoveBridge új dizájnnal jelentkezett, mely kiválóan működött és nem is néz ki rosszul, de az a sejtésünk, hogy nem ez lesz a végleges változat. A döntőbe négy budapesti csapat jutott, a GAMAX, a Galim, a Budaörs 17 és a FÉSZEK. A Gamax és a Galim a Budapest Bajnokság (hivatalosan KMOR) I/A osztályában az első két helyen végzett, így ők kiemeltként automatikusan jutottak a legjobb négy közé. A maradék két helyért a Bp. 3–6. helyén végző csapatok a legjobb négy vidéki csapattal kibővítve egy újabb versenyen vettek részt, melyből a Budaörs 17 és a FÉSZEK jutott tovább (a budaörsiek 7.-ek voltak, beugróként indultak). (Dumbovich Miklós, Marjai Péter, Winkler Gábor, Gál Péter – fotók: Magyar Ádám)

A döntő két napon át zajlott 20 leosztásos körmérkőzésekkel. Mindkét nap mérkőzéseit külön meccsként számolták el, tehát hiába szerzett volna rengeteg IMP-t egy csapat 20 leosztásból, a második napon 0–0-ról kezdtek új meccset a csapatok. (A lejátszás az ábrákon kellő kattintásokkal követhető.) 

1. forduló
FÉSZEK–GAMAX 14,96–5,04 (50–28)
BUDAÖRS 17–GALIM 5,99–14,01 (32–49)

7. leosztás

Három asztalon vették fel a 3 szant, Dumbovich–Winkler nem. Káró kezdésre csak nyolcat lehet ütni, Dumbovich nem is ütött többet.

A másik asztalon 1 káróval indult az erős treffet játszó Kelet, így Dél nem tudott közbeszólni. Észak a se hús, se hal treffel kezdett, a tízest vitte a dáma. A pikk bubit Észak fedte a dámával és elérkezett a döntő momentum. Ha a felvevő treff figurát hív és kilövi az ászt, az azért lett volna jó, mert a színben marad kellő közlekedése a két kéz között. Ekkor hiába vált káróra Dél, üt a bubi, majd kis kőr következik a király felé. Ha Észak berobog üresben az ásszal, akkor a felvevőnek kilenc ütése lesz: egy pikk, három kőr, két káró és három treff. Ha Észak kis kőrt tesz, akkor a felvevő üt a királlyal és pikkre vált: három pikk, egy kőr, két káró és három treff ütéssel teljesít. Kelet azonban nem treff figurával, hanem kis pikkel folytatta. Ha Dél beszalad a királlyal és kárót hív, majd a kis kőr hívásra Észak is berongyol azonnal az ásszal és kipöcköli a káró fogást, akkor a felvevő nem tudja leközlekedni a biztosnak tűnő hat nemes ütését, mert hiányozni fog egy kritikus átmenet. A „második kéz kicsit tesz” aranyszabály ezúttal sem Észak, sem Dél részéről nem volt nyerő. Ezért is érdekes játék a bridzs, mert támpont ugyan van, de kaptafa nincs. 10 IMP a FÉSZEK-nek. (Czímer Csaba, Lakatos Péter, Szalka Tamás, Szabó Csaba)

A másik meccsen kihúzták a partit, annak ellenére, hogy a budaörsi Észak, Kuttner György kitalálta a buktató káró kezdést, méghozzá úgy, hogy Dél nem is szólt közbe. Az ellenjáték azonban elcsúszott, mert a treff ász beütés után Dél nem kárót, hanem kőrt hívott vissza. Odaát kőrrel indultak, húzó.

8. leosztás

A FÉSZEK–Gamax mérkőzésen mindkét csapat felvette a kisszlemet, melyet treff-káró beszorítással lehetett teljesíteni. Ez sem Winkler Gábornak, sem Bárczy Péternek nem jelentett túl nagy kihívást, egyenlő és húzó. A másik meccsen egyik csapat se mondott szlemet, de Szalka Tamás így is szerzett egy pontot csapatának, mert ő szintén tizenkettőt ütött, míg odaát csak tizenegy sikerült.

9. leosztás

Melyik lapot tesszük Észak helyén, ha Dél a pikk négyessel indul?

…………………..
…………………..
…………………..
…………………..
…………………..

Lakatos Péter ütött az ásszal és a felvevőnek kilenc ütése lett. A másik teremben – igaz, ott máshogy ment a licit – Honyek András a pikk kettessel kezdett, Vikor Attila a nyolcast tette, nyolc ütés a felvevőnek, 12 IMP a FÉSZEK-nek.

2. forduló
GAMAX–BUDAÖRS 17 14,94–5,06 (47–25)
GALIM–FÉSZEK 3,62–16,38 (23–54)

A Budaörs 17 jól kezdett a nagy esélyes GAMAX ellen, 6 parti után 20 IMP-vel vezettek, köszönhetően az alább bemondott szlemnek is, melyet a másik asztalon kihagytak.

24. leosztás

A szlemet a FÉSZEK is bemondta, a Galim viszont nem, 10 IMP a szlemek javára.

A szlem visszavágó 12 leosztással később megérkezett.

36. leosztás

A FÉSZEK kihagyta a szlemet, a másik három csapat bemondta. A precíziós 1 pikk–4 pikk pároslicit ezúttal nem vált be, mert hiába limitált Észak a figurapontokban, a játékot ütésekre játsszák, nem pontokra. Szerintem lassú megközelítéssel simán felvehető mind a 6 pikk, mind a 6 kőr, így a szerencsétlen gémre ugrás –13 boldogtalan IMP-t hozott a FÉSZEK-nek.

38. leosztás

Mivel indulsz 6 pikk ellen, ha így ment a licit?

…………………..
…………………..
…………………..
…………………..
…………………..

Tegye fel a kezét, aki elindult kis lappal a kőr ász alól! Aki igen, az nyert volna 13 IMP-t, mert az ziher, hogy kevés felvevő tette volna a királyt az ütéshez, ha Dél nem esik mély transzba az indító kijátszás előtt. 

39. leosztás

Dumbovich–Winkler le tudott állni a 4-es magasságon, Fris Miklós–Kovács Gergely nem. Bár Délnek jó a lapja, a 4 treff splinter azonban sokat rontott rajta, így Fris behúzhatta volna a féket. Az 5 kőr a pikk lopás miatt –12 IMP-ért bukott. A másik meccsen a FÉSZEK mindkét asztalon gémet játszott és teljesített, az egyiket ráadásul kontrával.

Dél erős treffjére az 1 szan közbeszólás a minor színeket ígérte, és Kelet azonnal táltos lett. Bízott abban, hogy bellista partnere nem játszott terroristát, ezért két ász birtokában aktívan mondta be a gémet. Bár az 5 káró buktatható, Dél nem találta ki, hogy treffre kellene fordulni a kőr király bezsebelése után, mert csak treff lopásra bukik a felvétel, +750 és +16 IMP a Fészeknek, mivel a másik asztalon Dél 4 kőrt játszott 620-ért.

3. forduló
GALIM–GAMAX 1,88–18,22 (29–74)
BUDAÖRS 17–FÉSZEK 14,58–5,42 (63–43)

A mostanában már örökrangadónak számító Galim–GAMAX mérkőzésen patakokban folyt a vér.

47. leosztás

Dumbovich 2 treffel szólt közbe, ezért nem lehetett sejteni, hogy Winklernél lesz mindhárom adu. A pikk ász lehívása a teljesítés szempontjából végzetes volt, egy bukás.

Szalka Tamás kontrával szállt a ringbe, és Czímer Csaba büntetési célból leadott kontrája is iránytűt adott a felvevőnek a pikkek helyzetét illetően, ráadásul a treff ász, treff kezdés is segített Szabó Csabának, hogy könnyebben teljesítsen, +790 és +13 IMP a GAMAX-nak.

49. leosztás

Vértócsa alakult ki a GAMAX térfelén, mert Lakatos–Szabó kihagyta ezt a könnyen bemondható szlemet. Dombi Gergely–Gál Péter bemondta, persze ebben a nagyszerű 5 kőr sikénes kulcslapkérdés is szerepet játszott, +11 IMP a Galimnak. A budaörsiek is kerestek a partin, mert női válogatott üdvöskéink, Lajos Hanka és Szűcs Villő szép licittel szintén megtalálta a 6 pikkhez vezető utat. A két Bárczy viszont túllőtt a célon, mert 7 szanig meg se állt, pedig impasszos nagyszlemet nem kell felvenni, mondta nekem annak idején a mottó. Bárczyék előtt azonban eltitkolta, és ez 14 IMP-be fájt a FÉSZEK-nek.

50. leosztás

A védett királynak nagy jelentősége van a bridzsben. Ebben a kiosztásban mind a 6 pikk, mind a 6 kőr teljesíthető, de a káró király sebezhetősége miatt csak Kelet kezéből. Kuttner György erősen árnyékolt 1 pikk indulása után Mráz Máté Jacoby 2 szannal jelentkezett és azután meg se álltak a szlemig. Aduzás után a kőr bubi felszedése is sikerült, +11 IMP a Budaörs 17-nek. (Már 9 figuraponttal is el lehet indulni ilyen lappal az 1-es magasságon? Nem is tudtam. Ráadásul a második helyen és rövid szín nélkül? Mindig tanul az ember.)

A meccs vége felé Bárczyék kisszlemet játszottak egy olyan színben, melyből kiállt az adu király, az adu dáma és az adu bubi. Az ilyen szlemeket a mai fegyverekkel már ki lehet hagyni (lásd kulcslapkérdés), és nem is könnyű beletömni. Utóbbi ezúttal se sikerült, újabb 11 IMP a budaörsieknek, akik az utolsó leosztásban revansot adtak, mert egy reménytelen nagyszlemet játszottak –14 IMP-ért.

60. leosztás

A játszma érdekessége, hogy a Galim csak gémet játszott, így 11 IMP-t bukott a  partin, mivel Dumbovich–Winkler 6 kőrig szaladt.

Ez volt az állás az 1. nap után:
1. Gamax 38,22 (45)
2. Fészek 36,74 (33)
3. Budaörs 17 25,63 (–19)
4. Galim 19,51 (–59)

A 2. napon új 20 leosztásos meccseket játszottak a csapatok, így nem volt reménytelen egyikük számára sem a helyzet.

4. forduló
GAMAX–GALIM 10,55–9,45 (38–36)
FÉSZEK–BUDAÖRS 17 13,61–6,39 (43–28)

8. leosztás

Az a gyanúm, hogy Bárczyék nem játsszák vagy nem szeretik az ász- vagy kulcslap-kérdéseket, mert ezúttal is úgy mondtak aktívan szlemet, hogy kilógott két ász. De igazából lapértékelési szempontból érdekes a parti. Az a kérdés, hogy Dél lapja feljogosít-e a pozitív 2 pikkre, vagy jobb, ha negatív kontrával kezd a válaszoló. Én a negatív kontra felé hajlottam volna, de Dumbovich, Fris és Bárczy Tamás a 2 pikket választotta (Friséknél ez a 2 pikk inviterő alatti lapot mutatott – a szerk.). Ez kicsit elgondoltatott és az Üvegtigris című film egyik szállóigévé vált kérdése jutott eszembe, de elhessegettem a gondolatot és azt válaszoltam magamban, hogy csak nem. A 2 pikk után nem csoda, hogy Észak vérszemet kapott és szlemre tört. Ez még nem lett volna nagy baj, mert láttunk már olyat, hogy 5 pikket játszunk 4 helyett, ha kiáll két ász, de sajnos a pikk bubi is hiányzott. A pikk szín kezelése antijátékkal megoldható ugyan egy kiadóval, de nem hiszem, hogy az asztalnál ülők közül bárki erre játszana, ha nem ismeri a lapokat. Kovács Gergely azonban megtalálta a briliáns megoldást. A kulcslapkérdésre adott 5 káró választ ugyanis lepasszolta! (Ezek szerint is igaz a mondás, hogy a passz a legnehezebb licit.) Az 5 káróval nem volt gond, mert a pikk vesztő eltűnt a treffre, +10 IMP a Budaörs 17-nek. (Kovács Gergely, Honyek András, Fris Miklós, Vikor Attila)

12. leosztás

A Galim–GAMAX találkozó mindkét asztalán a Galim játszott gémet. Czímer Csaba könnyűvérű 1 pikk indulása 4 pikkig vezette a vonalat, és a 19 figurapontos gém buktathatatlan volt. Odaát Marjai Péter játszott 4 kőrt Nyugat helyén, és a csendes két bukással a Galim 11 pontot keresett a partin. A másik meccsen húzó volt a játszma, mert 3 pikket játszott mindkét csapat egy szürrel.

18. leosztás

Újabb lapértékelési vitát nyitottam magamban, amikor azt láttam, hogy Szabó Csaba lepasszolta a 2 pikket. Az igaz, hogy a 4333 elosztás bűnrossz a bridzsben és ilyenkor sokan levonnak 1 pontot a lap értékéből, de a figurák elhelyezkedése kompenzálja ezt a hátrányt, szóval én a 11 ponttal 2 szannal invitáltam volna. A másik három asztalon gémet játszott és teljesített Kelet–Nyugat, így csak a GAMAX bukott 10 IMP-t a partin.

19. leosztás

Winkler Gábor talán megunta, hogy sosincs lapja, és kétbubis kezével 1 kőrt válaszolt az 1 káró indulásra, ami testvérek között sem ért hat pontot. Ezzel megzavarta a Gál Péter–Marjai Péter párost, akik kihagyták a pikk gémet. A másik asztalon Czímer Csaba sem passzolt Északon, 2 kárós válaszával ötös kőrt, 3+ kárót és 5–9 pontot ígért, utóbbira helyesebb, ha azt írjuk inkább, hogy hazudott. A pinokkiós trükk nem jött be, mert Lakatos–Szabó felvette és megcsinálta a 4 pikket 10 pontot szerezve a GAMAX-nak. A másik mérkőzésen is kimaradt az egyik asztalon a gém, ott a FÉSZEK örülhetett a 10 pontnak a Budaörs 17 sérelmére. (Az aranyérmesek: Dumbovich Miklós, Lakatos Péter, Winkler Gábor, Szabó Csaba)

20. leosztás

Kovács Gergely ismét brillírozott a licitben, amikor az újranyitó információs kontrára nem licitálta ötös kőrjét, hanem kettős treff fogásával inkább 3 szanra vállalkozott. És igaza lett, 10 IMP a Budaörs 17-nek, mert a többi asztalon csak 200-at írt az Észak–Dél vonal.

5. forduló
BUDAÖRS 17–GAMAX 3,92–16,08 (21–50)
FÉSZEK–GALIM 5,06–14,94 (14–36)

23. leosztás

Mindenki bukott. Legrosszabbul Kovács Gergely járt, mert Szabó Csaba jó érzékkel megkontrázta a 4 pikket, mely 800-ért bukott. Két bukással meg lehetett volna úszni a kalandot és Kovács sokáig jó úton is járt, de a végén a káró királyt hívta a kőr király helyett. A kőr dáma helyzete ismert volt Délen, a kőr hatos indító kijátszás és később a kőr kettes előkerülése pedig páros számú lapot ígért (Délnek ezért a nyolcast kellett volna tennie, hogy a felvevő ne tudja kiszámolni a lapját), ezért az ötlapos végjáték nyílt lapossá vált. A kőr királyra treffet kell dobni, kőrt lop a pikk kilences, Kelet kiszáll a treff ásszal, Dél lop és végállásba kerül, a felvevő a király-bubival üt még egy pikket. A másik asztalon 300-at írt Észak–Dél, így a GAMAX 11 ponttal lett gazdagabb.

28. leosztás

A 3 treff indulásra Czímer Csaba először kontrázott, majd bemutatta kőrjét, amire Szalka Tamás a dubló treff dámával a „Fogás az, amit az ellenfél annak hisz.” elv alapján 3 szant mondott. Pikk kezdésre bukott volna a parti, de Vikor Attila a treff bubit választotta. Külön ütött a treff dáma és a treff király, ehhez jött még öt kőr és két ász ütés, az összesen kilenc és +600 Észak–Délnek. Bárczy Péter 3 szannal szól közbe a 3 treffre, ami mindenkinek tetszett. Marjai Péter a káró királlyal kezdett, ütött a szingli ász. A felvevő treffet hívott a dámához, Dombi Gergely megütötte és meghívta a buktató pikket. Kelet ütött a bubival, kőrrel kiszállt, hátradőlt, és megvárta, hogy üssön a pikk királlyal, majd utána a káró figurákkal. Egy bukás és 12 IMP a Galimnak. De hogyan lehetett volna teljesíteni? A mostanában divatos terrorista indulásokat feltételezve valószínűsíthető, hogy a pikk impassz rossz lesz, de ha mégsem, azt később is meg lehet adni. A treff ász helyzete Nyugaton biztos, Keletnél maximum egy treff található, és a káró kezdésből kiindulva a káró dáma-bubi is nála lesz. Az A verzió, hogy kihívjuk a treff királyt! Nyugat nyilván üt és pikket hív, Kelet a bubi után kőrrel száll ki, de Dél a káró tízessel ütésbe hozza. Ezzel a játékkal a felvevő ki tud magasítani egy kárót, és egy pikk, öt kőr, két káró és egy treff ütéssel hazaér. A B verzió szerint akkor is teljesíteni lehet, ha a káró ász után Észak kőrrel megy asztalra és a káró tízest hívja. Kelet üt, kőrrel kibújik, de ismét ütésbe kerül a maradék káró figurájával. Kőrrel vagy treffel egyelőre kiszabadulhat a kelepcéből, de a végállásban csak pikkje marad, és a felvevő kis pikkel ütésbe hozza, és el kell hívnia pikk királya mellől. (Az ezüstérmesek: Bárczy Tamás, Bárczy Péter, Vikor Attila, Honyek András)

35. leosztás

A vad leosztások sokszor vad eredményeket szülnek. Szabó Csaba Délen 2 kőrrel indult, mellyel Kelet vezető színét találta el. De Kovács Gergely ismét megmutatta, hogy a passz is egy licit. Mégpedig nehéz! Szerintem kevesen bírták volna ki, hogy ne licitáljanak valamit újranyitás gyanánt. Dél hármat bukott. A másik asztalon Lajos Hanka passzal kezdett és Szűcs Villő indította el 1 pikkel a licitet. Hanka csapdapasszal várt Villő újranyitó kontrájára, de az nem jött, Winkler viszont igen, mert erőjelző kontrával dobta magát újra a ringbe. Ha passzol Dumbovich 3 treffjére, akkor még megúszta volna a vendettát, de 3 kőrt mondott, amire Hanka előhúzta a piros lapot és nem engedte a 3 szant se ingyen játszani. A –800 mellé csatlakozott még –150, +14 IMP a Budaörs 17-nek. A másik meccsen Marjai Péter is passzolt Keleten a 2 kőrre, de odaát 3 pikket játszottak csapattársai, így a nagy szving elmaradt.

Az utolsó forduló előtt így nézett ki a tabella:
1. GAMAX 64,75 (76)
2. FÉSZEK 55,41 (26)
3. Galim 43,90 (-39)
4. Budaörs 17 35,96 (-63)

6. forduló
GAMAX–FÉSZEK 11,08–8,92 (42–38)
GALIM–BUDAÖRS 17 4,39–15,61 (36–62)

47. leosztás

Ritka az olyan felvétel, melyben Winkler Gábor hármat bukik, míg a másik asztalon teljesítenek. Pedig ebben a partiban ez történt. Mindkét felvevő elfogta az adu dámát, de amíg Winkler a treff kettős impasszra építette tervét (ebben közrejátszhatott az is, hogy Vikor Attila először a treff királlyal ütött), addig Bárczy Tamás a káróit lopta. Igaz, utóbbi asztalon máshogy alakult a játék, mert Szabó Csaba a kőr ász után kárót hívott. +14 IMP a FÉSZEK-nek.

 

52. leosztás

Dumbovich a szendvics pozícióban 1 szannal szólt közbe, mellyel elriasztotta Kelet–Nyugatot a gémtől. Bárczy Tamás kontrával mutatta meg erejét, és Szabó Csaba bízva Lakatos hosszú treffjében invitet adott. Lakatos be is mondta a gémet, szürt is csinált, +10 IMP a GAMAX-nak.

A másik mérkőzésen ritka dolog történt. Czímer–Szalka is felvette a 3 szant +630-ért, így úgy gondolhatták, hogy rossz partit nem írnak. Tévedtek.

Gál Péter a szendvicsben először passzolt. Ha másodszor is csendben marad, 10 IMP-t szerez a csapata, mert a lányok kihagyták a gémet. Ő azonban kontrával újranyitott, Lajos Hanka rekontrázott, Dombi Gergely és Szűcs Villő passzolt. Valami baj lehetett a gondolatokkal, hogy ez a rekontra körpasszba fulladt, de szerintem a szubkontra a hibás, mert ki van tiltva a bridzsből. Pedig ha lehet, Gál Péter biztosan alkalmazta volna ezt az ősi magyar kártyafegyvert (a Fedák Sáriról már nem is beszélve). A főbűnös szerintem Észak, akinek 2 pikket kellett volna licitálnia. Hanka tizenegyet ütött, de benne hagyott még egy szürt, mert ha a káró király után kőr magasításra játszik (a páratlan lapszámot ígérő kőr hármas kezdés volt az iránytű), akkor tizenkét ütést vitt volna haza. A rekontrázott és három szürrel teljesített felvételért 1960 pont és +16 IMP járt, így a budaörsieknek ez a parti nagy löketet adott a dobogó felé. (A bronzérmesek: Mráz Máté, Lajos Hanka, Szűcs Villő, Kuttner György)

53. leosztás

Látszólag unalmas parti, mind a négy asztalon Dél játszott 3 szant és mindenhol három pikk hívással kezdődött a játék. Két asztalon elbukott a felvétel, a harmadikon ellenjáték hibával teljesült. A parti kulcsa a pikk hívások értelmezése. A pikk tízes kezdést Kelet vitte királlyal és a kettest, ismétlem, a KETTEST hívta vissza. Mire lehet ebből következtetni? Arra, hogy Keletnek három pikkje maradt, tehát a pikkelosztás 4–4 lesz. Ezért mellőzni kell a három magas kőr lehívását, helyette meg kell adni a treff impasszt, mely ha sikerül, ha nem, egy plusz ütést mindenképpen hoz, és a felvétel egy pikk, három kőr, három káró és két treff ütéssel teljesül. Vajon a négy felvevő közül ki találta meg ezt az egyszerű játékot? Egyedül Dumbovich Miklós. Gratulálunk!

A végeredmény
1. GAMAX (Homonnay Géza, Dumbovich Miklós, Lakatos Péter, Szabó Csaba, Winkler Gábor) 75,83 (80)
2. FÉSZEK (Bárczy Péter, Bárczy Tamás, Hodosi Péter, Honyek András, Konkoly Csaba, Vikor Attila) 64,33 (22)
3. Budaörs 17 (Kovács Gergely, Fris Miklós, Kuttner György, Lajos Hanka, Mráz Máté, Szűcs Villő, Zöld Ferenc) 51,55 (–37)
4. Galim (Gál Péter, Czímer Csaba, Dombi Gergely, Marjai Péter, Szalka Tamás) 48,29 (–65)