Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2023. október 12.

Nagyon együtt az I/A első kétharmada – csapatbajnokság 2023 5. forduló

Az ötödik fordulót játszották a csapatok ezen a héten, közel a bajnokság fele. Az első osztályban továbbra is szoros a tabella, de még mindig a Szigethy vezet, ezúttal a Visoftot verték 10 ponttal, és lassan ideje lesz komolyan venni őket (ha valaki eddig nem tette volna). Bár pár megoldásuk régimódinak tűnik, a rutin meg az évek hozzák eddig azt a pluszt, aminek segítségével élen tudnak maradni.

I/A
Szoros az állás továbbra is, az Angels és a Feel the Card is győzött, és 1, illetve 2 pontra vannak Mirkék mögött, míg áldozataik, a Budaörs 17 és a P-T a hátsó traktusba került egyelőre, de talán félelemre még nincs ok. A FÉSZEK (talán már nem is meglepetés?) kikapott a Libellától, utóbbi így már negyedik, előzve Bárczyékat. A Visoft vereségével már csak hatodik, míg mi, azaz a Gulyás az Ecosoftot vertük, és csatlakoztunk az élen állókhoz – mindössze 9 pont az első és a hetedik közt a különbség, továbbra is hétről hétre változhat az állás, akár drasztikusan is. Mivel elhalasztották a Galim–Gamax szuperrangadót (legalábbis a korábbi évek alapján ez mindig annak számított), nem teljes a kép, de egy közepes győzelemmel a Galim akár élre is állhat, mivel a nyolcadik helyen csak 12 pont a hátránya, átlag alapján hasonlóan áll, mint az éllovas. Ugyanígy igaz, hogy a Gamax győzelme esetén feljebb jöhet a tabellán, és kimászhat a kiesőzónából, de velük kapcsolatban erről csak írni is fura.

Nézzünk néhány izgalmas partit az első osztályból. Itt van máris egy örök licit vita: kontra, vagy ötös major?

Az osztály megoszlott, volt, aki a kontrát választotta (mind a 3 színt felajánlja a partnernek), volt, aki bemondta a jó ötös kőrjét (majd megtaláljuk később a pikket, ha az lesz a jó). Nos, mindkét tábornak működött a dolog ezúttal, hiszen a partner épp az ötös színünket szerette, akár mondtuk, akár ígértük. Jómagam nem akarnék ítélkezni, de úgy tudom, a nemzetközi trendek szerint javasolt inkább az 1-es magasságon a major színt mondani – ha 5–3-as fitünk van, már sosem fogjuk megtalálni, hacsak nem elég erős a lapunk ahhoz, hogy később még egyet licitálhassunk, és most nem volt az.

Érdekesen alakult a parti nálunk, ahogy fent is látszik. A treff indulás ugyan segített, de nem volt elég, még ezután is kellett egy kis segítség (a végén a káró nyolcas be nem fedése), hogy meglegyünk. 14 pontot kerestünk, mivel odaát hármat bukott ugyanez a felvétel, bár ez talán túlzás.

Érdekes, hogy volt olyan asztal, ahol 3 szant teljesítettek.

Hogy mi vesz rá valakit, hogy a tudottan 5–4-es színükben ne induljon el a 3 szan ellen (majd még később se hívja), az nehezen értelmezhető. Mindenesetre csak ezen a két asztalon írt gémet Kelet-Nyugat, bár még volt egy 5 kőr mentés is 500-ért, de ez sem volt valami jó licit.

Szépen játszotta ezt a 3 pikket a csapattársunk, Dezső Kende.

Az ellenfél jól kezdett, nem hívott bele a kőrbe, sőt, az aduhívásokkal elvette a kőr lopások lehetőségét. Ezzel azonban kiderült, hogy a kőr impassz nem fog ülni, tehát ideje egy kis beszorításnak. Kende lehívta az aduit, majd kárót hívott a dáma felé, de Dél eddigre már beszorult: nem tudta a négyes treffet és a védett kőr királyt tartani, így amikor kiderült, hogy nem húz a treff, már be is lehetett ejteni a kőr királyt. Szép megoldás!

Érdekes, hogy sokan hagyták a 2 kőrt vagy bukták a 3 treffet, egyedül a mi meccsünkön volt pikk töredék a felvétel mindkét asztalon (egy harmadik asztalon is 3 pikket játszott a felvevő, de eltévedt a felvevőjátékban, és kettőt bukott).

Pedig elég jó ötletnek tűnik kinyitni a 2 kőrt, akár közvetlenül (kontrával), akár a sor végén.

Végül még egy jó megoldás a mieinktől.

Véleményem szerint passzolni Nyugat lapjával a küzdelemben nem jó ötlet. Hetes, jó belső minőségű a pikkünk, még szinglivel szemben sem lesz nagy baj. Ha pedig a partnernek van fitje, akár több is elképzelhető, mint 2 pikk. Zábrádi Benjámin bátran 2 pikket mondott, Dezső Kendének pedig több se kellett, már mondta is be a gémet, ami könnyedén teljesült is. Mivel a túloldalon egyszer sem licitált pikket Nyugat, még a 3 kőr is teljesült, és 13 pontot kerestünk.
Összesen 5 asztalon mondtak és csináltak 4 pikket, míg két helyen késleltetve jött a pikk licit, ki is maradt a gém.

I/B
Az I/B-ben tisztázódnak a dolgok, ami nem csoda, már csak két forduló maradt a szétválásig.
Az A-csoportban a Lowel már régen biztos felső ágasnak látszott, a mostani maximummal már egyértelműen oda is ér. A SZTAKI alacsony pontforgalmú meccsen verte a Durostone-t, de nem érte utol, a dobogóra viszont odaért ezzel ellenfele mögé. Az Interface jól elverte a Cyant, ezzel elorozva tőlük a létfontosságú negyedik helyet, bár előnyük csak 2 pont. Az utolsó három csapat leszakadni látszik, ami főleg a Grand Slamnek fájó, mivel a Bambi–MTK-Catherina meccs még mindig várat magára, amivel az egyikük előbbre kerülhet, közelebb a legjobbakhoz.

A B-csoportot a Blackout vezeti az általa ezen a napon 13 ponttal legyőzött Young Boys előtt, és már 15 VP-vel mennek. Az Ernyő Alatt még mindig harmadik, pedig sokgólos meccsen csak 2-vel verték a Balásyt (91–89). Az Artemix elverte rendesen az Izobau-TSC-t és ezzel meg is előzte a negyedik helyen, így utóbbi kicsúszott a négyből, miután korábban sokáig vezette is tabellát, igaz, a második és az ötödik közt csak négy pont van. Az ELTE–No Trumpot elhalasztották, itt a hazaiaknak lehet esélye egy nagy győzelemmel felzárkózni.

Nézzünk innen is egy érdekes partit.

Több asztalon is izgalmas volt ez a kiosztás.

A klasszikus megoldás hozta a tutit a Lowelnek. Varga Sándor kontrával nyitotta a 4 pikket, ami persze nem aduütések garmadát, csak jó lapot jelentett, Kerekes Zsuzsa Északon pedig be is mondta szép hetes treffjét, megtalálva a legjobb felvételt, +600. A másik Dél azonban 5 kőrt mondott a kontra helyett, így 13 pontot szerzett a vezető csapat.

A par score-t (azaz a négy lapból elérhető optimális eredményt) három asztalon találták meg, amiken Kelet ütéstelennek, és ezért reménytelennek látszó lapjával 5 pikkel mentett, és partnere 7–4-ével, és saját hasznossá váló káró figuráival aranyat lelt, egy bukás.

A SZTAKI–Durostone rangadón még nagyobb volt a tét, mivel már Észak licitált a 4 pikkre.

A 6 treff bukik, mert nem magasodik a kőr, de Kelet persze nem tudta, hogy ezen múlik a szlem, és inkább mentett. A 300 nem tűnt drámának, amíg a másik asztalon el nem passzolták a 4 pikk kontrát, így 13 pontot szerzett a hazai csapat.

A legnagyobb szving pedig a Balásy–Ernyő Alatt meccsen esett, ahol Dél csak 3 kőrt kellett mondjon 1 pikk–2 pikk-re, ezután csendben tűrték a 4 pikket, míg a túloldalt a 4 pikk kontrából Észak 5 treffbe ment ki szokás szerint – ezzel összeírták a 4 pikket és az 5 treffet, 14 IMP-ért.

II. osztály
A Boszorkány átvette a vezetést, nem is kicsivel, pedig csak egy meccset játszott a héten – igaz, mint egy olvasó felhívta a figyelmem, a halasztott meccseknél hozzáad a rendszer egy saját átlagnyi VP-t a kimaradásért, így a 19 pont előny egy része csak virtuális. A Fenyves csapat már két napot, összesen négy meccset hiányzott, de állítólag dolgozik már a pótlásokon.

A Viadukt-Veszprém egy döntetlennel és egy kis győzelemmel is fel tudott jönni másodiknak, főleg az Óbuda gyengélkedése miatt, amely előbb a friss éllovastól, majd a Bazsarózsától is nagyon kikapott, és csak negyedik, igaz, szorosan, mert megelőzte a Bíborláng is. Egy másik Rózsa, a Tavi ötödik, Szetei sporttárs csapata, a Gyémánt Kutyák hatodikok, míg mindenki kedvencei, az U16-os Tesák hetedikek, de nagyon szoros ez, és messze a vége.

Nézzünk innen is valami érdekeset.

4. leosztás

Egy színkezelésről ejtsünk ezúttal pár szót.

A felvétel 4 kőr, és a feladat, hogy egynél több adut nem adhatunk ki, mivel két ász kiáll kívül. Ha egyet sem adhatnánk ki, könnyű lenne: a dámát kell hívni, abban reménykedve, hogy hátul szingli a bubi, és a K9x nem szerezhet ütést.

Nos, ha lenne kilencesünk, talán adhatnánk kettős impasszt (először a dámát hívjuk, aztán, ha kiütött, még egyet a tízeshez), de ennek hátránya bizony most, hogy szingli király esetén kiadunk kettőt a J9x-nek. Eggyel jobb játék talán, ha kicsit hívunk a dáma felé, ez akkor jó, ha sejtjük, hogy az ász mögött lehet a király – aktuálisan ez is veszít.

És mi a nyerő játék? Persze nem száz százalék, hogy ez a legjobb, de úgy vélem, az ász hívás sokszor nyer – bármilyen szingli figura esetén is, ami a szöktetésnél nem jó. A 4–0 eseteket minden játéknál elveszítjük, míg a 2–2-t megnyerjük, tehát az a kérdés, mik a 3–1 esetén az esélyek. Mivel 4 lap lehet szingli, ezeknek a fele jó nekünk – bár leginkább a szingli király, hiszen a szingli bubi nem bánt. A dáma felé hívásnál bízhatunk az ösztöneinkben is, és ha gyorsan kicsit tesznek, még csapást válthatunk, és nem tesszük a dámát, de ez kevésbé matematika, inkább beleszagolunk a levegőbe.

Attól tartok, hogy mégis a dáma szöktetése a jó játék, és az csinálta jól, aki bukott. Technikusok, mi a legjobb esélyű színkezelés?

Folytatás jövő héten, amikor már a bajnokság második felébe fordulunk. Hajrá!