Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2023. október 27.

Nagy izgalom a szétválásnál – csapatbajnokság 2023 7. forduló

A hetedik játéknap igen hiányosan zajlott a legmagasabb osztályban – az Angels értehető okokból nem játszott, a Small Federations Games-en képviselik Magyarországot a héten, de még egy találkozó elmaradt, így összesen négy meccset halasztottak már el az eddigi fordulókban. Ez azt jelenti, hogy több csapatnak van elmaradt meccse, mint ahánynak nincs, így csak az átlagok alapján lehet nagyjából megtippelni, ki hogyan áll. Az I/B-ben pedig megtörtént a szétválás felső- és alsóházra.

I/A
Az mindenesetre érdekes, hogy az Angels első, és a Szigethy második helyét meg tudta tartani úgy is, hogy nem játszottak a héten, míg a FÉSZEK győzelmével (a Galimot verték a hét rangadóján) feljöttek a harmadik helyre, de Gál Péterék úgy negyedikek mögöttük, hogy még van egy elmaradt meccsük, így (a hatodik Feel the Carddal együtt, akik átlag alapján negyedikek) négy olyan csapat van az első hatban, akik eggyel kevesebbet játszottak. A Libella az ötödik, miután a Gulyás ellen nyert 4 ponttal, és már nem is meglepetés, hogy milyen remekül áll.

A P-T veresége a Gamaxtól papírforma, de az Ecosoft legyőzte a Budaörs 17-et hihetetlen alacsony pontforgalom mellett (38–24), így az utóbbi három csapat (a Gamaxtól eltekintve, akik már feljöttek a középmezőnybe) kezd nagy bajban lenni, igaz, vannak még jelentkezők a kiesési zónára. Átlag alatt van még a Visoft és a Gulyás is, ezek szintén meglepő hírek.

Itt is megragadjuk az alkalmat, hogy gratuláljunk Szilágyi Lászlónak és Winkler Gábornak, akik csapatukkal a múlt héten Koppenhágában megnyertek egy nagyon erős nemzetközi versenyt, ahol szinte csak profikból álló együttesek szerepeltek, hatalmas siker!

Nézzünk pár partit a foghíjas hetedik fordulóból, fókuszban a Galim–FÉSZEK rangadóval.

Az első parti egy unalmas 38 pontos 7 szan volt (ha ez lehetséges), bár más meccseken két helyen is okozott izgalmakat (aki 6 szanig jutott, 11-et adott le, aki 7 treffet, megtalálta a 4–3 aduban az ellenfél negyedik bubiját, így csak 2 pontba került a kaland).

Szalka–Czímer kicsit zavaros válasz struktúrája léket kapott valahol (addig tudom, hogy az 1 káró indulásra az 1 kőr válasz valamelyik négyes nemest ígéri – ha mindkettő van, ezek szerint bajban vannak, vagy Tamás a 4–3–3–3-mal nem ment rá a 4–4 felkutatására), ezért 3 szant játszottak a 4–4 pikkben, ami 300-at bukott, ez pedig azért volt igazán drága, mert az ellenfél 3 pikkben fékezett, épp hazaért, és 10 pontot írt.

Marjai Péter jobb tempóban játszotta ezt a 4 kőrt, mint Honyek András.

Az adu dámát egyikük sem találta el, azonban Péter egyből inkább kiengedte a kiadót, és Nyugat nem találta ki, hogy káróra kéne váltani, majd a pikk dámával ütve Kelet nem pikket hívott vissza, amivel elvett volna egy ütést a felvevőtől, így meglett a gém, 10 pont a Galimnak.

Ezután a meccs csendesen csordogált egészen a 14. partiig.

Honyek András bátran szólt közbe gyenge, de elosztásos lapjával, és hamar 6 pikkben találta magát. Mivel a treff kontrollt senki sem ígérte, Nyugat két menet nagy treffel kezdett, így teljesült a szlem, amin 14 pontot kerestek, amikor a másik asztalon Balásy Zsolt erős szan erejű lapjával nem nyitotta ki a 3 kárót.

Nem mindenhol teljesült a szlem! Szabó Csaba (Gamax) ellen is Dél játszott 6 pikket, de ő élt a gyanúperrel, hogy nem csúszik el két treff…

Ezért kis treffel indult az AKQJ alól, így Dumbovich Miklósnak nem volt nehéz dolga, vajon mit hívjon a második ütésben, a káró lopással szerzett 50 pont mellé írtak még 150-et a 2 káró buktatásával, így 5 IMP lett a jutalmuk.

A Libella–Gulyás meccsen sem volt unalmas a parti.

Zábrádi Benjámin látta, hogy könnyen gémje (szlemje) lehet az ellenfélnek, ha passzol a 3 káróra, ezért blöffölt egyet, és végül 4 treff kontrában landolt, amihez jó ellenjáték (kétszeri adu hívás) kellett, hogy egyáltalán bukjon, +100 a Libellának, de 8 pont a Gulyás csapatnak, hiszen a Hittmann-ellenvonal ezúttal hozta a kötelezőt, a Lászlók ugyanis 4 pikkig jutottak, és bár a kárót ellopták, mivel Észak volt a felvevő, így is 450-et írtak, és mi lettünk 8 ponttal gazdagabbak.

A félidőben 6 ponttal vezetett a FÉSZEK, de a második félidőben is nagy volt a küzdelem, voltak szép megoldások.

Bárczyék egyedül találták meg a terített 3 szant, miután Péter „udvariassági” emelése Tamást könnyen a jó bell gém bemondására biztatta, 10 pont a „festőknek”.

Bár az apróbb partikon többnyire a Galim írt, a nagyobb írásokkal 12 IMP-vel győzött a vendégcsapat, és harmadik jelenleg a tabellán.

I/B
Az I/B-ben fontos dolgokról döntött a hetedik forduló, hiszen itt vált ketté a mezőny – a csoportokból az első négy a felső, míg a hátsó négy az alsóházba került, ahol külön döntenek a feljutásról, illetve a kiesésről a csapatok.

Az A-csoportot már rég megnyerte az idén nagyon magabiztos Lowel, ezúttal is nyertek, a 14 pontos győzelem elég volt az idén váratlanul gyenge Grand Slam ellen, akik az alsóházba kerültek. A SZTAKI nagyon (20–0), míg az Interface épphogy, 10 IMP-vel nyert, de így is mindkettő a feljutásért folytathatja.

A negyedik helyért a Durostone és a Cyan ült asztalhoz, bár Bekő–Révaiék elég nagy előnnyel vágtak neki a meccsnek. Talán kicsit túl nyugodtak is voltak, így történhetett, hogy súlyos vereségbe futottak bele, hiszen Klein Lászlóék 45 ponttal győztek, és majdnem sikerült az előzés is – kevesebb, mint 1 VP volt köztük a különbség végül, kb. egy töredék parti is elég lett volna.

A B-csoportban a Young Boys, a Blackout is az Izobau-TSC is nagyot nyert, és került a felsőházba, a negyedik helyért itt is kiélezett volt a küzdelem az ELTE és az Ernyő Alatt közt. Míg az egyetemisták nagyon nyertek, az ernyősök (talán jövőre Gép Előtt néven indulnak, ki tudja…) kikaptak, így 2 VP-vel előztek Tichlerék, és a rossz szezonkezdés dacára a legjobb nyolcba jutottak. Ugyanez igaz a „fiatalokra” is, akik 3 döntetlenközeli szoros meccs és egy kis vereség ellenére simán lettek elsők, mivel az utolsó 4 mérkőzésből hármon 19 VP felett szereztek, és ez sokat – első helyet – ért.

Innen is egy parti, ha nem is a szépsége, de a fontossága miatt jó megnézni, mi is történt, hisz nagyszlemről van szó. Érdekesség, hogy a második félidőben ez volt a negyedik szlemparti, tehát izgalmakban bővelkedett a játékrész amúgy is.

Négyen is elvállalták Észak–Délen az összes ütést, de a másik három felvevő bukott. Ha Bekő-Révai Hanna sem teljesít (vagy csak 6 pikket vállalnak), kiestek volna az első négyből.

Hanna felvevőként azonban a legjobbat tette, amit tehetett. Lehívott minden adut, reménykedve, hogy az ellenfelek (akiknek nem sokat árult el a lapjáról) talán nem a jót dobják el, és épp így is lett: bár Kelet dobhat inkább kárót, ez a mellékszíne csak nem lesz a felvevőnek, de a treff bubi melletti két kis lap tartása sem tűnt fontosnak, csak akkor lényeges, ha épp négy van a zárt kézben is. Azonban pont így voltak a kártyák, ezzel a 11 ponttal aztán a Durostone a felső ágra került, míg a Cyannak az alsón kell négy fordulóig vitézkednie.

Egy pillantást vethetünk az eddigi körmérkőzések alapján a cross-IMP-re is. A Young Boys annyira vegyesen áll fel, hogy négy, rövid ideig összeálló párjuk is az első hatban szerepel, és mindegyikben vagy Szappanos Géza, vagy Kovács Mihály az egyik játékos, talán nem véletlenül… A sok partit játszók közül pedig kiemelkedik +1,22-es partinkénti átlaggal Kerekes Zsuzsa és Varga Sándor (Lowel), akik már hosszú évek óta gyűrik erős treffjüket, a Heavyt, és stabil játékuk meg is hozta nekik és csapatuknak az eredményt. Molnár László és Kaderják Levente +1,01-e is megsüvegelendő, nyilván az ő eredményes játékuk sokban segített a SZTAKI-nak, hogy magabiztosan felső ágra jutottak. Harmadik helyen pedig már ifik, az összesen 7 fordulóból 5 meccsnyit játszó Márki-Zay János és Jánosik Máté vannak, akik szép jövő előtt állnak.

II. osztály
A másodosztályban tartja előnyét a Bosszorkány, sőt, kicsit növelte is az Óbuda előtt. Mivel az eheti játéknapon csak egy meccsre került volna sor, több pótlásra is sort kerítettek, ha már lementek játszani. A Viadukt-Veszprém szép lassan egészen a harmadik helyig mászott fel, mindössze 6 pontra a III. kerületiektől, míg a Tesák, azaz a Frisch Anitával megerősített U16-osok is hasítanak, és csak 3 pontra vannak a dobogótól. A Bíborláng és a Diamond Dogs 5 marad el a fiatalok mögött, az XY után egypontonként jönnek az együttesek.

Ezen a héten rendezték a rózsák háborúját is, a Bazsa néggyel verte a Tavit, ezzel fontos pozíciókat szerezve a virágosnál, mert a tabellán bizony egy meccsnyivel az állóvizes verzió bimbózik jobban.

6. leosztás

Nézzünk ebből az osztályból is egy izgalmas partit.

Magyar Ádám hívta fel a figyelmem erre a partira, ahol ugyan többen próbáltak 4 pikket teljesíteni (kettőjüknek sikerült is, ami szinte hihetetlen), de a 3 pikk is kihívást jelent, hiszen már egy kőr ütést sem egyszerű összehozni.

Mik az esélyeink? Mindenképp először el kell tüntetni a minor színeket – kiengedni egy treffet, majd a treff fellopása után egy kárót is, és már most hibázhat az ellenfél, ha meghívhatja a kőrt. Ha ezt nem teszik meg, azaz kárót hívnak vissza, a harmadik menetet ellopjuk, és már csak aduink és kőrjeink maradtak. A kőr színben van egy egyenes sansz, hívunk egyet a királyhoz, majd (ha nem szökött) egy másik kőrt a bubi felé, remélve, hogy az egyik figura jó helyen van. Amennyiben viszont sejtjük, hogy minden rossz, van jobb játék is. Ha az első kőrt hagyjuk, hogy az ellenfél vigye, mégpedig úgy, hogy egyik kézből sem teszünk figurát, az ellenfélnek kell folytatnia a színt, és ha eltaláljuk, vihetünk egyet. Persze a legjobb, ha a király irányába hívunk először, ugyanis extra sansz, hogy Nyugat nem tesz elé nagyobb kártyát, mint az asztali hetes – ekkor ugyanis biztosan Kelet üt, és már százszázalékos, hogy lesz egy kőr ütésünk (vagy dob-lopot hívnak, és elrepül egy kőr vesztő). Ha úgy véljük, hogy nem lesz elöl az ász, még a nyolcasra is tegyünk kicsit, hiszen most Nyugatnak kell a dámából hívnia – ez persze akkor rossz, ha hátul van az ász-dáma, szóval nem egyértelmű a helyzet.

Ez a játék, azaz az elimináció (az ellenfél kibúvó lapjainak elvétele, hogy a végén neki kelljen a problémás színt bontania) nagyon gyakori játékhelyzet, kezdő és haladó játékosok fegyvertárába javaslom felvenni, ha esetleg még nem használnák.

Jövő héten az I/B-ben már a szétvált osztályban zajlik a feljutásért, illetve kiesés elleni küzdelem, míg a többieknél folytatódik a körmérkőzés, közeledik a bajnokság vége.