Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel - 2024. február 9.

MP-bajnokság 2023–2024 8. forduló

Véget ért az MP-párosbajnokság minden osztályban. A hétvégén rendezik az OCSB középdöntőjét és a csb osztályozóit, a jövő héten pedig a selejtezőkkel indul a Magyar Kupa.

I/A
Argay Zsolt és Kemény Márk győzött, megérdemelten. Nem volt rossz időszakuk, hiszen a hétvégén a válogatót nyerték meg, igaz, ott csapattársuk volt többek közt a páros címvédő, jelenleg ezüstérmet nyerő Winkler Gábor, aki Dumbovich Miklóssal lett második, korábban pedig a csb-n győztek a fiatalok. Bár utóbbiak is remek, több mint 55 százalékos összesített átlagot hoztak, ami szinte minden évben elég szokott lenni a győzelemhez. Nos, ezúttal nem volt az, Argayék még 56 felett is végeztek, ami egy nyolcfordulós, erős párosversenyen rendkívüli teljesítmény. (A bronzérmes Kemény György–Trenka Péter, a bajnok Kemény Márk–Argay Zsolt és az ezüstérmes Winkler Gábor–Dumbovich Miklós pár)

A bronzérmet nagy csatában Mark édesapja, Kemény György szerezte meg Trenka Péterrel 53 százalékkal – ők a hétvégén a vesztes csapatban voltak, ennek ellenére 55 százalékos fordulót hoztak, és épp megelőzték 9 ponttal a Balásy–Marjai–Malinovszkij triót, amely 60 százalékkal nyerte a heti fordulót, de épp lecsúszott a dobogóról.

Ötödik helyen végzett főtitkárunk, Magyar Ádám, aki Hoffmann Tamással évek óta jól harcol az első osztályban, és idén szép eredményt értek el. Két játéknap után 43 százalékon álltak, és a kiesés réme is fenyegethette őket, de ezután 6 jó fordulóval végül a legjobbak közé értek.
Még pontszerző, azaz hatodik helyen végzett Czímer Csaba Szalka Tamással. Tamás a hétvégén betegen is vállalta a játékot, de kedden már nem, Szabó Georgina azonban remekül helyettesített. Az U16-os válogatott játékos segítségével 54 százalékot ért el Csaba, szép eredmény!

A kiesési zónában nagy küzdelem zajlott. Az utolsó három párnak (Hámoriék újabb 50 százalék feletti fordulója ellenére) nem volt esélye, a 29. helyezettek nem jöttek el, így ők is lejjebb folytatják majd jövőre. A maradék két helyet igyekezett elkerülni 4-5 pár, akik közül a Mezei–Csehó a nap második legjobbjával sikeresen megkapaszkodott, csakúgy, mint a Bódis–Honti–Harsányi trió, kiesett viszont a Sinkovicz házaspár, valamint némi meglepetésre Lajos Hanka és Szűcs Villő. A korábbi női és ifi válogatott pár borzasztó utolsó napjának köszönheti a szomorú eredményt.

A játéknap ezúttal is bővelkedett érdekes és szép partikban, lássunk párat közülük!

Az első partiban máris összecsapott a két bajnokjelölt. Márk éles 3 pikk kizárására sokan passzoltak Dél helyén, reménykedve, hogy az ellenfélnek nincs gémje, illetve tartva attól, hogy a 4 pikk általános mansban túl sokat bukik. Zsolt azonban bátran 4 pikket mondott, ami ellen adu indulásra sikerülhet ugyan a három bukás, ezt azonban senki sem találta meg, így Winkler Gábor sem. A –300 a leendő bajnokoknak nagyon jó parti volt.

A másik partit azonban a címvédők nyerték, hiszen némi segítséggel megcsináltak egy buktatható 3 szant, amit a többség nem mondott be.

Érdekes, hogy a normális 3 káró ellen hatan indultak aduval, ami elveszi a 11. ütést, feltéve, hogy sikerül még egyszer meghívni, elvéve a második asztali lopás lehetőségét. Nos, a hat ellenfélből csak három tudott újabb kárót hívni, így a normális 130-as írás szinte semmit nem ért, ahol nem jött másik adu (volt rá jó pár lehetőség), ott 150-et, sőt, 170-et(!) írt Kelet–Nyugat.

Búcsúzóul pedig egy szép nagyszlem, melyet csak a már említett Magyar–Hoffmann pár mondott be, emígy:

Persze volt, aki csak belebotlott a 6 treffbe…

Ezúttal egy félresikerült mentés (túlbukja a bukós gémet) egy váratlan mellékhatása volt, hogy az ellenfél bemondta ezt a klassz bell szlemet – na, ennél már jobb lett volna a 6 káró is…

Néhányan úgy vélték, hogy Kelet hatos kőrje elegendő, hogy az legyen az adu, miután az ellenfél összeemelte a kárót, de talán erre lett volna tudományosabb megoldás is. Ha attól félünk, hogy a partner elpasszolja, ha kontrával nyitjuk a 3 kárót, akkor talán jobb a (bizonyára kényszerítő?) 4 treff, de ha minden kötél szakad, próbáljuk meg a 4 kárót, ez biztosan legalább két színt tart a tűzben. Amúgy a parti érdekessége még, hogy pikkben is szlem van… Akit pedig óvatlanul a 4 kőrben kontráztak meg, még észbe kapott, megköszönte, és a 8 ütésesből a 12 ütéses gémbe „menekült”.

Talán így mehetett volna:
1 treff–1 káró–1 kőr–3 káró
passz–passz–4 káró–passz
4 pikk–passz–5 treff–passz
6 treff–ppp

Ilyen, ha kényszerítő a 4 treff:

De tetszett ez a megközelítés is:

Gratulálunk az ifjú bajnokoknak, és minden helyezettnek! (GD)

I/B
A napot majdnem 60 százalékkal Kepecs Gábor és Mirk Gábor nyerte, és ezzel ők lettek a bajnokok. Egészen az utolsó leosztásig nyílt volt a verseny. (A végül az élre becsusszanó Kepecs Gábor–Mirk Gábor, a második Tichler Krisztián–Kerti István és a bronzérmesek közül Jakab Sándor)

A napot még Jakab Sándor és Sztrapkovics László kezdte az élen, aztán megkezdődött Gabóék és Tichler Krisztiánék versenyfutása. Az utolsó parti előtt a két Gábor két ponttal vezetett Kerti István és Tichler Krisztián, illetve héttel Jakabék előtt, tehát bárhogy alakulhatott volna a dobogó. Nézzük tehát először az utolsó partit.

A második helyen érkező Tichler Krisztián és Kerti István a pikkes, a vezető páros és a szoros harmadik Sztrapkovicsék az ellenvonalra ültek. A második és harmadik páros tette a dolgát.

Krisztián gyenge Bergent adott, amelyre repült a jó esélyű 4 pikk, az először kontrázó Kelet pedig csendben tűrte a 450-et.

Jakab Sándor inkább 2 kőrrel szólt közbe, az ő asztalukon is 4 pikket lett a felvétel, a normális plusz eggyel. Hogy ez nem össznépi átlaggá alakult, az jó pár agresszívebb Keletnek köszönhető.

Liska Tibor a kizáró emelésre például nem mondott gémet, és ha Kovács Mihály kipasszolja a 3 pikket, topszkórt írnak. A 4 kőrre Liska Tibor mégiscsak 4 pikket licitált, ezt a sor végén Szappanos Géza a harmadik adu ásszal megbüntette – a szür itt is összejött. Még egy asztalon büntetett Kelet –690-ért, és egy 5 kőr kontra –3, meg egy 4 kőr kontra –2 is átlag fölé írt. Így Sztrapkovicsék a 30-ból 17-et, Kertiék 13-at kaptak, azaz 0,54 pontot (0,01 százalékpontot) megtartottak előnyükből.

Mirkék asztalán Quittner Gusztáv csak szolid pikk emelést választott, Szőnyi György treff help invitjére pedig Kepecs Gábor már a 3-as magasságon szóhoz jutott még egyszer. A hasznosnak tűnő fekete figurák ellenére Dél nem fogadta az invitet, így a gém kimaradt, és ezzel Gabóék osztott topot írtak, azaz megnyerték a versenyt. A másik oldalon Szőnyiéknek meg ez a fél topszkór hiányzott a feljutáshoz.

Izgalmas parti korábban is volt. Két szlemet nézzünk még.

A 14-es partiban aktív kizárás után kellett Észak–Délnek a megfelelő magasságot eltalálnia. 1 pikk indulás után Nyugat 3 treffel kizárt, Észak kontrázott, és Keletnek döntenie kellett négyes támogatása és a külső színekben figura nélküli lapjai értékeléséről. Sok helyütt jött egy passz, de Dél így is nehéz helyzetbe került – Zábrádi Benjámin 6 kárója érthető licit. Az aduász és még két külső ász birtokában nem volt nehéz nagyszlemet mondani – bár a pikk bubi ezúttal fontosabb lap volt, mint a treff ász. Szőnyi György és Quittner Gusztáv is nagyjából hasonlóan jutott a nagyszlembe, Bekő–Révaiék pedig kizárás nélkül, hosszas kérdezgetések után tudtak mindent kideríteni.

A 17-es partiban a fő kérdés a szlem elérése volt. Kelet 1 káróval indult, az 1 pikk válaszra 1 szant mondott, és a Nyugatok döntő része 19 pontjával kvantitatív invitet adott. Ezt 12 ponttal nehezen lehetett Keleten elfogadni.

Ha Nyugat hosszabb nyomozásba kezdett, és kiderült Kelet négyes kőrje és ötös kárója, a szlem már egész jónak tűnhetett – egy megbújó káró bubi vagy tízes, csak essen a dubló bubi máris öt ütést garantálhatott. De hogy hogyan lehetett 13-at ütni? Bemutatja Vági Péter, aki Délt szorítja a fekete figurákra. Vida Mihály és Tichy Eszter is 13-at ütött beszorítással, ők levették a pikk ászt, és utána csak azt kellett nézniük, magas-e a piros színek lehívása után a kézi pikk dáma.

A dobogós helyek után negyedik helyen még Holyinka Péter is feljutott, reméljük, odafönt Cziffra András is hozzájut a hírekhez; ötödik Jalsovszky Janka és Márki-Zay János, hatodik pedig Hittmann László és Harangozó László lettek. (FG)

II. osztály
A bajnok Lovas Júlia és Varga István lett, bár Varga Pipi (saját bevallása szerint) csak „idetévedt”, a napi 57 százalék végül elég volt az előzéshez, mivel a múlt héten vezető Hajnal Dániel és Baka Tibor 50 százalékot sem ért el, de az ezüstérmet így is megszerezte. Harmadik lett közel 67 százalékos utolsó fordulójával a Tóth–Csépán–Tóth trió, a legjobbkor hozták ki a maximumot magukból. Sziráki László és Fischer László szintén erős, 61 százalékos napot tudhatott maga mögött, ezzel befutott negyediknek, míg az ötödik, még feljutó helyet Kiss Krisztina és Halusz Galina szerezte meg. A fiatalok, azaz Tőkés–Kovács két hatalmas forduló után csak 43 százalékig jutottak (helyettessel), így lemaradtak a feljutásról, csakúgy, mint a későn hajrázó Nyárádiék, akik 62 százalékot szereztek a napon. Ez a három pár amúgy 15 ponton, tehát fél partin belül végzett, könnyen lehetett volna más is a sorrend. (A bajnok Varga István és Lovas Júlia)

A kiesők közt talán nincs meglepetés.

Itt is gratulálunk a feljutóknak, jövőre nagyobb kihívás vár rájuk az I/B-ben!

15. leosztás

Egy duplagém, régi barátunk. Nem gyakori a 7–6-os elosztás, már emiatt is érdekes a lap, és persze ezzel a két vesztős kézzel nem sokan tudtak időben fékezni, hiszen már az 5-ös magasságon sem tudott mindenki megállni. (A másodikként befutó Hajnal Dániel–Baka Tibor)

A legnépszerűbb írások a 4 kőr és az 5 treff teljesítések voltak, néha kontrával, illetve néhány Észak–Dél még a feltehető 5 pikk mentésre mondott 6 treffet, ebben már biztosan vittek két ászt az ellenfelek.

De hogyan lehet elbuktatni az 5 treffet, illetve miért csinálta meg mindenki? Egyszerű az ellenjáték: kis kőrrel (esetleg a bubival) kell indulni az AJx felszerelésből, és amikor a partner üt az adu ásszal, visszahívja a felvevő mellékszínét, majd az adu tízes felüllopja az asztalt. Triviális, ugye? Nem is sikerült senkinek persze. Aduzás után pedig a kőr kimagasítható.
Talán egyetlen asztalon voltak közel a par score-hoz, ahol Kelet–Nyugat inkább mondott még 5 pikket, amit csendben elbukott 50-ért, minden más asztalon Észak–Dél volt a felvevő vonal. (GD)

III. osztály
A nap előtt úgy tűnt, hogy Keresztény Andrea és Budai László, valamint Anders Tibor és Kellner László több százalékpontos előnyük birtokában fogják eldönteni az első két hely sorsát. Az élen állók azonban csak átlag körül teljesítettek, míg az utolsó fordulót 65 százalék fölötti eredménnyel Petrás Gábor és Győry Anikó nyerte, és ezzel másodikak lettek. Andersék csak a harmadik fokra érkeztek, bajnok pedig Keresztény Andrea és Budai László, 57 százalék feletti eredménnyel. A fiatalok még nem juthattak felsőbb osztályokba, de Rubint Gergő és Ballér Miklós utolsó napi 64 százaléka is jelez már valamit. (A másodikként záró Petrás Gábor–Győry Anikó és az aranyérmes Budai László–Keresztény Andrea pár)

4. leosztás

A 4-es partiban a Keletek unalmas 4 kőröket játszottak, pedig… Harmadik helyen Kelet indul 1 kőrrel, Dél két minorját 2 szannal ajánlja már passzos partnerének. Ha Kelet–Nyugat fésűt játszik, akkor Nyugat pontosan invites lapját 3 kőrrel tudja bemutatni. Észak dupla fites lapjától az 5 treff tűnik a legpraktikusabbnak, hiszen ez csak egyszer bukik, és talán 5 kőr lesz a parti végállomása. Ehhez képest több asztalon 4 kőrt, illetve 3 kőrt hagytak játszani, egy ellenvonal pedig kontrázott inkább – talán Dél akart SOS-jelzést leadni. (FG)

Ezzel tehát lezárult a 2023–2024-es párosbajnokság. A hétvégén OCSB középdöntőket és osztályozó mérkőzéseket rendeznek, melyeket már péntek 17 órától követhetnek az érdeklődők a LoveBridge oldalán, hétfőtől pedig indul a Magyar Kupa a selejtezőkkel.