Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel - 2024. február 1.

MP-bajnokság 2023–2024 7. forduló

A hetedik, azaz utolsó előtti fordulón vagyunk túl, jövő héten lezárul a párosbajnokság, és következik a mindenki által nagyon várt Magyar Kupa. Lássuk, hogy alakult eddig a hajrá!

I/A
Winkler–Dumbovich visszatért, de nem tudta visszaelőzni az Argay–Kemény párt. A fiatalok továbbra is magabiztosan játszanak, aminek Winkler Gábor örülhet tulajdonképpen, hiszen a hétvégén a válogatóverseny döntőjében egy csapatban játszanak majd. Márkék épp 60 százalék alatt teljesítettek, ami a heti második legjobb eredmény, náluk csak Márk édesapja, Kemény György volt eredményesebb, hiszen Trenka Péterrel 65 százalékot értek el, szép eredmény – ezzel ők a harmadikok. Persze a hétvégén ők is érdekeltek lesznek, ott apa és fia majd ellenfélként nézhet szembe egymással. Egy biztos, egy Kemény nevű játékos biztosan lesz a válogatottban. Ami tehát a címvédő Dumbovich Miklósékat illeti, ezúttal csak 51 százalékra futotta, így hátrányuk közel 100 pont, azaz kb. három topszkór az utolsó nap előtt. Normálisan 55 százalékos átlaggal simán lehet bajnokságot nyerni, de könnyen lehet, hogy nekik ez most kevés lesz, és akkor az ifjak a csapatbajnokság után az MP-t is megnyerik, kettőből kettő a szezonban.

A nap harmadik legjobbja a Szűcs–Szentandrási–Jánosik hármas lett közel 59 százalékkal. Látszik, hogy Geri még mindig jól rakja a kártyát, kár, hogy mostanában ritkábban látjuk a bridzsasztalnál, de ezúttal eljött és eredményes is volt.

A bronzéremért nagy csata várható még, míg a kiesés ellen is zajlik a küzdelem. Hámori–Jakus kétszer egymás után ért átlag fölé, de úgy tűnik, így sem ússzák meg a kiesést, az utolsó három pár reménytelennek tűnik. A másik három kieső kiléte még bizonytalan, bár talán 4-5 pár van igazán nagy veszélyben, azonban akár a 20-22. helyről is kizúghat az, aki nagyon rossz utolsó fordulót produkál.

A játéknap ezúttal is bővelkedett érdekes és szép partikban, lássunk párat közülük!

Az első partiban mindjárt a múlt hétvégi válogató meccs visszavágóját rendeztük.

A legtöbb asztalon elindították Kelet elég ronda 11 pontos lapját, így 3 szanban landoltak, ami csak némi segítséggel teljesíthető – akik nem indultak el vele, 1 vagy 2 szanban fékeztek, és jó partit írtak.

Két asztalon is súlyos ellenjáték hiba kellett, de lássuk, miként teljesült nálunk a gém. A pikk indulás normális volt, ahogy a kőr folytatás is. Ezt kétszer kihagytam, majd a kőr ász ütés után kikergettem a káró ászt – itt talán a káró dáma kihagyása némi izgalmat okozhatott volna (bár a GIB szerint már a kőr bubi ütésben hagyása is elég volt a teljesítéshez – miként lehet most már mindenképp teljesíteni 52 lap ismeretében?).

Ezután már könnyű volt: csak le kellett hívni az ütéseimet, és remélni, hogy a négyes káró és a treff fogás egy kézben van az egyik ellenfélnél, aki mindkettőt nem tudta védeni, így is volt, meglett ez az éles gém.

Dumbovich Miklós rosszul fogott neki először ennek a 3 szannak, de aztán javított – még mind nagyon érzi a kártyát a magyar bridzs korszakos zsenije.

Érdemes végigkattintgatni, hogy miként változott az ütésszám, egyszer az egyik, egyszer a másik ellenfelet hozta kényszerhívásba, és teljesült ez gém.

Voltak persze szlemek is, így lehetett például tudományosan licitálni.

Az 5 pikk kőr kontrollt keresett, a 6 pikk pedig másodmenet fogást ígért.

Hasonlóan licitált az éllovas pár is, de…

Hodosi Péter érezte, hogy ez könnyen benne lehet, így mentett, és milyen jól tette! Mivel nem aduval indultak, még lopott is egyet az asztalon, és 800-ból megúszta a kalandot. Mivel azonban sokan csak 4 pikkig jutottak (vajon miért?), ez még átlagot sem ért.

Végül pedig egy jó 6 káró, amit csak hat pár talált meg. Mi így mondtuk be.

A 2 kőr felkérdezés, a 2 pikk négyes szín, így már szlemre mentem. Egyedül az lehetett volna veszélyes, ha pikkel indulnak, de ez erre a licitre nem volt valószínű (és nem is segített volna a király alól).

A múlt heti feladványunk ez volt.

A forduló során csak úgy csináltak szürt, ha az ellenfél elszaladt a káró ásszal idő előtt, de mindig teljesíthető 11 ütés. Egyszerű a megoldás: elimináljuk a pikket aduzás közben, és figyeljük Kelet dobásait. Ha szingli treff ászt tart, kiejtjük az ászt, ha pedig nem, káróban végjátékba tesszük, és neki kell treffet bontania.

Számos jó megoldást kaptunk, többek közt Ráduly Csaba és Hodosi Péter is helyesen oldotta meg a partit. (GD)

I/B
A hetedik napot 61 százalékkal Dezső Kende és Zábrádi Benjámin nyerte, ezzel a negyedik helyig jutottak. A hatba érkezett még a szintén utánpótlás-válogatott Jalsovszky Janka és Márki-Zay János az 58 százalékukkal, ez a harmadik legjobb eredmény volt. A Baláspiri–Vida–Vinkler hármas két hete még vastag kiesőnek tűnt, a mostani 61 százalékukkal azonban megkapaszkodtak a középmezőnyben. Vezet továbbra is Jakab Sándor és Sztrapkovics László, nyugodt 55 százalék körüli napokkal, másfél topszkórra van tőlük Kerti István és Tichler Krisztián, további majdnem egy topra pedig Mirk Gábor és az Igazi Kepecs Gábor (merthogy idáig háromszor is helyettesítették). Ami a kiesést illeti, semmit nem lehet tudni – az utolsó 10 pár nagyjából két topszkóron belül helyezkedik el, vagyis egy jó utolsó nappal bármelyikük megmenekülhet. Ami aggasztó lehet számukra, hogy a hetedik napon mind a tízen átlag alatt csináltak, benne a napi öt legrosszabb szkórral is. Két rég nem látott versenyzőtársunk is jó eredményt szállított helyettesként: Welker Katalin Holyinka Péter oldalán szoros ötödik, Dessewffy László Scharnitzky Pétert segítve pedig gyönyörű 57 százalékot csinált.

Párosverseny ide vagy oda, a szlemekkel is sokat lehetett keresni vagy bukni a hetedik fordulóban.

Az elején lehet, hogy a tévékamerák zavarták meg a játékosokat, de az első parti még csak rátett az izgalmakra.

Nagy Enikő például ászt nem szeret kérdezni, a partnere kőr szleminvitje után el is fogadta az invitálást. Ebben a partiban a 4 kőr megcsinálásával is 85 százalékot lehetett írni, de Enikő 12-t ütött. Az ellenfelek nem tudták, hány kulcslap is hiányzik, így csak a pikk ászt vették le, majd Nyugat meghívta a szingli treffet. Az asztali treff bubi ütött, és a pikk figurákra elrepült a két vesztő káró. Enikő úgy gondolhatta, lopásban az reménykedhet, akinél nincs aduütés, úgyhogy beejtette a szingli királyt.

4 kőrben könnyű volt leállni: Kepecs Gábor Jacoby 2 szannal jelezte a gémerőt és négyes kőrjét, Mirk Gábor nem minimális lapot és szingli pikket licitált, és gémben maradtak.

A peches ellenjátékot könnyelmű felvevőjáték ellensúlyozta, de a 10 ütés jól fizetett.

A kiálló három kulcslap dacára több kis- és két nagyszlem is szerepelt a lőlapon. Vida Mihály, aki eltalálta a treff indulást, és utána a két ász meg a kőr király ütése mellé még egy lopást is szerzett, azaz háromszor buktattak, nyilván bosszankodhatott, mert így is csak 80 százalékot írtak. Volt, ahol nem találták meg az 5-4-es aduszínt, és volt, ahol a kőr szlemben 800-at sikerült bukni.

A 28-as partiban senki nem mondott szlemet, de a normális 4 pikket is csak az asztalok fele találta meg.

Az további furcsaság, hogy az elég egyenesvonalú 13 ütést is mindössze négyen szerezték meg – úgy, ahogy például Selmeci Dávid is tette. A 3-2-es pikk tudatában nyugodtan impasszolhatott kőrben, volt elég lemenete az esetleges blokkolás feloldására is.

A 27-es partiban viszont az asztalok fele bemondta a pikk szlemet – ha időben az asztalról ráhívtak a treff figurákra, haza is vitték a 12 ütést. Pölöskei András és Székelyhidi Tamás például így licitált:

A 2 treff sokféle lap, tagadja az ötös kőrt vagy kárót és a legalább négyes pikket, legalább invit. A 2 pikk viszontválasz nem fenntartó, hanem többleterőt ígér hatos pikkel. A 3 pikk jelentése, hogy eredetileg gémforszom volt hármas pikkel, a 3 szan serious, a 4 káró tagadja a treff kulcsot, de ígéri a kárót, a 4 szan ászkérdésre pedig 0–3 válasz érkezett. Pölöskei András láthatta a treff ász hiányát, tehát nagyszlemre nem gondolhatott. Partnerénél viszont 0 ásszal nem jött volna ki a gémforsz, de úgy gondolta, az adu dáma hiányában impasszos szlemet inkább nem vállalja. Az adu dámára viszont rákérdezett a spirállal – az 5 pikk ígérte az adudámát, de tagadta a kőr királyt. (FG)

II. osztály
A másodosztályban is fokozódnak az izgalmak, Hajnal Dániel és Baka Tibor őrzi első helyét 56 százalékos fordulóval, azonban mögöttük nagy a harc: a következő öt pár mind 58 százalék felett teljesített a héten, és ők voltak az első öt a játéknapon! A tavaly még U16-os Tőkés Dénes és Kovács Artúr már másodikak, miután az előző hét után újra ők nyerték a fordulót, ezúttal 60 százalékkal. Harmadik jelenleg Varga István és Lovas Júlia, de mögöttük nagy a torlódás, még bárki az első tízből akár odaérhet a legjobb hatba, ami a feljutást jelenti.

A tabella alján már elbúcsúzhatunk az utolsó két pártól, de hogy melyik lesz a harmadik egység, amelynek lejjebb kell jövőre folytatnia, még nehéz lenne megtippelni.

29. leosztás

Ezúttal is egy nagy magasságú döntést mutatok be, bizony, nem minden a nagy fit, néha bizony kiáll két ász…

Sok asztalon az 5-ös magasságig küzdött Észak–Dél, az 5 kőr még jó mentés a benne levő 5 minor ellen (összesen három asztalon hagyták ezt teljesülni). Amikor pedig 5 kőrt hallott Kelet, bizonyára úgy vélte, hogy akár a 6 is benne lehet, ha már a partner támogatta az egyik színünket legalább. Sajnos, a partnernek azonban a négy major pontja nem ász, így azokat rendre le is hívták az ellenfelek. A 4-5 kőr kontrával vagy anélkül bukott mindenhol, de még a minor töredékkel is átlag körül lehetett írni – jobb mint szlemet bukni, persze.

Mi a megoldás? Néha bizony bele kell törődni, hogy lementettek vagy kizártak minket, és inkább meg kell kontrázni az ellenfelet, mint bizonytalanra szlemet mondani. (GD)

III. osztály
A 7. napot Petrás Gábor és Győry Anikó nyerte 62 százalék fölötti eredménnyel, és ezzel nagy eséllyel bronzérmesek lesznek. Előttük 4 topszkórral áll a második helyen Andres Tibor és Kellner László, mögöttük öt topszkórral Gulcsik Kati és Péter. Az első helyért viszont még nagy a harc, ezúttal a most második helyet elérő Keresztény Andrea és Budai László vezet másfél toppal Andersék előtt.

21. leosztás

A parti az indítókijátszásról szólt. Mi mivel induljunk?

A 3 káró legalább gémforsz és minimum ötös káró volt.

Csak két játékos indult a pikk mariázsból.

Ezután a felvevőnek a két káró lehívása után rá kell hívnia a kőr bubira, hogy lejusson a magas kárókhoz. Ha közben Észak treffel próbálja elvágni az asztaltól, két (vagy három) treff, öt káró és egy-egy major ütéssel tud jó ellenjátékra hazaérni. A pikk mariázs indulás után az ellenjátékosoknak tíz ütés mégbelefért, mert káró, kis kőr vagy kis pikk indulásra legalább 11-t ütöttek a felvevők. (FG)