Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel - 2024. január 11.

MP-bajnokság 2023–2024 4. forduló

A hosszú, ünnepek miatti szünetet követeőn a negyedik fordulót is lejátszottuk, így már a felénél jár a bajnokság, lassan kezdenek kialakulni az erőviszonyok.

I/A
A Winkler–Dumbovich pár maradt az élen, továbbra is tartva elképesztő magas szintjüket, hiszen újra 61 százalkék felett teljesítettek, így átlaguk elképesztő: 59 százalék! A fiatalok, Argay Zsolt és Kemény Márk ezúttal gyengébb napot fogtak ki, 47 százalék jött csak össze, de így is tartják a második helyet 55-ös szummával. Szilágyi–Taliygás centire hozta átlagát, 54,5 a heti, és az összesített is. Vági Máté Stephan Thorpe-pal a bajnokság előtt nem sokkal állt össze, de máris remek eredményeket hoznak, ezúttal megnyerték a fordulót 65 százalékkal, és ötödikek már. Kaderják–Tubak a harmadik legjobb volt a héten, ők végeztek még 60 százalék felett, és a kilencedik helyre jöttek fel.

A középmezőny még mindig elképesztően szoros, két topszkóron belül van kb. 15 pár, egy nagyon jó fordulóval jelentősen előre lehet rukkolni a tabellán. A kiesőzónában még nagy a küzdelem, bár az utolsó három egység kezd bajban lenni, itt már 50 százalékos napok nem nagyon segíthetnek, erősíteni kell, de az előttük levő 6 kettős szintén nagyon kell vigyázzon, ők még jó játékkal megkapaszkodhatnak.

Említsük meg a múlt heti felvevőjáték-feladványunkat, amit megoldott utólag Hodosi Péter, Mirk Gábor és Kelen Károly. Ez volt a parti:

Az ellenfelek egyet sem licitáltak, és aduval indultak. Erre már a szokásos két asztali káró lopás nem volt kivitelezhető, hiszen tudtak még kétszer adut hívni, és mivel a kőr nem húzott, elbukott a gém.

A megoldás: három menet kőrt kell hívni, de persze nem mindegy a sorrend. Ha tudunk hármat ütni lábon, már nem lehet baj, csak ne lopják el a magas lapunkat. Ezért először kézből kell egy figurát hívni, majd egyet az ászhoz, végül a harmadikat az asztalról. Ha jobbra végig adnak, akkor lehet még 3–3 a szín, ha viszont nála fogy el, tehetetlen lesz az ellenfél: ha ellopja a harmadik menetet, a vesztő kőrünket viszi csak el, ha nem lop be, hívjuk a negyedik menetet is. Ez ugyan nem magas, de az adu nélküli ellenfélé a nagyobb kőr, ezért erre eldobhatunk egy asztali kárót! Így viszont nem tudnak harmadik menet adut hívni, és végül csak lelopjuk két rossz kárónkat.

Nézzünk pár érdekes partit erről a hétről is.

Az első partiban dönteni kellett: benne maradunk a partner büntető kontrájában, vagy nem?

Ráduly Csaba jól döntött, pedig a partnere csak négy kőrt ígért, nem ötöt.

Nálunk így zajlott a licit – az 1 káró precíziós jellegű, limitált lap, míg a 2 pikk „nagymamás” gyenge 2-es, hatos színnel, inviterő alatt.

Az számomra is valószínű volt, hogy a 4 pikk nem fog sokat bukni, de nem láttam biztosnak, hogy az 5 kőr olcsóbb lesz. Mivel tulajdonképp kettős találkozásunk volt, az 5 kőrt 300-ból meg lehet úszni, míg a 4 pikket megcsinálták (több helyen kontrával). Persze akik nem kontráztak a 4 pikkre, azok is jobban jártak, mint mi… Nehéz ügy.

Egy jópofa parti a játéknap végére.

Bár kőr lopáson bukik a szlem, az ellenfél „összeemelt” színében nem mert Dombi Gergely elindulni, és máris teljesült a 6 pikk.

Míg a másik oldalon is lehetett gémet írni.

Pikk indulásra már volt is 9 ütés. Igaz, káró királyra (esetleg bubira) hetet bukik ez a jó kis felvétel, de ki tudja azt megtalálni?

Általában bemondták a 4 pikket, de az 5 treff olcsó mentés, nem is nagyon tudták viszont azt megkontrázni, ezért az 50 vagy 100 kevesebb volt, mint a pikk töredék értéke, ezért tudtunk ezzel a 230-cal átlagot írni. Páran a 4 pikket is megkontrázták (vajon mire?), pár 5 pikk is akadt, persze ott volt még a szlem is...

Apropó szlem: csak hárman mondtuk be ezt a jó szlemet, bár már az 5 káró+1-gyel (+420) jó partit lehetett írni, hiszen a többség által preferált 3 szanban csak 9 ütés van (+400).

Amikor 3 szannál jártunk, kb. ilyen lapot képzeltem a partneremhez, de attól tartottam, hogy a kőrt esetleg nem is fogjuk, míg a pikk ászával, és az egy-egy szinglinkkel sokkal jobb felvétel lesz az 5 káró. Bár ez nem erős licit, partnerem gyönyörű, kontrollos lapjával jogosan mondott szlemet. (GD)

I/B
A napot Jakab Sándor és Sztrapkovics László nyerte imponáló 63 százalék feletti eredménnyel. Ezzel csak pár ponttal maradnak le a még vezető Dienes Ödön–Fogaras András pártól. Harmadik Kepecs Gábor és Mirk Gábor, 58 százalékos napi eredménnyel. Varga István a VRB engedélyével kellett, hogy beugorjon az elhunyt Cziffra András helyére, Holyinka Péterrel jelenleg a negyedikek.

Egyhangúnak ígérkező partikon is lehetett lelógó nullákat írni. A 4-esben szinte mindenki 4 pikk egyenlőt játszott, kiadva egy-egy pikket, kőrt és treffet.

Kovács Mihály és Szappanos Géza zavarás nélkül vette fel a gémet, de a kőr bubi indulás után a felvevő aduzás helyett nyomozásba kezdett, és így egy kőr lopás is a nyakába szakadt.

Ahogy Jalsovszky Janka, Vinkler László sem indult bellben gyenge 2-es kőrrel, de mivel Vida Mihály az egy pikk után belépett a licitbe, két várható ütésével már megkontrázta a gémet – de a partner csak egyet hozott.

A 21-es parti után sok párnak jutott megbeszélnivaló.

Észak – némi meglepetésre csak majdnem mindenütt – 4 pikkel indult, Kelet passzolt, és Nyugatnak a sor végén döntenie kellett. Hatan passzolták ki a licitet, pedig a négy kis pikk alapján a partnernek másban lehetett támogatása. Jó, hogy csak 5–4 minorunk, de bármelyiket fel tudjuk ajánlani. A legjobb megoldást Dienes Ödön, Topolyi Magda és a Varga Sándor mutatta be: 4 szannal jelezte, hogy két színben is érdekelt, és Kelet érthetően a treffet választotta. Mivel az induló lopás elmaradt, minden ütést hazavittek 50 százalékért.

Sztrapkovics László, Kisgyörgy Lajos és Zábrádi Benjámin vakmerőbb volt, és kontrával nyitott. A káró és treff figurák jó helyen lesznek, a partnernek sok pikkje nem lesz – a szlem esélyes lehet. A kontrára Kelet nyilván az 5 kőrt választotta, és máris a teljesíthető 6 treffben landoltak.

Dezső Kende Nyugaton a 4 pikk kontrára szintén 5 kőrt mondott, ezt Dél megkontrázta – ha eltalálja az induló káró lopást, és egyből ütve a kőr ásszal, ismét lopat, meg is bukik a felvétel –, de Kelet 5 szannal a minorokat ajánlotta. A 6 treffet ismét Dél kontrázta. Még a káró indulás és lopás is csak a szür elvételét jelentette volna. A 6 treff kontrája és a szür sokat nem jelentett – a szlem önmagában is 90 százalékos parti volt Kelet-Nyugatnak.

Az utolsó partira is maradtak izgalmak.

Két passz után bellben mans ellen a hetes treff csak a mezőny felét csábította belépésre – ezután Észak–Délnek kevesebb tere maradt eszmét cserélni. Sok helyütt Dél 3 szanban látta a megoldást. Nyugat treff indítását ki kellett hagyni (volt, ahol ez elmaradt, és két vagy három bukás lett az eredmény), és utána a káró magasításával tízet lehetett ütni. Ez mindössze 20 százalékot ért, mert ahol nem volt 3 treff indulás, ott Nyugat vagy a négyes pikkjéből, vagy a négyes kárójából indult, és az már 11 ütést jelentett.

Zavarás nélkül könnyebb volt 4 kőrben landolni, ami az eső káró dáma és pikk tízes miatt vidám 12 ütést jelentett. Keszthelyi Kristóf és Kuttner Zoltán azonban be is mondta a szlemet – a 3 treff kizárás után Dél kontrázott, Észak 4 treff felüllicittel igyekezett mindkét majorját bemutatni, amiből Dél a maximális passzos laperőt vette le, és a jól fekvő 6 kőrben landoltak. (FG)

II. osztály
Az állás finoman szólva is nagyon szoros. Az első és a nyolcadik között kevesebb, mint két topszkór van, tehát jósolni sem lehet a feljutókra sem. A nap legjobbja Földesy László és Major Gyula lett, akik 58 százalék felett teljesítettek, és ezzel épp ők a nyolcadikok. A napi második Bednay Dezső és Juhász Kristóf lett szintén 58 feletti eredménnyel, és ezzel jelenleg ők vezetik a tabellát. Szász Domokos és Fried Péter régről ismert „motorosok”, ők jelenleg másodikok, míg a két László, Sziráki és Fischer a játéknapon és összesítésben is harmadik.

Az alsó zónákból kiemelendő a Reichart–Antal–Hermányi hármas erős 54 százalékos fordulója, amivel nagy lépést tettek a bennmaradás felé, hiszen múlt héten/évben nagyon rosszul álltak.

Nézzünk innen is egy izgalmas partit!

22. leosztás

Ne mindig csak szlemekről essen szó, lássunk egy érdekes töredéket.

Észak–Dél általában 2 kőrben landolt, de hogyan lehet kilencet ütni? Sokszor halljuk, hogy a 4–3–3–3 nem jó elosztás, nincs benne lopási érték. Nos, ez a parti is rácáfol erre, hiszen, bár minden színben látszólag csak egyet adunk ki, valamit kezdeni kellene a negyedik kézi pikkünkkel is. Nos, az adott partiban is van erre megoldás: nem szabad, hogy Nyugat el tudja venni az asztali harmadik adut, tehát vigyázni kell a közlekedésre, de a negyedik pikket a rövid aduval el lehet lopni, Nyugat csak az amúgy is ütő adujával ütheti felül. Hívhatunk három menet pikket, hiszen ha 3–3, nincs baj, ha pedig 4–2, a fenti technika segít. Nem tudni, hogy így, vagy azért, mert a pikk dáma indulás után már elfoghatóak a pikkek, és csak egyet kell kiadni, de tény, hogy a többség 140-et írt. (GD)

III. osztály
A negyedik napot ismét Anders Tibor és Kellner László nyerte, és visszatértek 65 százalék feletti napi teljesítményükhöz. A héten kettészakadt a mezőny: a 13 párból öten 40 százalék alatt, öten 60 vagy afeletti eredményt teljesítettek. Keresztény Andrea és Budai László utóbbiak között voltak, így szoros másodikok. A bronzérem egyelőre úgy tűnik, családban marad: Győry Anikó és Petrás Gábor, Valamint Gulcsik Katalin és Gulcsik Péter látszik a legesélyesebbnek rá.

9. leosztás

A 9. leosztásban az osztó 7–6-ot kapott a fekete színekben, és vélhetően 4 pikkel indult. A hatból négy asztalon ez maradt a felvétel, két helyen kontrával, két helyen anélkül. Kelet 17 pontjával kontrázhatott volna, melybe Nyugat beletörődhet. Egyedül a Horváth Balázs–Harmati László pár vállalta inkább a bell gémet, és 4 szannal küzdött. Ebben van is 10 ütés – az ellenvonalat a treff színtől kell csak szétvágni, és utána a piros színekből egy kiadással hazavihető volt a gém a topszkórért.

A 4 pikkben Északnak nehezebb dolga van – ha aduzik, háromszor is ki kell adnia az ütést, és közben valamelyik piros színnel rövidítik, miközben a treff szín sem oldódott még meg. Káró indulás után rosszabbak az ellenvonal rövidítési kilátásai – a cél az lenne, hogy a három magas adu először is ne üssön össze, valamint Nyugat negyedik aduját treff lopással hasznosítani lehessen. A jogos kontrázott két buktatást egyedül Mészégető László és Földessy Csenge tudta felírni. (FG)