Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel - 2023. december 9.

MP-bajnokság 2023–2024 2. forduló

A második fordulót játszották minden osztályban ezen a héten is. Idén már csak egy játéknapra kerül sor, majd háromhetes év végi szünet következik.

I/A
Az élen továbbra is Winkler–Dumbovich áll, bár a múlt heti kimagasló nap után kicsit rájuk futottak a többiek, mivel most csak 52 százalék jött össze. A második helyre a fordulót 61 százalékkal nyerő Kemény–Trenka érkezett, míg a hétvégén válogató mérkőzésen remekül játszó Argay–Kemény egy jó, 55 százalékos nappal megközelítette őket, jó napja volt a Kemény családnak (Hegedüs Orsolyáék is a 13.k helyen állnak).

A kieső zónáról talán korai beszélni, de Bódis–Hontitól elvárható, hogy bennmaradjon, és ez a hetük jobb volt, mint az első, el is mozdultak az utolsó helyről.

Lássunk néhány izgalmas partit erről a napról is.

Érdekes volt ez a 4 kőr felvétel, amit a többség elbukott. De nézzük, hogyan nyomoz egy jó játékos!

Látszólag nehéz a kőr dámát elfogni, hiszen inkább Délen képzeljük a rövid kőrt, a többség bukott is. Szalka Tamás azonban nem az aduval kezdte, hanem kiengedte a pikk indulás utáni treff hívást, majd lehívott két kárót a kézi királlyal kezdve. Ez veszélytelennek látszik, hiszen talán az ellenfelek meghívják a szinglijüket valamikor a parti során. Miután kiderült, hogy a gyenge 2-es pikket licitáló Északnak valószínűleg két-két kis minor lapja van (bizonyára jelzik a lapszámot, ebben bízhatunk), már biztosnak látszott, hogy nála a harmadik adu dáma is, főleg, ha Dél 3 pikkjét is figyelembe vesszük: vajon dubló kőr dámával emelt volna egyenletes lappal?

A szép felfedező játék nem csak neki, hanem Hegedüs Orsolyának is sikerült, szép megoldás!
A kiosztás további érdekessége még, hogy a Visoft játékosai szeretnek bell-mansban menteni, hiszen mind Talyigás Péter, mind Fischer Brigitta 4 pikkig licitált, ami egy bukással még jó is a benne levő 4 kőr ellenében, azonban a partner kőr dámája túl sok asztalon ütött ahhoz, hogy ezzel jó partit írjanak.

Kizárni, de milyen magasságon? Kontrázni vagy passzolni ez ellen? Több válasz született erre.

Sokan a 2, sőt 3 pikkre sem kontráztak, ezek csendben buktattak.

A többség azonban kontrázott, és erre (biztos pénz!) a partner ötös pikkjével passzolt, és fel is írta a 300-500 közti számot (egy felvevő jól játszott, és megúszta egy bukásból – ehhez ki kell találni Kelet rövid pikk figuráját). A kontrások partnere azonban nem mindig érezte elégnek a büntetést, vagy kőr leállást, vagy géminvitet licitált, így ezek a játékosok vagy a 3, vagy a 4 kőrben kaptak büntető kontrát, ezek a felvételek mind csúfos véget értek.

Véleményem szerint Keleten a kizárásra a kontra a jó licit, nyitva kell tartani a lehetőségeket mindenre, hiszen lehet játékunk, sőt, gémünk is, és persze ők is bukhatnak. Jó indulóerős lapunk van, ne féljünk ringbe szállni.

Végül nézzünk egy nagyszlemet.

Mi már ekkor túl voltunk egy elbukotton (80 százalékot ért volna a 6 kőr, nem volt mindegy…), de ettől még viszonylag simán bemondtuk ezt a terített partit.

Persze a többség 7 kőrt mondott, de hárman megtalálták a 7 szant is, amihez viszont kellett a treff bubi is – ezt is ki tudták licitálni? Nem hiszem.

Néhányan 2 treffel indították a lapot, ami nem nagy túlzás, mintha lenne 10 ütés a kezünkben, de nem árt hozzá a fit sem. Itt persze Nyugat sokszor nem bírt magával, és egy idő után 7 szant jelentett. Ehhez néha még segítettek is…

Nem volt a szezon legjobb hívásirányító kontrája Winkleré, tudva, hogy ő fog indulni a kőr játék ellen, persze ha csak az a cél, hogy hátha az ellenfél nem tudja az ászválaszt a kontra után... Így már pláne biztos volt a színtelen durchmars.

Négy pár csak kisszlemig jutott, valahol tévúton lehettek a licitben. (GD)

I/B
A napot Hegyi András és Lévai Ferenc 62 százalék fölötti eredménnyel nyerte, és így több mint 2 százalékkal vezet. A napi és egyben az összetett második és harmadik a Dezső Kende–Zábrádi Benjámin és Kepecs Gábor–Mirk Gábor párosok, Kerekes Zsuzsa és Varga Sándor hajszálnyival lemaradva negyedikek.

A 6-os parti a mini indulásokat szeretőknek kedvezett.

Topolyi Magdi ellenünk precíziós 1 káróval indult, és 1 kőr –2 kőr után lehetett volna egy hősies 3 káróval a licitbe belépnem. Végül némi szerencsétlenkedés után a 2 kőr is meglett, ami a mi 4 pikkünk fényében érthetően keveset ért.

Nyugat mini 1 szan indulása után Északnak jönnie kell, de mivel? A legjobb egy fordított Multilandy lenne most, amivel négyes majort és legalább ötös minort lehet ígérni, de gyenge szan ellen ezt nem játsszák. Szőnyi György az egyszínű kárót választotta, és a 110 is keveset ért.

Klein Lászlóék azonban Nyugat árnyékolt indulása ellenére is megoldották a problémát. 1 káró–passz–1 kőr után a már passzos Dél hősiesen bemutatta „jó minőségű” ötös pikkjét, és a tucatnyi fedőt hozó partner persze gémre emelt.

Két pár saját életét nehezítette meg.

Pásztor Ákos kilenc bizonytalan pontjával egyedül a mezőnyben elindult – de nyilván túlzott reményekbe nem kívánta partnerét ringatni, így a jobb minőségű kőrt ajánlotta. Sándor Judith félt a viszonválaszoktól, így a négyes pikkje fedve maradt, és a gém is kimaradt.

A 7-es parti az indítókijátszásról szólt. Szinte mindenhol Észak lett a felvevő valahány kőrben, és Keletnek könnyű indulása volt: kis pikk. Egyedül Kovács Mihály gondolta másképpen, és a káró ász, káró hívás, majd a kőr ász után a lopatás kilenc ütésen marasztalta a felvevőt. Keszthelyi Kristóf és Kuttner Zoltán ugyan csak 3 kőrt vállalt, de mivel mindenki más tízet ütött, ez így is nulla közeli eredmény lett.

A 11-es parti a gyenge 2-es káró elleni reklámpartinak bizonyult.

Dienes Ödön mellett mások is elindultak hatos tömör kárójukkal, Nyugat pedig a sor végén örömmel bennemaradt Kelet újranyitó kontrájában. A 300 népszerű és jól fizető írásnak bizonyult.

Ha Dél passzolt, sok helyütt Nyugat gondolta úgy, hogy második helyen ötös kárójával kizárni szükséges. Észak kontrázott, és Dél tudta most büntetővé alakítani a kontrát.

Csapó Szabolcs szellemes módon tudott a büntető kontrából kimaradni: a kontrázott 2 kárót háromra emelte, és ezt Dél már nem tudta büntetni, mert az a hármas majorokat ajánlotta volna játékra.

És végül ha se Dél, se Nyugat nem indult, akkor is lehetett 2 káróban buktatni. Két passz után 1 treffel indult Kovásznay Ádám, majd 1 káró–1 kőr pároslicit következett. Kovács Mihály csak itt tudott kontrával belépni, hiszen kárója nem volt az 1 treff kontrához. Szappanos Géza így a hozzáérkezett 2 kárót örömmel megkontrázhatta 8-as partiért. (FG)

II. osztály
A másodosztályban ezúttal volt egy kiemelkedő pár (múlt héten a legjobb sem érte el a 60 százalékot), a Kiss–Halusz–Magyar hölgytrió 65 százalékot szerzett, és magabiztosan vezet, míg további két női játékos, Beck–Trencséni tartja a szintet, mindkét nap 58 százalékot szereztek. A harmadik párban is van hölgy, sőt, ha hozzátesszük, hogy Varga István közkeletű beceneve Pipi, a teljes dobogó nőnemű.

1. leosztás

Az első parti nagy izgalmakat hozott.

Ezzel a szép 6–6 elosztással nem meglepő, hogy a partner némi támogatása után sokan meg sem álltak a 6-os magasságig. A lapokat látva viszont feltűnik, hogy a pikk szlemet el lehet buktatni, ha Dél időben treffet hív, amit partnere ellop. Több asztalon Észak kontrázott is, hogy partnere találja meg ezt a szokatlan indulást, azonban sikertelenül. Amennyiben azonban Nyugat a felvevő, Északnak a káró ász-dáma alól kell indulnia a buktatáshoz.

Bár bizonyára nem hangzott el a káró szín, hiszen a kőrt találták meg inkább, ha (esetleg egy másik partiban) bizonytalanok vagyunk, mit kéne hívni, érdemes a közös színünkből magassal (azaz aktuálisan a káró királlyal) indulni, hátha az asztalt látva, és a partner jelzése segítségével még meg tudjuk találni a buktató hívást. Ha elhisszük, hogy a felvevőnek tényleg csak egy darab piros kártyája van, Észak kis káró tevésével kéri a treffet, és még bukhat a felvétel.

Az első helyezett 1210-et (6 pikk kontra), a második 1090-et (6 treff kontra) írt, így mindkét pár nagyon jól keresett a felvételen. Tegyük hozzá, hogy a 6 treff tehát a biztos felvétel, mert ott nincs lopás, de ki meri a minort játszani, főleg pároson? Ha a 6 treff ellen Dél nem a megfelelő pirossal indul, még szür is lehet, pikkre elmegy a két rossz káró.

Amennyiben pedig hozzátesszük, hogy Észak–Dél is legalább 11 ütést tud hazavinni (itt is lopáson bukik csak a káró szlem), talán jobb lett volna hinni az ellenfélnek, és menteni 6-7 káróval. (GD)

III. osztály
A napot Anders Tibor és Kellner László laza 69 százalékkal nyerte, és így 0,05 százalékkal a vezetést is átvette Keresztény Andreától és Budai Lászlótól – mindkét pár 63 százalék feletti lőlappal rendelkezik. Dobóczky András és Szombati István jócskán leszakadva, majdnem 56 százalékkal a harmadik. A partikat csak öt asztalon játszották, de így is szinte minden leosztásban minden asztal más eredményt jegyezhetett fel.

19. leosztás

Dél elindult és Nyugat kontrázik. Kelet nehéz döntés elé kerül – csapaton talán 2 szant válaszolna. Pároson azonban a gém kihagyása sem tragédia, de jó lenne pozitívat írni. A kedvezőtlen szkórhelyzet ellenére azok jártak jól, akik ezt a kontrát kipasszolták. Minden felvételben Kelet–Nyugat hetet tud ütni (kőrben ügyeskedéssel a nyolcadik ütés is összejöhet), így a +100 a mansbeli egyszeri buktatásért osztott topszkórt jelentett. (FG)