Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel - 2023. december 1.

MP-bajnokság 2023–2024 1. forduló

Négy osztályban megkezdődött a párosbajnokság. Sokan nem szeretik, sőt, szerencsejátéknak tartják, mások szerint ez az igazi bridzs, minden ütés számít. Nos, idén sem fog csillapodni a vita, már az első fordulóban sok érdekes/meglepő partival találkozhattunk.

I/A
Winkler Gábor szinte rápihent erre a versenyre, és egy éhes partnert kapott vissza, hiszen Dumbovich Miklóssal biztosan nyerték az első fordulót, előnyük több mint 5 százalék. Dörnyei Zsolt és Wettl Márta második helye mindenképp váratlan viszont, főleg, hogy nem összeszokott párról van szó – ők további 3 százalékot vertek a mezőnyre. Innen már szorosabb az állás, Bárczyék, Jánosikék és Kuttnerék is jól kezdték a bajnokságot.

Nézzünk pár bosszantó hibát, amit jutalmazott az osztógép/bridzsisten (ki kihez imádkozik, ugye).

Egy egyszerű kérdés: színjátékban hogyan kezeljük a KT3 – Q86 színt? Feltesszük, hogy van még adunk, és más szín már nincs játékban, tehát egy dob-lop is segíthet nekünk.

Ha nem volt ellenvonali licit, akkor a dáma felé hívunk, és ha ütöttünk vele, visszafelé impasszoljuk a bubit. Mi a helyzet azonban akkor, ha KT3 előtt ülő ellenfél kizárót licitál? A legtöbb asztalon Észak kizárt 2 vagy 3 káróval, és kiderült, hogy ebből kritikus mellékszínből kettő (de legfeljebb három) van neki az ász nélkül, azaz esélyes, hogy Délen kell keresni a mellékszínben a hosszúságot, és ezért a figurákat is.

Mi a megoldás? Volt olyan, aki még nem is hallott erről a technikáról. Ki kell hívni a királyt! Feltehetőleg Délen van az ász-bubi, tehát vagy elhív a bubi alól, vagy hagyja, hogy megszöktessünk a dámát is. A kártyák azonban így voltak kiosztva…

Szőts Gábor tankönyvi módon játszotta a partit, és a barátságtalan treff bubi fekvése miatt bukott. Ő egyike volt a mindössze három felvevőnek, aki így játszott (igaz, volt, ahol az ellenfél meghívta ezt a színt, így nem tesztelték a felvevőjátékot). Nos, a három jó játékos rossz partit írt, míg a többiek (akik rosszul kezelték a színt) megcsinálták a 4 pikket.

Még egy fontos dolog, amit nem minden Észak oldott meg (bár aktuálisan mindegy volt): ha már a felvevő treffet hív a dámához, be kell dobni a bubit! Ha csak ezt kereste, úgyis mindegy, mit csinálunk, ha azonban kicseréljük a treff tízest és a kilencest, bizony szomorúan néznénk, ha ütésben maradva a bubival, egy dob-lop hívással adnánk a felvevőnek a teljesítést.

Pedig milyen egyszerű kis szín, ugye?

Egy másik partiban a jó licit hozott rossz eredményt, például így lehetett bemondani az esélyes, de bukós 7 pikket.

9 pár bukott, és öt teljesített, igaz, a bukott felvételek közt két 6 szan is volt, amihez hasonlóan kell a viszonylag barátságos kőr elosztás, de káró indulásra már nagyon rossz felvétel. Feltehetőleg ezeknek a pároknak nem volt meg a fegyvertára a 4–4 pikk megtalálására.

Volt, aki a gém mondásával írt 64 százalékos partit, illetve a 7 pikket is be lehetett tömni egy helyen. Szépen játszotta viszont Bárczy Péter a 6 szant.

Itt is rendszerhiányosságok okozták a bajt, de a viccesnek szánt kőr tízes indulás visszaütött, mivel a 3 lapos végállásban bele kellett hívnia Északnak a kőr villába. Ügyes felvevőjáték!

Persze volt, amikor a helyes licit jó partit hozott.

Szőtsék mindkétszer a rossz végén voltak az iménti partiknak, ezúttal szépen megállapították, hogy fitjük ugyan van, de laperejük nincs a 3 szanhoz, és leálltak 2 káróban. Hogy mi ebben a pláne? Kérdezzük azt az öt párt, aki úgy vélte, hogy ez a dubló bubis 14 pont erős szant ér, és a bell gémben végül négyet-ötöt buktak. Nem tudom őket sajnálni, magunkat azonban igen, mivel mi a 2 káró másik végén ültünk, és meg is kaptunk a jól meg nem érdemelt 14 százalékunkat… Ilyen (is) ez a párosverseny.

Végül egy szép felvevőjáték Vági Mátétól.

A felvétel erős túlzás volt, azonban egy apró hiba (Dél eldobta látszólag érdektelen ötödik pikkjét) elég volt, hogy a szlem elvehetetlen legyen. Észak ugyanis hiába dobná el a magas káróit, hogy ne kerüljön végállásba velük, ezzel csak a felvevőnek segítene káró ütésekhez jutni – és ezért kellene megtartania Délnek az ötödik pikket, hogy amikor üt a káró királlyal, lehívhassa – ez persze megoldhatatlan az ellenvonalon. Gratulálunk a szép megoldáshoz Máténak! (GD)

I/B
Az osztály feljutásra esélyeseit felsorolni is nehéz. Legalább tucatnyi olyan pár van, mely a legfelső osztály rendszeres résztvevője, és most is oda igyekszik vissza. És esélyes még a két párnyi fiatal egység is, hiszen Dezső Kende és Zábrádi Benjámin az 5., Márki-Zay János Jalsovszky Jankával (harmadik tag: Kovács Márton), a második helyen tanyázik. Vezet a pároscsere után összeülő Dienes Ödön–Fogaras András, és Jankáék mögött a csapatbajnokság I/B osztályát nagy meneteléssel simán megnyerő Kerekes Zsuzsa–Varga Sándor pár áll a dobogón.

Az 1-es partiban egyből nyolcféle eredmény született.

1 káró indulás után a Keletek általában kétszínű licittel szálltak be, és a mezőnyből négyen is töredékben álltak le. A legrosszabbul a Harangozó–Hittman pár járt: Az erős lapot ígérő 1 treffre Szetey Zsolt 2 kőrrel szólt közbe, a sorvégi információs kontrát Harangozó László négyes jópofa kőrjével elpasszolta. Ha megtalálják a pikk vagy a káró rövidítést, hármat buktatnak a topszkórért. A treff indulás után Dél nem várt ki a kőr király hívásra, pedig Keletnek máris rövidülési problémái lehettek volna, hanem egyből ütött és folytatta a treffet. A felvevőnek sok gondja már nem volt, egy adut hagyott csak kint és a hatos titkolt treffje húzott. –470 Észak Délnek a gém helyett.

Ahol Észak 19 pontos, csinos lapját 2 szanra upgrade-elte, hamar pikk gémben találták magukat. A gémet mondók fele 4 pikkben, fele 3 szanban állt le. Treff indulásra pikkben is, szanban is 10 biztos ütés jár a felvevőnek. Ha Kelet indult, a kőr dáma indulás tűnhetett a legveszélytelenebbnek, és a királlyal való összeütés után máris 11 ütés lett a felvevőé.

11-et akkor is lehetett ütni, ha az első kőrt Nyugat ütötte, de nem derült ki számára Kelet hosszú treff mellékszíne. A rossz fordulás után Északnak volt ideje felmagasítani az asztali kőr tízest az osztott topszkórért.

A 3-as parti is borzolta a kedélyeket. A nagy lapot Nyugat tartotta, négyvesztős kőr vezetésű lapjával. Dél 1 treff indulására mindenki kontrázott, Északnak nem volt mit mondania, és Kelet szerény 1 káróval jelentkezett. Dél ízléstől függően 2 treffet vagy 1 pikket mondott, és most előkerült Nyugat kőr színe. Ahol csak a 2-es magasságon, ott ez lett a végső felvétel, és Kelet, aki nagyjából nulla fedősnek számolhatta lapját, nem sejthette, hogy ötödik káró bubija három ütést hoz.

A mi asztalunkon Biró László 3 kőrrel érzékeltette, hogy egy ütésre számítana tőlem a gémhez, és hiába emelte a pikket Észak, nem találtam fedőt a lapomban. A 3 pikk kontrában végül a pikk bubi el nem találása mansbeli három kontrázott bukást jelentett, de ez nem számított – 200 és a bell gém között szerepeltek a beírások.

Két Kelet–Nyugat kontrázott gémet tudott hazavinni. Ferenci György és Réti Zsuzsa a 4 kőr kontrát, Cziffra András és Holyinka Péter az 5 káró kontrát. Mindkét helyen Észak kétszer is szabadon küzdött, és ez felbátoríthatta Delet a piros kártya előhúzására. Jalsovszky Janka például az adu ász-király és treff ász-király birtokában, a szabadon kétszer licitáló partnerrel nyugodtan kontrázott, de csak két ütés járt nekik is.

A 9-es partiban Nyugatnak egyedül kellett vitézkednie, és a fő kérdés az volt, hogy a szűk gémerővel rendelkező Észak–Dél ezt hogyan kezeli.

Fehér Péter az erős szan indulás és Stayman után a nagyon konzervatív 2 káró közbeszólást választotta, melyre Budinszky András információs kontrát adott, ez is lett a felvétel. A jogos 500 80 százalékot ért Észak–Délnek.

A mi asztalunkon Biró László is csak a 2-es magasságon szólt közbe, Kovács Mihály passzolt, Szappanos Géza pedig card showing kontrát adott a végső felvételnek. Itt is 500 pont lett Észak–Dél jutalma.

Dezső Kende és Zábrádi Benjámin miniszanos sztenderdet játszik, a 2 káró közbeszólás után Észak 14–16-os lapot tudott jelezni, és 3 szan lett a felvétel.

A káró indulás után a másodikat vette el a felvevő, látva, hogy Keletnek nincsen már. A treff impasszok sikere muszáj volt a teljesítéshez, így, hogy a kárósnál volt a pikk beütés, és a végén még a kőrt is sikerült eltalálni a tizedik ütésért. (FG)

II. osztály
A másodosztályban nem meglepő módon az általában az első osztályban is vitéz Varga István vezet Lovas Júliával. Jól kezdett a Beck–Trencséni pár és a Balásy–Tihanyi–Kalmár trió is, ők vannak a dobogón, de jól áll a Nyárádi–Nyárádi anya-lánya pár, valamint a két U16-os lány, Zábrádi–Szabó is, persze nagyon sok van még hátra.

Lássunk valami érdekeset ebből az osztályból is.

18. leosztás

Ha pároslicitet képzelünk el, nagyon könnyen bemondható ez a nagyszlem, talán a fönti módon.

Persze, ha Kelet a kedvező szkórhelyzetben elindul 2 pikkel, máris nehezebb kicsit a helyzet, de Dél talán akkor is közbeszólhat, és Észak már nem áll le nagyszlem alatt.

Ennek ellenére csak 5 pár mondott 7 treffet, de egy hatodik nagyszlem is volt, a 7 szanban viszont csak 12 ütés van, hiányzik a lopás a rövid aduból – bár az is lehet, hogy Kelet–Nyugat megtalálta a 7 pikk mentést, ami csak 2000-et bukik, tehát jó parti lenne, talán erre mondták rá a szín nélküli felvételt. (GD)

III. osztály
A III. osztály idén is szűk kerettel vágott neki a bajnokságnak. Az első fordulóban 11 pár ült az asztalhoz, azaz majdnem teljes körmérkőzést lehetett játszani három leosztásokkal. Ilyen kevés asztalnál a szerencsének is nagy szerepe van – egy extrém beírás 25 százalékot változtat a többiek beírásán. A mezőnyből előzetesen a Keresztény Andrea–Budai László és a rutinos motoros Anders Tibor–Kellner László emelkedik ki, 69 és 62 százalékokkal vezetik is a mezőnyt. Titkos favoritokként még a Győri Anikó – Petrás Gábor és a Horváth Balázs – Harmati László egységek tekinthetőek.

7. leosztás

A parti megmutatta, hogy nagyszlemen párosversenyen is jól lehet írni. A jó esélyű 13 ütést ketten, a mind jobban összeszokó Dobóczky András–Szombati István, illetve az Anders–Kellner pár mondta be.

Északnak a harmadik helyen kell indulnia, és bár csak három vesztője van, de a káró – pikk színeket nehéz lenne abszolút forsz után licitálnia. 1 káró–1 kőr–2 pikk után Délnek erősítenie kell. Valószínűleg azt jó játszani, hogy az induló bármelyik színének emelése gémforsz, és a 2 szanon keresztül lehetne leállási szándékot jelezni. Észak ászt kérdezhet, a két ász adu dáma nélkül válasz után pedig királyt is kérdezhet – a színe nem is lényeges. (FG)