Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely - 2022. november 20.

Még nem dőlt el minden – csb 2022 I/B és II. osztály 10. játékhét

Az I/B utolsó előtti fordulójára sűrűsödtek az izgalmak. A felsőházban közepes győzelmek születtek, egyik meccs eredménye sem lett szoros, de kivégzések sem akadtak. Az eredmények: Ecosoft–Feel the Beat meccs volt 6,06–13,94, Izobau TSC–Durostone 14,82–5,18, Libella–Grand Slam 13,12–6,88, Blackout – SZTAKI 7,40–12,60. Az alsóházban a Pikk és a Lapszámosok helyzete látszik kilátástalannak, mindketten egy pontnál is kevesebbet szereztek az Artemixtől, illetve a Young Boystól: Lapszámosok–Young Boys 0,89–19,11, ELTE–Cyan 12,78–7,22, Balásy–Hazai 9,56–10,44, Artemix–Pikk 19,85–0,15.

A rangadó kétségtelenül az Ecosoft–Feel the Beat meccs volt (6,06–13,94), és ezzel a Feel the Beat gyakorlatilag megnyerte a bajnokságot. A második helyen az Ecosoft hat pont előnnyel megy az Izobau TSC és a Libella előtt. A másik négy csapat hajszálra azonos pontszámokkal, 8-9 ponttal van lemaradva az osztályozóra lehetőséget adó 3. helytől. Közülük a legnehezebb helyzetben a Durostone látszik, hiszen neki az Ecosoft maradt. A Grand Slam–Blackout meccsen egy nagy győzelem szintén dobogót érhet. Ha a SZTAKI nagyon megveri a Libellát, még feljuthat. Az Izobaunak pedig a bajnok ellen kellene győznie, hogy reálisan harmadik lehessen.

A forduló talán legextrémebb partiját még bemelegítés nélkül vették a kezükbe.

Nyugaton ülünk a negyedik helyen. Az ellenfél 1 kőrrel indul mans-mansban, barátunk pedig kétszínű lappal szól közbe, mondjuk Ghestemmel, és pikket és treffet ígér. A jobb oldali ellenfél 4 kőrre ugrik, és máris jöhetünk. Lapunk:

Ászkérdésnek csak az exclusion jöhet szóba, viszont ha ezt 5 kőr formájában tesszük fel, sok helyünk nem marad a leállásra. De a nagyszlem sincs messze, ha 0/3 ászt válaszol, nem hisszük el, hogy ötös pikkjéből pont az ász-király hiányozna.

Az exclusionre azonban sok Kelet nem mutatta be engedelmesen ászait, hanem 6 pikkre ugrott. Volt olyan Nyugat, aki úgy érezte, lát a pályán, és emiatt 7-re emelt – kontrával egyet bukott, hiszen kiállt a treff ász. Az más kérdés, hogy többen a 6-ot, sőt az 5-öt is kontrázták Délen, és mínusz 850 vagy –1210 lett az eredményük. Az exclusion ászkérdés után persze nem volt értelme az ellenvonalnak az összeemelt kőrrel indulnia, de ha ászkérdés nélkül Nyugat egyből 6-ra ugrott, támpont az induláshoz nem volt. Szentandrási Gergely így ütött 13-at: a kőr ász indulást ellopta, a kőr királyra repült a vesztő treff, és a káró mellékszín megoldotta a többi ütést.

Itt is sokan láttak szlemet. Dél másfél szanos lapot és négyes pikk támogatást ígért, Északnak két ötös majorral és két ásszal megtetszett a lapja – csak egy ász áll ki, és így szlemet mondtak. Pechjükre Keletről automatikus volt a treff dáma-bubi-tízes vezetésű színből az indulás, és ettől a szlem perecelt: a treff kiadó mellett már csak az segített volna, ha a kőr dupla impassz működik. Nagyot írt viszont a Hazai csapat rutinos párja: Láng Róbert 19 pontos, magasfigurákban és tízesekben bővelkedő lapját 2 szanra értékelte, Bánki Zoltánné is szlemig gyalogolt – csak a transzfernek köszönhetően az erős lap lett a felvevő. A treff ász indulás sem segített volna, mert a minorokra elmegy három kőr, aztán elég a kőr királyt beimpasszolni, így viszont káróra el lehetett dobni a treff vesztőt, és már csak az egyik kőr figurának kellett a kés alatt ülnie – 6 pikk egyenlő és –13 helyett +13 IMP.

A 29. partiban nagyszlem volt – de többen csak a gémet találták meg. Kelet 0–6–4–3 elosztásával, 18 pontjával 1 kőrrel indult, és a parti sorsa először is azon múlt, mit válaszol Nyugat – akinek viszont kőrből volt sikénje, 11 pontja és 5–5-je a minorokból. Ahol 1 szan volt a válasz, ott a káró találkozás felderítetlen maradhatott – főleg ha Kelet masszív kőrjével 4 kőrre ugrott. Ha Kelet inkább 4-es káróját mutatta be erős lapot jelezve persze, akkor már Nyugat is a szlem felé kormányozhatott.

De a legegyszerűbb akkor volt a helyzet, ha 1 kőrre 2 káró jött. Mindhárom színe elég jól nézett ki, tehát 3 treff viszonválasz és utána a 3 szan lehetett a terv – és a 2 káróra Kelet már megvadulhatott. A 4 káró ORKC nem tűnik észszerűnek, hiszen akár tetszik neki a szlem, akár nem, az „1 ászom van” válasz bizonytalanságot hagy, hogy van-e adu királyunk (most épp a „2 ászom van” válasz szerencsés kifejlet volt).

Székelyhidi Tamás inkább 4 pikk exclusion ászkérdést adott, mivel Pölöskei András válaszával megígérte a káró királyt, repült a 7 káró. Balásy Zsolt és Marjai Péter cizelláltabban licitált: az 1 kőr–1 szan válasz után Marjai Péter 2 szanja elosztásos, nagy lapot ígért, azaz legalább 9 lapot két színből. Gerald relével kérdezett, kiderült a négyes káró, és utána már ők is sínen voltak. Minden színből van stopper, a kőr vélhetően maximum két lopással magasítható, aduzással és utána pikk lopással közben lehet közlekedni – a 2140 négy asztalon került a gépbe.

Egyből a következő partiban újra szlemet próbálhatott Kelet–Nyugat. Partnerünk az első helyen, általános mansban 3 treffel indul, és nálunk a pakli nagyobbik fele van: hat fedő kívül, meg a negyedik treff király. Van, aki nem bízott partnere lapjában, és 6 treffel zárt – néhányan kiderítették a treff ászt és nagyszlemet jelentettek – végül is hetes treffje is lehet, de egy pikk bubit vagy káró dámát is igazán hozhat. Nos, ezek mind nem voltak  partnernél, tehát csak 12 ütés látszott mind az asztalnál, mind a gépben. A három nagyszlemből egy az indulásra elbukott – Tichy Eszter pikkel indult, és Szentandrási Gergő a legnagyobb esélyt a teljesítésre azt látta, ha feltételezi a pikk bubit az indulónál, és elengedte az asztali tízeshez. Az világos volt, hogy teljesíteni csak a védők hibájából vagy beszorítással lehet, ezért a másik két felvevő inkább lehívta aduit. Biborka Dániel – Dél segítségével – beszorította Északot: a négy pikket és a káró színt már csak ő tarthatta az utolsó négy lapra, és fizikailag már nem volt lehetséges. Keresztény Andreánál Észak nem tudta kiszámolni Dél lapszámait és fogását, így inkább a hosszú pikkből dobott el, és a negyedik pikk is ütéssé vált.

II. osztály
A másodosztályban a vezető ötös maradt, bár némi helyezkedéssel az élbolyban. A kibices törzsgárdistákból álló No Trump 30 pontot szerzett a két fordulóban, és gyakorlatilag utolérte a vezető Ernyő alattot, amely 9 pontot és a kimaradásért saját átlagot kapott. Elmaradt meccs már nincsen, és hacsak nem történik nagyobb baleset, az első két helyet egymás között elosztják majd.

10. leosztás
Egyértelműen a legextrémebb lap a 10-es partiban jött el.

Északnak dupla sikénnel kell vezetnie a licitet:

Melyik színt ajánljuk fel elsőként? Szóba jöhet a nyolcas káró, és aztán kétszer licitáljuk a pikket. Aki ezt választotta, jó helyen maradt, partnere a 2-es magasságon be kellett, hogy mutassa 4-es pikkjét. Ha van pikk ász-dámája, a 7 pikk szinte biztos, de hogy kérdezzük meg?

Valamelyik sikénnel kellene exclusiont adni – az 5 treff tűnik jobbnak, mert a kőr ászt gondolatban úgyis hozzászámíthatjuk barátunkhoz. Ha egy ászt válaszol, leállunk 6-ban, ha viszont – mint történik – két ászt + adu dámát jelez, jöhet a nagyszlem. Az 1 pikk–2 pikk (vagy pláne 3 pikk) licitvezetés is ugyanide vezethetett – de a 22-ből mindössze csak négy asztalon.