Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel, Kelen Károly - 2024. április 5.

Magyar Kupa 2024, 8. játékhét

A nyolcadik játéknapon véget ért a Magyar Kupa budapesti ágának sorozata. A négy főági továbbjutó (Palatinus, Bosszorkány, Gulyás, Gamax) mellé megvan a négy vigaszági továbbjutó is: a VICI, az Angels, a Galim és a Feel the Card. Végül is tehát a nyolc továbbjutó mind a legjobb 18-ból került ki, igaz, az első nyolcból csak négy.

Magyar Kupa
Vigaszág
A vigaszági csapatoknak még van egy feladatuk: a vidékbajnokság négy továbbjutója ellen kell egy 48 leosztásos mérkőzésen bizonyítaniuk, hogy odakerülhessenek a az országos nyolcas döntőbe, ahol majd a főág négy továbbjutója vár rájuk. A döntő hétvége május 10–12-én lesz.

Nézzük a vigaszági eredményeket.

VICI–No Trump 131–41
Ahogy vártuk, a hazaiak simán nyertek, Szőts Gábor és a tehetséges fiatalok működőképes elegyet alkotnak, de mindenképp megsüvegelendő az I/B-s csapat szép menetelése is.

Angels–Ecosoft 90–42
Itt is elmaradtak az izgalmak, kicsit felforgatott összeállításban ugyan, de így is nagyon erős összeállításban játszottak a hazaiak, és nem engedtek a 48-ból.

Relé–Galim 91–93
A nagy tét rányomta a bélyegét a mérkőzésre, mondhatnánk, hiszen sokszor egymás hibáiból éltek a csapatok. Volt 1400-as bukás a 3-as magasságon, 960-as írás a 2-esen, duplagém, nagy pontforgalom. Az utolsó partiban még írt a Relé (akik már új leülést próbáltak) egy gémszvinget, azonban pechjükre ez mansban volt, így csak 10-et írtak, és 2 ponttal kikaptak. Mindenképp jobb forma kell a vendégektől a folytatásban, ha érmet szeretnének szerezni idén.

Feel the Card–Budaörs 17 95–49
Nem igazán volt esélye a vendégeknek itt sem, talán látszott is, miért estek ők ki, míg végeztek jól a hazaiak ősszel a csb-n. Stabilabb, pontosabb játék, licit, sima továbbjutás a vidéki mérkőzésre.

Nézzünk pár izgalmas partit.

Ezzel a szép bell gémmel szerzett 11 pontot a Galim.

Először megismételte szép hatos pikkjét Talyigás Péter, de a kőr küzdelem után már nyugodtan emelte partnere treffjét, hasznos sikénjével, pikk ászával (a valószínű rövidséggel szemben) csupa jó kártyát hozott. Látta ezt Marjai Péter is, ezért bemondta ezt az elég jó gémet, amit senki más a mezőnyben.

Mivel a másik asztalon 3 szanig(?) jutott Észak–Dél, az mansban nem tudott közel sem eleget bukni.

Íme még egy szép felvevőjáték az elnök úrtól.

A 32 pont még nem garantálja, hogy szlemünk van, és bizony itt meg kellett küzdeni a 12 ütésért. Káróban a korlátozott választás segített eltalálni a színt (mivel Délről esett a bubi-kilences, feltételeztük, hogy a tízes már nincs nála, és impasszolható volt – a kedves olvasó mikor adott legutóbb nyolcassal impasszt?), és a pikk király jó helyzete is kellett a dologhoz, de bátraké a szerencse.

Talán jobb felvételt talált ebben a partiban az alkalmi partnership, azaz Argay Zsolt és Zábrádi Benjámin.

Mivel az adu nem húzott, itt is kellett a pikk impassz, de semmi más: a pikk lopás a rövid aduból adta a teljesítést.

Végül pedig egy olyan duplagém, ami minden meccsen nagy forgalmat okozott, a legkisebb írás is 13 IMP volt a négy összecsapáson, a legnagyobbat az Angels és a Relé írta, 17-et:

A licit dinamikája szerint érthető volt Nyugat kontrája, ha nem is volt sikeres. A másik asztalon azonban…

A Hittmann-ellenvonal a 4–4 major fitekre koncentrál, ezt pedig gyorsan megtalálták, és persze Kelet nem akart 5 kőr kontrát játszani.

Gál Péter persze nem álmodott a káró lopásról, így meglett az 5 pikk is.

Egyetlen játékos buktatta el az 5 pikket.

Igaz, Nyikita Malinovszkijnak könnyebb dolga volt, az ellenfél nagyon sok kárót licitált, mielőtt megtalálta a pikk fitet. Talán a felvevő jobban tette volna, ha fedi a treff királyt, megnehezítve az átvételt és a káró lopást. Igaz, honnan lehet tudni, kinél van a sikén? A kőr kilences rajta hagyása is a káró lopást valőszínűsíti. 

Akik az utolsó előtti héten kaptak ki a vigaszágon, már nem játszhattak semmilyen kupáért a héten, nekik csak a budapesti ág 13–16. helyét kellett eldönteniük a nyolcadik játéknapon. A Visoft vette talán a legkomolyabban ezt a napot, hiszen mindkét meccsét simán hozta, míg az UBH az első nehéz csatát a FÉSZEK ellen szoros küzdelemben nyerte, de végül a döntőben alulmaradt. Érdekesség, hogy a két éve még a Magyar Kupát megnyerő Visoft azóta még a budapesti selejtezőket sem élte túl egyik évben sem, igaz, a csapat jelentősen átalakult közben, valamint a tavalyi győztes FÉSZEK sem jutott el a visszamérkőzésig.

Ezen a szlemen írt 14 pontot a Visoft.

A 6 kőr praktikusnak tűnik, de mi a baj a 3 kőr licittel? Lehetett volna esélytelen a 6, és terített a 7 is…

Ennél rosszabbul talán csak a másik asztalon licitáltak.

A 4 káró nyilván pikk fitet ígért, amije viszont nem igazán volt Keletnek. Ennek ellenére akár benne is lehetett volna a 6 pikk, de a kőr lopáson bukott a felvétel. Megint csak: mi lett volna a baj a 3 kőr licittel? Talán ezek a megoldások mutatják, miért nem jutottak tovább ezek a csapatok: bizonytalan licitek, a bizalom hiánya? Ki tudja, bár kétségtelenül az egyik pár helyettessel játszott, mégis nehéz elképzelni, miért ne lett volna jobb bemutatni a hosszú színünket kényszerítően a 3-as magasságon.

Pikk Kupa
A Pikk Kupában már helyosztókat játszottak. A hetedik helyért az MTK-Catherina az Artemixet, míg az ötödikért a SZTAKI az Interface-t verte.

A bronzmeccsen talán váratlanul a Diamond Dogs nagyon simán verte a nemrég az első osztályba visszajutó Lowelt – ennél több kell majd ősszel.

Magát a kupát pedig frissen leporolt gömbünk jövendölésének megfelelően nem a legmagasabb osztályban küzdő Szigethy, hanem az I/B-be jutást osztályozón nemrég elbukó Nyárádi nyerte, gratulálunk!

Egy parti a győztesektől.

Nyárádiék szépen bemondták ezt a szlemet, és ha Dél a treff mariázsából indul, izgalmasabb lett volna a felvétel, de az aktuális adukezeléssel (kicsi a dámához) teljesítettek volna akkor is, hiszen a második menetben újra impasszolható Észak királya.

Kőr Kupa
A Kőr Kupa tulajdonképpen a vigaszág alsó ága, ahogy már írtuk, itt a főágra bejutó, de ott, és a vigaszágon is hamar kieső csapatok harcoltak. A hetedik helyet a Tesókák szerezték meg az MTK-Bíborláng ellenében, míg a szebb napokat is látott Lapszámosok a Kakukktojás ellen nyertek magabiztosan az ötödik helyért.

A bronzmeccset nagy küzdelemben az első osztályú Libella nyerte, nagy kérdés azonban, vajon ősszel is sikerül-e újra elérni a bennmaradást. A Blackoutnak megint éppen nem sikerült a győzelem, már a sokadik meccsüket veszítik el egy számjegyű különbséggel, a végére elfogy az energia és a koncentráció talán.

A döntőben a félidőben még hátrányban levő ELTE nyert a tatabányaiak ellen, jó hajrával fordítva (ezúttal gömbünk rosszul látta a végeredményt). Gratulálunk nekik is!

Több sorozatban is azonos partikat játszottak a csapatok, egy érdekes, mondhatni rejtett gémet (szlemet?) nagyon kevés helyen találtak meg.

A jövő nagy reménységei, az U16-os válogatott ászai megtalálták ezt a gémet.

Észak lapjával nehéz ugrani, hiszen, ha nincs fit, túl magasra juthatunk. Zábrádi Zsófia azonban megtette, és 3 káróval gémforszot licitált, így bemondták a jó 4 kőrt, és 6 pontot kerestek.

A legtöbb asztalon a magasabb kupákban Észak (1 kőr–1 pikk után) 2 kárót licitált, az volt a terve, hogy majd az esetleges 2 kőr igazításra még emel egyet – de a 2 káró már körpasszba fúlt. A pikk igazából az ellenfélé volt, de a négy kicsivel adott 1 pikk válasz megölte az ellenvonali licitet.

Voltak, akik a nagy játékerő miatt egyenesen 3 kőr viszontválaszt adtak, de Dél nem álmodhatta, hogy pont azt a két hiányzó figurát hozza, ami elég a gémhez, és persze passzolt.

Káró Kupa
A Káró Kupa alapszakasza is véget ért, és kialakult a legjobb négy mezőnye. Az antidán meccseken mindenhol az elölálló, azaz az alapszakaszban jobban teljesítő csapat győzött, méghozzá magabiztosan: a legszorosabb csata is 30 IMP-vel dőlt el. Három továbbjutót találtunk csak el, a Durostone nem tudta szorossá tenni a Sziráki elleni mérkőzést. A négyes döntőbe jutott végül az XY, a Balásy, az RR és a Sziráki, e csapatok szintén a fent említett májusi hétvégén döntik el a végső helyezéseket.

Végül innen is nézzük valami érdekeset.

A múlt héten panaszkodtam, hogy nincs szlemparti, nos, ezúttal volt bőven. Két olyat is találtam, amire esetleg nincs szakkifejezés: a tiszta szlem. Talán rejtett szlemként is szoktunk rá hivatkozni: ponterőben kevés, mondjuk 25-28 összpont van a vonalon, azonban úgy illeszkednek a kártyák, hogy ezekkel is terített vagy szinte terített a 12 ütés. Ezeket általában kevesen mondják be, kell is hozzá némi képzelőerő, esetleg valami olyan megállapodás, ami ezt segíti.

7. leosztás

Ahogy látható, a 28 pont ellenére a 6 pikk nagyon jó esélyű, sőt, akár a nagyszlem is benne lehet. A káró húz, de az adu nem, így a legtöbben tizenkettőt ütöttek, ha azonban Dél licitálta hosszú kőrjét, még az adu dámát is el lehetett kapni.

Amikor kiderül, hogy a partnernek gémereje és pikk támogatása van, Kelet persze álmodozni kezd, hiszen négy figura hiányzik: a három minor magasfigura, és a pikk dáma. Ha ebből három a partnernél van, szeretnénk 6 pikket játszani. Mi van azonban, ha fölös kőr kártyái vannak? Akár az 5-ös magasság is veszélyes lehet, tehát nem könnyű döntés.

Ezt a 6 pikket a mezőnyben egyedül Fischer László és Sziráki László mondta be, szép megoldás.

A másik remek szlemnek viszont a közelébe sem jutott senki.

15. leosztás

A laperő persze itt még kevesebb, hiszen összesen 23 van a vonalon, azonban a találkozás tökéletes. Itt a nagy segítség a sikén treff, amiben a partnernek semmi vesző értéke nincsen, és persze a 10 lapos adutalálkozás is igen jól jön. Ez talán tényleg megtalálhatatlan, főleg, ha Kelet még közbe is szól a licitbe. Azt viszont elképzelni sem tudom, milyen ütéseket látott a kezében az a két játékos, aki a 4 kőrt megkontrázta… A pontok nem ütések, szoktuk mondani, ugye. Talán az egyetlen esély bemondani a 6 kőrt, ha Dél kétszínű kizárással indul, és valamiképpen felderíthető a külső sikén is.

Köszönjük az egész kupaszezon során tanúsított figyelmet az olvasóknak, jövő héttől az IMP-bajnokságról jelentkezünk majd! (GD)

Fókusz: egyetlen játszma változatai (8.)

Régen minden jobb volt?! Ugyan már! Eszünkbe sem jutott, ami ma már valóság: csapatverseny minden asztalán ugyanazokat a lapokat kapják kezükbe a játékosok, és össze lehet hasonlítani a történéseket. Régi vágyam volt, hogy a jó sok eltérő eredményt produkáló leosztásokat megpróbáljam elemezni. Ez a nyolcadik menet.

Mit mondjunk?

Képzeljétek el: a nyolc asztal közül ötnél 2 kárót licitált, és…

…és ezt kellett lejátszania!

Kemény György a treff kezdést vette a királlyal, adut hívott, aztán leaduzott, meghívta a kőr tízest, és elvitte az összes többi ütést. Ez történt a másik négy asztalon is. Ott ment kicsit másként a licit, ahol Hittmann László ezzel a gyenge kézzel is kontrázta az 1 kőrt, hogy bemutassa négyes pikkjét.

De mert Marjai–Talyigás leállt 4 káróban, három meccsen is kihúzták a 170-et (tizenkét ütés káró részjátékban).

Jó, a szlemhez, ülnie kell a kőr impassznak, de nem lehetne valahogy legalább a gémet bemondani?!

Hegedüs Orsolya ezúttal túllicitálta élete párját, 3 káróra ugrott, amire partnere 5 kárót mondott. Nagyjából ugyanígy ment a licit a meccs másik asztalán is.

Szűcs Villő 2 szan lictje valamelyik ötös színt ígérhette. A 3 treff kérdezte, a 3 káró mutatta, máris jöhetett a gém. Úgyhogy ezen a meccsen sem nyert senki egyetlen IMP-t sem.

A Kőr Kupa nyolc asztalán ketten játszottak 4 kőrt, ugyanazzal az 1 kőr–1 pikk–3 káró–3 szan–4 kőr pároslicittel jutott gémig a Zábrádi Zsófia–Szabó Ginus és a Szabó Zsolt–Vági Péter pár is, Tichler Krisztiánt és Kerti Isvánt viszont küzdelmi licit végén lementették 4 pikkel (kontrázott egy bukás lett belőle).

Uncsi egy leosztás! Nem nagyon felel meg az elém tűzött célnak, nem igaz? Azért egy hétig gondolkozom majd, hogyan lehetne kőrből gémet vagy szlemet mondani.

Aztán jöhet a párosbajnokság! (KK)