Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel, Kelen Károly - 2024. február 15.

Magyar Kupa 2024, 1. játékhét

Megkezdődtek a küzdelmek a Magyar Kupában. Minden csoportban öt vagy hat csapat van, így az ötfordulós körmérkőzést három héten rendezik, 16 leosztásos meccseket játszanak a csapatok. Mindjárt az első nap csonka volt, azaz egy összecsapást kellett csak játszani (a kimaradóknak annyit sem).

Szokás szerint két játéknapra kerültek a csoportok, nem fér el minden csapat egyszerre. Hétfőn három, kedden öt csoport küzdelmeit rendezik.

Idén 44 egység nevezett, kicsit kevesebb, mint tavaly, de nézzük, miként állnak fel a legerősebbek – mint ismert, a kupákban bármilyen összeállítás lehetséges, hiszen itt nincsenek „helyek”, mint a bajnokságokban. Ilyenkor kerül sor új partnershipek vagy csapatok kipróbálására, meg is változott jó pár összeállítás.

Kiemelési sorrendben nézve a Galim (1.) máris kicsit másként áll fel, hiszen eligazolt tőlük Trenka–Kemény, viszont érkezett Marjai Péterhez partnerként Talyigás Péter. A csapat akár „Péterek” néven is indulhatna, hiszen a hat játékosból hármat így hívnak.

A Gamax (2.) a tavalyi kétfelé válás kísérlete után idén is kicsit más. Winkler Gábor követte új ifjú partnerét, így helyére Fischer Brigittát igazolták. Brigi feltehetőleg Szabó Csabával játszik a legtöbbet (már az MP-bajnokságban is partnerek voltak, és a tervek szerint a vegyescsapat válogatón is ott lesznek majd), bár azt nem tudjuk, Dumbovich Miklóssal is asztalhoz ül-e, míg a másik pár a szokásos: Homonnay–Lakatos.

A csapatbajnok Angelshez (3.) igazolt a fent említett Winkler Gábor, társa az a Zábrádi Benjámin, akivel nemrég a válogatót is megnyerték. A csapat másik két párja a szokásos „Kemény”-mag: Kemény–Trenka és Argay–Kemény. Érdekesség, hogy a hat játékosból öt múlt héten érmet vehetett át az MP bajnokság végén, szóval az biztos, hogy nagy formában van az együttes. Hogy miért csak harmadik kiemeltek? Nos, pár éven belül biztosan ez lesz az első kiemelt egység, de még egyszerűen nem játszottak eleget a fiatalok a magasabb osztályokban az elmúlt években (öt év súlyozott mesterpontjai számítanak a kiemelésnél).

A negyedik kiemelt FÉSZEK Tubak Dánielt szerződtette nemrég ötödiknek, így a két Bárczy, és a Honyek–Vikor pár mellett ő szerepel majd.

Az ötödik kiemelt Visoft sok játékost veszített mostanában. Macskásy Gábort mindannyian nagyon hiányoljuk, tavalyi halála hatalmas lyukat ütött (a lelkünk mellett) a csapat összeállításába is. Ahogy már írtuk, Talyigás Péter a Galimban, míg Fischer Brigitta a Gamaxban játszik a kupában, és Honti László sem itt próbálkozik idén. Így a kapitány Bódis Gyula, és a csapat ásza, Szilágyi László mellett a szenior korosztályból érkeztek többen: Csepeli–Kovács Mihály–Szappanos és Földi–Zöld egyaránt két kipróbált, jó egység.

A Budaörs 17 (6.) ugyan kiesett a csb-n az első osztályból, de még mindig jó csapat, ők nem változtattak erre a sorozatra.

Hittmannék visszatértek egy régi csapatnévhez: a Relé (8) sok szép eredményt ért el korábban, és belőlük nőtt ki a P-T, amely szintén kiesett, és nem is játszanak most együtt a tagjai. A Harangozó–Hittmann mellé tehát a régi új csapattárs pár: Quittner–Szőnyi.

A Gulyás csapat idén is a fiatalokra teszi le a voksát, még ha ez csak a kilencedik kiemelési számot hozta is nekünk. Mivel Zábrádi Beni már Winkler Gáborral játszik, Dezső Kendének Vági Mátét igazoltuk (holland partnere csak ritkán tud majd sajnos segíteni nekünk). Tavalyelőtt bronz, tavaly ezüst – reméljük, folytatódik a trend (csak jussunk tovább nagyon erős csoportunkból!).

Az Interface (10.) csapat is megfogyatkozott, Cziffra András sajnálatos halála mellett Mezei Katalin sem itt játszik már, férjével, Honti Lászlóval idén a Palatinust (7.) erősítik, a Berkes–Kovács kettőssel ülnek asztalhoz, míg Varga Istvánék (partnere szokás szerint Udvari Szabolcs) leszerződtették a szétszakadt P-T-ből Fogaras Andrást és Dienes Ödönt – a tavalyi MK-elődöntős egylet lehet, hogy a csb-n sem így áll fel?

Hétfő
Ottlik csoport
A három erősebb csapat győzött az első napon meggyőző különbséggel. A Tatabánya TSC és a Libella egyaránt játszott a hétvégi OCSB-n, bár nem jutott tovább. A legnagyobb győzelmet azonban a Lapszámosok aratták. Csiby Éváék ugyan csak 31. helyen vannak a rangsorban, mégis övék a harmadik legerősebb egység a csoportban. Hiába, hétfőn könnyebb…

Widder csoport
Itt is hat csapat szerepel, és még előre is dolgoztak, hiszen egy mérkőzést korábban le is játszottak, így még inkább érdekes a tabella. A csb-n második Feel the Card ugyan csak 11. a ranglistán, mégis nyilván a csoport esélyese, és első meccsükön nyert is, ha nem is elsöprő arányban. Az Artemix egy maximummal kezdett, míg az XY egy nagy vereség után az előrehozott meccsen nagyon nyert, így életben tartotta reményeit.

Zánkay csoport
A FÉSZEK magabiztosan kéne nyerje ezt a csoportot, ehhez képest csak pár ponttal győzött az első mérkőzésen, így a picit jobb eredményt elérő MTK-Catherina vezet – a csoport harmadik csatáját máris halasztották.

16. leosztás
Túl sok szó esik a szlemekről talán, ezért most egy kizárás mellékhatásairól írok.

Nyugaton ülünk bell-mansban, vajon kizárjunk 3 pikkel? A lap egész csinos, rövidségünk is van, meg szinglink is (a 7–2–2–2 mindig ijesztőbb), miért ne? Nos, három Kelet is úgy érezte, jobb nem keresni egy másik színt, a partner esélyesen épp treffben lesz rövid, és nagyobb magasság = több bukás a miszfitben. Nos, ezúttal a major töredék bukott, kiállt öt ütés, míg a minorban még azok is jobban jártak, akik csak 4 treffet játszottak, mert a +150 is több mint a –100. És mi volt a nagy szving oka? Nem elég a hetes szín a 3-as magassághoz bellben, a belső minőség is fontos, ez a nagyon hiányos felszerelés kevés volt, szinte szerencse, hogy csak hármat kellett kiadni belőle. Az 5 treffhez az kell, hogy ne adjunk ki adut, ami a király hiányában 11 adunál nem irreális vágy.

Ahol 2 pikkel indultak (ez talán nem rossz ötlet), ott Észak be tudott avatkozni, és Észak–Dél megtalált valamilyen piros színű játékot, ami kedvező mentést hozott a bell gémmel szemben, de ezt sem mindig tudták megkontrázni. Ahol pedig Kelet tudott békésebb magasságon treffet mondani, és ezt a partnere megemelte, ott bemondták a jó 5 treffet, ami általában szürrel teljesült, mivel Dél inkább partnere kárójával indult, mint a bizonytalan kőrrel. A par score-t, azaz az 5 káró kontra –2-t (–300) csak egy pár játszotta.

Kedd
Kaufmann csoport
Itt is duplázott egy csapat, a Palatinus egy hét alatt két mérkőzésen van túl, és simán vezet két győzelemmel, míg a Blackout kikapott a fenti egylettől és az ELTE-től is, így nem valószínű, hogy harmadiknál előbb végez majd.

Keleti csoport
A Visoft maximumot szerzett és máris magasan első, míg a másik két csatában szoros eredmények születtek. Némi meglepetésre kikapott 2 ponttal a Szigethy az alacsonyabban rangsorolt RR-től, igaz, utóbbiak sokakat megtréfáltak már a korábbi években. A Szőts Gábor vezérelte, de főleg ifikből álló VICI kikapott 10-zel az EcoSofttól, de ez talán nem nagy meglepetés, hiszen utóbbi egység megkapaszkodott az első osztályban, míg a VICI fiataljainak még több tapasztalatra van szüksége.

Kovács csoport
Itt minden a papírforma szerint alakul eddig, bár a Galim még asztalhoz sem ült. A Lowel és a Relé is simán nyert, ez a három csapat bizonyára továbbjut majd a főtáblára.

Cohen csoport
A Bosszorkány győzött a hét egyetlen mérkőzésén a némileg új összeállítású SZTAKI ellen, míg a másik meccs elmaradt (a Gamax kimaradó volt). Itt találjuk amúgy a nyilván „legviccesebb csapatnév” citromdíjra hajtó Sikén Treff Ász egyletet, amely esélyesen az ötödik lesz, ahogy az ilyen mókás kedvű együttesekkel lenni szokott.

Darvas csoport
Halálcsoport – szokták az ilyenre fociban mondani. Az öt csapatból szinte bárki kieshet, kis túlzással persze. A két válogatott párral kiálló Angels például kikapott az első meccsén, a másik összecsapás is szoros lett, így a kimaradásért 12 pontot kapó Veszprém vezeti a csoportot az első nap után. Amúgy ők a legalacsonyabban rangsoroltak itt 27-es számukkal, tehát nekik is helyük kéne legyen a 32-es táblán. Vagy ők, vagy a Balásy búcsúzik véleményünk szerint, de a szerző csapata, azaz a Gulyás, és az ifikből álló UBH is nagy csatáknak néz elébe. Meglepetés lenne azonban, ha nem Winklerék nyernék ezt a csoportot (sőt, talán a kupát is).

Nézzünk keddről is érdekes felvételeket.

1. leosztás

Mindjárt az első partiban dönteni kellett: mi a valószínűbb, a korlátozott választás vagy inkább kevésbé reális, hogy valakinek két szinglije legyen?

Sok asztalon Dél 4 pikket mondott az első adandó alkalommal, bár általában előtte már legalább Kelet, de sok helyen Észak is licitált, ezért Nyugat kontrával jelezte, hogy ő szép nagy számokat szeretne írni (ez a lapját nézve nem meglepő).

Tipikusan 1 treff–1 káró–4 pikk–kontra–ppp volt a licit.

Nyugat a kőr ásszal kezdett, a felvevő lopott, adut hívott, és a pikk király után két menet káró következett, és újabb adu tisztázta, hogy a felvevőnek 8–0–1–4 az elosztása. A feladatot azonban neki kellett megoldania, miután az első magas treffbe Kelet figurát adott: vajon 1–4–7–1, vagy inkább 1462 elosztása van? Nem volt túl valószínű, hogy két szinglije van, legalábbis öt felvevő így vélte, és beejtette a másik figurát is (illetve három felvevő kontra nélkül teljesített), hét játékos azonban csak kilencet ütött. Ha a másik vonal játszott, akkor könnyen eltéveszthette az indulást a védővonal. Akik pikket hívtak ki, meglepve láthatták, hogy pikkre elmegy egy rossz treff, és már csak eggyel kevesebbet kellett kiadni. Ez különösen ott lehetett fájdalmas, ahol 4 szan volt a felvétel, és a négy lehívható treff beragadt, és 10 ütést lehetett teríteni.

5. leosztás
Mindkét vonalat meg lehetett büntetni, de a mi csapatunk volt az egyetlen, aki mindkét asztalon megtette.

A licit általában 1 kőr–passz–2 kőr–2 pikkel kezdődött, itt Észak dönthetett. Az 5–5 elosztás persze gémre csábít, de a színek nem igazán jó minőségűek. Én 3 treffel természetes jellegű géminvitet adtam, nem feledve, hogy a 2 kőrben hármas adutámogatás van csak, tehát kevés lesz, amivel lophatunk az asztalon, ha neki rövid, illetve a kezünkből is elfogyhat az adu. Kelet boldogan kontrázott, majd a 3 kőrt kinyitotta kissé bátran 3 pikkel. Szerencséjére a partnerénél talált hatot a licitált színéből, balszerencséjére viszont az én partneremnél is ötöt. Az ellenjáték könyörtelen volt, időben meghívtam a treffet, így összehoztuk a két treff lopást is a külsőkön kívül, és 300 pontot írtunk. A másik asztalon Észak bátrabb volt, és 4 kőrt is vállalt, amit társaink kontráztak meg, és buktattak háromszor (sok asztalon kontra nélkül ment ez a felvétel), így újabb 800 ponttal 15 IMP tulajdonosai lehettünk, ami az amúgy igen alacsony pontforgalom mellett nagyon jól jött.

Jövő héten minden csoportban két meccset rendeznek, így sokkal tisztább lesz a kép az utolsó fordulók előtt. (GD)

Fókusz: egyetlen játszma változatai

Régen minden jobb volt?! Ugyan már! Eszünkbe sem jutott, ami ma már valóság: csapatverseny minden asztalán ugyanazokat a lapokat kapják kezükbe a játékosok, és össze lehet hasonlítani a történéseket. Régi vágyam volt, hogy a legtöbb eltérő eredményt produkáló leosztásokat megpróbáljam elemezni. A kupán most még kártyával megy a játék, így csak találgatni tudok, de talán ez is érdekes lesz. Ha majd a LoveBridge-en követhetem a folyamatokat, akkor lesz teljes az élvezet!

A keddi kupaforduló első játszmájában húsz asztalon kilencféle eredmény született. Mindkét vonalon volt teljesített gém: az ilyen partikat szereti az ember... Ha ő teljesít, vagy kibicként az asztal sarkáról.

A képernyőfelvételen látható, hogy a BBO elemzése szerint melyik vonal milyen felvételben hány ütésre számíthat. De mindannyian tudjuk, hogy a számítógép 52 lap ismeretében állapítja meg a tényeket, mi pedig csak a saját lapunkat látjuk, amíg vége nincs a licitnek.

Vegyük a standard licitmenetet.

Északnak 12 figurapontja van, manapság már senki sem passzol még ilyen ócska elrendezésben – egy ász-király mellett dámák és bubik – sem.: 1 treff.

Kelet lapjával első helyen valószínűleg passzolnék (ki még?!), de ha az ellenfél elindult 1 treffel, akkor nagyon jó közbeszólásom van: 1 káró.

Most foglaljuk el Dél helyét. Nem azt kell meggondolni, most mit licitáljon – mi mást, mint 4 pikket?! –, a kérdés az, mi lesz, ha az ellenfél jön valamivel, a partner meg kontrázza. (De ha passzol, akkor is…)

Tizennégy asztalon lett 4 pikk a felvétel, és négyen nem kontrázták meg. Ez nagyon furcsa nekem: a partner közbeszólt, és viszonylag egyenletes lappal, három ászt és egy királyt szorongatva, lehet hagyni őket gémet játszani kontra nélkül?!

Másként kellett ennek a licitnek lezajlania!

Lehet, hogy Kelet nem 1 káróval szállt be a licitbe, hanem kizárással, 2 vagy 3 káróval? Engem ez sem riasztana el a kontrától! Az lehet, hogy megvizsgálom, nem volna-e jobb 5 kárót (4 szant? Az passzolható?) mondani. De az biztos, hogy kontra nélkül nem játszhatják a 4 pikket.

Azt a 4 pikket, amelyet nyolc felvevő teljesített. (Tízet ütött az is, aki kénytelen volt 5 pikket játszani a továbbküzdő ellenfél miatt.) Öten egyet buktak, de volt két bukás is.

A számítógép tudja, hogyan lehet teljesíteni. Az adu ász-királyon kívül csak a káró ász áll ki, mert a treff dáma-bubi esik. Csak, ha az egyik magas treff lehúzásakor megjelenik a kettő közül valamelyik, az a nagyobb esély, hogy impasszal próbáljuk elfogni a másikat. Ezt tanítja a korlátozott választás elve. Mert ha Nyugatnál szingli volt az adott lap, akkor nem tehetett mást az ütésbe, ha nála van a másik figura is, azt is kijátszhatta volna (és hosszú távon az is a jó játék, hogy véletlenszerűen dobja egyiket vagy másikat). Persze akkor Keletnek két szinglije lenne.

Ezért volna jó a LoveBridge, akkor tudnám, hogy ténylegesen mi történt. Így csak azt hiszem, inkább azért teljesíthetett egyik-másik Dél, mert Nyugat az első adu hívásra bement az ásszal, és magával ragadta partnere királyát.

És aki csak nyolcat ütött? Hm. Nem akkora hülyeség eleve arra játszani, hogy Nyugatnál van a treff dáma-bubi. Na, de, amikor az első treffet Kelet viszi, akkor már le lehet húzni az ászt vagy királyt, mielőtt másodszor is impasszt ad a felvevő...

Na, nézzük a többit.

Nem tudhatom, hány Kelet–Nyugat találta meg a kilences kőr találkozást. Nem lehettek sokan, és csak egyiküket engedték kőr felvételt játszani. Észak kontrázott, lehúzta a treff ász-királyt, aztán megvárta a két adu ütését. Jakab–Sztrapkovics nyilván pechesnek érezte magát, hogy a negyedik adu dáma-bubi az ász-király mögött volt. Egészen az egyeztetésig: Kerekes–Varga hozta a 4 pikket, még ha kontra nélkül is: így is 8 IMP-t nyert a partin Lowell.

Kovács–Szappanos hagyta 3 szant játszani Bálint–Csizeket, és a felvételt akkor sem buktatják el, ha Dél megtalálja a treff kezdést. Annál fontosabb volt a pikk indító kijátszás Fischer–Szirákinak, mert ők nyilván 4 pikk után vállaltak adu nélküli felvételt, és így tíz ütést vihettek haza. S mert a másik teremben Nguyen-Kovács–Rubint 4 pikket teljesített, az első játszmában az MTK Swift szerezte a második legtöbb IMP-t: 13-at.

Pásztor–Talyigás rátalált a vonal másik kilences színére, és 5 kárót játszott kontrával. Treff kezdésre az ellenjátékosok elvitték volna az első három ütést (treff ász-király, kőr lopás), de a pikk kilences indulás adott esélyt a felvevőnek. Könnyen lehet, hogy valamikor hibázott az ellenfél – bár nehéz elképzelni, hogy látván az asztalon az ötös kőrt, Észak ebből a színből dobjon, ha nem muszáj –, de nagyon remélem, hogy a felvevő ütött a pik királlyal, aztán káró király, káró ászt játszott (kiderült, hogy Délen szingli adu volt) és a pikk ászra eldobta az egyik treffjét. Most lejátszotta a kőr ászt, és megtudta, hogy Északnak négy kőrje van. Az aduk következtek szép sorban, és Északnak el kellett dobnia a kis treffjeit. Amikor a felvevőnek már csak egy aduja maradt, ezek lehettek a lapok:

A treff dámát üti a király. Az ellenjátékos kőr hívással feladna egy ütést, de hiába hívja a treff ászt, mert a felvevő lop, körbeengedi a kőr tízest, és Északnak bele kell játszania a kőr király-kilences villába.

Most már csak egy páros maradt: ők Észak–Délen összeemelték a treffet, amit kontrázva játszottak az 5-ös magasságon. De amíg pikkben tíz ütés is járt volna nekik, a treff adu csak hat ütést hozott. A partnereik szépen elbuktatták a kontrázott 4 pikket, de ez így is drága parti volt. (KK)