Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2023. november 10.

Közeledik a végjáték – csapatbajnokság 2023 9. forduló

Közeledik a bajnokság vége, kezdenek kialakulni az erőviszonyok végre, bár még egyik osztályban sem dőlt el semmi. Az első osztályban a Feel the Beat továbbra is vezet, de előnyük jelentősen csökkent, mivel pár ponttal kikaptak a Gamaxtól, akik ugyan csak árnyékuk önmaguknak, de még mindig veszélyes csapat. Az Angels már csak 6 pontra van, mivel a nap rangadóján alaposan elnáspángolta a szintén a bajnoki címre hajtó Galimot, alig 1 pontot hagyva nekik. Kapitány-névadójuk, Gál Péter nem játszott ugyan, de nem így tervezte ünnepelni 70. születésnapját (innen is sok boldogot!), hiszen társai közel ennyi ponttal kaptak ki…

I/A
A Szigethy kipukkanni látszik, a bajnokság felénél még vezettek, néhány nagy vereség után visszacsúsztak azonban a középmezőnybe. Ellenkező utat jár be az Ecosoft, amely sokáig biztos kiesőnek tűnt, pár győzelem után már nem csak pontszám, hanem vesztett pont alapján is bennmaradók, akár össze is jöhet a bravúr. A Libella, akit sokan a mezőny leggyengébbjének gondoltak, újabb szép győzelmet aratott, áldozatuk ezúttal a P-T volt. Előbbi ezzel épp dobogós most, míg utóbbi már utolsó, és nagyon nagy bajban van. A Visoft kapaszkodni próbál, 3 pontos győzelme nem elég ugyan, de még él a remény – nem gondoltuk volna, hogy kiesési gondjai lesznek a korábbi bajnok és kupagyőztes együttesnek. A FÉSZEK csapatát verték, akik ezzel még mindig negyedikek, de vesztett pontok szerint már csak a hetedik helyen tanyáznak. A Budaörs 17 sem áll jól, most a Gulyástól kaptak ki, és szintén a vonal alatt találhatóak, fontos lesz nekik a pénteki, P-T elleni pótlás, hogy kapaszkodni tudjanak.

A Feel the Beat és az Angels elhúzni látszik, bár a Galim két elmaradt meccsén sok pontot szerezhet, és még visszatalálhat az élre vezető útra. A négy kiesőjelölt mellett (ezeknek az egyleteknek 9 alatti átlaguk van) a többi öt csapat egymás nyakán van 10-11 VP körüli átlaggal, bárki odaérhet még a hat közé, de két gyenge meccsel akár a kiesés is fenyegethet.

Persze sok a feltételezés, mivel még mindig várjuk négy elmaradt meccs eredményét, mondhatjuk, hogy a két hátralevő forduló inkább két és fél.

Nézzünk pár izgalmas partit a keddi fordulóból, fókuszban a Galim–Angels rangadóval.

Néha jobb ellenvonalon, mint támadón lenni, bár ez a ritkább eset.

Akik az egyenletes 11 pontot elindítják, pórul jártak, mint a fenti esetben Czímer Csaba. A Michaels után Észak jó lapot és kőr támogatást tudott jelezni, Argay Zsolt Délen pedig némi nyomozás után be tudta mondani a szlemet, amivel 12 pontot keresett csapatának.

Érdekes, hogy Zsolt édesapja, Gyula is bemondta a szlemet, bár már készültek 4 kőrt játszani…

A 4 kőrt még elpasszolta, de amikor Dumbovich Miklós mentett, és partnere, Siba Gergely egyedül még 5 kőrt is mondott, négyes adujával, külső ászával, pikk szinglijével jól érezte, hogy összejöhet a 12 ütés, ezzel 13 IMP-t szereztek.

Izgalmasan alakult a parti az Ecosoft–Szigethy meccsen is, ahol talán mindkét játékos túl sokat licitált, így végül nagyszlemig jutottak.

Ez persze elbukott, így a Szigethy írt 17-et, mivel a kisszlemet ők is bemondták a másik teremben.

Hogy ne csak rosszat írjunk a 11 pontos indulásról, íme egy ellenpélda.

Czímer Csaba ezúttal is a nem sok kárót ígérő 1 káróval indult, ezúttal nagy sikerrel, hiszen az ellenfél 11 lapos színét tudta legalább egy körre ellopni az ellenfelektől. Igaz, a második körben már meglett az ellenvonal színe, de a jó 3 szanból már kimaradtak. Úgy tűnt, hogy ezen kereshet a Galim, azonban a másik asztalon (kicsit érthetetlen módon) Marjai Péter kiment a 3 szanból 5 káróba, és azt nem lehetett teljesíteni, így +10 helyett –6 IMP lett az eredmény a szempontjukból.

Érdekes módon csak öt asztalon játszottak 3 szant (két meccsen kihúzták, csak az Ecosoft keresett tízet), míg hárman 5 kárót buktak, a többiek megálltak káró töredékben.

Végül pedig még egy izgalmas 3 szan, amiben nem a licit, hanem a játék lehetett izgalmas.

A legtöbb asztalon vagy Kelet volt a felvevő, Dél pedig pikkel indult, amire szinte lehetett teríteni, vagy ha Nyugat, akkor az indító kijátszás treff, esetleg kőr volt. A kőr magasítással szinte mindenki hazaért (volt, aki pikkre játszott, és bukott). Egyetlen Délnek jutott eszébe azonban, hogy segítsen az indulásban, azaz megkontrázza a 3 szant: Honyek Andrásnak. Igazából pikk indulásra is teljesíthető a 3 szan, de nagyon pontosan kell hívogatni, ami a helyettesként játszó Selmeci Dávidnak nem sikerült (röviden: ki kell kergetni a káró ászt, majd lehívni a minor ütéseket, és végül Delet a major színekben kényszerhívásba kell hozni, attól függően, hogy mit tart – bonyolult parti), így a FÉSZEK szerzett 11 pontot, a szép ellenlicit meghozta jutalmát.

I/B
Az I/B-ben kevésbé nagyok az izgalmak a feljutásért. Az első három csapat simán nyert, bár kicsit csökkent a Lowel előnye a Blackout előtt, de a SZTAKI is még látótávolságban, azaz osztályozót érő helyen, míg az eddigi negyedik Young Boys nagyon kikapott az Interface-től, akik így negyedikek, de nagy a hátrányuk, talán két forduló alatt behozható még.

Az alsó ágon, azaz a kiesés ellen inkább az látszik, hogy ki nem esik ki. A hátsó hármas áll csehül, de még javíthatnak a hátralevő meccseken ők is.

Egy érdekes parti az Interface–Young Boys meccsről, ami azt mutatja meg, micsoda agresszív licitekkel operált a hazai csapat (egy korábbi partiban 0–5–4–4 elosztással szóltak közbe 1 pikkre 3 kőrrel, amitől az ellenfél megvadult, és szlemet bukott).

Udvari Szabolcs kis segítséggel hazavitte a 4 kőrt, habár szinte minden figura rosszul ült. Érdekes, hogy Szappanos Géza nem akart 5 treffet vállalni hetes színével, miután partnere késleltetett információs kontrával jelezte, hogy minden kőrtől különböző színt támogat, pedig bizonyára elfogta volna a treff királyt a licit után.

A másik asztalon jött a csavar: Mezei Katalin, aki szintén szokatlan licitjeiről ismert, már az első körben közbeszólt négyes treffjével! Ezt persze partnere 5 treffre emelte, ő azonban (bár Észak kontrázott) nem lehetett egészen biztos az adu fekvésben, ezért elbukta a minor gémet, így aztán végül 9 pontot kerestek a partin. Azon az asztalon, ahol benne volt a gém, buktak, ahol bukós volt, megcsinálták, a lényeg a gém szving. A hibákkal tarkított mérkőzést simán nyerték, és még reménykedhetnek Varga Istvánék.

Egy korábbi fordulóból kaptunk izgalmas partit Szappanos Gézától.

Érdekes, hogy az egyetlen buktató indulás a szingli káró ász, ezután az egyetlen esélyünk a káró magasítás, de ez nem jön össze, mivel Dél ellopja a másodikat.

Treff indulásra természetesnek látszik, hogy próbáljuk a három treffet kézben ellopni (tótágas játék), hiszen a káró király szöktetése ráér. Közben tudunk aduval és kőrrel is közlekedni, és kiderül, hogy Északnak mindkét fekete színből csak egyet-egyet osztottak. Mivel a fekete hívásokra három kőrt és egy kárót dob, megállapítjuk, hogy valószínűleg hatos a kőrje (ötből nem dobna hármat), de talán nem hetes: akkor dobhatna még egyet, illetve Dél nem indult a szingli kőrjével. Ha viszont Dél szinglije káró, miért nem azzal indult? Mert az az ász! (Bár kiderült, még így is azzal kellett volna indulnia.) Tehát ki kell találnunk a káró fekvést (itt bukhatott el a felvevőnk), és amikor az ellenfél üt, már nem maradnak, csak fekete lapjai, és az utolsó asztali adu hívására Észak beszorul: nem tudja egyszerre tartani az utolsó kőrt és a káró dáma-tízest is. Milyen szép játék (lehetett volna)! Már a megoldás utólagos felderítéséért is dicséret illeti az örökifjú Young Boyt, Szappanos Gézát.

II. osztály
Néhány halasztott meccset is lejátszottak, de még így is öt mérkőzést pótolni kell. Az élen stabilan a Bosszorkány, akik hétről hétre magabiztosan játszanak, és már közel 40 pont az előnyük a Viadukt-Veszprém előtt, akik gyengébb szezonkezdet után szépen feljöttek. A fiatalokkal felálló Tesák csak 7 pontra van mögöttük a harmadik helyen, míg az XY, a Nyárádi és a sokáig vezető Óbuda lohol a nyomukban, 8-9 pont távolságban, de a Diamond Dogs is csak további három VP-re áll mögöttük.

A legutóbbi játéknap érdekességei: a Diamond Dogs Óbudán vesztett fontos rangadót, így marad az üldözők népes táborában; mivel a mérkőzést nem Salemben rendezték, nem kellett félnie a Bosszorkánynak a Tűztől, és így alaposan kioltotta azt, bár ők a víztől sem félnek, hiszen másik ellenfelüket, a Balatont is legyőzték.

1. leosztás
Nézzünk a hétfői napról is egy partit.

Bár az is érdekes kérdés, hogy mi a legjobb felvétel Kelet–Nyugaton, hiszen 3 szant, 4 kőrt, 5 treffet, sőt, 6 treffet is játszottak néhányan (utóbbi kicsit kockázatos, de benne lévő felvétel, ha jó helyről hívjuk az első adut, meg is csináljuk), de ezúttal nézzük a 4 pikk kontra ellenjátékát.

Több asztalon is ez lett a felvétel, és sokan feladták, miután már elvitték a nyilvánvaló hat ütést: 5 piros magas lap, és az adu ász. Nem lehet azonban még egy ütést kicsikarni? Bizony, ha már minden külső színben elvittük, amit lehetett, meg kell próbálni még az aduban szerezni többletütést, ami ezúttal beválik. Nem kerül semmibe hívni egy negyedik menet kőrt, mi történhet? Nos, ezúttal csoda: Nyugat adu dámája ütéssé válik a király mögött! Ez a helyzet fordítva is előállhat, ha az adu ásszal lopunk (elmegyünk az útból), ugyanis így a pikk dáma természetes ütés lesz a király mögött. Érdemes ezeket a többletaduütés-szerző technikákat aktívan keresni – nem mindig lesz ilyen a helyzet, de ártani sosem árthat, jobb, mint az „úgyis mindegy, mit hívok, nem ütünk többet”-nél. Ezek a szürku-elévágás (uppercut) helyzetek sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk.

Folytatás jövő héten az utolsó előtti fordulókkal!