Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Vági Máté, Zábrádi Benjámin - 2024. június 17.

Kémeink jelentik – IMP-bajnokság 2024, 6–8. játékhét

Az IMP-bajnokság első három osztályában szétszórtuk három ügynökünket, hogy hétről hétre megkeressék a legizgalmasabb partikat a saját bajnokságukban és jelentést tegyenek róla. Ravasz Róka az I/A partijait, a Zágrábi Hentes az I/B partijait, míg a II. osztály partijait olyannyira titkos ügynök fogja szállítani, hogy még álneve sincs.

I/B
Nagy kihagyás után jelentkezik újra a Zágrábi Hentes, hiszen idág gátolva voltak a kommunikációs csatornák, de kárpótlásul 3 fordulóval jön.

A 6. fordulóban egyből az első oktávban izgalmas partival találhatták szembe magukat az I/B osztály játékosai.

7 pikk teljesíthető, az más kérdés, hogy licitálandó-e. Viszont nem is olyan egyszerű megcsinálni. Mivel az egyetlen asztalon, ahol 7 pikk volt a felvétel, Nyugaton kizártak 2 káróval, nézzük, hogyan kéne hozzáfogni ennek az információnak a tudtában.

Milyen esélyek közül lehet egyáltalán választani? Ha nem a káró király az indulás, hanem például pikk, ott nincs mit tenni, kell a treff és a kőr impassz vagy a Keleten lévő harmadik treff dáma (ha 5–2 a treff és ugyanott van 3 pikk, ahol 2 treff, akkor elbukjuk). A káró király sokat segít, ebben az esetben elég a 4–3 kőr (feltételezve, hogy Nyugaton van a káró dáma is) és 2–2 adu, vagy 3–1 adu, de 5–3 káró, vagy úgy 6–2, hogy annak van 3 aduja, akinek 6 kárója. Tehát megütjük a káró királyt majd kőr ász, kőr lopás, pikk ász, kőr lopás, pikk király, kőr lopás.

A 7. fordulóban is gyorsan jött az izgalom, de itt inkább a licit a kérdés, nem a lejátszás.

Nyugatnak döntenie kell, hogy az 1 kőr-1 pikkre mit licitáljon, 6 vesztővel és 7 kontrollal, a 3 kőr tökéletesnek tűnik. Amire érkezhet a 4 treff kulcslicit (szlemérdekeltség és ász, király, szingli vagy sikén treffben). Erre ugyan lehetne ászt kérdezni, de így, hogy csak ász van a lapunkban, jobb 4 kárót mondani és várni az ászkérdést a partnertől, mivel neki sokkal több információja lesz a nagyszlemhez, miután meghallja a 4 ászt, azaz talán valahogy így kéne mennie a licitnek: 1 kőr–1 pikk–3 kőr–4 treff–4 káró–4 pikk–5 treff–5 kőr–6 kőr. Hiába jó esélyű a 7pikk, azt nagyon nehéz megtalálni, kivéve ha van a párnak 6os kőr, 3-as pikk licitje.

A 8. vagyis az utolsó fordulóban nem sok érdekes partit osztottak, azért a 20. leosztásban nagyon eltérő eredmények születtek. 

Néhány helyen Kelet bukott 4 kőrt kontrával vagy anélkül, 2 helyen Kelet–Nyugat csak 3 kőrig merészkedett, ez jónak bizonyult, mert pont benne volt, viszont Észak–Délen teljesíthető az 5 káró, ezt két asztalon találták meg, de egyiken sem lett meg végül. Nézzük tehát meg, hogy mi az optimális licit, majd az 5 káró felvevőjátékát.

Először is, mivel induljon Nyugat? Az 1 pikk, a 2 pikk és a passz tűnik reálisnak, a 2 pikk ellen a 4-es kőr meg a külső ász szól, az 1 pikkhez talán kicsit gyenge a lap, ha a treff ász az egyik hosszú színünkben lenne, akkor már közel lenne az 1 pikk. Tehát a passz néz ki a leglogikusabbnak. Északnak egyértelmű az 1 treff, erre érkezik a 2 kőr, majd valószínűleg a 3 treff. Most már felébredhet Nyugat a 4 kőrrel, majd Észak a szép 17 pontjával és 5-ös treffjével be is mondja treffjeinek számat, az 5 treffet. Ami a pikk lopás miatt elbukik, de ha nem is lenne pikk indulás, akkor is el kéne találni a treffet.

Térjünk rá az izgalmasabb részre, hogyan lehet eljutni 5 káróig? Ehhez nem elég, hogy Nyugat 2 pikkel induljon, mert akkor minden bizonnyal 3 szanban lyukad ki Észak–Dél, ebből kifolyólag az egyik asztalon, ahol 5 káró lett a felvétel, multi 2 káró, a másikon 1 pikk indulás volt, ez a kettő teljesen különböző felvevőjátékot von maga után. Mindkét asztalon treff ász indulás volt, majd kőrt hívott Nyugat. Itt, ha 1 pikk indulás volt, az a legjobb esély, ha káró király, káró bubi, pikk bubira Nyugat ráteszi a királyt, ezt megütjük az ásszal, majd pikk dáma, pikk, ha belopnak, teríthetünk, ha nem, akkor ellopjuk kicsivel, és kőr lopás után treffet hívunk, ha 2–2 volt a treff, vagy ha úgy 3–1, hogy annál volt két  adu, akinél a szingli treff.

Ezzel szemben, ha multi 2 káró indulás volt káró király, káró bubi, kőr lopás, treffet kell játszani, arra apellálva, hogy 3–1 a treff és annál van dubló káró, akinél szingli treff. A 2–2 treff azért nem jó, mert tudjuk, hogy Nyugatnak pikkje van, mivel ha Keletnek mindkettő majorban sok van, akkor licitált volna és így miután üt Kelet a treff királlyal, pikket hív és az asztalon ragadunk.

I/A
Ravasz róka jelenti az I/A 6. forduló 3. partijáról:

Az első két passz terén teljes egyetértés volt a mezőnyben, de utána Észak lapjával már 4 különböző megoldást láthattunk. Harmadik helyen a mérsékeltebb erő ellenére a jó elosztással legtöbben valamivel megpróbáltak bejelentkezni. Erre a leghagyományosabb licit az 1 káró, lévén ez a leghosszabb színünk. Ezt is választották a legtöbben mint a fenti példában is láthatjuk. 1 káróra Kelet kellemetlen helyzetben van most, hiszen bármit mond, falsnak érződik. Ha passzol, akkor nem mutatja meg szép 15 pontját, de mit mondhatna ha nem passzol?

Volt egy bátor próbálkozó, aki a szingli pikk ellenére az 1 szan licitet választotta. Bár általában szeretjük minél előbb bemutatni az erőnket, néha még az elosztásunk pontos bemutatásának kárára is, de az adott esetben ráérünk, hiszen nem fog körpasszba menni ez az 1 káró, főleg, hogy nekünk is van 5 a színből. Ha passzoltunk, akkor a fenti példában is látható 1 káró–1 kőr–1 pikk pároslicitre próbálkozhatunk újra. Ebben a helyzetben már nagyon veszélyes passzolni, könnyen lemaradhatunk valamilyen részjátékról, vagy akár különleges esetekben, mint amilyen az adott parti is volt, gémről. Ezután ami a példa asztalunknál történt, az szerencsétlen véletlenek sorozata, ahol mindenki tette a dolgát, de a végén csak az egyik pár járhatott jól. Teljesen normális volt a partner 3 treff küzdelmére nem tovább menni, és ezt teljesen normális volt nem körbepasszolni, hiszen gémet úgyse játszik már az ellenfél, az elosztásos lappal küzdjünk a részjátékért. De végül mindez Kelet–Nyugat sikeréhez vezetett, hiszen eljutottak ezen a kalandos úton a remek 5 treff felvételig. A parti teljesítése főleg a kőr indulás után, még a lopás ellenére sem okozott gondot.

Forgassuk vissza kicsit az idő kerekét, és nézzük meg, mit lehetett még tenni Észak helyén a 2 passz után.

Az 1 kárónál kicsit kevésbbé hagyományos, de egyébként általában általam is jobban kedvelt megoldás, amit Winkler Gábor is választott ebben a helyzetben, hogy 1 pikkel indult, mutatva ezzel a jobb minőségű színét, hogy a partner jól tudjon indulni, ha az ellenfél lesz a felvevő, és persze az se utolsó szempont, hogy az ellenfelet az 1 pikkel nehezebb helyzetbe hozzuk, hiszen csak 2-es magasságon tud belépni esetleges kőr színével. Mindezen pozitívumok mellett azért van ennek a licitnek egy nem elhanyagolható kockázata is. Ha a partnernek nincs fitje, viszont van ötös kőrje, akkor kellemetlenül fogjuk magunkat érezni, amikor egy jobb lappal 2 kőrt mond.

Na de folytassuk is a licitet. Kelet az 1 káró indulással szemben most kellemes helyzetben van, hiszen van egy viszonylag természetes kontrája, bár nincs 4 kőrje, de ezzel az elosztással és erővel ennyi torzítás bőven belefér. Erre Dél 2 szannal bemutatta négyes pikk fitjét, és csinos lapját, amire Nyugat érthető módon bemutatta partneréhez jól illeszkedő négyes kőrös elosztásos lapját. Persze most nem lett volna nagy öröm kőrt játszani ebből a partiból, de erre nem is került sor, ugyanis Északon volt a sor, hogy licitáljon.

Szokás úgy játszani, hogy ilyen helyzetekben a színűnk visszavétele a leggyengébb licit, amit leadhatunk. A 3 pikkre történő kopogásból, és Észak lapjából úgy sejtem, ők is így játsszák. Erre Keletnek bár csak hármas kőrje van, de jó lapjával, mikor az ellenfél ennyit licitál és még a partner is mondott bellben 3 kőrt, joggal várta, hogy legalább nyolcas fitjük lesz, és 4 kőrt mondott. És akkor most jön Dél. A 4 lapot látva mindenki csapná is ki a kontrát, de egy pillanatra azért álljunk meg előbb.

Az ellenfél bell gémet mondott, és mi látjuk hogy nyolcas fitjük van csak hozzá. Ehhez biztos, hogy kell legyen valami erejük. A partner harmadik helyen indult, nincsenek kőr középlapjaink, viszont a partnernél ott lesz a sikén kőr, nekünk is van egy treff rövidségünk, még az is lehet, hogy mind a két gém benne van. Ha a teljesen jogos feltételezéseink igazak lettek volna, és a partner kőrje valóban pikkben van, akkor tényleg mindkét gém kiváló esélyű lett volna, viszont így Nyugat boldogan kontrázott, és –500 lett a vége.

Volt, ahol passzoltak harmadik helyen, ezután a legtöbb asztalon megtalálták az 5 treffet. Nyugatnak bár nincs sok pontja, de remek treff fitje és jó figurái jogosan bátorítják fel, hogy a 2 treffre licitáljon még, aztán a 3 kőrnél pedig nem is hallhatott volna jobb hírt.

I/A 7. forduló 3. partijáról.

Megintcsak a licit kerül a fókuszunkba. Dél kezében egy rendkívül felemás lap van, egyrészt van egy jó 6-os színünk, másrészt viszont csak 11 pontunk van két dubló dámával. Mégis azért ezzel a lappal a mezőny nagy része elindult 1 treffel. Nyugaton a példa asztalunkon passzoltak. Ezután Észak–Dél pároslicitben kőr invit után megállt 3 kőrben. Ez treff ász indulásra még mindig buktatható lenne, mivel van két átvevője a partnernek, de káró indulásra már az is belefért a felvevőnek, hogy ne találja el az adut.

Modernebb stílusban ilyen jó minőségű ötös színnel simán közbe szokás szólni 1 pikkel, még a szkórhelyzet se kell elriasszon ettől minket. Ez a licit most eredményes volt, fitet találtunk a partnernél. Az ellenfél 2 kőrjére 3 kőrrel jelezte a támogatást és inviterejét, de a 4 kőrre nem lehet rámondani a 4 pikket, hiába látjuk a négy lapból, hogy benne van, teljesen minimális Nyugat, és Keletnek se sokat javult ettől a 4 kőrtől a lapja, bár így már legalább nagyobb eséllyel remélhet szingli kőrt a partnertől. Mindenesetre itt treff ász indulás után pikk váltás volt, és most Nyugatnak kell döntenie.

A licitből gyanús volt már, hogy Dél elosztásos, hiszen különben nem nagyon lehet elég ereje a 4 kőrhöz. Mivel ez a partnerünknek is ugyanígy látszik, ezért ez a treff ász indulás az ellenfél tudott hosszú színéből szinglinek tűnik, mert ha nem az, akkor furcsa lenne, hogy miért bontja ki az ellenfél színét. Valami ehhez hasonló gondolatmenet után meg lehet lopatni treffel, és várni, hogy visszaadja az ütést az újabb lopáshoz. Bár ez nem történt meg, a felvétel azért a 2 pikk, 1 treff és 1 lopás útján elbukott.

Marjai Péter, és Honyek András ugyanebben a helyzetben bátrabbak voltak, és kilences fitjüket, rövidségüket, ötös mellékszínüket, illetve a partner várható kőr rövidségét felértékelve bemondták a 4 pikket. Honyeknek rámondták az 5 kőrt, ami jó ellenjátékkal háromszor bukott,viszont Marjai Péternek az ellenfél kontrázott, és ez nagyon jól fizetett a felvevőnek, még úgy is, hogy a káró színt nem találta el. Érdemes viszont megnézni ahogyan az adu színt kezelte Talyigás Péter. Miután Dél kontrázott, hozzá rakta a hosszú adut, vagy legalábbis nem tartotta valószínűnek, hogy dubló kis aduval kontrázna, és az adu bubit engedte körbe, amivel még a 4–0 adut is kezelni tudta volna jó középlapjainak hála.

I/A 8. forduló 5. partijáról.

A mezőny többsége 4 kőrben találta magát treff király indulásra. Ezt viszonylag izgalommentesen lehetett teljesíteni feltéve, hogy az első ütésben eldobunk egy káró vesztőt, majd megpróbáljuk lelopni a többit, miközben a pikkjeink is kimagasíthatók, akár a bubi szöktetésére játszva, akár 3–3-ra.

Eggyel nehezebb a helyzetünk, ha az első ütésben pikket dobunk. Persze jól néz ki, hogy megpróbáljuk lelopni az összes kárót, de feladtunk minden extra ütési lehetőséget treffből (vagy mégsem?), és az ellenfél is látni fogja, mi a tervünk. Amikor kiadjuk a kárót, az ellenfél adut hív. Ez persze megadta nekünk az adu impasszt, de mivel kénytelenek leszünk a királlyal is lopni, ki kell még adni egy adut majd, hacsak nem dubló a dáma. Na de most már itt tartunk, valahogy próbáljuk meg, menteni a menthetőt.

Az ellenfél adu hívását kézben ütöttük a tízessel, és lopunk egy kárót. Ezután treff lopással kézbe megyünk. Nem egyszerű előre látni, hogy pontosan mi lehet a végső megoldás a partiban, de mindenesetre abból nem lehet nagy baj, ha most lopunk még egy kárót, majd még egy treffet. Hoppá! Jó hír: behullott a treff, innentől az ellenfél nem hívhat treffet, mert akkor eldobjuk a pikket. Sőt, igazából ha a megfelelő ellenfél üt, akkor pikket se tud hívni. Alakul a terv: kiadjuk a kárót és a kőrt, és reméljük, hogy a másodikat az üti, akinél a pikk dáma van. Az egyetlen infónk, hogy Keleten eggyel rövidebb volt a treff, ezért ott picit valószínűbb a pikk dáma. Az adott partiban ha második káró dobásba nem látja előre a veszélyt Kelet, és nem dobja el a káró ászt, akkor nem tudunk hibázni, mindegy milyen sorrendben adjuk ki az ütést. Ha viszont Kelet bedobja a káró ászt, akkor már némi találgatásra lesz szükség.

Ha a kőrt adnánk ki először, akkor Kelet kiszállna káróval, és Nyugat hívhatna pikket. Ha arra játszunk, amit az elején sejtünk, hogy valószínűbb picit a pikk dáma Keleten, akkor viszont a korlátozott választás elvére támaszkodva eltalálhatjuk, hogy ez csak egy deblokkolás volt, először a kárót adjuk ki, és ha ez nem talált, még mindig lehet a kőrben szerencsénk. Fontos, hogy a pikk ász, királyt meg kellett tartani, hogy ha először rossz kézbe kerülne az ütés, ne tudják kilőni a pikk figuránkat.