Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely - 2022. szeptember 29.

Jöjjön a henger – Csb 2022 I/B és II. osztály 3. játékhét

Az I/B-ben mindhárom forduló teljes körű volt, így már tisztábban láthatók a pozíciók. Az A csoportban a továbbra is a magabiztos Izobau TSC vezeti a csoportot, de az ELTE és az Ecosoft is kiemelkedik. A B csoportban a Durostone a maximális pontot besöpörte, így az élre állt. A SZTAKI döntetlenjével a második helyre csúszott, a Feel The Beat nagy győzelmével szoros harmadik.

I/B
Két nagy menetelésbe pillantunk be: A Révai Hanna–Bekő Mária párosnak elsült a keze, és az első 16 partiban 57 (!) IMP-t szorgoskodott össze a Pikk párjával szemben. A rangadónak számító Grand Slam–SZTAKI meccsen pedig öt partival a vége előtt 48 ponttal vezetett a Grand Slam – az utolsó öt partival viszont döntetlenre mentettek Molnár Laciék.

A parti sorsa az induló licitben dőlt el. Ha Nyugat 0–3–7–3 elosztású, tízpontos kezét elindította, az indulóerős Keletet nem lehetett gém alatt lelőni. És hiába csak 23 pont a vonalon, a parti kellemes fekvése tíz (de volt, ahol 12) ütést biztosított.

Itt Kelet irányított. 1 pikkjére Nyugat erős Bergennel válaszolt, és a finom megoldást az jelentette, ha Kelet géminvitet adott. Ha Nyugat gémre ugrott, vagy a viszontinvit is befért már a gém alá, Kelet fantáziája sok lehetőséget kirakhatott, és az ászkérdés után repülhetett a szlem. Most épp ez a 3–3-as kőrön múlott, és ez a nyolcból hat asztalon 11 IMP-t jelentett a bátrabbaknak.

Egy rossz ütemű közbeszólás „jutalma” lett–10 IMP a Pikk szemszögéből. Nyugat 1 szan indulása után szinte minden Észak bejött az 5–4-es elosztásával, és utána már csak töredékekről lehetett szó. Révai Hannáék azonban tempót kaptak: Észak először passzolt, és a Stayman kiderítette a 4–4-es kőr találkozást. Most már hátrányt jelentett a 2 pikk közbeszólás – Kelet emelt, Nyugat a maximális lappal gémet jelentett és haza is vitte.

Amíg a Durostone az első nyolc parti után már 71–6-ra vezetett a Pikk ellen, addig az éllovas SZTAKI szenvedett a Grand Slam ellen, és a 26. partira 94–46-os hátrányba került. Az utolsó öt parti mindegyikében azonban gémerejűt írtak.

Szlemet lehetett vállalni – a 11 fejütés mellé a pikk szín kezelése jelenthette a megoldást. Akinek a pikk – káró látszatbeszorítás miatt eldobtak a pikk bubi mellől, annak persze könnyű lett a dolga, de a többség így is jól oldotta meg a feladatot: Nyugat pikk tízes dobását helyesen a korlátozott választás elve alá sorolták, és megadták a bubi elleni sikeres impasszt.

Tankönyvi színkezeléses probléma. A négy kicsi – ötödik ász-dáma-tíz színből csak egyet lenne célszerű kiadni. Aki először a király elleni impasszal próbálkozott, pórul járt, mert nemcsak a szingli király, hanem a kőr felüllopása formájában az adu bubi is ütött. Kaderják Levente is a jól kezelők közé tartozott, és így a veszélyes Észak már nem jutott ütésbe – még 11 pont a SZTAKI-nak.

II. osztály
A II. osztály a válogatott futballmeccs miatt szerdára költözött.

Az esélyesek továbbra is jó formában vannak, és a szkórok megint hatalmas szórásokat mutattak. A forduló nyertese a Duna csapat volt, ahol Csépán Gábor és Tóth András vödörnyi IMP-t gyűjtött. Az MTK Fazekasok és vámosok, a No Trump és a Mákos nudli is a feljutás esélyesei, de a körbeverések, illetve a Mákos nudli két halasztott meccse bonyolultabbá tette az állást.

Kelet–Nyugat 6–4-es pikkjében, Észak–Dél 5–4-es kőrjében próbálkozhat játszani. Mindkét vonalnak elvileg csak kilenc ütése van, mégis mindkét oldalra számos gémírás került.

Észak–Délnek a két káró kiadó mellé meg kellene úsznia egy treff kiadóval – ha eliminálná is a hegyes színeket és Nyugat a treff dámával végállásba kerülne, egy dob-lop még nem adná a tizedik ütést. Itt talán Kelet elrohant a treff ászával, és ez tett pontot a szín kezelésére. Kelet–Nyugatnak a négy pikkben hasonlóak a sanszai: nemcsak a pikk szín kezelését kell eltalálnia, de előtte még imádkozni is kell, hogy Észak ne bontsa ki Dél treff király ütését.

Az 5-ös asztalon dupla gémszving került a szkórlapra.